1gnjemci-kuhari5
27.03.2006., ponedjeljak
LIČKA KUHINJA
|
Dimljeni špageti (predjelo), Specijalitet ličke kuhinje Sastojci: 350 g tankih špageta 100 g dimljene slanine 3 – 4 zrele rajčice režanj češnjaka feferon maslinovo ulje sir Dimsi Opis: Očistite rajčice, izvadite sjemenke. Zgnječeni luk stavite u posudu na 4- 5 žlica ulja. Izvadite luk kad zažuti, dodajte na kockice narezane rajčice i cijeli feferon, pa polako miješajte na laganoj vatri. Na kraju dodajte slaninu narezanu na kockice. Posolite i ostavite kuhati na tihoj vatri 15 minuta, pazeći da se umak previše ne smanji. Po potrebi podlijte s vodom. Kuhane (5 – 6 minuta) i ocijeđene špagete premjestite u tavu, izvadite feferon, i polako promiješajte na laganoj vatri. Pospite naribanim sirom. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ JANJEČA RAGU JUHA(predjelo), Specijalitet ličke kuhinje Sastojci: 500 g janjećeg buta 0,5 dl ulja 80 g luka 40 g mrkve 40 g celera 50 g svježe paprike 50 g svježih rajčica 20 g češnjaka mljevena paprika limun 11 temeljca sol papar peršin Opis: Meso narežemo na manje kockice. U posudi pirjamo sitno sjeckani luk, dodamo meso, sjeckani češnjak, sol i papar i kratko nastavimo pirjati. Dodamo mrkvu, celer, svježu papriku, krumpir sve izrezano na kockice, te pire od rajčice. Juhu zgusnemo laganom zaprškom a na kraju dodamo limunov sok i još kratko kuhamo. Na kraju juhu posipamo svježim peršinom. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ JANJEČI BUT U UMAKU (glavno jelo), Specijalitet ličke kuhinje Sastojci: 1,5 kg janjećeg buta 100 g slanine 4 – 5 zrelih rajčica crveni luk papar u zrnu vezica peršina vezica majčine dušice ocat Opis: Narežite očišćene rajčice, posolite but i stavite ga u veliku zdjelu. Razrijedite u posudi 3 – 4 žlice octa u pola litre vode, dodajte 2 – 3 lovorova lista, cijeli luk, nekoliko zrna papra, vezicu peršina i nekoliko listića majčine dušice. Zakuhajte i odmah ugasite vatru te pustite da se ohladi. Prelijte tom marinadom but i ostavite ga u hladnjaku 5 ili 6 sati, okrećući ga često. Ocijedite i osušite but te sačuvajte marinadu. Popirjajte u većoj posudi kockice slanine na malo vode, dodajte but, pržite 15 – 20 minuta često okrećući. Procijedite marinadu, a mesu dodajte sastojke mariniranja, 6 – 7 kutlača tekućine i rajčice. Zakuhajte, poklopite i kuhajte 2 sata. Kad je but pripremljen, stavite ga na poslužavnik koji ste prelili s filtriranim i gustim umakom (zgusnut ćete ga na jakoj vatri). Poslužite sa salatom od graha i celera. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ JARETINA POD PEKOM(glavno jelo), Specijalitet ličke kuhinje Sastojci: Za 4 osobe: 1,2 kg jaretine 1 kg krumpira 0,02 kg soli 0,01 kg papra 0,01 kg vegete 0,5 kg korijenasta povrća 0,05 kg luka 0,1 l ulja Opis: Jaretinu oprati, posoliti, popapriti i staviti u peku. Na meso dodati korjenasto povrće, luk narezan na ploške, dodati ulje a zatim podliti vodom. Peku staviti na pripremljen žar, poklopiti i pustiti da se peče oko 90 minuta. Krumpir oguliti i isjeći na kriške, posoliti, dodati vegete i preostali dio povrća. Podignuti poklopac peke i na dno složiti krumpir preko kojeg se složi napola pečeno meso, a zatim se ponovo vrati na vatru. Zažariti žar ispod i po poklopcu peke, te ostaviti peći oko 40 minuta. Kada je meso gotovo, narezati ga na komade i servirati na ovale uz pečeni krumpir. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ JUHA “Dosta je!” (glavno jelo), Specijalitet ličke kuhinje Sastojci: 180 - 200 g riže polovica kelja polovica poriluka 4 žlice kobasica crveni luk juha od povrća maslinovo ulje ribani Livanjski sir Opis: Odstranite vanjske, tvrde listove kelja i poriluka, operite i sitno narežite. Pirjajte povrće na 3 - 4 žlice ulja. Dodajte oguljene, izmrvljene kobasice, pirjajte (nemojte ih prepržiti), dodajući čašu juhe, malo soli i papra. Nakon desetak minuta pirjanja na laganoj vatri, dodajte narezani kelj i promiješajte. U posudu ulijte litru mlačne juhe i zakuhajte. Skuhajte u njoj rižu (pazite da se ne prekuha). Jelo možete poslužiti i vruće, ali i mlačno (ovisno o sezoni). Uz jelo poslužite naribani sir. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ LIČKA JUHA (predjelo), Specijalitet ličke kuhinje Sastojci: janjeće iznutrice riža kelj jaja (žumanjak) češnjak luk lovor korjenasto povrće limun papar u zrnu kiselo vrhnje začini po potrebi Opis: Povrće se pirja, a kada je gotovo, dolije se voda, doda se meso i sve zajedno kuha oko dva sata. Na kraju treba legirati: pomiješaju se žumanjci i kiselo vrhnje i ta se smjesa, uz stalno miješanje, dolijeva u juhu. Nakon toga juha se kuha još jednu do dvije minute, a onda se mora skinuti s vatre i više se ne smije ni kuhati ni podgrijavati. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ LIČKA KISELA JUHA OD JARETINE(predjelo), Specijalitet ličke kuhinje Sastojci: za 4 osobe: 50 dg janjetine 10 dg mrkve 1 korijen celera 1 vezica peršina 1 lovorov list 2 žumanjka sol i papar 1 korijen peršina 1 koraba 3 režnja češnjaka 5 dg kejla 5 dg riže 1 limun 2 dl kiselog vrhnja Opis: Meso narezati na kockice, preliti vodom i staviti na vatru. Kad juha prokuha odstraniti pjenu. Mrkvu, celer, korabu i peršin narezati na tanke režnjeve i staviti u lonac s mesom. Dodati lovor, prepolovljeni luk, režnjeve češnjaka,sol i papar. Kelj u međuvremenu narezati na tanke rezance i skuhati u slanoj vodi. Rižu također posebno skuhati u slanoj vodi. Kad je meso mekano, juhu procijediti, odstraniti luk, češnjak i lovor. Posebno izmiješati žumanjke, vrhnje i limunov sok te postupno ulijevati u juhu, uz stalno miješanje. Meso, povrće i rižu staviti u zdjelu za juhu, preliti juhom i poslužiti. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ LIČKA POGAČA SASIROM (predjelo), Specijalitet ličke kuhinje Sastojci: 300 g ribanog sira 1 čaša kiselog mlijeka 1 čaša ulja 1 žličica praška za pecivo 3 jaja 18 žlica brašna sol Opis: Umutiti jaja, dodati kiselo mlijeko, ulje, prašak za pecivo i sve dobro izmiješati. Posoliti, umiješati naribani sir i brašno te usuti u namazan i brašnom posipan pleh. Peći u zagrijanoj pećnici pola sata ------------------------------------------------------------------------------------------------------ LIČKI NABOD Sastojci: 180 g svinjskih odreska (2 kom) 50 g prešane šunke 40 g topljena sir 40 g svježe paprike 300 g krumpira 0,1 l ulja sol i papar Opis: Svinjske odreske posolimo, popaprimo, te napunimo šunkom, topljenim sirom i svježom paprikom. Preklopimo, zatvorimo štapićem. Punjene odreske stavimo na vruć roštilj, prethodno poliven uljem i pečemo ih dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Uz nabod serviramo pečeni krumpir. ----------------------------------------------------------------------------------------------------- |