uskoplje

23.08.2008., subota

Ugovor između Ugarske i Osmanlijskog carstva

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 23. kolovoza daleke 1503. godine potpisan je ugovor između Ugarske i Osmanlijskoga carstva, po čijim odredbama su u rukama Osmanlija, između ostaloga, ostale i uskopaljske utvrde Susid, Vesela Straža, Biograd i cijelo Uskoplje, koje su nešto ranije zauzeli.
Ovim ugovorom Uskoplje je, dakle, i formalno prepušteno Osmanlijama...

- 00:20 - Komentari (28) - Isprintaj - #

22.08.2008., petak

Povelja kralja Stjepana Tomaša

Dogodilo se na današnji dan


Sredinom 15. stoljeća na području Uskoplja žestoko su se prelamali interesi hercega Stjepana Vukčića Kosače, nasljednika, 1435. godine, preminuloga Sandalja Hranića Kosače i kralja Stjepana Tomaša (1443. –1461.) koji je upravo na današnji dan, 22. kolovoza 1446. godine izdao povelju iz koje je razvidno da je upravo on bio gospodarom dijela Uskoplja.
U ovoj povelji koju je Tomaš izdao braći Dragišićima, naime, spominje se i «selo Gmići u Uskoplu s pravimi medmi»...


- 00:20 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.08.2008., četvrtak

Novac za sanaciju učionica

Kratka vijest...


Vlada Županije Središnja Bosna na svojoj 31. sjednici održanoj danas, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, donijela je, između ostalih, odluku o izdvajanju sredstava iz ProračunaŽSB za 2008.godinu za sanaciju učionica u MSŠ „GORNJI VAKUF“ u G. Vakufu – Uskoplju.
Riječ je o 17.308,93 KM, koje će se uplatiti na račun poduzeća „MEDITERAN – PROFIL“.

- 23:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.08.2008., četvrtak

645.000 kuna u Uskoplje

Novac Vlade Republike Hrvatske dobili su Napredak, Župni ured, škole, Dom zdravlja....


Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 31. srpnja donijela je odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata Hrvata u Bosni i Hercegovini za 2008. godinu.
Poticaji za obrazovanje, kulturu, znanost i zdravstvo u BiH iznose ukupno 28,500.000 kuna. Za programe i projekte iz područja kulture izdvojeno je 15,400.000 kuna, za programe i projekte iz područja obrazovanja i znanosti izdvojeno je 11,200.000 kuna te za programe i projekte iz područja zdravstva je iz državnog proračuna Republike Hrvatske izdvojeno je 1,900.000 kuna.
Među odobrenim programima i projektima iz područja kulture, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ iz G. Vakufa - Uskoplja dobilo je 35.000,00 kn za uređenje i opremanje prostora i Župni ured Uznesenja BDM, G.
Vakuf - Uskoplje za obnovu crkve 50.000,00 kn.
U popisu odobrenih programa i projekata iz područja obrazovanja i znanosti nalazi se i Općina Gornji Vakuf - Uskoplje kojoj je za građevinske radove odobreno 270.000,00 kn, OŠ Uskoplje, kojoj je za rekonstrukciju krova odobreno 90.000,00 kn i Srednja škola Uskoplje, kojoj je za rekonstrukciju učionica odobreno također 90.000,00 kn.
U popisu odobrenih programa i projkata iz područja zdravstva nalazi se i ustanova Dom zdravlja Uskoplje, kojoj je za dovršetak izgradnje zgrade Doma zdravlja odobreno 100.000,00 kn.

- 23:30 - Komentari (34) - Isprintaj - #

13.08.2008., srijeda

Tužiteljstvo BiH zna za prijetnje bugojanskim Hrvatima...

...ali su Mujo Duraković i drugi koji su prijetili još uvijek na slobodi. Da bi mogli prijetiti i dalje!?


Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je Tužiteljstvo upoznato sa slučajem zatrašivanja Drage Žulja, bivšeg pripadnika HVO-a Bugojno, ali i drugih svjedoka u tom slučaju.
Žulj je inače svjedok tužiteljstva na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, ratnim zapovjednicima Armije BiH na području Bugojna koji se terete za zatočenje, zlostavljanje i ubojstva počinjena nad zarobljenim pripadnicima HVO i hrvatskim civilima.
''Moguće je poduzeti mjere zaštite svjedoka - skrivanje lika, glasa i identiteta svjedoka od javnosti. No, i obrana i tužiteljstvo znaju identitet svjedoka. Žulj nam je prijavio prijetnje koje dobio pred svoje svjedočenje i mi smo poduzeli određene mjere'',
kazao je Grubešić za Pincom.info.
Glasnogovornik Tužiteljstva BiH, pak, nije htio govoriti o kakvim je mjerama riječ.
''Nije praksa da otkivamo kakve mjere poduzimamo u slučaju utjecanja na svjedoke'',
rekao je Grubešić.
Podsjetimo kako je bivši pripdnik HVO Bugojno Drago Žulj na suđenju ''bugojanskoj četvorci'' tijekom davanja iskaza izjavio da mu se prijetilo zbog nakane da svjedoči.
On je rekao kako mu je izvjesni Mujo Duraković došao na kućni prag večer prije svjedočenja i uvjeravao ga da ne ''govori protiv Gasala i ostalih''.
Žulj je naglasio kako osobno poznaje ljude koji su odbili svjedočiti protiv Gasala i ostalih zbog straha od odmazde.


- 08:15 - Komentari (14) - Isprintaj - #

12.08.2008., utorak

Bugojanski Hrvati zbog prijetnji ne žele svjedočiti

"Nemoj misliti da je na ovom završeno", prijetio je, između ostalih, Mujo Duraković Dragi Žulju. Hoće li odgovarati za to?


Drago Žulj iz Bugojna, svjedok Tužiteljstva BiH u procesu ''Gasal i ostali'' koji se vodi u Sudu BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima Bugojna, tvrdi kako je bio zastrašivan uoči davanja svoga iskaza na Sudu.
Državno tužiteljstvo za zločine nad Hrvatima u Bugojnu tereti bivše pripadnike Armije BiH Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića.
Žulj, nekadašnji pripadnik Vojne policije HVO Bugojno, tvrdi kako ga je večer uoči davanja iskaza posjetio Mujo Duraković i uvjeravao ga kako spomenuta četvorka nije kriva za zločine u Bugojnu.
''U veljači ove godine, noć prije davanja moga iskaza, na kućni prag mi je došao Mujo Duraković, koji je išao sa mnom u osnovnu školu. Došao je i uvjeravao me da ne govorim ništa protiv Gasala i ostalih i tvrdio kako oni nisu ništa krivi. Odgovorio sam mu da ću kazati sve što znam i kako će Sud utvrditi tko je kriv. Duraković mi je tada kazao: 'Nemoj misliti da je na ovom završeno''',
objasnio je Žulj.
On tvrdi kako je i na druge je svjedoke vršen pritisak, no smatra kako ''ostali nisu imali hrabrosti progovoriti''.
''Svoj sam slučaj odmah prijavio Tužiteljstvu. Ne znam jesu li išta poduzeli. Osobno poznajem ljude koji nakon takvih prijetnji uopće nisu htjeli svjedočiti'',
rekao je Žulj.
Žulj smatra kako su za zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenicima počinjenima za vrijeme i nakon sukoba HVO-a i Armije BiH u Bugojnu najodgovorniji tadašnji načelnik općine Bugojno Dževad Mlaćo i Senad Dautović, jedan od tadašnjih zapovjednika Armije u Bugojnu.
''Zarobljen sam 24. srpnja 1993. godine. Predali smo se Senadu Dautoviću i odmah smo prebačeni u zatvor 'Salon namještaja' u Bugojnu. Preko 300 vojnika bilo je zatočeno u relativno malom podrumu 'Salona'. Ležali smo u vodi, goli - imali smo samo gaćice na sebi i bili smo u potpunom mraku. Tijekom noći tadašnji zapovjednik Vojne policije HVO-a Stipica Zelić je brutalno pretučen za vrijeme ispitivanja. Kada su ga vratili sa ispitivanja bio je u nesvijesti, modar i izudaran. Dva puta smo mu vadili jezik kako se ne bi ugušio. U trenucima kad je dolazio svijesti govorio je kako mu je sve to učinio Senad Dautović'',
rekao je Žulj.
Žulj je izašao iz logora u Bugojnu nakon osam mjeseci provedenih u zatočeništvu kada su svi preživjeli zarobljenici razmijenjeni.
Za vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba u središnjoj Bosni na visoravni Rostovo između Bugojna i Novog Travnika nalazio se mudžahedinski trening kamp, kaže Žulj.
''Tamo su mudžahedini nakon završene obuke morali uhvatiti živog čovjeka na velikom prostoru. Puštali su zarobljenike Hrvate u šumu i hvatali ih. Tako im je Željko Miloš uspio pobjeći. To je pričao i sam Gasal. Hvalio se kako je sve to osobno vidio. To je pričao i policajcima hrvatske nacionalnosti. On je, naime, nakon rata bio u bugojanskoj policiji'',
rekao je Žulj. (Pincom.info/uskoplje.blog.hr)
- 14:30 - Komentari (16) - Isprintaj - #

Završen otkup malina

Od 29 kooperanata 56 tona malina...


Na području općina G. Vakuf - uskoplje, Bugojno, Jajce i Donji Vakuf završen je otkup malina. Kupcima je isporučeno oko 56 tona ovog voća, a najveće količine, više od 50 posto, otkupilo je sarajevsko poduzeće Klas.
U poslove otkupa, koje je organiziralo Nezavisno udruženje poljoprivrednih proizvođača gornjovrbaske regije, bilo je uključeno 29 kooperanata.
Prosječna cijena po jednom kilogramu otkupljenih malina iznosila je 3,50 KM, što je dvostruko više nego prošle godine. Proizvođači malina dobit će i poticajna sredstva od 20 feninga za jedan kilogram, koja je osiguralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Županije Središnja Bosna.
- 00:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

11.08.2008., ponedjeljak

Tvrtkova darovnica

Dogodilo se na današnji dan...


Na današnji dan, 11. kolovoza daleke 1366. godine kralj Stjepan Tvrtko I. Kotromanić izdao je Vukcu Hrvatiniću darovnicu u kojoj se spominje Krtova jela kao granično područje između župa Plive i Uskoplja.
Inače, od samoga početka vladavine bana/kralja Stjepana Tvrtka I. Kotromanića (1353. - 1377./1395.) Uskoplje je bilo pod njegovom vlašću. Nakon Tvrtkove smrti vlast bosanskih kraljeva naglo slabi, pa se njihovi posjedi stalno smanjuju. Prvih dvadesetak godina 15. st. tek je nekoliko župa između gornjih tokova Vrbasa i Bosne bilo pod njihovom vlašću. Među njima je bilo i Uskoplje, u kojemu su kraljevi rado boravili... (Škegro)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.08.2008., četvrtak

Utopio se Amel Šehić

Amel je, prema riječima očevidaca, došao s društvom na Gradski bazen. Skočio je vruć u vodu. Momak koji je plivao ispred njega odjednom je primjetio kako Amela nema na površini vode. Pozvao je u pomoć. Spasioci su skočili u vodu,...


Amel Šehić, rođen 1987. godine iz G. Vakufa - Uskoplja, student Strojarstva na Univerzitetu Džemala Bijedića u Mostaru utopio se danas na Gradskom bazenu u Mostaru. Tragedija se dogodila oko 14:50.
Amel je, prema riječima očevidaca, došao s društvom na Gradski bazen. Skočio je vruć u vodu. Momak koji je plivao ispred njega odjednom je primjetio kako Amela nema na površini vode. Pozvao je u pomoć. Spasioci su skočili u vodu, izvukli ga, počeli reanimaciju i odmah pozvali Hitnu pomoć.
- Mi smo na mjestu događaja stigli za 2 minute. Nažalost bilo je kasno, mladiću su već bile raširene zjenice, nije davao znakove života i mogli smo samo konstatirati smrt,
kazao je za Pincom.info šef mostarske Hitne pomoći dr Borislav Šukić
(pincom.info/uskoplje.blog.hr)
- 22:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SDP, SDA, SBiH, BOSS, A-SDA...

U susret izborima...


Objavljujemo ovjerene liste kandidata bošnjačko-muslimanskih stranaka za Lokalne izbore 2008. u općini G. Vakuf - Uskoplje:
SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH:
N AJANOVIC REUF
1 KIRLIC-DRINO JASMINKA
2 ŠARIC IVICA
3 AGIC JASMINKA
4 KARAMUSTAFIC NAMIK
5 IDRIZOVIC MEDIHA
6 ŠUPCIC MESUD
7 ZULUM ERMIN
8 TRKIC FAZLIJA
9 KICO FAHRIJA
10 CIŠIC AHMET - ATIKA
11 DEDIC ŠEHERZADA
12 ZEKOTIC JUNUZ
13 TOPCIC IBRAHIM - PAJO
14 MUMINOVIC AMELA
15 HADŽIJUSUFOVIC MAHMUT - BACA
16 ZECIC OMER
17 HADŽIMEHANOVIC FATIMA
18 PETROVIC ISMET
19 KARAMUSTAFIC NASER
20 CIŠIC MALINA
21 MAŠETIC NIJAZ
22 LJUCA ELVIR
23 HADŽIJUSUFOVIC EMIRA
24 MUMINOVIC NIHAD
25 IDRIZOVIC BULKA
26 AGIC HAJRUDIN - AGA

SDA-STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE:
N CAUŠEVIC SEAD - CAKI
1 IMAMOVIC SAID
2 MILANOVIC DALILA
3 BILKAN RASIM
4 ABAZOVIC MITHAT
5 DRINO AMIRA
6 ALIC MIRALEM
7 BRZIKA SEID
8 CEHO SANELA
9 AGIC SENADA
10 ABAZOVIC ELVIS
11 MAŠETIC JASMINA
12 CAJDIN SAUDIN
13 LJUBUNCIC ILIJAZ - LAZO
14 TOPIC ENISA
15 MUFTIC SENAD
16 BEŠIC MUHAMED
17 DURATBEGOVIC HALIDA
18 MAŠETIC NASER
19 BEKTIC SAUDIN
20 CAUŠEVIC AMNA
21 ŠABANOVIC BEJAMIL
22 TRAPO NAMIR
23 GUDIC NERMINA
24 OMERAGIC MUAMER
25 FILAN AVDO

BOSS - BOSANSKA STRANKA-MIRNES AJANOVIC:1
BUMBUL SUAD

STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU:
N OMERAGIC RAMO
1 KURBEGOVIC ENES
2 LATIC ELMA
3 CALKIC ALMIR
4 BEKTIC NERMIN
5 BILANOVIC ARNELA
6 PIDRO SENAD
7 CAJDIN ESMIR
8 DADIC AZIRA
9 GLAMOCAK EDIN
10 CRNICA ELMIR
11 RIBIC MEJRIMA
12 JAŠAREVIC RAMIZ
13 DUVNJAK MIDHAT
14 CELIC SEMRA
15 PRIJIC EDIN
16 MILANOVIC ADNAN
17 CATIC JASMINA
18 HOZIC IBRAHIM
19 GURIC SALIH
20 GRANIC ZEMINA
21 BEGOVIC ELVIR
22 ABAZOVIC SAUD
23 GURIC MELIHA
24 OMERAGIC ELMEDIN
25 DUVNJAK ANELA

STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI ZA EVROPSKU BIH A-SDA:
1 STRUKAR SMAJIL
2 IDRIZOVIC AZRA
3 ABAZOVIC DEMIL

BOSANSKOHERCEGOVACKA PATRIOTSKA STRANKA-SEFER HALILOVIC:
1 CURIC VAHID
2 CAJDIN DŽENITA
3 BUŠATLIC DERVIŠ
4 GRIŽIC SEJID
5 ŠABIC SANITA
6 IDRIZOVIC SULEJMAN
7 VUGDALIC JUSUF
8 LJUTIC NERMINA
9 ŠABIC HAMDIJA
10 CAJDIN EDIS
11 IDRIZOVIC ABIDA

- 10:30 - Komentari (16) - Isprintaj - #

06.08.2008., srijeda

HSP

U susret izborima...


Objavljujemo ovjerenu listu Hrvatske stranke prava BiH Đapić - Jurišić za općinu G. Vakuf - Uskoplje za Lokalne izbore 2008.:
1 ELEZ BERISLAV
2 MAJSTOROVIC IVANKA
3 ŠEKERIJA JOZO - KAPARA
4 TIRIC MARKO
5 BOŠNJAK MARIJA
6 RAJIC PETAR - PECAK
7 LIVAJUŠIC MARKO
8 GAŠPAR MARIJANA
9 PILIC MIRKO - MIKA
10 CIVCIJA MARKO - KRALJO
11 MEJDANDŽIC DIJANA
12 ŠEKERIJA BRANIMIR
13 TRBARA MATO
14 JURICIC DAVORKA
15 PERIC MATO - SOLDO
16 ŠEKERIJA JOSIPA
17 NIKOLIC DRAGAN - GAGA
18 GRBAVAC PAVO - BRICO
19 TECIC MARTINA
20 BARNJAK DOMAGOJ
21 PETROVIC SLAVAN
22 CULJAK MIRELA
23 UDOVCIC NENAD
24 BOŠNJAK MIRO

- 23:50 - Komentari (17) - Isprintaj - #

05.08.2008., utorak

HDZ & HDZ

U susret izborima...


Objavljujemo ovjerenu Koalicijsku listu HDZ BiH I HDZ1990 za općinu G. Vakuf - Uskoplje za Lokalne izbore 2008.:
N BLAŽEVIC IGOR
1 KRAJINA TVRTKO
2 JERKOVIC ZRINKA
3 KRAJINA MARINKO
4 BANDIC ALOJZ
5 MILIŠIC LUCA
6 ŠKORO IVICA
7 PERIC BOŽO
8 BULJAN LJUBA
9 BATINIC ZDRAVKO
10 LJUBAS IVAN
11 LJUBOVIC MARIJA
12 ZEKO MARIO
13 TECIC LJUBAN
14 BIKIC IVANKA
15 POSAVAC IVO
16 BATINIC ANTO
17 MATUŠIC RUŽICA
18 PILIC STANKO
19 MARIC KATICA
20 VUKADIN MARINKO
21 HERCEG LJUBAN
22 BARIŠIC SLAVKO
23 JOZIC MARTINA
24 LUKETINA NIKOLINA
25 MARINCIC ALBERT

- 23:40 - Komentari (46) - Isprintaj - #

03.08.2008., nedjelja

Pad nezaposlenosti

Kratka vijest...


Prema podacima Zavoda za zapošljavanje u G. Vakufu - Uskoplju na dan 31. srpnja 2008. godine bilo je 3.163 nezaposlene osobe, od kojih čak 1.657 prvi put traži posao.

Podsjećamo, na početku ove godine broj nezaposlenih na području naše općine iznosio je 3.363 osobe, a taj broj bio je tek za tri osobe manji u odnosu na rujan 2007. godine, ali i oko 4% veći (135 osoba) u odnosu na rujan 2006. godine.

Sadašnji, nešto niži broj nezaposlenih rezultat je sezonskog zapošljavanja radnika, ponajprije u Republici Hrvatskoj, ali, od ove godine, i u susjednoj Crnoj Gori.

- 23:47 - Komentari (26) - Isprintaj - #

02.08.2008., subota

Petnaest godina među mrtvima

Krivca treba tražiti u Matičnom uredu tadašnje općine G. Vakuf


Nevjerojatna je priča o Aliji Buljubašiću (68) rođenom u selu Bojska u općini G. Vakuf - Uskoplje, i nastanjenom posljednih godina u Veseloj kod Bugojna u baraci i bez ikakvih uvjeta za normalan život. Punih petnaest godina ovaj čovjek se nalazio među "mrtvima“ , a sve zbog, vjerojatno slučajne greške jednog od uposlenika u Matičnom uredu koji je njegovo ime izbrisao iz evidencije živih građana naše općine.
"Bez osobnih dokumenata nisam mogao ostvariti nikakva prava. Uz pomoć dobrih ljudi našao sam se, srećom, među korisnicima Narodne kuhinje. Da nije bilo tako, davno bih uistinu umro“,
suznih očiju priča Alija.
Zahvaljujući poznaniku i susjedu Dževadu Ibrahimoviću, ali i razumijevanju Centra za socijalni rad, Alija je ovih dana konačno dobio osobnu iskaznicu u i vratio davno izgubljeni identitet.
On vjeruje da će sada, kada je postao vlasnik dokumenta o kojem je sanjao zadnjih godina, lakše ostvariti i pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, s obzirom na to da je vidno narušenog zdravlja.


(Fena)
- 23:15 - Komentari (9) - Isprintaj - #

01.08.2008., petak

Prijetnje smrću

Općinski službenik Husein Fale za napade na njega optužuje braću Omeragić...


Urbanist u Službi za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje Općine G. Vakuf - Uskoplje Husein Fale tvrdi da se, obavljajući svoj posao, posljednjih dana našao pod neviđenim udarom političko-ekonomskih moćnika u ovom gradu.
Kako je Fale ispričao u razgovoru za "Dnevni avaz", on je bio žrtva prijetnji, pa čak i fizičkog napada članova obitelji Rame Omeragića, predsjednika Općinskog savjeta Stranke za BiH u G. Vakufu - Uskoplju, te aktualnog kandidata te stranke za načelnika Općine.
- Omeragići su mene pratili dva dana i dvije noći. Tokom 21. i 22. jula ove godine putem mobilnog telefona, odnosno, SMS poruka, prijetili su da će me ubiti puškom i pištoljem te da će me zaklati žiletom. Također su me pozivali na kućni telefon, kada se javljala moja supruga Aida. Oni su joj prijetećim tonom govorili da im se ja moram javiti kako bi se "dogovorili". Nakon toga, Omeragići su nastavili pritiske na mene, te me je brat Rame Omeragića Sulejman, zvani Hadžija, 22. jula oko 12.15 sati u gradu presreo kombijem i fizički napao na dužnosti, udarivši me nekoliko puta. Tome je prisustvovao i moj kolega Pavo Mlakić
- kaže Fale, dodajući kako još uvijek trpi njihove pritiske.
Fale objašnjava kako je njegova drama započela kada je prije 15-tak dana Županijska inspekcija zapečatila ugostiteljski objekt obitelji Omeragić, koji je više godina radio bez ikakvog odobrenja za rad.....Više...

- 23:10 - Komentari (36) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

Linkovi

Lektira