Komentari

zvoneradikal.blog.hr

Dodaj komentar (38)

Marketing


  • esperanza

    Bakalar je dobar samo kad se dugo namače :)))

    avatar

    29.06.2008. (01:06)    -   -   -   -  

  • DsK

    I kad ga se dobro izmlati :D s malo maslinovog ulja :P

    Tocno to ce nam i napravit nakon studija :)

    avatar

    29.06.2008. (15:31)    -   -   -   -  

  • go gi

    bakalar treba izrezati na komade i pržiti na vrelom ulju

    avatar

    29.06.2008. (15:35)    -   -   -   -  

  • komšija

    ja kad budem bakalar za 2 godine, bit cu najbolji programer na svijetu (samo ako ako ne budem lijen)...

    avatar

    29.06.2008. (16:55)    -   -   -   -  

  • bivsi_ucenik1.02

    ovako profesore Vanjak....ima tu par stvari koje definitivno nisu točne:
    - naime ..studenti koji su završili FER1 i ovi koji će završiti po FER2 programu bez radnog iskustva niko neće moći voditi ništa...a ne znam zasto se samo osvrcete na FER2...
    nadalje bakalar koji nije iz 1. polozio ne mora biti losiji jer jako velik broj studenata sljedeće godine ima jako dobar prosjek ...a recimo ima ih masa koji se svake godine taman provuku sa 50 bodova i prolaze u roku...pa i ja sam jedan od njih...a vi me hvalite a ja znam da ne valjam kao frend koji je pao predmet a sad ima 4-5...hehe...no ne važno...ne gledaju svi vašim očima..i zato je jako teško reći kad je neko u pravu

    avatar

    29.06.2008. (17:42)    -   -   -   -  

  • nedipl. ing.

    Jedna stvar (zapravo puno stvari, ali recimo jedna naročito) jako smeta nas bolonjce, jadne male buduće bakalare, a to je činjenica da jako puno naših vlastitih profesora, profesora koji bi nas trebali poučiti i osposobiti za... nešto... koristi svaku priliku da nama osobno ali i javno pljuje po bolonji. Potrebno je konstruktivno reći što ne valja, određenim organima ali i javnosti. Međutim ponekad - zapravo često - granica konstruktivnosti prijeđe u jadanje i ogorčenje bez ikakvog smisla.

    Kako je onda tek nama, koji se mučimo tri godine (da, mučimo se, ubijamo od posla i nikad nije dosta, ma koliko neki govorili kako nam je lako) samo da bi nam na svakom koraku govorili kako ništa ne vrijedimo. Možda su to neke vojne tehnike. Sir, jes, sir.

    Da me ne bi krivo shvatili, ovo se ne odnosi na Zvonu direktno. Iako ni on ne skriva nezadovoljstvo provedbom, barem se trudi i spreman je pomoći studentima koji žele naučit više. Šteta što mu ne daju da nam predaje (i organizira) predmet OOP, da nas nauči malo konstruktivnog programiranja a ne samo tamo neke krugiće crtati po ploči. :)

    A što se tiće sposobnosti bakalara, daleko je tri godine FER-a od radnog iskustva. Ali ljudi, sudeći po nekim (dakle - ne svim) ljudima koje znam sa friškom dipl. ing titulom, e pa bome nisu ni oni za vođenje projekata. Ne. Svakome treba par godinica teškog drilla i upoznavanje radnog okruženja nakon diplome. Osim onima koji su to samoinicijativno obradili tokom studija.

    avatar

    29.06.2008. (17:45)    -   -   -   -  

  • norveški ribar

    bakalari smrde...

    avatar

    29.06.2008. (18:07)    -   -   -   -  

  • f2

    Da se nadovežem na kolegu prije sebe... jako je teško raditi, davati ispite i "gurati" dalje kad nas se konstantno omalovažava i osporava naše znanje i uspjeh. Svjestan sam da postoje profesori/asistenti koji se ne slažu s Bolonjskim procesom tj. provedbom istog, ali morate znati da mi zato nismo krivi i najvažnije da mi NISMO birali program po kojem ćemo studirati. Većina kolega koji su samnom upisali 2005 FER, željeli su studirati na FER-u i upisali bi ga bez obzira na program.
    Druga stvar je naše znanje. Ne vjerujem su generalno studenti koji su završili FER po "starom" programu ništa bolji ili lošiji od nas i to iz više razloga. U svakoj skupini ljudi ima boljih i gorih, pa je tako u obje navedene skupine. Tko god tvrdi da su "bolonjci" manje vrijedni/pametni/sposobni od studenata sa starog programa gadno se vara. Postoje studenti koji već 3 godine kukaju, žale, bune se i nikako da shvate da neke stvari MORAJU savladati i naučiti, te da im se na fakultetu daje samo razlog zašto da nauče, a ostatak je na njima. Problem je što su ti i takvi studenti jako glasni, pa se dobiva dojam da je cijela generacija takva, a vjerujte da nije. Mnogi kolege već rade, surađuju na nekim projektima i imaju volju naučiti itd.
    Što se tiče vođenja projekata - cijelo vrijeme mislim da je to samo deklarativno jer se nešto moralo napisati. Zar Vi mislite da su FER1 dipl. ing. odmah vodili projekte ? ili bili sposobni za takvo nešto ? svakome je potrebno radno iskustvo, tako da uopće ne vidim razlog za raspravljanje o tome...

    avatar

    29.06.2008. (18:08)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Zahvaljujem kolegama studentima na doprinosu diskusiji.

    To i jest NAMJENA/NAMJERA ovog posta, stoga ... GIMME MORE :-)))

    avatar

    29.06.2008. (19:01)    -   -   -   -  

  • inženjer eteefa

    na eteefu ima više krumpira u bakalaru nego bakalara

    avatar

    29.06.2008. (19:15)    -   -   -   -  

  • nedipl. ing.

    Pitanje je trenutno dosta aktualno među studentima, pa odakle i interes.

    Naime, prvi bakalari samo što nisu isplivali. Sve nas zanima kako će izgledati tih jadnih prvih tristotinjak ribica, kakve će diplome (dodipplome?) dobiti, što će sad, i kako će se snaći onih par koji ne namjeravaju na diplomski...

    Nisam znao da bakalari plivaju u zaleđenim vodama. Ovi su se bome naprobijali leda.

    Inače, za poslodavce - kako prepoznati bakalara? Da vidimo što kaže wikipedia:

    Classic cod shape, with three rounded dorsal and two anal fins. The pelvic fins are small with the first ray extended, and are set under the gill cover, in front of the pectorals. The upper jaw extends over the lower jaw, which has a well developed chin barbel. Medium sized eyes, approximately the same as the length of the chin barbel...

    http://en.wikipedia.org/wiki/Codfish

    :)

    Već vidim kako pojmove prvostupnik i bakelarus nitko neće koristiti. Osuđeni smo na riblje asocijacije zauvijek. :)

    avatar

    29.06.2008. (19:38)    -   -   -   -  

  • Baka Lara

    moj unuk bi štel upisat fera, kaj bu delal z tom diplomom ili bude gladan kruha ?

    avatar

    29.06.2008. (19:59)    -   -   -   -  

  • Hrvoje Pelaić

    Zahvaljujem na komentarima... :)

    avatar

    29.06.2008. (20:19)    -   -   -   -  

  • bare

    Veliki problem je veći broj studenata (uostalom i ja sam jedan od njih) koji ciljaju na 2 iz nekog predmeta, ali ne usvoje cjelokupno gradivo.
    S druge strane fakultet daje samo uvode u pojedina ŠIROOOOKA područja koja se ne mogu naučiti unutar samo jednog kolegija i jako ošpitnih vježbi.
    Dakle ukoliko želite ispitat stvar otiđite na mojposao.hr i potražite si malo kakav se inžinjer traži.
    Konkretno svi koji misle da će papirom o diplomi poso doć po njih gadno se varaju....
    Dakle traže se neka kompetentna znanja poput:
    -Jako dobro poznavanje c# programiranja
    -java developer
    -Web developer (trenutno najtraženiji) treba znati Php,MySQL,biti upoznat s AJAX tehnologijom i tako dalje.....
    Papir o diplomi samo potvrđuje našu sposobnost da nešto naučimo, no to ne treba brkati s pojmovima znanja.Ocjena iz nekog kolegija nužno ne povlači jako dobro znanje tog područja, barem je moje iskustvo na fakultetu takvo....
    Uglavnom činjenica je da će bakalari bit itekako potrebni jer će svaki poslodavac imat izliku da nas manje plati, a do dolaska magistra na njegovo mjesto bakalar će već imat 2 godine radnog iskustva. nemojte me krivo shvatiti ali ukoliko poslodavac želi da se obavi neki poso, hipotetski "kopanje rupe" svejedno mu je kolikog će stupnja obrazovanja bit njegov radnik..... Po ovome što sam dosad vidio poslodavci će jako brzo riješit problem zapošljavanja kako bakalara tako i magistara.
    Pokusni rko od cca godinu dana (isplatiivo je uložit toliko vremena ako se na kraju dobije kvalitetan radnik) i ukoliko ne udovoljimo njegovim standardima.... idi kući traži negdje drugdje posao.
    Ne budimo smiješni svi mi znamo zašto je bolonja došla na svijet.....
    Došla je iz razloga jer inžinjera ima malo , pa su previše plaćeni za poso koji može obavit neko s Višom stručnom spremom......

    avatar

    29.06.2008. (21:49)    -   -   -   -  

  • večera za 5

    meni je problem odredit koji je bakalar pravi a koji lažni

    avatar

    29.06.2008. (21:54)    -   -   -   -  

  • cincek

    Kolega bare, to te ja pitam. Ne mogu se vise sloziti nego s recenicom "Papir o diplomi samo potvrđuje našu sposobnost da nešto naučimo, no to ne treba brkati s pojmovima znanja." to je to. Da to ne zvuci lijepo, istina, ne zvuci, jos ak netko ima malo jaci ego, moze cak imati i poteskoca s prihvacanjem te cinjenice. Mislim da fakultet sluzi tome da te nauci pokorno sjediti cijelu noc za knjigom ako treba, i da naucis razmisljati u bar nekom pravcu svoje struke. Prozvati se kompetentnim nakon samo 5 godina kopanja po povrsini neke struke je u najmanju ruku bahato. Zato se ja odvise ne zestim na FER1-FER2 spike, jer dog god mene entuzijazam tjera da dubim nad [[umetni nesto kul iz nekog djela gradiva]], dotle ja imam neku osnovu misliti da budem nekakav strucnjak nekad u buducnosti. (eto, ja sam romanticna dusa)
    Tako da mi je jako smjesno i citati stvari tipa "pa da profesori toliko ne pljuju po nama, mozda bi i bolje ucili" :) Meni ne treba nitko tepati kak cu ja biti kralj svijeta nakon zavrsetka faksa da bi ja ucio.
    Mozda bi me se moglo prozvati zbog pre NEkriticnosti prema sustavu, pa najvjerojatnije i bi, no, daleko od toga da ja mislim da je sustav super, al najbolje sad da sjedim i placem zbog toga.

    avatar

    30.06.2008. (01:44)    -   -   -   -  

  • rubik

    FER se mora prestruktuirat u modernu ustanovu s okretnim promjenama vezanima uz tehnologiju i ostale sustave - dakle više manjih zgrada s profesorima mlađe dobi koji uskaču po potrebi i naravno više kompjutera u učionicama

    avatar

    30.06.2008. (02:43)    -   -   -   -  

  • happywedding

    kod tebe sve anonimni komentari...ja nemam komentar nego pitanje...završio sam pravo...prije sedam godina...uh, što vrijeme leti...i klasični dipl. iur...u moje vrijeme nije bilo bologne...ali nikako mi nije jasno kako će se vrijednovati odnos nekadašnji dipl. i sadašnji bakalar kako ga zovu...je li to na istoj razini ili ćemo mi morati nešto poduzeti da se popnemo na istu razinu...upisao sam ja i magisterij...po starom programu...uglavnom, pitanje je jednostavno, a ne bi bio loš ni cijeli post o tome...hoće li se diplome izjednačiti...ili ćemo ostati u raskoraku...i isplati li se uopće završavati magisterij, danas kada su magistri već nakon faksa...??? kako se uključiti u novi sustav obrazovanja? meni je to još uvijek jako mutno...

    avatar

    30.06.2008. (08:39)    -   -   -   -  

  • Blue

    Čisto me zanima po kojoj bi toj logici student koji završi 3+2 sada na faksu treba imati veću plaću od mene koji završava po starom? Imaju manje ispita od nas, nemaju dvosemestralnih i niti jednom nisu usmeni imali. I sad neka meni netko kaže da oni više znaju od mene... Prestrašno.

    avatar

    30.06.2008. (10:25)    -   -   -   -  

  • Špageti Bolonjez

    ja sam završila muzičku akademiju-----smjer gudalo------------po starom programu prije 43 godine u klasi Jevgenija Onjegina ----------------hoće li se moja diploma izjednačiti sa diplomama netom završenih studenata čembala ?

    avatar

    30.06.2008. (11:46)    -   -   -   -  

  • ivan

    Ja sam prva godina FER-a i mogu reći da sam dosad jako puno naučio, i od toga puno konkretnih stvari. Za pet godina ja ću biti bog kompjutera i elektrotehnike. Naravno, netko drugi će se provlačiti, ništa ga izvan faksa neće zanimati, odabrat će najnepotrebnije (najlakše) izborne predmete, učit će šablonski samo da prođe, prepisivat će zadaće, labose i ispite i nakon pet godina bit će k***c i džaba mu diploma. Takvih studenata je bilo i na FER1 programu i ima ih i na FER2.

    avatar

    30.06.2008. (14:27)    -   -   -   -  

  • ivan

    Zvone ukidaj odmah bodove s predavanja i gaussa!!!

    avatar

    30.06.2008. (17:01)    -   -   -   -  

  • Fabijana mali

    ko kaze da se nemoze nauciti nista u ove 3 godine laze!! Stvar je u tom sto treba zavrnuti rukave i imat nekih ambicija u zivotu i zelju nauciti nesto za sebe a ne zadovoljit se sa 4 ili 5 iz asp i mislit da si sad bog konpjutera i elektrotehnike . Za svoje neznanje i nestrucnost krivit bolonju je u najmanju ruku jadno (daleko od toga da je bolonja savrsena). Pa da ucis svaki programski jezik na feru i to u tolikoj mjeri da budes "vođa projekta" il sta vec nebi ga zavrsio za 10 godina pored svih ostalih predmeta.
    Za mene je dosad izbor predmeta na FER-u manje vise bio dobar, te su u vecini slucajeva dali dobar uvid i nacin razmisljanja za određenu materiju.(ARH1 nek bude uzor svim predmetima, svaka cast profesorima i asistentima). Zato dogodine kod Čupića na javu, skinite pdf knjiga, oplest po tom ovo ljeto i dosta kukanja.....

    avatar

    30.06.2008. (17:01)    -   -   -   -  

  • borgman

    od ovih gore navedenih @cincek i @bare imaju najjasniju viziju svoga svijeta. Pogotovo o tome kako i koliko će biti plaćeni i pod kojim uvjetima.
    Samo u Zvoninom svijetu, koji je ipak poprilično daleko od realnosti, i vrlo usko je lociran na Zagi-grad, tvoja diploma ima realnu vrijednost.
    Stvarni svijet je nešto sasvim drugo.
    U stvarnom svijetu project manager je rodijak, manager kum, a ti si inženjer (bakalarić) jedini radnik, koji ima pravo ništa ne pitat, i krvavo odraditi godinu probnih dana, jer se eto Vlasnik "žrtvuje" jer zapošljava tutlu bez iskustva. Naravno, za svaki promašaj, iako je tvrtka nakrivo nasađena, najkrivlji si jer "najviše" (bar bi trebao) znaš :-)
    Taj stres će vam dragi moji bakalari biti daleko gori nego svo studiranje!
    Jer rad u HR je najbliži riječi, prostituiranje!
    Prostituirati ćete svoje znanje, vještine i ambicije, gledajući kako se pored vas uspinju oni koji imaju malo "bolje" kvalitete. Kraću suknjicu, odgovarajući spol i pogled na "stvar", imaju bolji "pedigre", veze, poznanstva, krvnu i inu liniju, bolje se uvlače, dileri su...i svi će to raditi brže nego vi.
    zašto?
    Jer je HR zemlja u kojoj se uzgaja TRGOVINA kao osnov svega. Kada naučite, trgovati ćete svojom diplomom i sjajnim osmjehom, a sve manje i manje raditi, napredovati i učiti. Zamjena snova i ideala managerskom maglom će vam biti najprobitačnija disciplina...
    Nije zaludu ona stara kako je Izvoz Mozgova najbolja privredna grana Hrvatske,,, jedino što nisu opisali blisku budućnost kada to Kina počne raditi (treba im još 5 godina):-))) Kakva će to biti inflacija vrijednosti :-) Znanja i motivacije (a motivacije nema nitko koliko siromašni Kinez i Indijac (a tek oboje ženskog spola))
    Čekam onaj najavljeni post...taj me zanima, TU se nalazim!!!

    avatar

    01.07.2008. (13:38)    -   -   -   -  

  • borgman

    a što se tiče učenja i znanja... u BILO kojem sustavu učenja MOŽEŠ naučiti ako ŽELIŠ. Možeš raditi uz studij, na fakultetu, programiranje te neće naučiti profesor, nego je to samo rad, razumijevanje i memoriranje, sa maaalo vizije!
    na fakultetu te kakav znalac može poučiti kako to napraviti malo brže (bolje), da manje otkrivaš "toplu vodu", a više programiraš i koristiš postojeće resurse...
    No, i to sa Bolonjom nema blage veze. Opet su u igri volja , znanje i vještina predavača, a takvi ;-)) niti rade na fakultetu , a ako i rade :-) od njih nećete dobiti na pladnju ta znanja.
    Znači...diplomu o klin i samostalno učenje...jedini put ;-)

    avatar

    01.07.2008. (13:43)    -   -   -   -  

učitavam...