Za Zagreb, u jednom smjeru

PETAK, PRVI TJEDAN OŽUJKA 2014.





PETAK, prvi tjedan ožujka 2014.


Sat je zazvonio u pola šest, pa u šest, i napokon u šest i trideset, kao i svakog jutra. Ines je izbauljala iz kreveta i stavila vodu za kavu. Kad je kava u džezvi zamirisala, neodoljivo ju privuče pomisao da zapali jednu cigaretu. Ogrne se starom isfucanom dekom, otvori prozor, gotovo kriomice pripali cigaretu i zagleda se van.

Pogled s prozora potkrovlja obiteljske kuće nije bio famozan – oronule načičkane kućice u daljini zasjenjivala je novoizgrađena maksimirska mamutica – moderna bordo-siva zgradurina pompozno se raširila se na uglu Bukovačke i Kišpatićeve i gotovo potpuno zasjenila bolnički kompleks. Ipak, impozantan cigleni dimnjak bolnice i natpis REBRO još je uvijek dominirao cijelim pogledom, poput onog okomito postavljenog svijetlećeg natpisa HOTEL koji crvenim žmirkavim svjetlom razbija noć u dobrim starim noir filmovima kakve više nisu snimali.
Zureći tako u daljinu obavijena mirisom kave i jutra, donese odluku. Danas će mu reći. Nema više odgađanja. Uto začuje neko šuškanje iz spavaće sobe. Nabrzinu ugasi cigaretu na vanjskoj klupici prozora, okrene se i zatvori prozor. Ugleda ga i veselo mu pruži usne na poljubac.

- Smrdiš po cigaretama – izmakne glavu od nje i produži prema sudoperu prema prvoj jutarnjoj čaši vode.
- Dobro jutro i tebi, mužiću - Ines mu sarkastično odvrati, priđe s leđa i pokuša zabaciti ruke oko vrata - ali on se opet izmakne.
- Šta je tebi? - sad je već bila iznervirana.
- Opet navijaš sat bezveze i onda se ja zbog toga budim. Čovječe, tri puta sam ustajao isključiti glupi alarm, a ne digneš se ni jednom - stajao je, samo u prugastim boksericama, sad leđima naslonjen na sudoper, i gledao ju optuživačkim pogledom.
- Kaj ćemo mi ovako svako jutro? Mislim, meni se to stvarno ne da.- Ines uključi obrambene
mehanizme.
- Treba oprat suđe - baci znakovit pogled na gomilu neopranog suđa koja je zakrčavala sudoper i veći dio kuhinjskog šanka.

Znao je točno koje gumbiće treba pogoditi da bi poludjela i ni ovaj puta nije promašio - obrazi su joj opet počeli dosizati boja kovrča .- Znaš kaj, nemoj mi počinjati s tim sranjima – ako ti smeta, operi ga...

- Šta je tebi, mijenjaš raspoloženja gore nego kad si bila trudna?
- Možda i jesam - promrmlja i pogleda ga ispod oka.
- Joj daj, Ines, nemoj me, još bi nam samo to falilo.
- Kako to misliš?
- Nisam baš siguran da nam treba još i ta briga za vratom. S obzirom kako se slažemo u zadnje vrijeme.

- Kava ti ja na šanku- smirenijim glasom nastavi Ines, dohvati kutiju cigareta, i demonstrativno zapali i drugu jutarnju cigaretu, ne otvorivši prozor. Krajičkom oka, kroz prvi dim, ugleda njegov izbezumljen izraz lica, a kroz drugi dim opazi nešto nalik kolutanju očima.
- Ponekad se pitam jel me još uopće voliš - Ines ga pokuša dokrajčiti plačnim glasom, okrenuvši se profilom ne bi li ugledao suzu koja samo što se nije prelila preko desnog kapka. Bio je slab na suze i to je bila karta na koju je uvijek mogla odigrati.
- Znaš da jesam - nježnijim će glasom, priđe joj s leđa i obujmi za ramena, nježno ju odmakne od prozora i otvori ga.
- Čuj, mislim da moramo pričati – Ines ugasi čik na vanjskoj klupici prozora, okrene se prema prema njemu – Znam da u zadnje vrijeme imamo problema, ali moram ti nešto reći.

- Nemamo mi problema, nego si ti malo neurotična.
- Molim?
- Nemamo...
- Čula sam te, Mate. I to je tvoj razgovor?
- A šta da ti kažem - mirno je srknuo kavu naslonjen na kuhinjski šank.
- To je sve što si primijetio u ovih osam godina, da sam neurotična?
Ines se okrene, zaleti se prema njemu, istrgne mu šalicu iz ruke i pljusne kavu u sudoper – E, nećeš pit kavu, kuhaj si ju sam!

Bio je vidno iznenađen, ali se pribrao i krenuo prema vratima koja su vodila prema predsoblju - Javi se kad se skuliraš.
- Neću se skulirati, ja sam neurotična, mi neurotičari se ne možemo skulirati! – sad je već vikala i doista izgledala poprilično neurotično, prateći ga po stanu zamotana u crno – bijelu tigrastu deku s nogama u krznenim papučama, nekontrolirano rukama mašući lijevo – desno. - A ako sad odeš, nemoj se ni vraćati. Kofer će ti biti spakiran. Ne šalim se, Mate!


- Ne moraš se truditi, spakirat ću ga sam – odgovori joj s vrata, jer Ines dohvati prvu knjigu koja se nalazila na polici kraj njezine glave, i uputi projektil prema vratima, no bilo je kasno. Meta je već prošla kroz vrata koja vode prema predsoblju i za jedan centimetar i pola sekunde izbjegla pogodak.
- Mama i tata, prestanite se svađati, ne mogu spavat od vas! - petogodišnjakinja raščupane kose, odjevena samo u prugastu bijelo-rozu pidžamu s koje je veselo gledao lik HelloKity, stajala je bosa i ljuta nasred sobe.
- Oprosti, Katja, oprosti, nismo se svađali, samo smo malo pričali. Ajde se obuci pa ćemo nešto pojesti - Ines će brzo.
- Mama, zašto je ova knjiga na podu? Di je tata?
- Otišo je u dućan - odvrati joj ljutito.

Veliki Anićev rječnik hrvatskoga jezika ležao je na podu kraj vrata rastvoren na slovu K.



04.06.2017. u 16:16 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2017 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Kolovoz 2017 (4)
Lipanj 2017 (9)
Svibanj 2017 (23)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Bilješka o blog-romanu

Prolazimo li mi kroz vrijeme ili ono prolazi kroz nas, poput neke riječne bujice koja nas nepovratno mijenja? Što je vrijeme i što ono čini s našim životima? – vječna zagonetka i tema ovog blog - romana.

Svatko od nas, pa tako i Marina, Ines i Tamara, smatra da je glavni lik u svom životu, a sve ostalo su sporedne priče, sporedni, manje ili više važni glumci koji popunjavaju stranice u našoj knjizi. No, istina je ponešto drugačija.
Životi se ovih žena isprepliću, udaljuju i približavaju, sudaraju, a odluke, donesene često naprečac, u nekom nepromišljenom trenutku, sudbonosno utječu na tijek života osoba oko njih.

Zar nije život samo niz na brzinu sklopljenih, slučajno nanizanih scena, koje se, kako starimo, nižu sve brže? Ili je život ipak pak jedna sasvim smislena i logična priča, cjelina, poput Rubikove kocke, u kojoj svi dijelići moraju sjesti na svoje mjesto? Naravno, ako znate tajnu kako ih posložiti.

Uostalom, saznajte sami u priči o tri djevojke, koje su, odjednom, i ne okrenuvši se (ili im se barem tako činilo), prošle kroz vrijeme i postale žene, u priči o susretima, rastancima, ispravnim i krivim odlukama, zamršenim obiteljskim i ljubavnim odnosima koji su ih odredili. Ili je vrijeme jednostavno prošlo kroz njih? Nepovratno, brzo i neprimjetno, kako to već samo vrijeme zna napraviti.







Kratak sadržaj:

Radnja romana započinje jednog ponedjeljka 2014. godine, u Novom Zagrebu, neočekivanim telefonskim pozivom koji dobiva Marina. Poziv joj upućuje Tamara, njezina prijateljica iz studentskih dana, s kojom nije razgovarala dugi niz godina. Telefonski poziv spaja razdvojene puteve, otvara, stare, neriješene životne situacije i - stvara nove - još zamršenije. Roman paralelno prati radnju koja se odvija u prvom tjednu u ožujku 2014. godine, i u prvom tjednu ožujka u 2002. godini, dvanaest godina ranije, u životima tri prijateljice – Marine, Ines i Tamare.

Kroz paralelan prikaz sedam dana u jednom tjednu njihovih života u prošlosti i sadašnjosti, pred očima nam se retrospektivno raspliće priča o životima tri studentice; kasnije tri žene u srednjim tridesetim godinama; Kako će ih prošlost sustići i uplesti se u njihov svakodnevni život, hoće li Marina napokon ostvariti svoju nikad prežaljenu ljubavnu priču, i koja tajna stoji između Ines i Tamare - zbog koje ne razgovaraju već dvanaest godina?
Saznajte...

Bilješka o spisateljici-blogerici

Mihaela Šego, autorica blog-romana Za Zagreb, u jednom smjeru, živi i radi u Zagrebu, a rođena je prije trideset i i khghmm nešto sitno godina u Karlovcu. Tamo je, uz pogled na Kupu i svakodnevni zvuk vlakova koji su se preko starog Kupskog mosta kotrljali u smjeru Zagreba i - provela djetinjstvo.

Na blogu www.rashchupanepriche.blog.hr objavljuje Raščupane priče, a na stranici www.total-croatia.com - kolumne o hrvatskom jeziku, kako ga vide stranci koji ga pokušavaju naučiti.

Od raznoraznih ideja koje ju svakodnevno salijeću uz prvu jutarnju kavu, na pamet joj je došla i revolucionarna misao da tekst Za Zagreb, u jednom smjeru koji je napisala 2015. godine i koji je iste te godine ušao u polufinale VBZ natječaja za najbolji neobjavljeni roman - objavi na blogu. I eto, upravo to je i učinila.


Rekli su mi - da pišem ženskasto. Hm, možda zato što sam žena? Zatim su me pitali: - Zašto uopće pišeš? Ljudi više uopće ne čitaju, prodaju se još samo romani s kioska! Zar stvarno želiš da tvoje djelo osvane na nekom kiosku i prodaje se pokraj upaljača i križaljki?

Onda su mi rekli - da je ovo ljubavni roman.

Ja i dalje tvrdim da ovo nije ljubavni roman, nego roman o vremenu, ljudskim vezama, krivim odlukama i slijepim životnim ulicama u koje svi ponekad zalutamo.

A uostalom, što i da ovo doista je ljubavni roman? Zar je tako strašno napisati ljubavni roman, kad svi nekako baš želimo - ljubav. Ili barem nešto najsličnije ljubavi što u možemo dobiti.

A zašto uopće pišem? Pisati moram. To je prestao biti izbor, a postala potreba.

I, znate što? Zapravo baš volim čitati one romane s kioska što se prodaju uz križaljke i upaljače.
Je li ovo ljubavni roman ili nije - procijenite sami. Ili još, bolje, nemojte ni procjenjivati. Samo uživajte čitajući ovaj ženskasti (ne)ljubavni roman koji je jednostavno - morao biti napisan.

Mihaela Šego, autorica