Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zvoneradikal

Marketing

Što da radi prvostupnik (iliti bakalar :-) s FER-a nakon stjecanja B.Sc. diplome?

Kritizira me vrend neki dan (dok smo gledali kako se na turskom primjeru potvrđuje ona engleska poslovica: „what goes around, comes around“ – Gary Linecker mi je također pao napamet ;-) da se (pre)dugo nisam osvrnuo na „obrazovne“ teme na svom blogu :-).

Što reći nego: mea culpa!

I dodati da prije godišnjih odmora uvik ima dosta posla „za dovršiti“, što uz neke VRLO zanimljive poslove/projekte u perspektivi i angažman oko pokretanja blogerske udruge u Hrvata nadam se može poslužiti kao dovoljno dobro opravdanje.

A povod za ovaj post je članak u zadnjem broju Mreže u kojem Hrvoje Pelaić daje osvrt na „Bolonju u Hrvatskoj danas“ iz perspektive IT obrazovanja.

I da Vam pravo kažem – ČLANAK JE ODLIČAN :-) !

Lijepo je opisano kako se Bolonja „provodi“ u Hrvatskoj (ili preciznije kako se fejka ;-). FER je za koliko toliko korektnu provedbu Bolonje pohvaljen točno onoliko koliko triba (ima doduše priča oko ASIIN certifikata, ali nećemo sad :-). Ukazano je na problem worker gap-a koji će se pojaviti na tržištu hrvatske IT snage zbog toga što će većina prvostupnika nastaviti obrazovanje još dvije godine na diplomskom (M.Sc.) studiju (što znači da će kadrovske službe hrvatskih IT firmi biti u još većim problemima ;-) !). I ispravno je ukazano na globalizacijske efekte koji će neminovno zahvatiti i Hrvatsku (s taman ispravnom dozom optimizma – i završetak članka mi se posebno sviđa ;-).

Naravno, kad bi u članku SVE bilo tako lijepo i točno, ne bi bilo potrebe za ovim postom :-). A kako je post tu, onda očigledno ima i nešto što mi je „zapelo za oko“.

Naravno ima :-), a radi se o poslovima koje bi prvostupnici (dakle B.Sc. titula nakon tri godine studija) trebali raditi u gospodarstvu.

Kao što je lijepo u članku napisano, VEĆINA studenata koji uspješno dosegnu B.Sc. titulu (na FERu njih oko 300, od preko 1000 koliko ih je prije tri godine krenulo u „Bolonju“!) će nastaviti diplomski studij i to bi moglo stvoriti probleme u gospodarstvu ukoliko nastane gap između pritoka „starih“ dipl.ing. i „novih“ M.Sc. inženjera.

Ali, to će se nekako riješiti (ako ništa drugo povećati će se plaće ;-) a ostaje pitanje što mogu raditi oni studenti koji NEĆE nastaviti diplomski dio studija (zadovoljiti će se da ostanu B.Sc.) ? S obzirom da se Ministarstvo obvezalo na 100%-tno subvencioniranje pohađanja diplomskog studija, barem ne probati odraditi M.Sc. je prilično blesava odluka :-), ali vjerujem da će biti i takvih (blesava = you are letting FREE MONEY pass you by ;-).

Dakle – što bi B.Sc. inženjeri mogli raditi nakon što završe studij?

Dati ću odmah i hint – čeka ih PUUUUNO učenja :-).

A evo što Hrvoje kaže u gore spomenutom članku:

„poslodavci od njega (prvostupnika, op.Z.R.) mogu očekivati nešto slabije opće znanje od nekadašnjeg diplimiranog inženjera, ali dobro znanje o području koje je birao godinama na faksu.“

„Što se tiče posla koje može obavljati, za prvostupnika se smatra da može voditi manje prjekte, manju skupinu ljudi ili biti asistent glavnom projektantu. Drugim riječima, poslove srednje složenosti, slične onima koje sad rade inženjeri za razliku od diplomiranih inženjera“

Sorry, ali ipak ne :-)

Ili, preciznije, ko misli da se netom diplomirani prvostupnik može staviti na takvo radno mjesto, taj će se grdo prevariti! Nakon (barem!) dvije godine praktičnog rada u IT firmi, tijekom kojih se dotični može/treba dokazati (i pritom puuuuno naučiti), možda, odnosno svakako DA. Ali, reći da FER OSPOSOBLJAVA svoje završene B.Sc. studente za obavljanje takvih zadataka je - kako da to „mekano“ kažem – TEŠKO PRETJERIVANJE :-)))) (Editor – baš „mekano“ Zvone, nema što ;-).

Ovdje je na mjestu jedan disklejmer – ovih 300 studenata što sada diplomira (evo, samo što nisu ;-) – koji god od njih da se odluči na „blesavu“ odluku da NE nastavlja studij – triba ga zgrabiti ! A ako je u najboljih 100, onda ga triba zgrabiti by all means neccessary !

To je ekipa koja je uspješno (i to prva!) prošla kroz „nepoznati teritorij“ na putu ka Bolonji i koji su često i u frenetičnom tempu (ponekad i u promjenjivom „okruženju“) odradili što se od njih tražilo! Star quality material :-). Ne da ih baš sad ODMAH možete baciti na poziciju voditelja projekta :-), ali dok kažeš keks (pogotovo ovi najbolji!) grabiti će naprid koracima od deset milja :-).

Alas, pametni kakvi jesu, većina njih će ipak (naravno!) nastaviti studij dalje :-)

A njihov značaj (i reputacija ;-) je dodatno potencirana činjenicom da MEĐU NJIMA NEMA PONAVLJAČA !

„Čekaj Zvone, kakvi pobogu ponavljači – toga nema u Bolonji!?“

Ima, naravno da ima :-). To su oni studenti koji ne uspiju od prve dati predmet. A kako na FERu više NEMA ispitnih rokova, nema ni šanse za popravak nego se dogodine predmet mora odslušati ponovo (to je taj „kontinuirani rad“ – kroz cijeli semestar zadaće, kolokviji i na kraju jedan završni ispit ;-).

Stvar za ponavljače nije posve crna, jer, ovisno o preduvjetima, mogu upisivati predmete iz viših godina, tako da kiks na jednom ili dva predmeta ne „stopira“ studiranje, ali svejedno znači jednu godinu više studiranja. Što znači da će dogodine B.Sc. titulu steći oni iz druge generacije koji su sve odradili „iz prve“, ali i oni iz prve generacije koji su jednu godinu „kiksali“. A za dvije godine će se u završnom potu naći zajedno TRI generacije studenata. I tako (skoro :-) pa ad infinitum ...

Naravno, Ministarstvo sigurno ima postavljen neki limit, ali uz nedavnu odluku Fakulteta da se dopusti upisivanje istog predmeta PO TREĆI PUT (koja je kao „još samo ove godine“ ;-) prilično sam siguran da će biti i B.Sc. inženjera koji će cijelu stvar razvući na 5 godina (a poznavajući naš sustav i mentalitet, i oni „dugovječni(ji)“ će naći svoje mjesto ;-)

Zbog toga će se stvari u „ponudi na B.Sc. tržištu“ ponešto promijeniti u odnosu na ovu prvu generaciju (ovdje treba reći da vjerojatno ima i onih koji su zaključili da im je nametnuti tempo prebrz za kvalitetno usvajanje gradiva, pa su namjerno malo „usporili“ i dali sebi jednu godinu više - thumbup). A kad sistem dođe u stacionarno stanje i kad 50 % (ma 75 %!) najboljih B.Sc. po defaultu ide na M.Sc. studij, a odozdola počnu pridolaziti oni uporni dugoprugaši, kvaliteta B.Sc. inženjera će početi (rapidno!?) opadati.

Zašto !? Odnosno, što im fali ?

U dvi (tri) riči - PRAKTIČNI RAD/ISKUSTVO !!!

Jer, oni ne samo da neće biti za „voditelje malih projekata“, već mnogi od njih neće spadati niti u kategoriju „kvalificirani programer“ !!!

Ovako oštra kvalifikacija svakako zahtijeva pojašnjenje, ali kako sam ovaj post već razdužio više nego što sam mislio, više o tome u sljedećem postu „Samouki programer vs. FERovac“ ...

UPDATE (nedjelja, 19:05) : Vidim po counteru da je post generirao popriličan interes (500 posjeta u pola dana !!!??? Bez naslovnice! ;-). Već ima par zanimljivih komentara, a nadam se da će ih biti još :-). I da će biti koristan feedback za sljedeći post koji je "u nastajanju".

Post je objavljen 29.06.2008. u 00:53 sati.