zajebanamala

25.05.2006., četvrtak

nešto o pobačajima...

U današnje vrijeme sve češća tema žestokih rasprava je upravo abortus, stoga sam odlučila posvetiti ovaj post upravo tome. Samo mala nepažnja moge dovesti do trudnoće. Što onda? Tada se parovi, a (često i same djevojke) nađu pred odlukom, možda i najvažnijom u svom životu. Da li zadržati dijete? Mišljenja se često razlikuju, ovisno o tome jeste li spremni u tom trenutku za dijete. Najčešće se pred takvim izazovom nađu teenagerice jer je sve veći broj takvih trudnoća. Kada djevojka još nije sposobna voditi brigu o sebi a kud još i o djetetu. Najveći strah je upravo od roditelja i okoline, kako će ih gledati? Zato se mnoge mlade cure odlučuju na taj čin. Čitav govor o pobačaju se svodi na govor o pravu na vlastito tijelo i pravu na izbor, a zaboravlja se da je veće pravo začetog djeteta na rođenje i život.
Mnoge žene na pobačaj prisiljavaju njihovi muževi, dečki, roditelji i dr. Takve žene često dožive traumu koja se kasnije javlja kao eksplozije bijesa i mržnje, agresivnost, noćne more o djetetu i abortusu, osjećaj depresije, a ponekad i izbjegavaju djecu, ljude koji su pridonijeli odluci o pobačaju, osoba nije sposobna u istoj mjeri više iskazivati ljubav, niti ne očekuje mnogo od života, a često su takve osobe sklone i samoubojstvu...
Pobačaj je jako riskantan, te unatoč jakoj anesteziji boli, i sve ovisi o doktorovoj « mekoj ruci» , jer je maternica u vrijeme trudnoće jako mekana i osjetljiva pa se i najmanjom nepažnjom i nestručnosti doktora može probušiti i dovesti do krvarenja, a ako ne dođe do hitne operacije djevojka umire. Dobar aborter imat će jedno puknuće na svakih 300-400 pobačaja, a neiskusnome se to dogodi na svakih par .
Dijete do 12 tjedana košta oko 1400 kn, a dijete od 4-5 mjeseci i do 37 000 kuna, a svake godine se oko 75 milijuna žena suočava s neželjenom trudnoćom...
Postoje različiti oblici pobačaja : prijeteći pobačaj, započeti pobačaj, pobačaj u toku, nepotpuni pobačaj, potpuni pobačaj, anembrionalna trudnoća, zadržani pobačaj.....
Simptomi pobačaja su: krvarenje iz rodnice, stezanje maternice koje uzrokuje bolove u donjem dijelu trbuha, istjecanje plodne vode, izlaženje dijelova posteljice i ploda iz rodnice. Ovi se simptomi mogu javljati u raznim kombinacijama i biti različite jačine. Zbog toga je svako krvarenje u trudnoći znak koji obavezno treba razjasniti posjetom ginekologu.
Ipak, prekida neželjene trudnoće i dalje ima mnogo, jer se neki naprosto ne mogu zamisliti sa djetetom.
Ljudski život najveći je dar a dijete koje donosimo na svijet potpuno ovisi o nama i zaslužuje svu našu ljubav i pažnju ali i uvjete za dostojan i normalan život a da bi našoj djeci pružili ono što zaslužuju prvo moramo uspostaviti kontrolu nad vlastitim životom. I preporučujem svima da pogledate film Nijemi krik… nešto strašno.. prikazan abortus..
Za sada sam još jako mlada, i koliko god to zvučalo plitko, ne mogu zamisliti da mi se tako nešto dogodi. Da me pitate što bi ja napravila? Zadržala bi dijete, jer je dio mene, i nikada si nebi oprostila da pobacim. A i zar nije slatko vidjeti lijepi zaobljen trbuh na mladoj ženi?
A kako je tema prilično tmurna, našla sam i jednu pjesmicu za nju:


PRVI ABORTUS..
kome bi samo palo na pamet,
da ce sve jednom tako da bude,
poslije one nevaljale noci,
poslije one noci lude,
izguzvan pokrivac na podu spava,
po jastuku rasula se kosa,
ogledalo pamti nasa tijela,
i jednu suzu dolje kod nosa..
usamljen sijedim u pustoj kavani,
jos malo pa sam pijan mortus,
glavom lete nejasne misli,
klinka sto place i prvi abortus..
htjela je samo naglo da odraste,
slobodna ljubav,provod i sminka,
sada je tuzna sto nije zena,
a,eto,vise nije ni klinka..
doktori sute,gledaju blijedo,
na mom stolu previse vina,
zelim vinom ubiti tugu,
jer mozda nocas izgubim sina..

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.