Sustav od 1100 kn za manje od 20 kn

16 svibanj 2017

U prikazanoj slici je sustav za proizvodnju CO2 u akvariju. U veliku bocu se sipa vode do oko 10 cm od vrha. U njoj se rastopi secer u mlakoj vodi te se doda kvasac. Priceka se sat vremena da pocne vrenje kvasca. Ako se povrsina pocne pjeniti onda ste svr napravili kako treba.U cepu od velike boce izbusiti rupu od 4.5 mm da bi crijevo od 5 mm savrseno stalo, pa nemorate ljepiti ili silikonirati. Crijevo ide par cm od razine vode. Druga boca se puni cistom vodom isto kao i prva 10 cm do vrha. Na ovom cepu od manje boce busite dvije rupe. Crijevo iz prve boce se uranja skoro pa do dna u vodu. A drugo crijevo kao i u prvom slucaju spusta se par cm od razine vode. Na drugo crijevo stavite ventil od sustava za navodnjavanja kap na kap ili kupite ventil u obliznjoj trgovini za akvaristiku. Na kraj crijeva koji uronite u akvarij stavite obicni kamen za mjehurice. Ventil podesite tako da razina Co2 koji izlazi iz kamena bde minimalna. Tek po par mjehurica u sekundi. A ne jacinom kao zrak. I to je to. Punjenje obicno drzi oko 2 do 3 tjedna... u veliku bocu ide mjesavina od 2 salice secera i jedne cajne zlice kvasca.

Ubojica

15 svibanj 2017

Ispada da su drugi bili u pravu... jucer sam napisao da to nikada nisam dozivio. Sada mogu reci da jesam. Amano je obrstio Yelow Shrimpa pred mojim ocima. Pojeo je njegova ticala... nogice... te rilca oko usta.

Amano

14 svibanj 2017

Shrimp Tank

Amano

Amano Shrimp. Kraljevska kozica akvarija.
Caridina Multidentanta (Japonica)
Amano kozica je dobila ime prema Takhasiju Amanu. Japanskom akvaristu koji se bavio umjetničkim uređenjem akvarijskih pejzaža, a koristio je Caridina Japonica u velikom broju, da bi kontrolirao alge u svojim djelima.
Temperatura od 18 do 27 °C
pH od 5,5 do 8
kH do 16 dgh
Glavna ishrana ovog marljivog radnika su alge. Ali neće odbiti ni ostale zalogajčiće koje im mi ubacimo u akvarij. Imaju naviku ugrabiti komad hrane koji pronađu te ga nositi sa sobom uokolo dok ga ne pojedu ili ne pronađu nešto bolje za jest. Amano kozice će provoditi dosta vremena na biljkama, uglavnom skupljajući alge ili ostalu hranu koju mogu pronaći. Nije neobično pronaći savršeno rezane rupe u lišću, gdje su biljke bile oštećene kroz nedostatke hranjivih tvari ili tehnička oštećenja a škampi su očistili mjesto. Poput malih kirurga, jedu samo loše i ostavljaju zdravo.
Vole umjereno toplu vodu od 20 do 25 C stupnjeva, ali mogu podnijeti i nešto toplije i nešto hladnije temperature. Vole akvarije sa srednje jakim protokom vode i dobrom filtracijom. Suživot sa drugim vrstama im ne predstavlja nikakav problem, jer su miroljubivi i dosta tolerantni. Naravno to ne ovisi samo i isključivo o njima već i o drugim vrstama koje su uz njih (ako akvarij nije isključivo za kozice). Postoje neki primjeri su su Amano kozice napadale i jele druge kozice (RCS, GS, YS) ako su bile neko vrijeme ostavljene bez hrane (osobno to nikada nisam doživio). Velika greška kod početnika koji nabavljaju Amano kozice je što misle da se Amano hrane samo sa algama (NARAVNO DA NE) iako im je to glavna ishrana.
Životni vijek im iznosi oko 4 godine, možda i malo više, ovisno o uvjetima koje imaju. Mogu u zarobljeništvu narasti do 4 cm, u rjeđim slučajevima i do 7 cm. Jednom mjesečno se presvlače tj. ostavljaju staru ljusku. Odbačena ljuska će naj češće biti pojedena od strane kozica jel sadrži puno proteina. Potrebno im je osigurati mjesta za skrivanje (grane, kamenje, gusto raslinje) gdje će se presvlačiti ili se povući kada se osjećaju ugroženima.
Razmnožavanje ove vrste je poprilično teško i zahtjevno. Puno uvjeta mora biti upotpunjeno da bi ženka počela stvarati jajašca. A i puno uvjeta mora biti zadovoljeno kako bi se iz larvi izlegle kozice i preživjele do odrasle dobi. Temperatura vode konstantno mora iznositi između 25 i 26 C stupnjeva. Mora se stvoriti bočata voda (Amano kozice se mrijeste na mjestima gdje se rijeke ulijevaju u mora, larve odrastaju i sazrijevaju u slanoj vodi do vremena od mjesec dana, nakon toga se ponovno vračaju u rijeke gdje provode ostatak svog života).
Ovo su samo osnove, o njima su napisani mnogi tekstovi i sa njima se bave mnogi forumi. Vrsta koja je u jednu ruku zahtjevna u drugu i nije. Ali svakako su lijep prizor u akvariju (ja sam probao sa uzgojem do sada nisam uspio). Ako je netko uspio volio bih da se javi :)

Kozice i ribice

10 svibanj 2017

Nekima sami kozičnjaci nisu dovoljni. Pa se uz kozice dosta često stavljaju i ribice raznih vrsta. No to zna biti pomalo problematično u dva slučaja. Prvi, ako su ribe agresivnije prirode, napast će i pojesti kozice. Drugo, čak i miroljubive ribe mogu zamijeniti male kozice koje su tek napustile zaštitu ženke za ukusni zalogajčić. A čak ako i ribice nisu agresivne, svojim ponašanjem mogu preplašiti kozice, koje će onda umjesto da ih vidite, rađe biti skrivene.
Riješenje tog problema nalazi se u Nano ribicama.
Ali držanje takvih ribica i briga o njima bi ipak trebala biti prihvaćena sa malo većim stupnjem iskustva.
Četiri vrste Nano riba su posebne izgledom i ističu se bolje od ostalih.
Prva i naj zahvalnija ribica je Dwarf Rasbora (Microrasbora erythromicorn). U potpunosti ne zahtjevna ribica koja jednako dobro podnosi tvrde i meke vode.
Druga ribica je Least rasbora (Boraras urophthalmoides). Jatna ribica veličine od svega 2 cm naj više voli meku vodu.
Treća ribica je Mosquito rasbora (Boraras brigittae). Prekrasno obojana jatna rbica, koja voli gornje slojeve akvarija.
Četvrta ribica je Celastial Pearl Danio (Danio). Svaki vlasnik ove ribice potrudit će se zasigurno da je vidi svatko tko prođe pokraj akvarija.

Ove ribice ne bi trebali držati u akvariju manjem od 30 litara.
Iako su ovo jatne ribice treba imati na umu da ih se ne bi trebalo pretrpati u akvarij.
Naj idealnije kada bi se drzalo vise primjeraka jedne vrste a izbjegavati kombinaciju više vrsta u manje primjeraka.
Pri držanju ovakvih ribica promjena vode na tjednim bazama je obavezna.

Red Cherry Shrimp

09 svibanj 2017

Red Cherry Shrimp. Pripada porodici patuljastih kozica. Kozice spadaju u kategoriju Caridea (rakovi koji nose i legu se iz jaja), nastanjenih u slatkovodnim i morskim površinama, širom svijeta. Radi se o stanovnicima dna. Maksimalnog rasta do 2.5 cm kod ženki i nešto manje veličine kod mužjaka. Ženke su izrazito crvene boje (selektivni uzgoj je stvorio nekoliko pod vrsta orginal Red Cherry Shrimpa) dok mužjaci nisu u potpunosti crvene boje. Ali postoji mogućnost da se sa generacijama i bez novih pridošlica stadu kozica boja počne mijenjati (u većini slučajeva blijedjeti).

Jako dobro podnose visok raspon temperature od 18 do 28 stupnjeva (idealno od 20 do 23 stupnja). Toleriraju razliku od nekih 6 – 8 ph a poznati su slučajevi da su živjele i u izrazito mekim ili tvrdim vodama bez posljedica (za razmnožavanje bi im tvrdoća vode trebala biti oko 7 ili više. Naše vode su idealne za to). Osobno ja volim jednom mjesečno dodati jednu malu žlicu "Tropical Aqua Caree Sanital+Ketapang. Kod kozica i kod ribica isto. Iako daje žućkastu nijansu boje akvarija, djelovanje je odmah vidljivo. Dodaje vitamin B1, tanine, humusne kiseline i hrastovu koru. Što pomaže u održavanju stanovnika akvarija zdravijima, te djeluje umirujuće.

Po prirodi su algo jedi i veoma su dobri čistači. No ukoliko želite veću stopu razmnožavanja, potrebno im je osigurati raznovrsnu prehranu, postoje i hrane namijenjene baš za kozice (osobno sam koristio nekoliko vrsta ali sam naj zadovoljniji sa Tetra Crusta Menu) Kozice su miroljubive te ne ulaze u okršaje sa drugim stanovnicima akvarija. Iako povremeno se kozice same međusobno upuste u okršaje uglavnom bez posljedica. Otporna i zahvalna vrsta kozica koja je idealna za početnika. Tolerira određene greške te sitne propuste koji se mogu dogoditi.

Većinu svog vremena provode "pasući" po biljkama, kamenju ili drveću, te prevrćući kamenje po dnu akvarija u potrazi za ostacima hrane. Pošto se kozice presvlače, pojest će stari odbačeni oklop koji je pun proteina i hranjivih tvari. Isto tako treba paziti da se ne pretjeruje u hranjenju kozica. Prvo iz razloga što kozice neće pojesti svu hranu, pa će ne pojedena hrana zagađivati ostatak akvarija. Drugo iz razloga što ako ih se prekomjerno hrani, zaputit će svoju primarnu dužnost, čišćenje algi i održavanje svoga staništa. (Osobno svoje kozice hranim svaki drugi dan)

Po prirodi su plaha stvorenja koja se vole sakrivati pa im je stoga potrebo osigurati gusto raslinje, mahovinu, male spilje, rupe u koje se mogu zavući, komade drveta. To pridonosi njihovoj dobrobiti. Nipošto ih nebi trebalo stavljati u akvarije bez raslinja ili barem skloništa.

Razmnožavanje ove vrste kozice je idealno. Ne trebaju posebne uvijete. Samo skrovitog prostora i dobru ishranu. Mrijest počinje kada jedinke dosegnu veličinu od 1,5 – 2,5 centimetra i starost između 3 i 4 mjeseca. Na leđima ženki su vidljiva tzv.sedla, koja su zapravo jajašca smještena na leđima. Nakon što ženka počne ispuštati feromone, mužjaci počinu livati kao ludi po akvariju. Nakon parenja dolazi do spuštanja jajašaca u zadak kada počinje proces rasta. Ženke nose jaja između 3 – 4 tjedna i to ponavljaju svakih 3 – 6 tjedana. Životni vijek kozica iznosi između jedne do dvije godine. No s obzirom kolika im je brzina razmnožavanja to neće predstavljati nikakav problem.



Oznake: kozice, Zdravlje, hrana, briga

Popularne vrste Kozica

Moja primarna i osobno naj draža vrsta kozica su Red Cherry Shrimps zbog naj jednostavnijeg razloga... njihove otpornosti i velike prilagodljivosti na razne uvijete okoline. Te kozice trpe pogreške vlasnika početnika. I lako se prilagođavaju i na ekstremnije uvijete ( u okviru akvarija). Ukoliko imaju odgovarajuće uvijete što se tiče ishrane, zaštite (mjesta za skrivanje poput gustog bilja, malih spilja i granja) te vrijednosti vode poput pH i KH. Razmnožavat će se velikom brzinom. Pogotovo ako je akvarij napravljen samo za njihove potrebe (kozičnjak).
Razlika između mužjaka i ženke je očigledna, ženke su uvijek krupnije i crvenije od mužjaka, koji su u pravilu manji i prozirniji, tek prošarani crvenom bojom. Još jedna od velikih razlika je i to što ženke imaju dodatne ljuske ispod repa, između kojih nose oplođena jajašca.

Vrste za početnike: Red Fire, Red Cherry Shrimp
Neocaridinia heteropoda - Red

Crystal Red, bee shrimp
Caridina cf. cantonenis

White Pearl Shrimp
Neocoridina cf. zhangjiajiensis

Bumble Bee Shrimp
Caridina breviata

Navedene vrste podnose raspon temperature od 18 do 28 stupnjeva, iako im je idealna temperatura od 20 do 23 stupnja.
Vrijednost: pH je od 6.5 do 8, KH 3 do 12 d. Veličina akvarija bi trebalo biti minimalno 10 litara.

Alge u akvariju

Alge u akvariju predstavljaju veliki problem. Naj veći razlog velikog uspjeha algi je svijetlo. Što više svijetla u akvariju znači veći i jači poticaj za rast algi. Uz svijetlo naj veći razlog uspjeha algi je i višak hrane. No vratimo se svijetlu. Alge uglavnom uspijevaju zahvaljujući stalnom izvoru svijetla, a tome je lako stati na kraj.
Naj jednostavniji i jeftiniji način rješavanja problema algi je kontrola svijetla u akvariju.
Raspored koji je naj jednostavniji za smanjivanje uspijeha algi: 4-5 sati svijetla ujutro
2-4 sata bez svijetla
6-8 sati svijetla
Za one koji nisu kod kuće jednostavno riješenje bi trebali predstavljati tajmeri za kontrolu paljenja i gašenja svijetla.

08 svibanj 2017

STVARANJE NOVOG AKVARIJA

Da počnemo od samih osnova. Nakon kupnje novog akvarija ljudi se zalete sa kupovinom raznih ribica i nemaju vremena sačekati potrebni period za stvaranje dobrih bakterija, te uspostavljanje prirodne biološke ravnoteže. Taj proces obično traje jedan do dva tjedna, u zasađenom akvariju, sa filterom, grijačem, te pumpom zraka.
Iako na tržištu postoje razni preparati u obliku tekućina i otopina koji mogu uvelike ubrzati, tj. skratiti potrebno vrijeme uspostavljanja prirodne bio ravnoteže u akvariju.
Jedan od malih prirodnih trikova za uspostavljanje prirodne bio ravnoteže je i ubacivanje manjih kolićina hrane u prazan akvarij, pri čemu će ne pojedena hrana se sa vremenom razgraditi i potaknuti stvaranje bakterija.
Ovo je tabela za stvaranje uvjeta bio ravnoteže akvarija.
1. dan postavljanje akvarija (podloga, sadnja, ukrasi, oprema)
3. dan promjena 50% vode
4. dan ubacivanje prstohvata hrane za ribice (alge)
6. dan promjena 50% vode
8. dan ubacivanje prstohvata hrane
10. dan naj ranije točka puštanja novih stanovnika akvarija (pošto se blog uglavnom bazira na kozicama govorit ću o njima)
11-13. dan hranjenje na redovitim bazama (neka uvijek malo hrane ostane u akvariju zbog stvaranja novih bakterija)
14. dan promjena 30% vode
15-20. dan samo hranjenje
21. dan promjena 30% vode
22-27. dan normalno hranjenje
28. dan prirodna bio ravnoteža bi trebala biti uspostavljena te bi se mogli poćeti dodavati novi stanovnici akvarija.

Postoje neka pravila kojih bi se okvirno trebali držati svi početnici...
Prvo- za svaki centimetar ribe u akvariju, potrebno je osigurati 2,5 litara vode... ukoliko su ribe u skučenom prostoru, to povećava mogućnost oboljevanja i depresije.
Drugo- 5 kozica dolazi na 10 litara vode.
Treće- Puževi u akvariju i nisu neki prizor, razmnožavaju se kao ludi, treba ih kontrolirati sa Helenom (puž ubojica) ili Botijem ali nipošto ih ne treba istrijebiti.
Četvrto- svaki početnik u akvaristici bi trebao početi sa što većim akvarijem (ovisno o financijskoj mogućnosti) iz razloga što je veća količina vode manje podložna raznim promjenama te je lakše kontrolirati parametre vode.

Sa vremenom će se graditi i iskustvo pa će se i odnos prema nekim pravilima mijenjati.

Kozice u akvariju

Kozice (eng. shrimps) u Vašem akvariju. Briga, uvjeti držanja. Ishrana, razmnožavanje. Briga o njihovom zdravlju i dobrobiti. Čudesna mala bića koja uvijek privlače pažnju u Vašem akvariju. Pogotovo ako je akvarij ekskluzivno napravljen samo za njih... KOZIČNJAK!!!!!!

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.