Međunarodni dan sjećanja na holokaust

nedjelja , 27.01.2013.



Na današnji dan 1945. godine Crvena armija je oslobodila logor smrti Auschwitz. U spomen na taj događaj danas (27. siječnja) se diljem Europe i svijeta obilježava Dan sjećanja na holokaust u spomen na šest milijuna ubijenih Židova, ali i milijune drugih stradalih naroda od strane nacističke ideologije u Drugom svjetskom ratu.

Jedna od najpoznatijih žrtava holokausta je njemačka Židovka Anne Frank, poznata po svome osobnom dnevniku koji je pisala od 1942. do 1944. godine, tijekom skrivanja njezine obitelji od nacista u Amsterdamu. Dnevnik je postigao svjetsku slavu i druga je najčitanija knjiga iza Biblije u svijetu, preveden na preko 60 jezika. U kolovozu 1944. godine skrovište je otkriveno, dvije židovske obitelji su odvedene u logore smrti. Anne Frank umrla je od tifusa u logoru Bergen-Belsen u ožujku 1945. godine, dva tjedna prije nego što je britanska vojska oslobodila logor. Umrla je nekoliko mjeseci prije svog 16. rođendana.



U Hrvatskoj je najviše ljudi stradalo u ustaškom logoru Jasenovac, u kojemu je, prema dosadašnjim podacima Spomen područja Jasenovac, ubijeno 83 tisuće ljudi, od čega polovica Srba, zatim najveći dio hrvatskih Židova, te tisuće Hrvata, Muslimana i drugih protivnika ustaške i nacističke ideologije.
Malo je poznato da je u tome logoru stradalo i šestoro Vrgorčana. Istraživanja SP Jasenovac navode njihova imena: Ante Galić, Ante Hrstić, Ivan Klaričić, Marko Radić, Mijo Rakić, Matija Židić.

<< Arhiva >>