Za Zagreb, u jednom smjeru

PETAK, PRVI TJEDAN OŽUJKA 2014.







PETAK, prvi tjedan ožujka 2014., Zagreb

- Čekaj malo, stvarno si mu bacila rječnik u glavu? - Marina se već tri minute smijala pokušavajući kroz suze obrisati tragove crne olovke što joj se ocrtavala oko očiju. U jednoj joj je ruci poskakivala čaša s pivom, a u drugoj gotovo potpuno izgorjela cigareta.
- Klaić ili Anić? - ubaci se Tamara.
- Anić – Ines će hladnokrvno i srkne gutljaj Staropramena naginjući se glavom prema čaši.

Sjedile su na svojoj uobičajenoj pivi petkom navečer. Dogovor je bio – na pola puta, a to je bio Kvatrić, točnije pivnica u Heinzelovoj. Samo što, ovog petka ništa nije bilo uobičajeno. Marina ju je pitala može li doći i Tamara, ova je nevoljko pristala i petak navečer odjednom je postao sve samo ne opuštajućE. Kao i toliko puta do sada, Marina se opet našla kao tampon zona između njih dvije. Tamara je gotovo cijelu večer provela bojažljivo sjedeći u kutu stola, srčući svoju pivu i povremeno mašući rukama kako bi rastjerala dim cigarete, osjećajući se i izgledajući u toj priči u kao strano tijelo. Inesina priča o rječniku – projektilu malo je opustila situaciju.

- Hoćeš reći da se on uopće nije ni okreni kad mu je rječnik prozuja kraj glave?- upita Tamara bojažljivo, uhvativši priliku da se ubaci u razgovor.
- Ne. ma gle nije ovo prvi puta da ga gađam - i dalje ju nije gledala.
- Ma daj? – Marina će glumeći iznenađenje – Možda misliš na ono kad si mu bacila onaj keramički ukras sa zida u glavu?
- Gle, to mu je poklonila bivša cura, uostalom, ne znam kaj je oko toga složio tolku frku, bilo je dobar centimetar od sljepoočnice - Ines okrene očima i lagano zatrese glavom lijevo desno.

- Žao mi je samo šta sam ga promašila, da sam ga bar pogodila u glavu.
-Ti to nikad nećeš napraviti – nikad ga nećeš ostaviti - Marina se odjednom uozbilji.
- Ovaj put je gotovo, znaš. Dosta mi je. Spakirala sam mu kofer. Ovo dijete mu je bila zadnja prilika.

- A šta ćemo s tobom? – Ines znakovito uperi kažiprstom prema njezinom mobitelu koji je svako malo zapištao i zaplesao vibrirajući ples na mramornom stoliću - vikend u Zadru. Smrdi na romansu – Ines ju konspirativno pogleda preko stola.
- Ma ne, pa to je totalna slučajnost, znam za taj seminar već par mjeseci, uostalom, neće ništa biti, ja volim Gorana i...
- U jebote, Mostovi okruga Madison, drugi dio - Ines okrene očima.

Razgovor je počinjao zapinjati. Ines je u rukama vrtjela kutiju cigareta opirući se istovremeno dvjema željama – da zapali cigaretu i da s Tamarom počne pričati o onome što ju je mučilo.
- Zašto ne zapališ? Prestala si pušiti? - Tamara će.
- Ne mogu, ovo bi mi bila šesta.
- Sedma – ispravi ju MariNa.
- Otkad ti pušiš manje od kutiju dnevno? - iznenađeno će Tamara.
- Čekaj, nisi joj rekla?
- Šta? Šta mi nije rekla?
- Pa trudna sam.
- Molim?! Čestitam! Ne djeluješ mi baš sretno.
- Duga je to priča.
- Vidiš kako je život čudan, nađemo se nakon sto godina, samo sad je situacija obrnuta - Tamara će zamišljeno.
- Tamara, ovo stvarno nije ni slično.
- Pa, nije, ja sam bila puno mlađa, i nisam imala nikakvu podršku i...-
- Nisi imala podršku? Ti? Kako možeš biti tako sebična? - Ines će ljutito -Jesi ikad pomislila na Niku, na moju staru, na mene, nakon svega, ha?- zajapurila se Ines.
- Cure, nemojte, idemo razgovarati...
- Joj, daj, Marina prestani, stalno pokušavaš stajati između nas. Možda je to jednostavno nemoguće! - Ines će uzrujano, bijesno ustane od stola i drhtavim rukama počne kopati po torbi tražeći u njoj novčanik.

- Ines, sjedni - molećivo će Marina.
- Neću sjesti. Idem. Ovo je bila loša ideja.

- Molim te sjedni. Mislim da je vrijeme da vas dvije normalno popričat.- Bacila je molećiv pogled prema prijateljicama, Ines je sjela ruku demonstrativno prekriženih na prsima i napadno okrenula pogled od Tamare, koja je pak sjedila u svom kutu i u ruci nervozno okretala čašu zagledajući se besmisleno u žutu tekućinu koja se prelijevala po njezinom dnu.

- Cure, hoćemo naručit još nešto? - Marina će veselo.






04.06.2017. u 17:24 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2017 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Kolovoz 2017 (4)
Lipanj 2017 (9)
Svibanj 2017 (23)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Bilješka o blog-romanu

Prolazimo li mi kroz vrijeme ili ono prolazi kroz nas, poput neke riječne bujice koja nas nepovratno mijenja? Što je vrijeme i što ono čini s našim životima? – vječna zagonetka i tema ovog blog - romana.

Svatko od nas, pa tako i Marina, Ines i Tamara, smatra da je glavni lik u svom životu, a sve ostalo su sporedne priče, sporedni, manje ili više važni glumci koji popunjavaju stranice u našoj knjizi. No, istina je ponešto drugačija.
Životi se ovih žena isprepliću, udaljuju i približavaju, sudaraju, a odluke, donesene često naprečac, u nekom nepromišljenom trenutku, sudbonosno utječu na tijek života osoba oko njih.

Zar nije život samo niz na brzinu sklopljenih, slučajno nanizanih scena, koje se, kako starimo, nižu sve brže? Ili je život ipak pak jedna sasvim smislena i logična priča, cjelina, poput Rubikove kocke, u kojoj svi dijelići moraju sjesti na svoje mjesto? Naravno, ako znate tajnu kako ih posložiti.

Uostalom, saznajte sami u priči o tri djevojke, koje su, odjednom, i ne okrenuvši se (ili im se barem tako činilo), prošle kroz vrijeme i postale žene, u priči o susretima, rastancima, ispravnim i krivim odlukama, zamršenim obiteljskim i ljubavnim odnosima koji su ih odredili. Ili je vrijeme jednostavno prošlo kroz njih? Nepovratno, brzo i neprimjetno, kako to već samo vrijeme zna napraviti.







Kratak sadržaj:

Radnja romana započinje jednog ponedjeljka 2014. godine, u Novom Zagrebu, neočekivanim telefonskim pozivom koji dobiva Marina. Poziv joj upućuje Tamara, njezina prijateljica iz studentskih dana, s kojom nije razgovarala dugi niz godina. Telefonski poziv spaja razdvojene puteve, otvara, stare, neriješene životne situacije i - stvara nove - još zamršenije. Roman paralelno prati radnju koja se odvija u prvom tjednu u ožujku 2014. godine, i u prvom tjednu ožujka u 2002. godini, dvanaest godina ranije, u životima tri prijateljice – Marine, Ines i Tamare.

Kroz paralelan prikaz sedam dana u jednom tjednu njihovih života u prošlosti i sadašnjosti, pred očima nam se retrospektivno raspliće priča o životima tri studentice; kasnije tri žene u srednjim tridesetim godinama; Kako će ih prošlost sustići i uplesti se u njihov svakodnevni život, hoće li Marina napokon ostvariti svoju nikad prežaljenu ljubavnu priču, i koja tajna stoji između Ines i Tamare - zbog koje ne razgovaraju već dvanaest godina?
Saznajte...

Bilješka o spisateljici-blogerici

Mihaela Šego, autorica blog-romana Za Zagreb, u jednom smjeru, živi i radi u Zagrebu, a rođena je prije trideset i i khghmm nešto sitno godina u Karlovcu. Tamo je, uz pogled na Kupu i svakodnevni zvuk vlakova koji su se preko starog Kupskog mosta kotrljali u smjeru Zagreba i - provela djetinjstvo.

Na blogu www.rashchupanepriche.blog.hr objavljuje Raščupane priče, a na stranici www.total-croatia.com - kolumne o hrvatskom jeziku, kako ga vide stranci koji ga pokušavaju naučiti.

Od raznoraznih ideja koje ju svakodnevno salijeću uz prvu jutarnju kavu, na pamet joj je došla i revolucionarna misao da tekst Za Zagreb, u jednom smjeru koji je napisala 2015. godine i koji je iste te godine ušao u polufinale VBZ natječaja za najbolji neobjavljeni roman - objavi na blogu. I eto, upravo to je i učinila.


Rekli su mi - da pišem ženskasto. Hm, možda zato što sam žena? Zatim su me pitali: - Zašto uopće pišeš? Ljudi više uopće ne čitaju, prodaju se još samo romani s kioska! Zar stvarno želiš da tvoje djelo osvane na nekom kiosku i prodaje se pokraj upaljača i križaljki?

Onda su mi rekli - da je ovo ljubavni roman.

Ja i dalje tvrdim da ovo nije ljubavni roman, nego roman o vremenu, ljudskim vezama, krivim odlukama i slijepim životnim ulicama u koje svi ponekad zalutamo.

A uostalom, što i da ovo doista je ljubavni roman? Zar je tako strašno napisati ljubavni roman, kad svi nekako baš želimo - ljubav. Ili barem nešto najsličnije ljubavi što u možemo dobiti.

A zašto uopće pišem? Pisati moram. To je prestao biti izbor, a postala potreba.

I, znate što? Zapravo baš volim čitati one romane s kioska što se prodaju uz križaljke i upaljače.
Je li ovo ljubavni roman ili nije - procijenite sami. Ili još, bolje, nemojte ni procjenjivati. Samo uživajte čitajući ovaj ženskasti (ne)ljubavni roman koji je jednostavno - morao biti napisan.

Mihaela Šego, autorica