OKRUGLI JUBILEJ Jure Divić napunio trideset godina rada u novinarstvu

nedjelja , 18.02.2018.Vrgorski novinar Jure Divić danas navršava punih trideset godina novinarskog rada u našemu gradu. Rođen 1965. u novozelandskoj Takapuni, Divić je počeo objavljivati sada već davne 1988. godine u Slobodnoj Dalmaciji. Potom je pisao za Novi list, Makarsku kroniku, Večernji list, Tportal, Vrgoračke novine i Glasnik Vrgorske krajine, a trenutno izvještava za Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju (HINA-u) iz našega grada.
Također je profesionalni fotograf te je izlagao na nekoliko samostalnih ili skupnih izložbi u Vrgorcu i izvan njega. Napisao je pet knjiga, uglavnom kratkih priča i poezije. Dobitnik je nekoliko domaćih i inozemnih nagrada za fotografiju i književnost, a među njima i Osobne nagrade Grada Vrgorca. Rijetko koji događaj u Vrgorskoj krajini danas prođe bez njegova pera i objektiva. Knjižničar je Gradske knjižnice Vrgorac, oženjen i otac troje djece.
Po duljini staža Divić je drugi vrgorski novinar, odmah iza Igora Majstrovića koji je nakupio gotovo četiri desetljeća novinskog izvještavanja. Iza Divića i Majstrovića po duljini izvještavanja su Marko Matković, Branko Radonić, Mate Primorac i drugi. Mada se novinari Tinova grada razlikuju po stilu pisanja i načinima razmišljanja, ipak je veliko bogatstvo naše sredine činjenica što imamo veći broj novinara s podužim radnim iskustvom u „sedmoj sili“. Uvelike zahvaljujući upravo njima za Vrgorac se čuje daleko izvan njegovih granica, puno više nego što je to slučaj s drugim hrvatskim gradovima slične veličine.

Mile Ivičević i Teo Vučković nastupaju na "Vrgorskoj noći" za australske Vrgorčane u Perthu

subota , 10.02.2018.Nakon novozelandskog Aucklanda u listopadu prošle godine, vrgorsko-metkovski glazbeni duo Mile Ivičević i Teo Vučković opet odlaze u novi svijet zastupati za vrgorsku dijasporu. Za mjesec dana, točnije 10. ožujka nastupit će na „Vrgorskoj noći“ pred hrvatskom zajednicom u Sportskom i društvenom klubu „Dalmatinac“ u Spearwoodu, predgrađu milijunskog grada Pertha u zapadnoj Australiji.

Organizatori žele na „Vrgorskoj noći“ okupiti Australce Pertha i okolice koji svoje podrijetlo vežu za „Vrgorac i njegova prekrasna okolna sela“. Na manifestaciji će se moći kušati tradicionalna hrana i pića te uživati u melodijama starog kraja u izvedbi Ivičevića i Vučkovića.

- Vrgorska noć bit će proslava naše jednostavne, ali ponosne kulture i tradicije pa pozivamo sve koji mogu da dođu odati priznanje ljudima koji su se žrtvovali i otputovali na drugu stranu svijeta u potrazi za boljim životom svojih obitelji“, stoji u pozivu uprave kluba „Dalmatinac“.

Želimo našem Mili i njegovom prijatelju Teu sretan put na Zemljinu južnu polukuglu i s njima upućujemo lijepe pozdrave našoj australskoj braći za koju nas veže povijest „gnjizda sokolova“ i naši pradjedovi. Živjeli!

Krešimir Kuran ostaje ravnatelj Osnovne škole "Vrgorac u drugom mandatu

ponedjeljak , 05.02.2018.Profesor povijesti i geografije Krešimir Kuran ostaje ravnatelj Osnovne škole „Vrgorac“ u novom, drugom po redu petogodišnjem mandatu. Rezultat je to cijelog niza izbornih aktivnosti u školi koje su provedene kroz siječanj i početkom veljače.

Natječaj za ravnatelja škole objavljen je u dnevnim tiskovinama i burzi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 4. siječnja ove godine. Točno dva tjedna kasnije, 19. siječnja, sedmeročlani Školski odbor javno je otvorio pristigle kandidature i utvrdio da je došla samo jedna, i to ona dosadašnjeg ravnatelja Kurana, a koja je bila valjana s obzirom da je sadržavala svu potrebnu dokumentaciju.

U Školskom odboru od sedam članova koji bira ravnatelja, dva predstavljaju Učiteljsko vijeće (Josipa Šalinović i Branko Radonić), jedan Radničko vijeće (Iva Tolj), jedan Vijeće roditelja (Ljubomir Erceg) a troje predstavljaju osnivača, odnosno Splitsko-dalmatinsku županiju (Nada Jelavić, Nikolina Andačić i Denis Mihaljević). Nakon što su otvorene pristigle kandidature, bez obzira što je bila samo jedna, predstavnici učitelja, radnika i roditelja u Školskom odboru imali su obvezu održati izbore tajnim glasanjem za ravnatelja u vijećima koje predstavljaju. Naime, oni u Školskom odboru ne glasuju po svojoj volji, već sukladno rezultatu izbora onih koje predstavljaju. S druge strane, predstavnici Županije nemaju tu obvezu.

Iva Tolj, odnosno tročlano izborno povjerenstvo iz redova radnika provelo je 24. siječnja izbore tajnim glasanjem u Radničkom vijeću gdje je kandidat Krešimir Kuran dobio 78 glasova, dok nevažećih nije bilo. Branko Radonić i Josipa Šalinović istoga dana proveli su izbore u Učiteljskom vijeću. Tamošnje izborno povjerenstvo utvrdilo je da je Kuran dobio 59 glasova, dok je jedan listić bio nevažeći. Sutradan je Ljubomir Erceg proveo izbore u Vijeću roditelja gdje su sva 33 prisutna roditelja podržala Kurana za novi ravnateljski mandat, dok nevažećih glasova nije bilo.

I na koncu, 1. veljače održana je sjednica Školskog odbora Osnovne škole „Vrgorac“ na kojoj je javnim glasanjem izabran novi ravnatelj. Sukladno rezultatima izbora u njihovim tijelima, predstavnica radnika Iva Tolj, predstavnici učitelja Branko Radonić i Josipa Šalinović te predstavnik roditelja Ljubomir Erceg su bili obvezni podržati kandidaturu Krešimira Kuran za novi mandat ravnatelja škole, dok su predstavnici Splitsko-dalmatinske županije Nada Jelavić, Nikolina Andačić i Denis Mihaljević bili suzdržani. Suglasnost na odluku Školskog odbora u roku 15 dana treba dati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ali to je samo zakonom propisana formalnost. Dakle, Kuran ostaje ravnatelj škole narednih pet godina.

Bilo je u javnosti upita – što dobronamjernih, što zlonamjernih – kako to da pored nekoliko desetaka nastavnika ove škole nije bilo još kandidata, ali odgovor ne treba dugo tražiti. Osnovna škola „Vrgorac“ posljednjih nekoliko godina muku muči s tehnološkim viškovima kao rezultat smanjenog broja učenika, a time i razrednih odjeljenja, a kriza se nastavlja i u narednim godinama. Briga za satnice postojećih nastavnika i zbrinjavanje tehnoloških viškova vrlo je zahtjevan i nezahvalan posao, pa se prosječni nastavnik teško odlučuje kandidirati na dužnost ravnatelja. Osim toga, birokratizirani i tromi prosvjetni sustav kojega tek čekaju ozbiljne reforme najviše tereta stavlja upravo na ravnatelje koji su odgovorni za njihovo provođenje u svojim školama. Uza sve to, ravnatelj je odgovoran za sve probleme koji se dogode u školi. Sve su to okolnosti zbog kojih je broj kandidata za ravnatelja ostao minimalan.

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se