nedjelja, 29.06.2008.

Što da radi prvostupnik (iliti bakalar :-) s FER-a nakon stjecanja B.Sc. diplome?

Kritizira me vrend neki dan (dok smo gledali kako se na turskom primjeru potvrđuje ona engleska poslovica: „what goes around, comes around“ – Gary Linecker mi je također pao napamet ;-) da se (pre)dugo nisam osvrnuo na „obrazovne“ teme na svom blogu :-).

Što reći nego: mea culpa!

I dodati da prije godišnjih odmora uvik ima dosta posla „za dovršiti“, što uz neke VRLO zanimljive poslove/projekte u perspektivi i angažman oko pokretanja blogerske udruge u Hrvata nadam se može poslužiti kao dovoljno dobro opravdanje.

A povod za ovaj post je članak u zadnjem broju Mreže u kojem Hrvoje Pelaić daje osvrt na „Bolonju u Hrvatskoj danas“ iz perspektive IT obrazovanja.

I da Vam pravo kažem – ČLANAK JE ODLIČAN :-) !

Lijepo je opisano kako se Bolonja „provodi“ u Hrvatskoj (ili preciznije kako se fejka ;-). FER je za koliko toliko korektnu provedbu Bolonje pohvaljen točno onoliko koliko triba (ima doduše priča oko ASIIN certifikata, ali nećemo sad :-). Ukazano je na problem worker gap-a koji će se pojaviti na tržištu hrvatske IT snage zbog toga što će većina prvostupnika nastaviti obrazovanje još dvije godine na diplomskom (M.Sc.) studiju (što znači da će kadrovske službe hrvatskih IT firmi biti u još većim problemima ;-) !). I ispravno je ukazano na globalizacijske efekte koji će neminovno zahvatiti i Hrvatsku (s taman ispravnom dozom optimizma – i završetak članka mi se posebno sviđa ;-).

Naravno, kad bi u članku SVE bilo tako lijepo i točno, ne bi bilo potrebe za ovim postom :-). A kako je post tu, onda očigledno ima i nešto što mi je „zapelo za oko“.

Naravno ima :-), a radi se o poslovima koje bi prvostupnici (dakle B.Sc. titula nakon tri godine studija) trebali raditi u gospodarstvu.

Kao što je lijepo u članku napisano, VEĆINA studenata koji uspješno dosegnu B.Sc. titulu (na FERu njih oko 300, od preko 1000 koliko ih je prije tri godine krenulo u „Bolonju“!) će nastaviti diplomski studij i to bi moglo stvoriti probleme u gospodarstvu ukoliko nastane gap između pritoka „starih“ dipl.ing. i „novih“ M.Sc. inženjera.

Ali, to će se nekako riješiti (ako ništa drugo povećati će se plaće ;-) a ostaje pitanje što mogu raditi oni studenti koji NEĆE nastaviti diplomski dio studija (zadovoljiti će se da ostanu B.Sc.) ? S obzirom da se Ministarstvo obvezalo na 100%-tno subvencioniranje pohađanja diplomskog studija, barem ne probati odraditi M.Sc. je prilično blesava odluka :-), ali vjerujem da će biti i takvih (blesava = you are letting FREE MONEY pass you by ;-).

Dakle – što bi B.Sc. inženjeri mogli raditi nakon što završe studij?

Dati ću odmah i hint – čeka ih PUUUUNO učenja :-).

A evo što Hrvoje kaže u gore spomenutom članku:

„poslodavci od njega (prvostupnika, op.Z.R.) mogu očekivati nešto slabije opće znanje od nekadašnjeg diplimiranog inženjera, ali dobro znanje o području koje je birao godinama na faksu.“

„Što se tiče posla koje može obavljati, za prvostupnika se smatra da može voditi manje prjekte, manju skupinu ljudi ili biti asistent glavnom projektantu. Drugim riječima, poslove srednje složenosti, slične onima koje sad rade inženjeri za razliku od diplomiranih inženjera“

Sorry, ali ipak ne :-)

Ili, preciznije, ko misli da se netom diplomirani prvostupnik može staviti na takvo radno mjesto, taj će se grdo prevariti! Nakon (barem!) dvije godine praktičnog rada u IT firmi, tijekom kojih se dotični može/treba dokazati (i pritom puuuuno naučiti), možda, odnosno svakako DA. Ali, reći da FER OSPOSOBLJAVA svoje završene B.Sc. studente za obavljanje takvih zadataka je - kako da to „mekano“ kažem – TEŠKO PRETJERIVANJE :-)))) (Editor – baš „mekano“ Zvone, nema što ;-).

Ovdje je na mjestu jedan disklejmer – ovih 300 studenata što sada diplomira (evo, samo što nisu ;-) – koji god od njih da se odluči na „blesavu“ odluku da NE nastavlja studij – triba ga zgrabiti ! A ako je u najboljih 100, onda ga triba zgrabiti by all means neccessary !

To je ekipa koja je uspješno (i to prva!) prošla kroz „nepoznati teritorij“ na putu ka Bolonji i koji su često i u frenetičnom tempu (ponekad i u promjenjivom „okruženju“) odradili što se od njih tražilo! Star quality material :-). Ne da ih baš sad ODMAH možete baciti na poziciju voditelja projekta :-), ali dok kažeš keks (pogotovo ovi najbolji!) grabiti će naprid koracima od deset milja :-).

Alas, pametni kakvi jesu, većina njih će ipak (naravno!) nastaviti studij dalje :-)

A njihov značaj (i reputacija ;-) je dodatno potencirana činjenicom da MEĐU NJIMA NEMA PONAVLJAČA !

„Čekaj Zvone, kakvi pobogu ponavljači – toga nema u Bolonji!?“

Ima, naravno da ima :-). To su oni studenti koji ne uspiju od prve dati predmet. A kako na FERu više NEMA ispitnih rokova, nema ni šanse za popravak nego se dogodine predmet mora odslušati ponovo (to je taj „kontinuirani rad“ – kroz cijeli semestar zadaće, kolokviji i na kraju jedan završni ispit ;-).

Stvar za ponavljače nije posve crna, jer, ovisno o preduvjetima, mogu upisivati predmete iz viših godina, tako da kiks na jednom ili dva predmeta ne „stopira“ studiranje, ali svejedno znači jednu godinu više studiranja. Što znači da će dogodine B.Sc. titulu steći oni iz druge generacije koji su sve odradili „iz prve“, ali i oni iz prve generacije koji su jednu godinu „kiksali“. A za dvije godine će se u završnom potu naći zajedno TRI generacije studenata. I tako (skoro :-) pa ad infinitum ...

Naravno, Ministarstvo sigurno ima postavljen neki limit, ali uz nedavnu odluku Fakulteta da se dopusti upisivanje istog predmeta PO TREĆI PUT (koja je kao „još samo ove godine“ ;-) prilično sam siguran da će biti i B.Sc. inženjera koji će cijelu stvar razvući na 5 godina (a poznavajući naš sustav i mentalitet, i oni „dugovječni(ji)“ će naći svoje mjesto ;-)

Zbog toga će se stvari u „ponudi na B.Sc. tržištu“ ponešto promijeniti u odnosu na ovu prvu generaciju (ovdje treba reći da vjerojatno ima i onih koji su zaključili da im je nametnuti tempo prebrz za kvalitetno usvajanje gradiva, pa su namjerno malo „usporili“ i dali sebi jednu godinu više - thumbup). A kad sistem dođe u stacionarno stanje i kad 50 % (ma 75 %!) najboljih B.Sc. po defaultu ide na M.Sc. studij, a odozdola počnu pridolaziti oni uporni dugoprugaši, kvaliteta B.Sc. inženjera će početi (rapidno!?) opadati.

Zašto !? Odnosno, što im fali ?

U dvi (tri) riči - PRAKTIČNI RAD/ISKUSTVO !!!

Jer, oni ne samo da neće biti za „voditelje malih projekata“, već mnogi od njih neće spadati niti u kategoriju „kvalificirani programer“ !!!

Ovako oštra kvalifikacija svakako zahtijeva pojašnjenje, ali kako sam ovaj post već razdužio više nego što sam mislio, više o tome u sljedećem postu „Samouki programer vs. FERovac“ ...

UPDATE (nedjelja, 19:05) : Vidim po counteru da je post generirao popriličan interes (500 posjeta u pola dana !!!??? Bez naslovnice! ;-). Već ima par zanimljivih komentara, a nadam se da će ih biti još :-). I da će biti koristan feedback za sljedeći post koji je "u nastajanju".

- 00:53 - Komentari (38) - Isprintaj - #

subota, 21.06.2008.

Cenzuriralo Cara Šprajca !!! – prvi slučaj za blogersku udrugu ?

Za one pale s Marsa :-), Car Šprajc je Zoran Šprajc, za deset kopalja najbolji voditelj dnevnika na HRTu i općenito jedna od rijetkih svijetlih točaka u HRT-ovoj produkciji političkog programa. Ali, titulu Cara nije zaradio samo svojim nenadmašnim komentarima u Dnevniku u kojima je često na prikriveni (a ponekad i neprikriveni) način znao bocnuti naše političare koji, gledajući njihov tretman na HRTu, valjda spadaju u neku zaštićenu vrstu koju treba „paziti“ i „maziti“ da se ne bi slučajno ufendili kad im se na nacionalnoj dalekovidnici podastru svi njihovi gafovi, gluposti i nekonzistentnosti!

Titulu Cara je zaradio ponajprije svojim blogom, gdje je, neopterećen budnim uredničkim okom „žene za sve režine“ (guess who am I talking about ;-), malo „pustio ruku“! Eeee, što je to bilo gušt čitati :-). A kad je izašla knjiga sa zbirkom postova, nisam čekao ni sekunde (knjiga je završila kao poklon ćaći jer, što će mi knjiga kad sam sve postove pročitao, a ionako su dostupni na webu).

Ali, uskoro ću ipak morati po svoj primjerak :-(.

Jer – NEMA VIŠE ŠPRAJCOVOG BLOGA !!! (kao što ste i sami skužili ako ste kliknuli na gore dani link).

Portal magazina Banka, gdje je Car pisao, je promijenio dizajn (a možda/vjerojatno i cijeli CMS) i bloga više nema ... Sad bi ovo bila idealna prilika za malo rogoborenja protiv portala banka.hr kako nemaju pojma i kako je osnova interneta da ne kršiš permalinkove i stari content !

Ali, nećemo ošinuti po njima :-) jer, nisu oni krivi! Zadnji post na blogu je Car objavio davnog 18.3.2008, dakle, prije čitava tri mjeseca! Kako znam točan datum kad bloga više nema? Pa naravno da sam ga zapamtio kad sam u zadnja tri mjeseca bar 30 puta otvorio tu stranicu čekajući (uzaludno) novi post i uvijek iznova vidio taj datum (zanimljivo, o čemu je konkretno bio post sam zaboravio :-).

Stvari su se pojasnile, kao što se to meni često desi ;-), za vrijeme treninga danas u teretani – manje više jedinom mjestu gdje dolazim u doticaj s hrvatskim dnevnim tiskovinama. I listajući tako neki podlistak s TV programom, naišao sam na BOMBA vijest – donesena je Odluka da novinari HRTa NE SMIJU pisati blog !!!

Pardon, pardon – smiju, ali samo na HRT-ovom portalu :-).

Neki će reći – „A neba ti Zvone, što tu ima čudno. Pa ako rade na HRTu ima li što logičnije nego da svoj blog pišu na HRTovom portalu?“.

Na takvu argumentaciju mogu samo reći – BULLSHIT !!!!

Da preciziram – kad bi se Zoran Šprajc odlučio na otvaranje bloga na blog.hr servisu, koji je u vlasništvu Nove TV, to bi doista bilo nekorektno, a i u poslovnom smislu nedopustivo :-). Ali, da HRT Zoranu Šprajcu ZABRANI pisanje bloga BILO GDJE osim na HRTovom portalu ... e pa gospodo, ja mislim da je to u kontradikciji čak i sa hrvatskim Ustavom.

Ali, nema straha za HRT. Poprilično sam siguran da Šprajc neće ići ganjati pravdu :-(((!

Jer, u tim istim novinama sam pročitao i o rošadama koje se spremaju na HRTu. And guess what :-))).

ODEEEEEE ...

Pa, pa Šprajc. Evo ti nogom u guzicu, nema više Dnevnika za tebe!

Ukratko – čeka ga „klupa“, transfer u emisiju Otvoreno :-(. Sve su to za sada „vijesti iz budućnosti“, ali ukoliko se to doista i desi, siguran sam da će menadžement HRT-a naći sto „racionalnih“ razloga za takvu odluku.

A ja ću opet reći – BULLSHIT !!!

Da je portal banka.hr bio malo korektniji u izvođenju tranzicije na novi sustav, i da su zadržali stari Šprajcov blog (čak i ako ga on više neće pisati), ja bih vam pokazao PRAVI RAZLOG!

Eh ... dobro se sjećam tog posta :-). Čini mi se da je bio taman u ono vrijeme previranja na HRTu kad je dolazila Hlo. Car je tada jako lijepo „pustio ruku“. Novinarstvo u svom najboljem izdanju. Nivo kojem Butković nikad neće prismrditi ne do koljena, nego ni do pete!

Doduše, da me pitate što je konkretno pisalo u tom postu – ne bih vam znao reći niti jednu rečenicu! Ali se dobro sjećam prvog i, naravno, anonimnog komentara na taj post:

„Zašto tako Zorane!“

Da, zašto ljuljati brod, Zorane? Zašto otvoreno progovoriti o tome kako stoje stvari? Zašto na vidjelo iznositi političke igre odigrane u pozadini a s ciljem preuzimanja/kontroliranja još uvijek centralnog medijskog mjesta u Hrvatskoj. Zašto uništavati iluzije o tome da nam HRT servira kvalitetno i neovisno novinarstvo?

Nije ti to baš bilo pametno Zorane. Al' zato i jesi car :-).

A jednog će dana Car (opet) zasjesti na svoj tron. I tog ću dana biti ponosniji na svoju zemlju nego kad u polufinalu sataremo Nijemce (Editor:“Zvone, pst, pst - NISMO pobijedili Turke“ – Zvone: „Ma kako to misliš, pa poveli smo u 119-toj minuti produžetka ???“, Editor:“A jebi ga, Turci su to“).

Hm, ma dobro, Nijemce bi sigurno satrli u polufinalu :-). Kao što smo ih satrli prije deset godina, ali to je jedna sasvim druga priča ... iz kategorije mladost-ludost, pa je možda bolje da vam je ne pričam ;-)

P.S. Što ti je snaga bloga - nije prošlo 10 minuta da sam objavio post a već su me upozorili da Šprajc zadnja tri mjeseca nije objesio kopačke o klin već se preselio na http://bigblog.tportal.hr/sprajc. Mea culpa :-). Al' ne mijenja ništa na stvari.

- 00:03 - Komentari (10) - Isprintaj - #

petak, 20.06.2008.

PRIKUVALO !!!!

Eh, what a difference a day makes ... Neki dan se još samo kuvalo, krčkalo, brbočkalo, ka' u ekspres loncu, ali sve nekako ispotiha, inkognito, daleko od očiju (ali ne i srca ;-). A danas .. e danas je druga priča :-)

Sad su moji dragi čitatelji sigurno zbunjeni: „Ma čekaj Zvone majstore o čemu ti pričaš? Ko kuva, što se kuva, di se kuva“ ?

Ma MENI JE PRIKUVALO VIŠE burninmad burninmad burninmad

Prikuvalo mi je toliko da iz mene pišti k'o iz gore spomenutog ekspres lonca!

Ne mogu više! Ne mogu više mirno i sa strane gledati kako mlate novinare, ne mogu gledati kako poštenom građaninu (i pravom patrioti!) lokalni moćnici ugrožavaju egzistenciju koristeći se instrumentima hrvatske „pravne države“, ne mogu gledati kako je Maestro maestralno zaboravljen, i ne mogu više gledati autocenzuru hrvatskih novinara nametnutu što marketinškim a što nevješto prikrivenim političkim interesima. A i Feral prestaje izlaziti :-(.

NE MEREM VIŠE! puknucupuknucupuknucu

„Aha!“, već čujem iz pozadine, „Evo ga. Klasični Zvone u ranting modu“ :-).

Da, ali ipak ne :-). Naime, s rogoborenjem sam, barem što se ovog posta tiče, završio, jer došlo je vrijeme za malo ozbiljnije stvari. A ključno je u ovoj priči da se promijenila i situacija. Ili bi možda bilo bolje reći da je situacija „sazrijela“ njami.

Jer, nije prikuvalo samo meni! Prikuvalo je mnogima! Dobro ne baš mnogima, zasad nas je tek jedno tuce thumbup, ali kritična masa je tu.

I tako bi rođeno ... Hrvatsko Udruženje Blogera. A možda bude i Hrvatska Udruga Slobodnih Blogera. Ili Hrvatska Blogerska Unija ... ili nešto treće (četvrto :-). Prijedlozi čitatelja su također dobrodošli – uostalom, to je blog at its best :-)

Konkretno ime ostavljajući po strani, ono što je bitno je da će to biti udruga građana posvećena promicanju bloga kao medija i ZAŠTITI blogera i njihovih prava. Ili, da citiram Statut udruge:

Ciljevi udruge su:
a) podržava razvoj bloganja ili "građanskog novinarstva” kao zasebnog medijskog oblika, etičnosti i slobode javnog izražavanja na blogu;
b) proširuje moć novinarstva i snage pisane riječi, sa svim pripadajućim Ustavnim pravima svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnosti u svim medijima;
c) promiče zaštitu svojih članova-blogera;


Udruga je u samom začetku (nit imena, nit website-a a i proces registracije je „još u tijeku“ ;-) i puno posla je pred nama, ali nema sumnje – time is right :-)

„A molim te lijepo, koje to velike face osnivaju udrugu?“ – već čujem podsmješljive komentare :-).

Evo ih, u najboljoj JOT (javno-otvoreno-transparentno) maniri (i abecednim redom):

Dubravka Burušić (esperanza)
Damir Fintić ( www.vukovarac.net)
Aleksandar Hatzivelkos
Dragutin Lesar
Krešimir Macan (Potjeh)
Jerko Markovina (Whatever)
Jakob Matovinović
Zoran Oštrić
Željko Peratović (45 lines)
Gordan Ponjavić (gale)
Vesna Škare Ožbolt
Zvonimir Vanjak (moja malenkost)
Katarina Vidović (nemesis / grgo ;-)

Ono što će pažljiviji pratitelj hrvatske blogerske scene odmah uočiti je da su to listom blogeri kojima je primarni fokus politika (pa i nije čudo da je većina linkova s pollitika.com portala ;-). Neki od nas su „pravi“ političari (Vesna Škare Ožbolt i Dragutin Lesar, a i Zoran Oštrić – uvjetno rečeno ;-), neki su aktivni na NGO sceni (Hatzivelkos – viđali ste ga u priči oko NATO referenduma), neki su i „pravi“ novinari („pravi“ u smislu da su članovi HNDa - jasno, Željko Peratović is the man), a neki su „samo“ blogeri koji komentiraju politička zbivanja.

Imamo i „zelene“ (Oštrić), imamo i feministkinje (Katarina ;-), imamo i „službenog desničara“ (Whatever ;-), imamo i socijaldemokrate (Hatzivelkos), imamo i „ljubitelje slobodnog tržišta“ (to bi bio ja ;-), a nažalost, ima među nama i onih koji su hrvatsku politiku osjetili na svojoj koži (priču Damira Fintića ukratko pogledajte ovdje, a kalvarija Željka Peratovića već polako prelazi u sapunicu :-)

Raznoliko društvance :-), ali sa snažnom poveznicom – svi smo BLOGERI :-)

I poprilično razočarani kako sada stoje stvari u Lijepoj Našoj no no no.

Pa smo napravili prvi korak ... mali, ali znate kako kažu: „i najveće putovanje započinje prvim korakom“ ...

- 10:15 - Komentari (12) - Isprintaj - #

utorak, 17.06.2008.

Nešto se kuva ...

ispod žita, daleko od očiju, potiho se krčka ...

Eh, kako bi to rekao majstor iz Malog mista: "jema puno tega lipoga, al' van ne smin kazat'" :-)))). Al' vam mogu reći da ovo više ne bu išlo!

A dok čekate konkretnije informacije (je, i meni je teško biti tiho, i to kako teško ;-), možete naletiti do C++ bildera gdje sam se malo osvrnuo na komentare na moj prvi post ...

- 13:47 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 10.06.2008.

Obama = Milanović ?

C++ bilder je startao sasvim fino :-) i novi post je već u pripremi, ali ni za Zvonu Radikalnog nema predaha! Hillary je (konačno!) priznala poraz, ali jedna usporedba koju je u komentaru na jedan od mojih prethodnih postova povukao cijenjeni kolega bloger Whatever (inače, jedini bloger-desničar za kojeg mogu reći respect!), u kojem je Obamu nazvao „crnim Milanovićem“ definitivno zahtijeva osvrt.

Pa kaže Whatever:

Moj Zvone, ajde da jednom padneš na Milanovića i te šprehe, ali sad da popiješ i crnog Milanovića... ma previše je. :)

Uz katastrofalan ugled među nekim grupacijama birača, uvjerljive poraze u svim swing-states, uz kosture koji su počeli ispadati iz ormara... McCain će pregaziti Obamu k'o plitak potok ;)

Krivo Whatever, naprosto KRIVO!

Prvo, Zvone nikad nije „pao“ na Milanović, i kako vrijeme ide sve ga više stavljam u kategoriju „nacionalnog veleizdajnika“ zbog njegove nesposobnosti da ovaj korumpirani i lažljivi HDZ na prošlim izborima satare do jaja (ali, to je tema za poseban post).

Ipak, ovdje se ne radi o tome već se radi o tome da Whatever (koji je, btw. veliki supporter Hillary Clinton i koji bi, da može, u studenom sigurno prije glasao za McCaina nego Obamu ;-) želi sapeti Baracka Obamu u aršin Zorana Milanovića!

Staviti ga u kategoriju - all talk and no walk – što bi rekli Ameri.

Na blogu Democracy in America su to u današnjem postu lijepo saželi ovako:
This has played into the narrative that could be most damaging to Mr Obama in the fall: That he is an inexperienced lightweight who can turn a pretty phrase, but has little in the way of a concrete programme behind all that fine talk of "change".

E sad, iako nema nikakvog spora oko toga da je najjači politički adut Baracka Obame njegova snažna retorika, stavljati ga u kategoriju Zorana Milanovića je ipak malo promašeno. Pogotovo je promašeno kad dolazi od supportera Hillary Clinton koja s Obamom dijeli (barem!) 90 % političke platforme (a neću ni uspoređivati majstorsko vođenje kampanje Obaminog tima u usporedbi sa do kraja promašenom, da ne kažem usranom/zasranom, kampanjom SDP-a na prethodnim izborma) !!!

Jer, u čemu se to, gledajući policy proposals, tako drastično razlikuju Hillary i Obama, odnosno, da budem precizniji, po čemu je to Hillary na tom području „jača“ od Obame?

Koji je to plan za rješavanje gorućih problema Amerike iznijela Hillary a koji je (neupitno) bolji od plana Baracka Obame ?

NEMA GA !!!

Jedino što ja pamtim su njeni izleti u populizam najgore vrste, kad je rekla da bi bez problema „sravnila Iran sa zemljom (obliterate) kad bi ovaj napao Izrael“ dovoravajući se desničarima i Židovima, te kad je podržala klasični populistički prijedlog da se Amerima daju subvencije na benzin tijekom ljetne driver season (ideja koju je, horror of horrors!) podržao i McCain, a koji je Obama, dijeleći mišljenje sa 100 % (da STO posto) profesionalnih ekonomista, nazvao glupošću!

A što se tiče problema klimatskih promjena, i nužnosti reforme zdravstvenog osiguranja, razlike su samo u detaljima! Doduše, ti detalji još uvijek nisu do kraja „detaljizirani“, i činjenica jest da je ova kampanja do sada bila uglavnom lišena ozbiljnih diskusija o policy proposals pojedinih kandidata. Ali, optuživati Baracka Obamu da je „isprazan“ kandidat je naprosto krivo.

A u fajtu između „mesijanstva ala JFK“ i „iskustva“ su glasači jasno i glasno izrazili svoj stav (i ja se s njihovim izborom posve slažem ;-).

Da li je zbog ove gorke borbe Demokratska stranka oslabljena i sa smanjenim izgledima za pobjedu u studenom? Apsolutno DA! Ali to je ponajviše krivnja Hillary Clinton koja na Obaminu snažnu argumentaciju za promjenom nije znala odgovoriti doli primjenom negativnog marketinga, tako da je borba na trenutke doista bila ispod pojasa!

Obama ima problema s određenim skupinama glasača, to je sasvim evidentno i to Demokrate može skupo koštati u studenome. Pogotovo je nezgodno (kako Whatever, ovaj put ispravno primjećuje ;-) da su to glasači upravo u, za pobjedu na izborima u studenome, krucijalno važnim swing states (podsjetnik na pravila ukratko: svaka federalna država nosi određeni broj elektorskih glasova, ko unutar države dobije više glasova dobije SVE njene elektorske glasove, i ko na kraju ima više elektora, taj postane President of the USA).

Prema tome, džaba Obami što mu je već sigurna pobjeda u Kaliforniji (koja nosi 55 elektorskih glasova – 270 to win) kad je to već „ukalkulirano“. Ali Ohio i Missouri kao klasične bellwether states, te Florida, Virginija i Pennsylvania su već druga priča.

Obama has some making up to do, i njegov izbor za running-matea (koji će postati potpredsjednik u slučaju njegove pobjede) je sljedeći bitan događaj u ovoj kampanji.

Ipak, ne bi ja još otpisivao Demokrate :-) jer situacija u Americi, poglavito ekonomska, će uskoro postati reaaaally nasty, i to za Republikance nikako neće biti dobro...

Stoga, posve se slažem sa Intrade prognozom šansi predsjedničkih kandidata: Obama 61.5 – McCain 34.6.

- 18:43 - Komentari (7) - Isprintaj - #

subota, 07.06.2008.

Vječna samo mijena jest ...

Times they are a changing ...



Nije da sam neki veliki ljubitelj Boba Dylana (blasfemija!), ali naziv ove njegove pjesme mi je baš nekako legao :-). Dvije (i sitno) godine bloganja, dvjesto postova (yep, ovo je ravno 200-ti ;-) i došlo je polako vrijeme za „promjene“. U stvari, ne baš toliko promjene koliko „promjenu fokusa“ :-)

Prije nego što krenete s vapajima „Zvone, Zvone zašto si nas ostavio“ :-)))) – nema straha, nigdje ne ide Zvone Radikalni. Čak dapače, dobivati ćete DUPLU porciju :-).

Maestro, molim tuš ... predstavljamo novog „stanovnika“ hrvatske blogosfere – C++ BILDERA !

A da vam pravo kažem, bilo je više i vrijeme da počnem igrati na „domaćem“ terenu!

Jerbo, manje više sve „utakmice“ na ovom blogu sam odigrao na „u gostima“ – bilo da se radilo o politici, ekonomiji, filozofiji ili pravu niti za jedno od tih područja ne mogu tvrditi da sam stručnjak! Čak ne mogu reći ni da sam „načitani“ amater (ajde dobro, računam da osnovne principe ekonomije i politike ipak relativno dobro kužim ;-). Čitanje u prosjeku jedne knjige mjesečno (kroz zadnjih 7-8 godina) iz „općenitih“ područja (znači, ne računajući stručnu literaturu posvećenu razvoju softvera!) nije ni blizu dovoljno da nadoknadi zaostatak u odnosu na one kojima gore navedene discipline spadaju u područje profesionalnog djelovanja!

Pa kad se u blogosferi susretnem sa pravim stručnjacima, koji se u svojoj argumentaciji mogu osloniti na mnogobrojne knjige koje su o sociologiji, filozofiji ili političkoj znanosti pročitali u sklopu svojeg obrazovanja i kasnijeg stručnog/profesionalnog usavršavanja, i čiji postovi/komentari vrve (pri ;-)pametnim citatima autora X ili autora Y, situacija nije nimalo jednostavna.

Ipak, prilično sam zadovoljan kako sam „čuvao svoj gol“, a i u konačnici ispravnost svakog argumenta leži u zakonima logike i točnosti postavljenih premisa, a ne u tome da li se u njegovu obranu može citirati nekog pripametnog autora :-). Što će reći da će Zvone Radikalni i dalje prašiti :-) (a kako mi se čini, nešto se ozbiljno „kuva“, tako da bi se prašenje moglo čak i intezivirati ;-) !!!

Po principu – strong opinions, weakly held (iako bi se doista teško moglo reći da se ja svog mišljenja „slabo“ držim ;-) Ali, držim se (ili bar pokušavam) one Keynesove: „When facts change, I change my opinion. What would you do, Sir?“

Filozofske diskusije ću ostaviti za neki drugi put, a bit stvari je da počinjem pisati blog posvećen području mog profesionalnog djelovanja – razvoju softvera.

Ideja koja mi je davno pala napamet (mislim da neću pogriješiti ako je kategoriziram kao „očiglednu“), ali je realizacija malo „štekala“ kao što na ovom linku (prvoj inkarnaciji C++ bildera) možete posvjedočiti.

Zašto C++ bilder ?

Jednostavno – čuo sam da su mi takav nadimak dali moji studenti (studentice? ;-) na FERu pa mi se baš nekako svidjelo. C++ rulez, (ovo je svakako izjava koju ću morati klarificirati u nekom od sljedećih postova), a bilder je valjda zbog 120 kila u benchpressu :-).

Što će biti tema bloga? U jednoj rečenici – „Kako što kvalitetnije razvijati softver“. Naravno, biti će poneki osvrt i na širu IT sliku ali teme na blogu će biti prvenstveno namijenjene čitateljima koji imaju veze s razvojem softvera (štono bi se reklo – developerima) ali svakako i njihovim (direktnim) menadžerima/voditeljima (poboljšavanje kvalitete developera je u odnosu na unaprijeđenje vođenja razvoja softvera, doista jednostavan zadatak)! Uz 10 godina profesionalnog iskustva i 20 godina programiranja računam da nešto imam za reći, ali to će ionako na kraju odlučiti čitatelji.

Pa da krenemo na prvu temu u kojoj obrađujem što bi se reklo basic basics (iliti, osnove osnova) ...

Zašto IT projekti (pre)često kiksaju

Razlog je vrlo jednostavan, i ukratko ga je briljantno sumirao Donald Knuth u predgovoru knjige Scotta Roseberga „Dreaming in Code“:

Software development is hard!

Teško, složeno, komplicirano … koji god hard-sinonim stavite kao pridjev uz razvoj softvera, dobro ste ga stavili. Izvještaji Standish grupe o uspješnosti IT projekata, iako u zadnje vrijeme pokazuju određen pozitivne pomake, ni u kojem slučaju nisu pleasent reading za bilo koga tko se sprema u takvu avanturu, a lista propalih softverskih projekata, čak i ako ćemo se ograničiti samo na one s preko 100.000.000 „uništa“ utučenih dolara, valjda jedva stane na list papira! (evo jednog popisa koji sam pronašao uz malo guglanja). Od aerodroma u Denveru do FBI-evog Virtual Case sistema … primjera koliko hoćeš.

Zašto je tome tako kad danas svaka šuša zna napraviti web site ili neku jednostavnu aplikaciju za vođenje kafića?

Pa ako Vam se svidjelo, znate kako kažu - read more ...

- 00:33 - Komentari (8) - Isprintaj - #

srijeda, 04.06.2008.

Hillary – DAJ VIŠE O'LADI !!!!

Upornost je vrlina, oko toga nema spora, ali ovo što pokazuje Hillary Clinton u predizbornoj utrci Demokrata u SADu spada ipak pod neku drugu karakternu kategoriju! Concede je riječ za koju se već par mjeseci čeka da siđe s njenih usana, a ona nikako pa nikako!

Sto mu debeljuškastih praščića, nakon sinoć održanih (zadnjih!) predizbora u Montani i Južnoj Dakoti i plime superdelagata na njegovu stranu, Obama je VEĆ skupio dovoljno delegata za osvajanje nominacije, ali ona ko najtvrdoglaviji dalmatinski tovar neće pa neće da prizna da je stvar gotova. Comedia la finita ...

Ili možda ipak ne ?

Pa teoretski, nije gotovo dok stvarno nije gotovo, odnosno dok se na konvenciji Demokrata i službeno ne izabere njihov predsjednički kandidat. I za one koji ove izbore ne prate svakodnevno (ovo ponavljam po n-ti put :-), stvar je komplicirana postojanjem superdelegata, odnosno partijskih „uglednika“ koji po defaultu imaju pravo glasa na konvenciji kad se bira kandidat. Naime, superdelegati se mogu i predomisliti !!!

Dakle, iako Obama kad se zbroje pledged delegati (oni koji se direktno biraju na izborima) i superdelegati ima dovoljno glasova za nominaciju, Hillary se očito još nada da će iz ormara ispasti neki kostur koji će natjerati superdelegate da en masse napuste Obamu kao svoj izbor i „uskoče u njen vagon“.

Vjerojatno je zato u par zadnjih dana plasirana priča o postojanu videoklipa u kojem Michele Obama, Barackova supruga, jako ružno priča o bijelcima :-) Ali, kao što i u linkanom članku lijepo kaže, malo je teško povjerovati da sve do sada taj klip nije procurio na YouTube!

Kako je ipak vjerojatnije da „kostura“ nema, postavlja se pitanje na što Hillary u stvari cilja ?

I tu su dvije mogućnosti:

Prva mogućnost je da se „grebe“ za mjesto potpredsjednika. Priča se da Bill Clinton zadnjih tjedana agresivno gura tu ideju, a i mnogi drugi su Obama-Clinton ticket (glasački listić) razmatrali kao win-win kombinaciju! Obama je do sada vrlo uspješno eskivirao takva pitanja, ali kad se zbroje „prednosti“ oba kandidata (Obama=crnci, mladi, „intelektualci“; Clinton=žene, hard working white Americans, iskustvo) stvar doista izgleda kao no-brainer!

BUT, IT AIN'T GONNA HAPPEN :-))))

Naprosto je previše zle krvi između Obaminog i Clintoničinog kampa da bi stvar mogla šljakati! Obama is all change, pa da za VP-ja uzme nekog tko je anything but change? Neće ići! Odnosno, bar ja mislim da neće ići i da će kad se stvar doista zakuha (dosad je sve bilo onako „iza kulisa“) Obama reći: „Hvala, ali ne hvala“.

Jedino što je Hillary mogla (i još uvijek može!) napraviti da doista poveća Obamine šanse u studenom je da održi jedan pravi pomirljivi govor, bez optužaba, bez žaljenja kako trka nije bila fer zbog (s njene, a pogotovo Billove, strane percipiranog) biasa medija prema Obami, bez da ukazuje kako je (po njenoj, u biti krivoj, računici!) ona pobijedila u popular voteu, bez kritiziranja odluke o glasovima Floride i Michigana ... bez svega toga, da onako iskreno prizna da je pobijeđena i da pozove „svoje“ glasače da bezrezervno stanu iza Obame.

Ali, početne naznake nisu dobre.

Što nas dovodi do druge mogućnosti – a to je da Hillary Rodham Clinton Baracku Husseinu Obami sapuna dasku :-).

Jer, njena mantra je u zadnjih mjesec dva dana uglavnom bila – „ja sam bolji kandidat i ja ću bolje proći na izborima u studenom“ i tu se za Hillary otvara jedna ultimativna makijavelistička mogućnost – odmoći Obami u studenom koliko je god moguće (odnosno drukati, naravno ne otvoreno, za McCaina, ili, preciznije rečeno, uskratiti Obami bezrezervnu podršku), pa ako Obama izgubi dolazi u situciju „Što sam vam ja govorila!“, i onda napasti tada već poprilično starog McCaina na izborima za četiri godine.

Jer, budimo realni, ukoliko Obama postane predsjednik, za Hillary su snovi o predsjednikovanju gotovi! Za osam godina će joj već biti 68 i to neće ići (Clintonovska aureola će do tada posve izblijediti, a i doći će neki novi dečki (a i cure ;-).

Dakle, sad je trenutak biti ili ne biti!

Može li to Hillary izvesti ?

Može, ali problem je što će je prilikom toga sigurno prokužiti :-). And then all hell will break loose...

Mogao bih sad ja tu puno pametovati i nagađati, ali sve će biti jasnije kad Hillary konačno održi govor u kojem će priznati poraz.

Živo me zanima ...

UPDATE: Kažu da će u subotu Hillary položiti oružje :-))

- 16:36 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>