TRUFFLES S PAPROM



U posljednje sam vrijeme oduševljena crnim čokoladama s dodatkom raznoraznih okusa. Probala sam čokoladu s čili papričicama, s đumbirom, s lavandom, no posebno me oduševila ona s dodatkom papra. Premda sam prvu kockicu stavila u usta s određenom dozom sumnjičavosti, dogodila se ljubav na prvi zagriz. Otada nastojim papar ukomponirati u neki čokoladni slatkiš, a za prvi put izbor je pao na ove čokoladne kuglice.

Sastojci:
260 g čokolade s visokim udjelom kakaa
250 ml vrhnja za šlag
50 g maslaca
1-2 žlice papra u zrnu (ja sam koristila kombinaciju crnog, bijelog, zelenog i crvenog papra)
kakao

Priprema:
Čokoladu rastopite na pari. U rastopljenu čokoladu umiješajte vrhnje za šlag i maslac koji je bio na sobnoj temperaturi. Sameljite papar i dodajte ga. Ja sam krenula pažljivo, bojala sam se da ne bude prepapreno pa sam isprobavala i dodavala papar pomalo. Neka se smjesa dobro ohladi u hladnjaku i stisne. Izvadite smjesu iz hladnjaka i rukom oblikujte kuglice. Kuglice dobro uvaljajte u kakao. Truffles držite u hladnjaku!

30.10.2008. u 17:26 | 9 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

TIRAMISU



Ova poznata talijanska slastica često se nađe u mome hladnjaku. sretan Velik je broj recepata i varijanti ovoga kremastoga kolača, a svima su im zajednički neizostavni sastojci: piškote, kava i mascarpone. Česta je i varijanta sa sirovim jajima, no ja kao veliki ziheraš volim jaja uvijek termički obraditi. Piškote možete napraviti doma, a ako nemate dovoljno vremena i volje poput mene, odlične su i kupovne. Neki u kavu dodaju rum, ja rum ne volim pa ga izbjegavam u kolačima. No da ne duljim, evo recepta po kojem sam ja radila tiramisu!

Sastojci:
36 piškota
5 žutanjaka
130 g šećera u prahu
4 dl vrhnja za šlag
500 g mascarponea
3 dl mlijeka
2 žlice instant kave
kakao u prahu za posipanje

Priprema:
Na pari tucite žutanjke sa šećerom. Istucite slatko vrhnje u šlag, a posebno istucite mascarpone. Pomiješajte jaja sa šećerom, šlag i mascarpone i promiješajte žlicom.
Dobro ugrijte mlijeko te mu dodajte instant kavu. (Naravno, možete i skuhati tursku kavu pa dodati mlijeko). Piškote umačite u kavu i slažite u protvan. Preko prvog reda piškota stavite pola količine kreme. Zatim složite još jedan red piškota (opet umočenih u kavu) i na njih stavite ostatak kreme. Dobro ohladite u hladnjaku (najbolje preko noći) te obilno pospite kakaom u prahu. Dobar tek!

26.10.2008. u 09:39 | 10 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

SLATKE KOŠARICE S PINJOLIMA



Nastavlja se naše gastronomsko druženje čiji je tvorac Monsoon. Ovaj su mjesec tema pinjoli, a domaćica je nlo. Budući da se na mome blogu zasada nalaze samo slatke stvari, odlučila sam i pinjole po prvi put pokušati ukomponirati u neko slatko jelo. Rezultat su ove košarice!

Sastojci (za 8 košarica):
150 g brašna
4 žlice šećera u prahu
125 g maslaca, narezanoga na kockice
2 žutanjka
1 vanilin šećer
malo soli
125 g čokolade
100 g pinjola
2 jaja
200 ml slatkog vrhnja
korica jedne naranče
1 žlica likera od naranče
5 žlica marmelade od naranče
3 žlice soka od naranče

Priprema:
Najprije pripremite prhko tijesto. Sve sastojke (šećer, maslac, brašno, žutanjke, sol) pomiješajte i oblikujte kuglu. Umotajte je u foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Zatim tijesto podijeite na osam dijelova. Svaki komad tijesta razvaljajte te stavite u kalup koji ste namazali maslacem. Izbodite vilicom i stavite u zamrzivač na 20-ak minuta.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i pecite samo tijesto 15 minuta. Dok se tijesto peče, na tavi prepržite pinjole. Izvadite kalupiće iz pećnice te na svaku podlogu od tijesta stavite pinjole i narezanu čokoladu. Pomiješajte jaja, koricu naranče, liker i slatko vrhnje. Prelijte preko čokolade i pinjola. Pecite oko 30 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite. Ugrijte marmeladu u koju ste dodali sok od naranče i prelijte po kolačićima. Pustite da se preljev ohladi pa poslužite.

22.10.2008. u 20:10 | 13 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

ČOKOLADNI BISCOTTI



Vrlo su brzo gotovi i ukusni, a mogu stajati danima. Talijani ih rade u tisuću varijanti, a ja sam za danas odabrala ove s čokoladom i prženim lješnjacima.

Sastojci:
135 g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
1 žličica praška za pecivo
malo soli
245 g brašna
100 g čokolade
100 g lješnjaka

Priprema:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, a lješnjake prepržite na tavi i usitnite u mužaru. Miksajte jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne posvijetli. Posebno prosijte brašno u koje ste dodali prašak za pecivo i sol. Pomiješajte. Na kraju dodajte lješnjake i narezanu čokoladu.
Formirajte štrucu dužine oko 30 cm i širine oko 10 cm. Bit će vam lakše ukoliko ovlažite ruke vodom. Stavite štrucu na masni papir i pecite oko 25 minuta, na dodir mora biti čvrsto. Izvadite iz pećnice, stavite štrucu na dasku za rezanje i narežite dijagonalno na šnitice debljine cca 2 cm. Vratite biscotte u pećnicu i pecite ih 10 minuta, okrenite pa pecite još 10 minuta.

Ova vam je količina dovoljna za nekih 16 biscotta. Prilično su veliki, 10-ak cm su dugi pa ću ja idući put napraviti dvije štruce kako bih dobila manje keksiće. Po želji možete na pari rastopiti čokoladu pa umakati jednu stranu biscotta. I to ću drugi put! wink

18.10.2008. u 22:37 | 14 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

TRUFFLE TORTA



Blog se zove Vali voli torte, a još nije dobio svoju prvu tortu. E pa, evo je, neodoljiva čokoladna prava torta!

Tijesto:
50 g maslaca
50 g šećera u prahu
2 žutanjaka
66 g čokolade
1/2 velike žlice gorkog kakaa
1 vanilin šećer
35 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
0.33 dl slatkog vrhnja
2 bjelanjaka
0.66 dl mlijeka

Krema:
400 ml vrhnja za šlag
700 g čokolade
500 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Najprije pripremite čokoladni biskvit. Pjenasto umutite maslac i šećer pa dodavajte jedan po jedan žutanjak. Zatim primiješajte otopljenu i prohlađenu čokoladu, kakao i vanilin šećer. Sve dobro izmiksajte. Smjesi dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i solju. Lagano umiješajte vrhnje, mlijeko te na kraju snijeg od bjelanjaka.
Izlijte u okrugli kalup i na 180 stupnjeva pecite oko 15 minuta.
Izvadite tijesto iz pećnice i ostavite ga da se ohladi. Napravite kremu. 400 ml vrhnja za šlag prokuhajte. Čokoladu raskomadajte i zalijte vrelim vrhnjem. Promiješajte i ostavite da se prohladi. Od 500 ml vrhnja istucite šlag. Žlicom umiješajte šlag u čokoladnu kremu. Izlijte na tijesto i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi (najbolje preko noći).

15.10.2008. u 23:14 | 28 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

PITA S KREMOM OD MASCARPONEA I MANDARINA



Sezona je madarina pa sam se sjetila da čuvam recept Ane Ugarković za ovu pitu. Kažu da su mandarine zdrave, da sadrže kalcij, magnezij i željezo te da su odličan izvor vitamina C. Vjerojatno je zdravije jesti svježe mandarine, no nadam se da nešto od tih silnih blagodati ostane sačuvano i u ovome obliku! sretan

Tijesto:
300 g brašna
1/2 žličice soli
2 žlice šećera
naribana korica 2 limuna
150 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
1 žutanjak
1 jaje
2 žlice likera (ja sam koristila Maraschino)
125 g šećera u prahu

Nadjev:
sitno naribana korica 2 mandarine
250 ml soka od mandarina
60 g smeđeg šećera
125 g mascarponea
7 jaja
3 žlice likera (opet Maraschino sretan)
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Najprije izradite tijesto. Pomiješajte brašno, šećer, sol i limunovu koricu. Utrljajte maslac prstima (smjesa mora izgledati poput krušnih mrvica). Razmutite jaje, žutanjak, liker i šećer u prahu i umiješajte u mrvice da se sve poveže. Zamijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu i stavite u zamrzivač na 15 minuta da se stisne. Razvaljajte tijesto tanko i obložite njime kalup za pitu. Stavite kalup sa sirovim tijestom u zamrzivač na 10-ak minuta i upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Samo tijesto pecite 15-20 minuta. Dok se tijesto peče, pripremite kremu. Mikserom istucite smeđi šećer, koricu i sok mandarine i mascarpone. Dodajte jaja, jedno po jedno, miješajući dobro nakon svakog dodavanja. Na kraju umiješajte liker. Izvadite tijesto iz pećnice i ostavite da se ohladi. Smanjite pećnicu na 150 stupnjeva. Izlijte smjesu na tijesto i pecite dok se ne stisne, oko 50 minuta. Ostavite da se ohladi i prije posluživanja posipajte sa šećerom u prahu.





12.10.2008. u 21:14 | 10 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

TORTICE S ČOKOLADNIM SRCEM



Ovaj sam kolačić prvi put kušala u zagrebačkom restoranu Plato. Oduševila me kombinacija mekanog tijesta i rastopljene čokolade u središtu. Kolač poslužuju topao uz kuglicu sladoleda od vanilije. Konobar je rekao da je recept tajna šefa kuhinje, no meni nije vrag dao mira pa sam se bacila u potragu i uspjela ga pronaći na blogu talijanske autorice.

Sastojci:
250 g čokolade (s visokim udjelom kakaa)
250 g maslaca
175 g šećera
5 jaja
50 g brašna
2 žličice praška za pecivo
malo soli

Priprema:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Na pari rastopite čokoladu s maslacem i šećerom. Maknite s vatre te umiješajte jaja, a zatim mješavinu brašna, soli i praška za pecivo. Kalupe za muffine dobro namažite maslacem i pospite brašnom te ih napunite smjesom (malo više od pola kalupa). Pecite 10-12 minuta. Količina vam je dovoljna za 12 kalupa. Izvadite tortice iz pećnice i ohladite ih 10-ak minuta. Okrenite kalup i sve tortice istresite. Sredina će biti tekuća, a vanjski dio čvrst.
Poslužite tople sa sladoledom ili tučenim slatkim vrhnjem.

08.10.2008. u 21:31 | 14 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

BRZI KOLAČ S BANANAMA



Ovo je jedan od onih kolača koji se zamijese za desetak minuta, a uz šalicu mlijeka budu ukusna slatka večera ili doručak.

Sastojci:
3 banane
1 žlica soka od limuna
150 g smeđeg šećera
75 g maslaca
250 g brašna
2 žličice praška za pecivo
3 jaja
80 g blanširanih i narezanih badema
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Dvije banane zgnječite vilicom i pošpricajte limunovim sokom. Rastopite šećer i maslac te stavite da se ohladi. Posebno pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Mikserom miješajte smjesu maslaca i šećera te dodavajte jedno po jedno jaje. Dodajte brašno i pomiješajte. Na kraju žlicom umiješajte zgnječene banane. Pola smjese stavite u kalup. Treću bananu narezite na ploškice i položite po smjesi te preko stavite ostatak smjese. Pospite nasjeckanim bademima i pecite oko 45 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite kolač da se malo ohladi te pospite šećerom u prahu.







05.10.2008. u 23:13 | 2 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

PITA OD LIMUNA



Dala sam se u potragu za ovim receptom nakon što me nadahnula epizoda Kućanica i Brie, vrsna domaćica i kuharica, koja je čak provalila susjedi u kuću kako bi pronašla savršen recept za savršenu pitu od limuna. Ne znam je li moja pita na tragu one iz Kućanica, ali svi koji su kušali bili su više nego zadovoljni. sretan

Prhko tijesto:
210 g brašna
115 g maslaca
50 g šećera
1 jaje
malo soli

Krema od jaja:
3 jaja
80 ml soka od limuna
150 g šećera
55 g maslaca narezanog na kockice
korica dva limuna

Šaum:
4 bjelanjka
130 g šećera

Priprema:
Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Pomiješajte sve sastojke za tijesto i razvaljajte ga na debljinu od oko 3 mm. Napikajte tijesto vilicom i stavite u hladnjak na 10-ak minuta. Zatim tijesto prekrijte aluminijskom folijom i na njega stavite grahorice kako se ne bi odvajalo od protvana. Pecite 20-ak minuta.
Dok se tijesto peče, pripremite kremu. Na pari tucite jaja, sok od limuna i šećer dok se krema ne zgusne (uz stalno miješanje taj postupak traje oko 10 minuta). Maknite kremu s vatre i umiješajte kockice maslaca i limunovu koricu. Tijesto prelijte kremom, temperaturu smanjite na 175 stupnjeva i pecite 10-ak minuta. Krema mora na rubovima biti čvrsta, a u sredini mekana.
Dok se pita peče, stucite bjelanjke za šaum. Kad bjelanjci budu čvrsti, malo-pomalo dodavajte šećer. Žlicom stavljajte šaum na vrući kolač, počevši od rubova. Sve dobro prekrijte da se žuta krema ne vidi i pecite još 10-15 minuta.







03.10.2008. u 20:13 | 10 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>