uskoplje

26.07.2008., subota

Zamrzavanje kadra

Gdje su i što rade...


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Uskopljanin kojega danas predstavljam slikar koji je svoju prvu samostalnu izložbu imao prije tri mjeseca...

Josip Tirić rođen je 20. siječnja 1982. godine u Travniku. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. 2001. godine upisao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu slikarski odsjek te diplomirao 2007. godine u klasi profesora Zlatka Kesera. Dobitnik je nagrade ALU za najuspješnije diplomante u akademskoj godini 2006/2007.
Marta Kiš, u predgovoru katalogu Tirićeve prve samostalne izložbe u Galeriji Vladimira Bužančića u Zagrebu, o radu Josipa Tirića piše:
'Upravo je atmosfera ono što obuzima, svi ostali elementi skladno joj pomažu, ali ona će uvući promatrača u sliku. Prostori iz kojih Tirić gradi kompozicije često su nedefinirani. Naziru se dijelovi, recimo, gradilišta pa čak i nekog zabačenog smetlišta. Često su to prazna, hladna i odbačena mjesta, a kada i prikazuje prirodu, figure koje se u njoj nalaze kao da upozoravaju na urbane prijetnje koje su vrlo blizu. Napetost kao ključni moment ostvarena je zamrzavanjem kadra, zaustavljanje scena usred konflikta, pred vulkansku erupciju ili konačno smrskavanje automobila na otpadu. Ipak, ostavljajući slike bez naziva umjetnik naglašava kako narativnost nije njegova osnovna preokupacija. On je ocrtao probleme, postavio situacije i ostavio nas da se sami nosimo s njima. Izražajnost ostalih, slikarskih elemenata u radovima stvara nove napetosti i kontraste koji doprinose spomenutoj atmosferi. Kompozicije u kojoj je prostor ocrtan, ne i definiran, ostvarene su odličnim vladanjem bojom i propuštanjem izvora svjetlosti koji je na svakoj slici važan, ali i različito riješen.'



- 09:15 - Komentari (13) - Isprintaj - #

25.07.2008., petak

Početak rada Srednje škole Uskoplje

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 25. srpnja 1994. godine Općinsko vijeće općine Uskoplje donijelo je odluku o početku rada Srednje škole Uskoplje. Te, školske 1994./95. godine u školu su upisani učenici u tri struke: strojarska struka, zanimanje bravar, tekstilna struka, zanimanje krojač i gimnazija, opći smjer. U strojarsku struku, zanimanje bravar, upisan je 61 i to u prvi razred 43 učenika i u drugi razred 18 učenika. U tekstilnu struku, zanimanje krojač, upisan je 71 učenik, prvi razred broji 30 učenika, drugi 29 i treći razred 12 učenika. U gimnaziju je upisano 40 učenika, 24 učenika u prvi razred i 16 učenika u drugi razred.
Odlukom Općinskog vijeća za vršitelja dužnosti ravnatelja škole imenovan je profesor Jozo Jurina.

- 00:30 - Komentari (17) - Isprintaj - #

24.07.2008., četvrtak

Od idućeg mjeseca ugodnije prema Prozoru

Kratka vijest...


Završetak radova na sanaciji škarpi usjeka na magistralnom putu M-16.2 Uskoplje - Prozor kod tzv. Ljubavne stijene predviđen je za sredinu kolovoza.
Skidanjem labavog dijela škarpe preglednost prometnice će se poboljšati, a postavljanjem zaštitne mreže spriječit će se obrušavanje kamenja na cestu.
Inače, na ovome mjestu, naročito u vrijeme kiša i mraza, odron kamenja na cestu bio je redovna pojava, a s obzirom da je tu i nepregledan zavoj, vozači su morali voziti s najvećim oprezom.

- 23:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.07.2008., utorak

Mlada misa

Najava


Vlč. Hrvoje Kalem slavit će mladu misu 10. kolovoza 2008. godine u župi svete Terezije od Djeteta Isusa u Bistrici kod Uskoplja.

Vlč. Kalem za svećenika je zaređen na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja o.g. tijekom svečanog Misnog slavlja kojeg je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova.

Rođen je 11. prosinca 1982. godine, sin je Ljube i Mire Kalem, r. Cvrtak. Član je Vrhbosanske nadbiskupije.
- 23:50 - Komentari (7) - Isprintaj - #

21.07.2008., ponedjeljak

Posvećena crkva u Kandiji

Raste i živa crkva


Jučer, na blagdan sv Ilije, zaštitnika župe, kardinal Puljić u Kandiji je posvetio crkvu i oltar.
Župljani župe sv. Ilije su sa svojim župnicima pokojnim preč. Miodragom Miškovićem, Ivanom Tomićem, te sadašnjim župnikom Ilijom Miškićem, nakon što je u ratu 1993. godine župna crkva oštećena, devastirana i obečašćena od strane Armije BiH, započeli su nužnu i temeljitu obnovu 2000. godine uz pomoć župljana i dobročinitelja iz Italije, Hrvatskih katoličkim misija, Vlade Republike Hrvatske i Nadbiskupije Vrhbosanske, te mnogobrojnih prijatelja župe Kandija.
Uzoriti je kardinal simbolično predao župniku ključeve crkve i svetohraništa, a njih su dvojica tom prigodom potpisali i povelju na oltaru čiji su jedan primjerak također pohranili u oltar.
Prije posvete crkve i oltara. kardinal je pod svetom misom krstio peto dijete u obitelji Branka i Marijane Sučić, malog Ivana.

- 14:20 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Ukraden Passat

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 19.07.2008. godine, prijavljeno je Policijskoj stanici Gornji Vakuf - Uskoplje, da je u noći 18/19.07.2008. godine, u mjestu Bistrica, općine Gornji Vakuf - Uskoplje ukradeno vozilo marke «Passat», registarskih oznaka FF 975 AJ, vlasništvo Rašida K. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja.

Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 11:15 - Komentari (14) - Isprintaj - #

20.07.2008., nedjelja

Četiri nova franjevca iz Uskoplja

Franjevačko oblačenje u Rami


U subotu, 19. srpnja 2008., u prepunoj crkvi Majke od milosti na Šćitu – pod misom koju je predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan uz tridesetak franjevaca – sedamnaest (17) mladića, a među njima čak četiri iz Uskoplja, obukli su franjevački habit i obećanjem nasljedovanja svetoga Franje pristupili Franjevačkom redu.
Većina njih završili su Franjevačku klasičnu gimnaziju i sjemenište u Visokom, a petorica su nakon završene srednje škole i godine (postulature) pristupili franjevcima Reda male braće. Njih su uz njihove roditelje, rodbinu, prijatelje, župnike dopratili i predstavili njihovi odgojitelji fra Stjepan Lovrić i fra Stipo Alandžak. Uz Uskopljane Josipa Perića, Emanuela Radića, Mateja Blževića i Josipa Pilića, habit su obukli i Adrian Nikačević, iz župe Srebrenice, Ivan Đotlo, Nova Bila, Božidar Štrkalj, Jajce, Ivan Jaković, Vukanovići, Josip Petričević, Hrvatska Tišina, Marijo Plavčić, Vitez, Josip Topić, Gračac, Goran Šafradin, Busovača, Silvano Di Benedetto, Kraljeva Sutjeska, Alen Duspara, Plehan, Ivan Tučić, Rama-Šćit, Darko Lovrinović, Guča Gora i Darko Pejanović, Vukanovići.
Provincijal Džolan je izrazio zahvalnost da u vremenu smanjenog entuzijazma za pozive koji nadilaze uobičajene ljudske interese, ovi se mladići odlučuju krenuti franjevačkim putom. Tumačeći Biffelovu fresku iza oltara, mladim je franjevcima prikladnim riječima za uzor stavio franjevce, Antu Padovanskog, Nikolu Tavelića, fra Anđela Zvizdovića i iznad svega sv. Franju.
Čitav dan na šćitskom poluotoku bio je vrlo svečan. Bilo je veselo i na objedu, i uz kola i šargiju. Ramski franjevci su s ramskim pukom vrlo lijepo dočekali oko osamsto vjernika, većinom rodbine mladih franjevaca, iz različitih krajeva Bosne, od Plehana, Hrvatske Tišine, Srebrenice do Rame. Bio je ovo jedinstven događaj. Nesvakidašnji.
U poslijepodnevnim satima, uz pratnju meštra fra Marinka Pejića, mladi su franjevci otputovali za samostan Goricu-Livno gdje će provesti godinu dana novicijata. (kta/uskoplje.blog.hr)

- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vzcople

Dogodilo se na današnji dan


Jedan od najranijih spomena imena Uskoplje (Uskoplje se spominje i ranije, npr. u Ljetopisu popa Dukljanina) nalazimo u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. (1235.-1270) izdanoj na današnji dan, 20. srpnja 1244. godine.

U ovoj povelji (darovnici), čija se autentičnost, valja reći i to, dovodi u pitanje, nabrajaju se posjedi bosanske biskupije koje je dobila od Bele IV. kao nadoknadu za štetu pretrpljenu u tatarskoj provali 1241. godine.

Između ostalih posjeda, u povelji je bio naveden i posjed u župi Uskoplje kod crkve blaženoga Ivana (vjerojatno u Dobrošinu).

- 13:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.07.2008., srijeda

Nagrađeni Matišić i Bandić

Amerikancu vratili izgubljene dokumente i kreditnu karticu bez "pin koda" sa koje je moguće podizati veće novčane iznose...


Federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić jučer je u Travniku uručio priznanja- satove policajcu Zdravku Matišiću iz G. Vakufa - Uskoplja i radniku benzinske pumpe "Sičaja" Mati Bandiću želeći na taj način nagraditi njihov gest pomoći američkom državljaninu.
- Meni se u ministarstvo obratio građanin Sjedinjenih Američkih Država Stanislav Volodek i ispričao mi za gest koji su napravili Zdravko i Mato, te je zatražio od mene da na neki način nagradim ove ljude -
kazao je ministar Alić.
Američki državljanin bio je na putu kroz BiH i zaustavio se na benzinskoj stanici "Sičaja" u G. Vakufu - Uskoplju. U žurbi je zaboravio dokumente, pored ostalog i kreditnu karticu bez "pin koda" sa koje je moguće podizati veće novčane iznose. Radnik na benzinskoj stanici Mato Bandić obavijestio je policiju i opisao čovjeka i vozilo. Policajac na dužnosti Zdravko Matišić uspio je ga stići i vratiti do benzinske pumpe.
- Upalio sam rotaciju i zaustavio ga, a on je mislio u prvi mah da je napravio neki prekršaj. Pokazao sam mu da je zaboravio nešto i kad je pogledao u svoj novčanik shvatio je o čemu se radi. Vratili smo se do benzinske stanice gdje je uzeo svoju kreditnu karticu -
priča policajac Zdravko Matišić, koji je dobio pohvalu za svoj gest i od MUP-a ŽSB.
(dnevni avaz/uskoplje.blog.hr)
- 23:20 - Komentari (22) - Isprintaj - #

15.07.2008., utorak

Misa u sjeniku

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 15. srpnja daleke 1768. godine, na područje Uskoplja došao je apostolski vikar fra Marijan Bogdanović. U Voljice je stigao s Kupresa. Odsjeo je u kući Tadije Juričevića gdje je najčešće odsjedao i skopaljski župnik. Svetu misu i svetu krizmu dijelio je dan kasnije, 16. srpnja, u jednom voljičkom sjeniku. Tom prilikom se pozabavio i slučajem nekog Mate Kvesića koji je osam dana ranije iz župe Blato u Hercegovini doveo neku Paulu Čović, ali ih skopaljski župnik fra Stjepan Kovačević, i sam biskup, nisu htjeli vjenčati. Kvesić je iz osvete na biskupa nahuškao Osmanlije pred kojima je biskup morao pobjeći.
Sutradan je biskup Bogdanović služio svetu misu i podučavao puk negdje na Vrbasu, a potom je, na putu za Ramu ručao kod nekoga Nikole Bulajića.
Prema izvješću biskupa Bogdanovića, sastavljenom 20. ožujka 1769., u župi Skoplje 1768. godine katolici su živjeli u 13 sela i u kasabi G. Vakuf u 153 domaćinstva. Od toga je pričešćenih (starijih od 11-12 godina) bilo 1.068, a mlađih 516. Sveukupno je bilo 1.584 osobe...


- 23:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.07.2008., ponedjeljak

Rekonstrukcija grijanja u OŠ Voljevac

Kratka vijest


Sjednica Vlade Županije Središnja Bosna, 29. po redu u ovom sastavu, sazvana je za srijedu, 16. srpnja 2008. godine, s početkom u 9.00 sati. Na njoj će, kako je predloženo, Vlada, između ostaloga, dati suglasnost za pokretanje postupka javne nabave za potrebe Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, to jest, za rekonstrukciju grijanja u OŠ Voljevac u općini G. Vakuf - Uskoplje.

- 23:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

12.07.2008., subota

Partizani prvi put zauzeli Uskoplje

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 12. srpnja 1942. godine, partizani su prvi put u Drugome svjetskome ratu zauzeli Uskoplje i taj dan je u bivšoj SFRJ slavljen i kao Dan oslobođenja grada.
Za ovoga, kao i za svih svojih kasnijih upada, partizani su u Uskoplju likvidirali po nekoliko ljudi - domaćih izdajnika - kako su ih oni nazivali. Na taj je način (te na Križnome putu neposredno nakon završetka rata), u Drugome svjetskom ratu i poginulo najviše uskopaljskih Hrvata. Naime, prema nekim podacima od ukupno 250 poginulih uskopaljskih Hrvata u Drugome svjetskome ratu, tek je 12 poginulo od četnika, a svi ostali (njih čak 238) su poginuli od strane partizana (od toga broja čak 145 na Križnome putu).
U srpnju 1942. godine sa svojom postrojbom u Uskoplju je boravio i poznati partizanski zapovjednik Sava Kovačević, kojemu je tadašnji bistrički župnik Alojzije Žagar spasio život sakrivši ga pred Nijemcima na tavan župne kuće u kojoj se Kovačević stjecajem okolnosti našao. Kovačević je Žagaru «vratio uslugu» spasivši ga za vrijeme jednog od svojih kasnijih dolazaka u Uskoplje od sigurne smrti strijeljanjem na koje su ga poveli dalmatinski partizani. Žagar je nakon toga, uz veoma veliki ugled koji je i do tada uživao i kod Hrvata i kod Muslimana, postao izuzetno cijenjen i od partizana, što je, opet, koristio za dobrobit svih, pa se slobodno može reći da je upravo on jedna od najsvijetlijih figura iz tamnog vremena Drugoga svjetskoga rata


- 00:15 - Komentari (26) - Isprintaj - #

09.07.2008., srijeda

"Mladen Havranek je umro na licu mjesta!"

Na suđenju Gasalu i dr. svjedočili Miroslav Marjanović, te Dražen i Stipo Vučak...


Trojica svjedoka Tužiteljstva, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ispričali su kako su se predali vojnicima Armije BiH 1993. godine i kako su nakon toga bili zadržani u zatočeništvu u Bugojnu, priopćio je danas BIRN.
Miroslav Marijanović se predao u srpnju 1993. godine, nakon čega je prvo odveden u bugojansku gimnaziju, a potom i u Salon namještaja.
“Tu je bilo stotine ljudi. Jednom sam izveden s grupom ljudi i pretučen. Sa mnom je bio i Mladen Havranek, koji je umro na licu mjesta. Ja sam odveden u bolnicu i nakon 15 dana prebačen na stadion 'Iskra'",
ispričao je Marijanović.
Državno tužiteljstvo smatra Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića odgovornim za zločine nad civilima Hrvatima, kojih je više od 300 bilo zatočeno u logoru na stadionu "Iskra" tijekom 1993. i 1994. godine.
Prema navodima optužnice, Gasal je tad bio upravnik logora, a Kukavica zapovjednik osiguranja. Svjedok tvrdi i kako je tijekom zatočenja, nakon povratka iz bolnice, odveden “na kopanje rovova” u selo Prusac.
Marijanović smatra kako je upravnik logora to naredio, iako nije znao reći kako se ta osoba zvala. Marijanović je iz zatočeništva pobjegao 22. rujna 1993. godine, kad je bio odveden na prisilni rad.
Svjedok je istaknuo da ga na stadionu nitko nije maltretirao, ali da “zna” kako je bilo odvođenja i premlaćivanja, jer je viđao pretučene zatvorenike.
Svjedok Dražen Vučak prvo je bio zatočen u kulturno-sportskom centru u Bugojnu zajedno sa "oko 300 osoba, većinom civila". Nakon desetak dana prebačen je u Osnovnu školu Vojina Paleksića, a potom na stadion "Iskra", odakle je također odvođen na rad.
“U Pruscu sam kopao rovove nekoliko mjeseci. Nakon povratka na stadion, predstavnici Međunarodnog Crvenog križa su me evidentirali. Poslije sam obavljao neke sitne radove u krugu logora”,
ispričao je svjedok.
On je dodao kako je od drugih zatvorenika saznao da je upravnik logora bio Nisvet Gasal, a njegov pomoćnik Kukavica.
Vučak je razmijenjen 19. ožujka 1994. godine. Kako je ispričao u sudnici, za osam mjeseci boravka u logoru bilo mu je dozvoljeno tri puta da se okupa. U logoru je bio i njegov brat Stipo koji je imao 18 godina kad je u srpnju 1993., s još šest vojnika, zarobljen kao pripadnik Prve bojne HVO-a.
I on je u Pruscu “kopao rovove i tranšeje”, sve do listopada iste godine kad je prebačen na stadion.
“Tu nije bilo dovoljno hrane, pa su nam je donosili civili koji su bili kući. Nismo imali liječničku pomoć i higijenski uvjeti su bili loši. Ponekad je organizirano da desetak zatvorenika ide na kupanje u najbliže selo kod rodbine ili prijatelja. Ja sam do razmjene, 19. ožujka 1994. godine, išao dva puta”,
ispričao je Stipo Vučak.
Svjedok je još rekao kako u prostoriji u kojoj je boravio s još oko 50 zatvorenika, nije bilo povrijeđenih, niti osoba kojima je trebala liječnička pomoć. Također je istakao da je za premlaćivanja na stadionu “čuo, ali da nije vidio”.
Suđenje se nastavlja 20. kolovoza.
- 22:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #

08.07.2008., utorak

Priprema se drugi broj lista Zvono

Na stranici uskopaljskih studenata objavljena je obavijest o izdavanju drugog broja lista Zvono(prvi je izišao prije gotovo tri godine!), a ta obavijest nekoliko se puta pojavila i u komentarima na ovom blogu, pa da ne bi sve ostalo na komentarima, prenosimo ju u cijelosti:



Dragi članovi,

prije gotovo tri godine UHSU je izdao prvi broj studentskog lista pod nazivom «ZVONO». Nažalost je naša publikacijska aktivnost nakon izdavanja tog prvog broja zastala. Problemi sa kojim smo se susretali, prije svega manjak aktivnih članova, su nas sputavali u realizaciji naših prvobitno izrečenih ciljeva. Povodom izdavanja drugog broja lista «ZVONO» pozivamo sve zaineteresirane, koji žele sudjelovati u izdavačkoj djelatnosti UHSU-a, te firme i organizacije koje putem reklamnih blokova na povoljan i efikasan način žele promovirati svoje produkte i djelovanja, neka se jave uredništvu lista (urednistvo_uhsu@net.hr). Datum izdavanja lista će biti na vrijeme objavljen. Nadamo se velikom odazivu, kako bi u buduće osigurali redovito izdavnje lista uskopaljskih studenata «ZVONO».

Mario Juričević
Predsjednik


- 22:25 - Komentari (5) - Isprintaj - #

07.07.2008., ponedjeljak

Tadija i Ilija Ivoš na službi u Skopaljskoj Gračanici

Župnim vikarom postao je i ovogodišnji mladomisnik Hrvoje Kalem...


Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić početkom srpnja izdao je dekrete za ovogodišnje premještaje svećenika.
Od nama zanimljivih premještaja ističemo onaj Franje Tomića, dosadašnjeg župnika župe Skopaljska Gračanica, koji je imenovan župnikom župe Bosanski Brod. Umjesto njega imenovana su braća Tadija, na službu župnika, i Ilija Ivoš, na službu župnog vikara.
Župnik Ilija Miškić imenovan je vršiteljem dužnosti dekana u bugojanskom dekanatu dok Nadbiskup ne konzultira svećenike dekanata na redovnom godišnjem susretu.
Ovogodišnji mladomisnici su također imenovani župnim vikarima: Uskopljanin Hrvoje Kalem imenovan je vikarom u župi Prozor.
Na fotografiji: Ilija i Tadija Ivoš

- 23:05 - Komentari (44) - Isprintaj - #

Kardinal Puljić krstio sedmo dijete u obitelji Alvir

Obitelj koja se ne boji života...


Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski u subotu 5. srpnja u župi sv. Terezije od djeteta Isusa u Bistrici kod Uskoplja krstio je sedmo dijete u obitelji Pavla i Danice Alvir. Na početku je župnik vlč. Vinko Trogrlić pozdravio uzoritog kardinala, te roditelje i kumove novokrštenika Karla i sve okupljene vjernike.
U svojoj prigodnoj propovijedi kardinal Puljić stavio je poseban naglasak na sakrament krštenja, odnosno na učinke sakramenta krštenja, rekavši pri tome da je svaki kršćanin Hram Duha Svetoga i da je to postao upravo sakramentom krštenja. Crkva to čini vrlo jednostavno, polijevanjem vodom. U Katoličkoj Crkvi, a i u mnogim drugim kulturama, voda je simbol života. Samo dijete pri krštenju nema nikakvog osobnog grijeha, osim naravno istočnog grijeha kojeg baštini od praroditelja Adama i Eve. Ta krsna voda pere nas i čisti upravo od istočnog grijeha i daje nam život Djeteta Božjega, kazao je uzoriti kardinal. Na kraju, kardinal Puljić posebno je izrazio radost i potporu što u našoj nadbiskupiji ima mladih obitelji koje se ne boje života, koje se ne boje imati i više djece u ovakvim vremenima, te uputio podršku svim obiteljima da se pouzdaju u Božju milost i Božju providnost. (kta/j.k./uskoplje.blog.hr)

- 13:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

04.07.2008., petak

Zatvoreno 20 ugostiteljskih objekata

Među zatvorenim ugostiteljskim objektima nalaze se i oni iz Uskoplja...


Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su jučer u popodnevnim satima, na području Zeničko-dobojske i Srednjebosanske županije, izvršili pojačani inspekcijski nadzor objekata kod kojih je istražno, obavještajnim radnjama utvrđeno, da nezakonito drže treminale za klađenje, automate i druge naprave za igre na sreću.
U G. Vakufu-Uskoplju, Kaknju, Travniku, Novom Travniku, Donjem Vakufu i Bugojnu, zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno je zatvoreno 20 ugostiteljskih objekata, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH.
U objektima su zatečena 84 automata za priređivanje igara na sreću, 84 aparata za klađenje, te 11 bilijar stolova i pikada.
Predmet kontrole u svim slučajevima bila je provjera zakonitosti rada objekata u skladu sa Zakonom o igrama na sreću i Pravilnikom o načinu dobivanja i produženja odobrenja za priređivanje igara na sreću, te odobrenja pravila igara na sreću.
Objektima je privremeno zabranjen rad zbog obavljanja djelatnosti bez odobrenja za priređivanje igara na sreću Ministartsva financija FBiH i rješenja općinskog organa za priređivanje zabavnih igara kao i neprijavljenih radnika.
- 23:10 - Komentari (11) - Isprintaj - #

03.07.2008., četvrtak

http://napredak-uskoplje.com

Nova uskopaljska stranica...


http://napredak-uskoplje.com/ adresa je stranice koju je pokrenuo HKD Napredak Uskoplje. Stranica je još u povojima, sadržajno je, izuzmemo li tekst Statuta Društva, potpuno prazna. Od vijesti može se pročitati samo ona od 19. svibnja 2008. godine u kojoj se kaže da je uskopaljska podružnica Napretka pokrenula projekt pod nazivom Digitalizacija, koji bi trebao obuhvaćati poslove izrade web stranice, te digitalizaciju književne i arhivske građe, za što nije najjasnije što bi to trebalo značiti.
Bilo kako bilo, već samo pokretanje stranice Napretka možemo smatrati značajnim događajem, a ugled tog Društva, kao i proklamirani projekt trebao bi garantirati jedan živ, dopadljiv i sadržajno bogat prostor druženja i informiranja Uskopljana. Očekujemo ga!
- 23:45 - Komentari (12) - Isprintaj - #

02.07.2008., srijeda

Oprečno o logoru Armije BiH

U predmetu Gasal i ostali svjedočila dvojica Ljubušaka zarobljena u okolici Uskoplja...


Dvojica svjedoka Tužiteljstva u predmetu Gasal i ostali dali su oprečne izjave o onome što su preživjeli tijekom zatočeništva u logoru “Iskra” u Bugojnu, javlja BIRN - Justice Report.
Državno tužiteljstvo smatra Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića odgovornim za zločine nad civilima Hrvatima, kojih je više od 300 bilo zatočeno u logoru na stadionu “Iskra” tijekom 1993. i 1994. godine.
Milenko Begić i Zdravko Kežić, obojica iz Ljubuškog, ispričali su kako su 27. kolovoza 1993. godine, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zarobljeni “u okolici Uskoplja”, te odvedeni prvo u Kulturno-sportski centar (KSC) Bugojno, a nakon “petnaestak dana” na stadion “Iskra”, gdje su smješteni sami u istu prostoriju.
Begić je Sudu ispričao kako nisu imali “nikakvog kontakta s drugim zatvorenicima”, te da su ih stražari izvodili da jedu tek kada ostali završe.
Kežić je pak istakao da su “kontakt s drugima imali samo kada bi izlazili u WC ili išli jesti”.
Oba svjedoka su ispričala da su ih tijekom boravka na stadionu nepoznate osobe tijekom noći izvodile na igralište i tukle. Begić je rekao da su premlaćivanja počela “pet-šest dana nakon dolaska”, a Kežić - tek nakon posjete predstavnika Međunarodnog Crvenog krsta krajem rujna 1993. godine.
“Nakon popisa Crvenog križa prebačeni smo u drugu prostoriju, ali opet smo nas dvojica bili sami. Tek zadnjih nekoliko dana prije razmjene, 13. listopa 1993. godine, doveli su još jednog zatvorenika, Antu Marjanovića”,
rekao je Begić.
Svjedok Zdravko Kežić je pak rekao da je Marjanović doveden nekoliko dana nakon što su došli na stadion, te da su sva trojica prebačeni u drugu prostoriju, gdje je bilo “još desetak zatvorenika”.
Na ovom ročištu Sudsko vijeće je priopćilo da još uvijek nije donijelo odluku o prijedlogu Obrane Nisveta Gasala za puštanje iz pritvora.
Sud je tražio dodatna pojašnjenja Tužiteljstva u vezi s pritiscima koji su navodno vršeni na svjedoke.
Tužiteljica Slavica Terzić istaknula je kako nije provodila istragu niti detaljnije provjeravala tvrdnje određenih svjedoka o prijetnjama, te da je Tužiteljstvo “konstatiralo da su prijetnje bile ozbiljne”.
Naredno ročište zakazano je za 9. srpnja 2008. godine.


- 23:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.07.2008., utorak

Imamo grb i zastavu!

Dan općine je 1. listopada...


Danas, 1. srpnja, održana je sjednica općinskog vijeća općine G. Vakuf – Uskoplje na kojoj je napokon donesena odluka o danu općine. Vijećnici su usvojili odluku po kojoj je dan općine 1. listopada, dan kada je 2001. godine, Prijelazno općinsko vijeće prihvatilo odluku visokog predstavnika OUN-a o statusu općine Gornji Vakuf – Uskoplje.

Također, donesena je i odluka o grbu i zastavi općine. Na raspisani natječaj javilo se 18 autora.
Povjerenstvo je, nakon dugog razmatranja, vijećnicima ponudilo tri rada, a kao najuspješniji je izabran rad pod šifrom "Vranica – Raduša".

Dakako, da bi vijećnici pokazali tko je tu "glavni gazda" autorov rad su ipak malo promijenili. Donosimo obje verzije prvog grba i zastave općine Gornji Vakuf – Uskoplje.




Izgled usvojene zastave




Izgled zastave prema prvotnom prijedlogu autora
- 23:45 - Komentari (62) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Linkovi

Lektira