Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • 25

    zar je to tako važno? sava kovačević..........................................................
    aj me čime se vi bavite, kojom prošlošću.....išta ozbiljnijeg i pametnijeg, poučnog nemate od save... i vi danas njega u uskoplju slavite...a gdje je teferić?

    avatar

    12.07.2008. (08:57)    -   -   -   -  

  • ??

    "Naime, prema nekim podacima od ukupno 250 poginulih uskopaljskih Hrvata u Drugome svjetskome ratu, tek je 12 poginulo od četnika, a svi ostali (njih čak 238) su poginuli od strane partizana (od toga broja čak 145 na Križnome putu)." Autore, a prema kojim je to podacima?

    avatar

    12.07.2008. (12:56)    -   -   -   -  

  • JebacuTiMajku

    MA IZMISLJA USTASA ! PA ZDENA FAKAT SI KRETEN!

    KAKO MOZES RECI ZAUZELI USKOPLJE, "OSLOBODILI GORNJI VAKUF" KRETENU!

    avatar

    12.07.2008. (18:28)    -   -   -   -  

  • Kris@76

    Oslobodili G Vakuf od koga i kome,di si iscupo ovo sranje,moja baba je imala osmero djece kad su partizani upali sa Vranice i uzimali djeci pitu iz ruku,oslobodili su oni tepsiju moje babe i njene djece,tako mi je tetka pricala.Toliko o oslobadjanju Gornjeg Vakufa-Uskoplja,oslobodili su oni sirotinj od hrane moj sinko.

    avatar

    12.07.2008. (21:14)    -   -   -   -  

  • Mića

    Šta je to sad opet malo Malnar autor bloga?

    avatar

    12.07.2008. (23:33)    -   -   -   -  

  • Istinajevodaduboka

    Pogledajte RexCroatorum925 na Youtube-u.Ja nerazumijem kako ne kužite kad partizani kažu da su nešto oslobodili Ustaše za to isto kažu da su partizani zauzeli(okupirali)ili obrnuto.I nitko ne slavi savu kovačevića već se ovo spominje kao činjenica i jedan zanimljiv dio Povijesti Uskoplja koji se dogodio na taj dan.Ako ste primjetili da se u ovoj priči spominju neki Dalmatinski partizani a znate li tko su bili ti Dalmatinski partizani to su vam bili svi odreda Hrvati čije su krajeve u Dalmaciji okupirali talijani i ti Hrvati koji su se našli pod talijanskom okupacijom nisu željeli ići u Ustaše jer je poglavnik(izdajica)pavelić već tamo početkom 1940 godine prodao velik dio Dalmacije talijanskoj paščadi kakav je to poglavnik koji prodaje vlastitu Hrvatsku zemlju i ulizuje se Hitleru i Mussoliniju koje boli ona stvar za Hrvate i Hrvatsku a Tito naređenjima poslje masovno ubija Hrvatski narod na Bleiburgu i diljem Križnih putova glumeći osloboditelja .A znate li tko je bio Josip ban Jelačić(Bužimski) kojeg svi Hrvati nazivaju pravom "Hrvatinom" mater mu je bila čista Austrijanka a ćaća neki pola Hrvat pola pitaj Boga što- dragi moji Hrvati iz Uskoplja na nijednoj slici(portretu) Josipa bana Jelačića nećete vidjeti Hrvatski grb sve su odreda (crveno biijelo crvene prave austrijske boje) a to što se on borio protiv Mađara nije se borio direktno za Hrvatsku već za očuvanje vlasti Austrougarske(okupatori) nad Hrvatskom a čuli ste i za našeg velikog Antu Starčevića e pa vidite njegova mater je bila Srpkinja, ugodne vam snove želim i napominjem vam proučavajte malo više našu zanimljivu Hrvatsku Povijest jer kad tražite istinu mnoge predrasude počinju padati u vodu i vi se sve više počinjete razočarati u mnoge velikane Hrvatske povijesti ali znate riječ "Razočarati" nije loša nego dobra jer znači Raz-očarati što znači skinuti(maknuti) Čari sa očiju(Uma) i vidjeti istinu i znam da Istina boli ali kakva god je mi je moramo prihvatiti jer je Istina i krenuti dalje kroz život. Pogledajte RexCroatorum925 na Youtube-u.

    avatar

    13.07.2008. (00:21)    -   -   -   -  

  • tito-hrvat

    Partizansko groblje Glavica iznad Uskoplja koje je nažalost uništeno puno je dalmatinskih partizana-HRVATA PARTIZANA-DALMATINACA što znaći da su hrvati bili vodeći partizani u SFRJ dok su se muslići uvjek na kraju priklanjali pobjednoku a većina ih je bila u ustašama.

    avatar

    13.07.2008. (11:24)    -   -   -   -  

  • Suljo

    TAKO JE TITO BRATE HRVATE !!!!!!!!!!!!!

    avatar

    13.07.2008. (14:20)    -   -   -   -  

  • Suljo

    krepajte komunisti !!!!!!!!! Sieg Heil Ustasa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    avatar

    13.07.2008. (14:20)    -   -   -   -  

  • Istinajevodaduboka

    Da raščistimo jednu stvar ja ovdje ne branim ni Ustaše a ni Partizane zbog toga što nijedna od tih ideologija koji su ti ljudi zastupali nije branila Hrvatsku ideologiju već upravo suprotno bila je više protiv Hrvatske nastrojena.Poglavnik(Ustaša) prodaje Dalmaciju a Tito(partizan) ubija Hrvate,tko je tu za Hrvatsku od njih dvoje e pa nitko.A muslimani u BiH zamišljaju da su neki poseban narod a neznaju da su oni zapravo poislamizirani Hrvati.

    avatar

    13.07.2008. (14:54)    -   -   -   -  

  • Istinajevodaduboka

    Da nakraju iznesem svoj zaključak:Mi Hrvati se više nikada u budućnosti ne smijemo dijeliti niti ikome dopustiti da nas podjele na Partizane ili Ustaše nesmijemo dati nikome da nama vlada niti dati ikome komadić naše zemlje,sada je najveći problem što se Hrvati iz BiH iseljavaju i što ne vide svoju budućnost u njoj.Ja ću vam priznati ja sam rođen u Zagrebu i živim u Zagrebu dvadeset i nešto kusur godina moji su porijeklom iz Uskoplja i ja znam da nemogu reći ništa tim Hrvatima koji žive u Uskoplju i okolnim selima da ostanu dolje a da ja fino živim u Zagrebu i ostanem licemjer.

    avatar

    13.07.2008. (15:07)    -   -   -   -  

  • Huso

    A muslimani u BiH zamišljaju da su neki poseban narod a neznaju da su oni zapravo poislamizirani Hrvati.

    avatar

    13.07.2008. (17:27)    -   -   -   -  

  • ANONIMUS

    Jesu oni posebni narod ha ha ha bas se nasmija.Mislim stvarno po cemu to posebni i kako su ono lipo nadrealisti rekli Muslimani su kao Kinder jaje dok ih ne otvoris neznas sta je unutra.Posebni po svojoj gluposti jesu ja ih ne mrzim ali ta posebnost je zaista izrazena .Setajuci se velegradom ugledas Turkinju na trideset Gradi ona u mantilu sa maramom na glavi.I kaze to je vjera tako nalozila.Ja nevjerujem da u Kuranu pise da se mora nositi mantil i biti zamotan na trideset gradi.Ima i njih koji su evropski orjentirani ali mozda jedan procent.

    avatar

    14.07.2008. (07:59)    -   -   -   -  

  • Kokin

    Mene zanima što su muslimani osnovnu školu u Pavić Polju koju još uvijek drže pod okupacijom preimenovali, pa se ona sad ne zove više po Savi Kovačeviću?

    avatar

    14.07.2008. (08:19)    -   -   -   -  

  • business iz biznis

    huci tece sutjeska i odnese i mene i komandanta savu u picku materinu ..... (citat jednog mog skolskog kolege, jer je morao recitirati iz citanke pjesmicu o smirti ovog partizana)

    da se nadovezem ovom - doduse malo vulgarnom - citatu .... odesmo i mi zajedno i sa savama kovacevicevima, i sa dalmatinskim i crnogorskim partizanima, i sa starcevicem i banom jelacicem, i sa njofrom i sa aljom u pizdu materinu ... a od tamo nas samo abortus moze vratiti... a abortusi su znamo svi .. smrtni slucajevi ...

    zato: hvala autoru bloga na dobrim informacijama, a ovima sto ih koriste da bi se zablatili neki drugi neka se preupitaju cemu povjest kad je nitko ne zeli objektivno vidjeti. ako je sava kovacevic oslobodio/okupirao uskoplje onda se gornji vakuf sigurno nije bunio tomu ...

    avatar

    14.07.2008. (10:34)    -   -   -   -  

  • Haso

    krepajte Titini komunisti !!!!!!!!! Sieg Heil Ustasa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    avatar

    14.07.2008. (13:34)    -   -   -   -  

  • uh

    Bugojanska skupina naziv je za hrvatsku paravojnu formaciju, koja je ušla na područje Jugoslavije 20. lipnja 1972., s ciljem da se pokrene ustanak i sruši Jugoslavija. Bugojansku skupinu je organiziralo Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), tajna organizacija koja je bila osnovana 1961. u Australiji i koja je djelovala i u Europi te SAD. Osnovni cilj HRB-a bilo je oslobođenje Hrvatske od Jugoslavije.

    Nakon ugušenja Hrvatskog proljeća, HRB je bilo u uvjerenju, da je u Hrvatskoj bila povoljna klima, da se pokrene oružani ustanak. Nakon kratke pripreme, HRB je organizirala ljudstvo, oružje i novčanu podlogu, da pošalje inicijalnu skupinu, koja je imala za zadatak pokrenuti ustanak na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine. Većina boraca i novca je došlo iz Australije, dok je vojna oprema bila nabavljena u Njemačkoj.

    Nakon kratkih priprema u kampu u Austriji, skupina se ubaciva preko Dravograda u Jugoslaviju, 20. lipnja 1972., s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu. Već 25. lipnja 1972., Bugojanska skupina dolazi do prvog sukoba s Milicijom, a potom sa JNA, i Teritorialnom obranom. Jugoslavenske snage sačinjavalo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (Milicije), JNA i TO, koje su pokušale uništiti Bugojansku grupu, što im nije uspjelo.

    Sam ovaj događaj je dobrano "uzdrmao" stranačke ("partijske"), vojne i policijske ("milicijske") krugove, što je i sam predsjednik Tito priznao rekavši: "...dobro smo dobili po glavi...", govoreći o upadu Bugojanske skupine.

    Bugojansku skupinu sačinjavalo je 19 članova HRB:

    * Ambrozije Andrić
    * Adolf Andrić
    * Pavao Vegar
    * Ilija Glavaš
    * Đuro Horvat
    * Vejsil Keškić
    * Viktor Kancijanić (Kocijančić)
    * Petar Bakula
    * Ludvig Pavlović
    * Mirko Vlasnović
    * Ilija Lovrić
    * Filip Bešlić
    * Stipe Ljubas
    * Vlado Miletić
    * Vinko Knez
    * Ivan Prlić
    * Nikola Antunac
    * Vilim Eršek
    * Vidak Buntić

    avatar

    14.07.2008. (20:46)    -   -   -   -  

  • bugojanac

    kako bas zavrsise u ustanickom uskoplju/

    avatar

    14.07.2008. (21:58)    -   -   -   -  

  • uh

    tamo su tražili tebe

    avatar

    14.07.2008. (22:35)    -   -   -   -  

  • %

    Koje nebuloze su iznesene ,ajme meni al ova da je majka dr.Ante Straćevića srpkinja e to je havina stolječa,to si mogao vidjet na yotubeu,pa tamo je to stavio neki Srbin koji je upravo postiga cilj da je tebe "istinavodaduboka" uspio izmanipulirat,jer da si hrvatsku povjest učio,čitao od strane hrvatski povjesničara i od svojih djedova slušao,znao bi tko je bio OTAC DOMOVINE dr.Ante Starćević,a nebi pisao glupost na koju si nasjeo od nekog-ih srba, koji su maheri u izvrtanju povjesti u svoju korist,tako su i nobelovcu iz Trvanika Ivi Andrću za vrijeme njihove vladavine u bivšij yugi naturili da se piše da je srbin da bi svoja djela mogao prezentirat van granica,i tako Ivo Andrić za veliku večinu po nacionalnosti je srbin a ne ono što jest a to je hrvat. I takvi koji su počeli učit hrvatsku povjst sad i to s stranica nekog sajta nemogu pričat o hrvatskoj povjesti koja datira od stolječa VII. dolaskom iz bjele Poljske braneč istočno rimsko carstvo na ovim prostorima.

    avatar

    15.07.2008. (14:51)    -   -   -   -  

  • Suljo

    Za Dom Spremni !!

    avatar

    15.07.2008. (20:29)    -   -   -   -  

  • za sulju

    Kaze Mujo Sulji:
    - "Vidi sto sam kupio sat za jeftine pare, radi 15 dana bez navijanja."
    Kaze Suljo:
    - "Wow, koliko tek radi kad se navije!"

    avatar

    15.07.2008. (22:18)    -   -   -   -  

  • Istinajevodaduboka

    Za g.%

    Ante Starčević je svoje knjige pisao na ekavici kako objašnjavaš to g.%.

    avatar

    17.07.2008. (11:07)    -   -   -   -  

  • Istinajevodaduboka

    Za vrijeme Turskog vladanja većim prostorom Hrvatske pa tako i područje Like,Turci su dovodili
    u Liku i ostala granična područja Srbe-krajišnike(pravoslavce)da ih tobože čuvaju od napada Hrvata, negdje sam pročitao da su Hrvati-katolici u Lici i drugim graničnim područjima prelazili na pravoslavnu vjeru jer je više bila pošteđena nego katolička to jest ljudi pravoslavci su bili manje maltretirani nego katolici jer je najveći neprijatelj tadašnjeg osmanlijskog carstva bio Vatikan(katoličanstvo) sada je dakle problem to što su neki Hrvati koji su prešli na pravoslavlje
    bili lako uvjeravani krajem 18stoljeća od strane Srba-krajišnika da su i oni Srbi što će reći da su Srbi smatrali svakoga tko je pravoslavac da je i automatski i Srbin.I nakraju ostaje i sumnja da su i Starčevićeva majka ili njezina obitelj najvjerovatnije Hrvati koji su prešli na pravoslavlje ali su to Srbi sve preokrenuli. Javno se ispričavam zbog mojih NEUTEMELJENIH tvrdnji da je g.Ante Starčević polusrbin.

    avatar

    17.07.2008. (11:27)    -   -   -   -  

  • domobran

    Od ovih 250 poginulih tjekom drugog svjetskog rata, iz samog grada Gornje Uskoplje / Gornji Vakuf su bili:

    1. Alvir, (Pero) Ivan: nestao na križnom putu
    2. Bandic, (?) Ante: kao pripadnik njemačke vojske ubijen izvan borbe 18.11.1944
    3. Brdar, (?) Ivan: kao pripadnik hrv. oruž. snaga umro od ratnih posljedica 29.3.1942
    4. Cuk, (Mijo) Ivo: kao domobrana ubili ga partizani izvan borbe 1945 u sarajevu
    5. Conda, (?) Ivan: kao civila ubili ga partizani izvan borbe 1944 u podgori
    6. Kustar, (?) Ivan: kao pripadnik oruž. snaga poginuo u birbi sa partizanima 1944
    7. Lardikusic, (Anto) Miro: kao civila ubili ga partizani izvan borbe 1944
    8. Sain, (?) Matija: kao civila ubili ga vlasni FNRJ/SFRJ 1946
    9. Simic, (Stjepan) Marijan: kao civila ubili ga partizani 1944 u Travniku

    avatar

    17.07.2008. (18:54)    -   -   -   -  

učitavam...