Stanovnici akvarija!

09 rujan 2019

Dodavanje novih stanovnika akvarija u akvarij.
Privikavanje novih tek kupljenih stanovnika na uvijete koji vladaju u vašem akvariju je važan proces, iako svi mi volimo preskočiti koji korak ili malo ubrzati proces. Ali neke stvari su ipak jako bitne! Prva stvar je, ako imate akvarij karantenu tek pridošle stanovnike smjestite tamo. Iako ja to samo radim kada mi ribice stižu sa poštom. Kada kupujem od ljudi, koje poznajem i vjerujem im, taj proces preskoćim! Jel kada kupujem kod privatnih uzgajivaća, znam kako rade i kakvi su im akvariji i postupci!
Druga stvar. Spustite ribice koje ste tek donjeli u akvarij u njihovoj vrećici sa njihovom vodom. Pri tome vrećicu otvorite. Ostavite ribice tako barem pola sata, postepeno dodavajući manje kolićine vode iz svog akvarija u vrećicu. Bilo bi idealno imati drip sustav, ili kap po kap. (barem tako kažu) Ukoliko preskoćite ovaj korak, moguće je da će ribice uginuti ili pretrpjeti ozbiljna oštećenja. Jel morate biti svijesni da su ribice hladnokrvna bića te da na njih jako utjeće temperatura vode oko njih. Ukoliko ih pre naglo ubacite u svoj akvarij, bez privikavanja, to može izazvati šok za njihov organizam.
Treća stvar. NIKAKO!!!!! BAŠ NIKAKO!!!! Nemojte uljevati u svoj akvarij vodu sa kojima su ribice došle. Ako postoji već neka bolest, voda će je raširiti još brže nego što bi joj trebalo vremena da se raširi samo od ribice. Ako ribica poćne pokazivati znakove neke bolesti, lakše je nju izdvojiti, nego kasnije ugroziti ćitav akvarij. Uz to, ako ste kupili ribicu iz nekakvog shopa, morate biti svjesni da su te vode naj češće pune raznih aditiva, mogućih ljekova i drugih supstanci, kojih ne želite u svom akvariju!
Četvrto. Ako ste naručili ribicu putem pošte. Morate biti svjesni idućih stvari. Prvo, ribice dolaze naj vjerojatnije, ako je prodavač strućan, u vodi koja je plave, žute ili zelene boje. Što znaći da su ljekovi dodani u vodu kako bi smanjili stres ribice preko dugih putovanja. Tu vodu morate odstraniti što prije. Drugo, ribice koje putuju poštom, potrošit će kisik u vodi, potom kisik u vrećici koja ih okružuje. Nakon što potroše sav kisik, nastaje amonijak. Dok je god vrećica zatvorena, amonijak će se razgrađivati u vodi i smanjivati PH vode. Ali ćim otvorite vrećicu, amonijak će bukniti te je moguće da će tako ozbiljno oštetiti ribicu!!!!! Zato iste sekunda nakon otvaranja vrećice, izlijte vodu u kantu ali da pri tome ribice ostanu u mrežici, koju ste prethodno postavili nad kantom. (prije toga naravno dopustite ribici neko vrijeme u vodi u koju ćete ju smjestiti da se privikne na temperaturu) Za takve procese, pri dalekim naruđbama, poželjno je imati akvarij za karantenu. Koji će vam omogućiti da date dovoljno vremena ribici da pokaže svoje zdravstveno stanje. Jel budimo iskreni, sigurno nitko neće naručiti ribicu koja košta nekoliko desetaka kuna. Već će se naručiti ribica od nekoliko stotina kuna ili stotina eura. A pod pretpostavkom da u akvariju u koji ju planirate staviti, ima već stanovnika, bilo bi jako glupo tako ugroziti i ostale ribice, zasigurno ne jeftine!

Oznake: akvarij hobi ribice

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.