Komentari

vrgorac.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Vrgorčanin

    Svi ste vi meni dragi, ali ispod slike Anne Frank i spomena stradanja u holokaustu neću dopustit dnevnopolitička prepucavanja. Hvala vam lijepa. Imate drugih članaka pa komentirajte te teme...

    avatar

    30.01.2013. (18:51)    -   -   -   -  

  • patriot

    Uredniče izbrisa si i moj post što ti nije u redu. Moj post je ovdje točka na i.

    Bija sam napisa da razumin da se spominje šta su napravila naša fašistička govna u Hrvatskoj, ali ne razumin da nitko ne spominje šta su napravila srbska fašistiška govna u logorima smrti u Srbiji, kao na primjer - Autokomanda / Topovske šupe, Sajmište, Banjica, Šabac, Niš, Zrenjanin, Čoka, Zaječar, Smederevska Palanka, Sremska Mitrovica, Svilara, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Trepča, Kruševac, Žagubica ... i drugi.

    avatar

    30.01.2013. (21:40)    -   -   -   -  

  • drugi način

    Ni ja ne znam zašto su neki komentari brisani. Treba se sjetiti ovakvih tužnih događaja ali. Nikako ne treba zaboraviti da je kroz povijest i Hrvatski narod doživljavao slične stvari. U Domovinskom ratu kojega nisu željeli, Hrvati su također doživjeli Genocid. O tome se ne govori niti se u školama uči koliko bi trebalo. Podignuta je i optužnica protiv Srbije za Genocid nad Hrvatskim narodom. O tome se ne piše tamo gdje bi trebalo, a kamo li će na ovakvom blogu. Dapače, današnja državna vlast čini sve kako bi se dogovorila sa repuiblikom Srbijom o međusobnom povlačenju tužbi za Genocid jer. Tužili su i oni nas za isto. Sada je bitno da nam vrate umjetnine i kažu di su pokopali Hrvate kako bi ih mi mogli dostojanstveno pokopati i naši će povući tužbu??

    avatar

    31.01.2013. (08:20)    -   -   -   -  

  • drugi način

    Jer, i našu su djecu ubijali, curice i majke silovali dok su braća i očevi gledali. I kod nas je bio malih Ana, tužnih slučajeva ali. Poznato je da postoji tužni slučaj obitelji Zec i stop. To je tužni slučaj srpske obitelji u Hrvatskoj. Drugi slučajevi se ne spominju niti kao primjeri.

    avatar

    31.01.2013. (08:31)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Drugi način, za takvo stanje krivi su i hrvatski povjesničari i razne braniteljske udruge. I jedni i drugi se gotovo isključivo na svojim obljetnicama i u svojim monografijama bave vojnom i političkom komponentom rata (braniteljske udruge se tek povremeno bave istraživanjima). Znamo gdje je koja brigada bila u kojem trenutku i protiv koga se borila, ali ama baš nitko se ne bavi civilnom komponentom rata, da se priča o stradanju naroda ponekad spusti na razinu stradanja pojedinog čovjeka iz kojega će stradanje naroda biti još bolje i plastičnije prikazano. Mislim da je to nasljeđe prošlog sustava gdje su se također objavljivale vojne knjige identičnog karaktera, iako se i tu može naletiti na dobre civilne memoare. U Vukovaru je stradalo mnogo civila, posebno djece. Uzeti za primjer samo jedno dijete i istražiti ga, to bi bio pravi posao nekog prosječnog povjesničara koji se bavi ratnom tematikom. A mediji će odraditi svoje i valorizirati ime te osobe. Ali pratim već dugo što izdaje Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata. Objavljuje knjige o vojnim jedinicama i povijesne izvore vezane za vojnu i političku komponentu rata. S druge strane npr. Spomen područje Jasenovac, iako izdaje puno rjeđe, u svojim knjigama i izložbama je više okrenuto ka čovjeku. Ovo što HMDCDR radi je itekako korisno, ali morali bi napokon shvatiti da postoji komponenta rata koja nije nužno vezana uz vojne jedinice i političke vlasti. Međutim sam njihov pristup problematici pokazuje da uglavnom nisu kadri baviti se čovjekom. Židovi se isključivo bave stradanjem čovjeka i pojedine manje zajednice. A ako već spominjemo Anu Frank, onda je danas toliko poznata jer je njezin otac nakon rata dobio dnevnik koji je od propadanja zaštitila Miep Gies, Nizozemka koja im je dvije godine donosila namirnice u sklonište, i taj dnevnik objavio. Dakle, sve je započelo od najniže razine.

    avatar

    31.01.2013. (10:16)    -   -   -   -  

  • drugi način

    Je

    avatar

    31.01.2013. (12:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...