pisanje

09 rujan 2018

Našao sam se s prijateljem danas. Pričali smo o tome čime se tko bavi. On je odlučio otići iz obiteljske kuće i "slijediti svoje snove". Trenutno prebiva džabe kod prijateljice na kauču. Mislim da je ona zaljubljena u njega, a on to pragmatično iskorištava.

Uglavnom, zanimljiva mi je tema što ustvari znači slijediti svoje snove. To se uvijek stavlja kao neka opozicija "uvriježenom" načinu razmišljanja, postupanja, življenja. Taj tobože uvriježeni način uključuje uglavnom rad za nekog drugog od 8-16, određenu predvidivost i sigurnost. Nasuprot tome, postoji opcija odštekavanja od matrice, bacanja u slobodno tržište i probijanje vlastitog puta. Slijediti svoje snove.

E sad, pitam se je li ta floskula "slijediti svoje snove" ustvari samo novi oblik matrice, stare uzde, ali pofarbane u novu boju. Naime, ako su ti "snovi" toliko osobni, skrojeni po mjeri čovjeka, subjekta koji se otrgnuo od matirce - zašto suv ećina tih snova toliko nalik jedni drugima?
Nisu li uspjeh na youtubeu, uspjeti kao online marketing stručnjak, dejting kouč, konzultant, ..., nije li to samo nova priča na koju se masa pali?

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.