3lj.blog.hr - Trilj online

< studeni, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off





Za sve vridi: šaljite komentare na mail ili ih publicirajte ispod tekstova, pa ćemo najzanimljivije objavljivat u ovom odjeljku. Suradnika nikad dosta.
Kontakt-mail:
kosute@net.hr






Free shoutbox @ ShoutMix










Od 25.02.2005 čak ovoliko je ljudi ušlo vidit šta ima u online Trilju
Free Site Counters

Web Site Counter



Sport, pisma čitatelja, laži, videovrpce i sve ostalo



Zahvaljujem na ulazima i potpori sviju, ovaj broj je podstrek za svakodnevan rad. Ne zamjerite ako koji dan (i tjedan) priskočin...



O Trilju
Google

Trilj se nalazi u srednjoj Dalmaciji na rijeci Cetini na raskrižju državnih cesta Brnaze-Trilj-Kamensko i Brnaze-Trilj-Imotski. Na području grada u 26 naselja smještenih na 267 km2 živi 10800 stanovnika (popis 2001). Glavne djelatnosti u mjestu su uslužne, pretežno ugostiteljstvo i trgovina.
Naselja u sastavu grada su abecednim redom:
Bisko, Budimir, Čačvina, Čaporice, Gardun, Grab, Jabuka, Kamensko, Košute, Krivodol, Ljut, Nova Sela, Podi, Rože, Strizirep, Strmendolac, Tijarica Donja, Tijarica Gornja, Trilj, Ugljane, Vedrine, Velić, Vojnić Sinjski, Voštane, Vrabač, Vrpolje.


LINKOVI

TRILJ I OKOLICA ONLINE
Općenito o Trilju - sa studentske strane
Za vjernike

LJUDI I NASELJA
Kamensko
Tijarica
Voštanka
Studenti
Košute (2)
Rože
Dugo Selo - prijateljski grad

BLOG TRILJANI
Tregeze
Kiosk Priša
HSP Trilj

SPORT I ZABAVA
RK Cetinka
Trakanjaka News

SPONZORIRANE STRANICE
Neažurirane stranice nekog ko želi zaradit
Autor se očito dobro najio u hotelu pa hvali
Još jedan tekst nakon papice

OPĆENITO
Blog.hr

KOLEGE BLOGERI
NBA Blog
Hot programi
Tutor (korisno!)

VIJESTI
Index.hr
Iskon
Slobodna
Internet monitor

ZABAVA ZAGARANTIRANA
Vicevi (zaaakon!)
Klik


Triljska turistička ponuda
Dođite na kavu nediljom popodne, a može i od ostalih dana. Još nam samo fali more, sve ostalo imamo. Ako triba i to ćemo dovest i to uzvodno...

TOP LISTA – najupečatljivije ljetne odjevne kombinacije u Trilju

Je da Trilj nije Hvar, Pag, Makarska, Dubrovnik ili neka druga top-destinacija, ali ko misto orjentirano na ugostiteljstvo ima svoj nepisani dress-code… Slijede najupečatljivije ljetne odjevne kombinacije u Trilju

1. siva majica kratkih rukava, odrizane rebatinke, pamučne sportske bičve i (po mogućnosti ne baš čiste) patike – najčešći muški outfit

2. izblidile rebatinke trikvartače ili 7/8, crna ili bila majica na špaline i japanke – najčešća ženska kombinacija

3. nečisti radni kombinezon, bez majice i neke od šlapa sa stolića ili zimske postole – must have za popodnevnu kavu prije odlaska kući na ručak

4. šarena košulja, neki lažnjak od reba, moderne natikače ili trendy patikice, naoćale za pokrit pola glave – preporuka Nevena Ciganovića Hot Lips za večernji izlazak ili nediljnu jutarnju kavu u Trilju

5. crna haljina, crne sandale, ređipet s prozirnim naramenicama – za djevojke u ljetnim svatima u Dalmacije ili Lovca, uz obavezan večernji izlazak u neke od kafića u podrumima da ljudi vide da se večeras jide pečeno i da su se pršut i sir jili čak tri puta u pola dana – kod mlade i mladoženje te na početku svadbene večere

Budite in i pratite modu!


26.11.2005., subota

Kolju se prasad

Približio se kraj studenog, pa je snig, temperature su oko 0 ili niže… Sve se idealno namistilo za početak svinjokolje. Praktički od prošlog vikenda traje zadnja cika umiruće prasadi po selima diljem kraja, širi se miris brenirane svinjske strune i lože se gradele da se baci friško meso na njih. Iako je primjetno da svit manje drži blago nego prije i da se kupuje već obrađena svinjetina, još uvik se kod najvećeg broja stanovništva održa ovaj običaj koji je nekoć imao velik značaj za život društvene zajednice u selima diljem Zagore.

Zadnjih nekoliko desetljeća je kraj studenog vrime kad se obavlja ovaj posa. U bivšoj državi su 29. i 30. studenog bili neradni dani zbog državnog praznika, pa je to narodu zgodno ispalo da te dane obavi kolinje, a slična navika je ostala i nakon okončanja ex Jugoslavije jer bez obzira na tradiciju tih dana se uglavnom namisti dovoljno 'ladno vrime da bi cili proces moga proć bez mogućeg propadanja bar dila mesa.


Pa riži, pa sici...


U pravilu se kolinje otegne do polovice prosinca, i u tih dva do tri vikenda prijatelji i rodbina privedu kraju klanje prasadi tako da mogu svi navrime pripremit meso za sušenje te u međuvremenu zgotoviti ostale prerađevine od prasetine koje svi tu i tamo provaju ma koliko im inače smetala masnija hrana. Kako već kaže stara izreka Nema tice do prasice… Naravno, da bi se meso i prerađevine uopće mogle konzumirati nakon sušenja potrebno je odmah nakon klanja odnit meso na analizu da ne bi bilo zaraženo trihenolom; tu je naš svit već duže vrime uredan i discipliniran te pazi otkud i kako nabavlja prasad. Svake sezone bude vrlo malo slučajeva trihineloze, praktički se mogu nabrojat na prste jedne ruke, a znala je proć sezona svinjokolje bez ijednog evidentiranog slučaja zaraženog mesa.

Naravno, svinjokolja ne može proći bez nekih nezaobilaznih rituala. Počevši od rakijice za majstore ujutro prije klanja, priko već spomenutih gradela s friškim mesom, friganja svićica pa do obiteljskog pravljenja divenica, sudžuka i kobasica. Nekoć se po selima kupila i praseća čekinja, ali to odavno niko ne radi…

- 15:35 - Reci nešto pa makar smisleno (4) - Jel ovde za printat? - #