Kolekcionar https://blog.dnevnik.hr/toystory

srijeda, 30.11.2011.

Advent Kalendar

Advent kalendar u kolekcionarskom svijetu moze trajati svaki dan. Svaki dan umjesto kartonske kucice s brojem otvorite svoj novcanik i iz njega izvucete lovicu za „igracku dana“. No, pravi kalendari s igrackama u zadnje vrijeme sve su česci na policama trgovina i u nasoj zemlji. Također u adventima se osim igračaka i čokolade mogu nalaziti i drugi proizvodi, tako imamo i advent čaj (kutiju u kojoj je drugi okus caja svaki dan). Neki rade i hommemade (slika ispod) advente, pa u njih stavljaju razne mini darove i predmete...



U ne tako davnoj proslosti advent kalendari su vecinom bile kartonske plosnate kutije iz cijih smo prozorcica svaki dan izvlacili po jednu cokoladicu. Kad ste dijete to vam je uzasno bolna poslastica, morate danima cekati da bi napokon prozderali cijelu, nazovimo je, bombonjeru!

Danas nam veliki šoping centri nude raznolike advente. Cijene im se krecu od 6 do 250 kuna. Pa tako, otkako je Mullera znamo za Kinder advent, Lego advent, Gormiti advent, Playmobil advent, Minis advent, Ben10 advent te razne druge. Na odjelu sa slatkisima nailazimo na „obicne“ advente sa groznom kič ilustracijom Božićne atmosfere s „obicnom“ cokoladom i takvi kostaju oko 6 kuna dok se cijena dize i do 200 kn ako je riječ o adventu s Lindt cokoladom.

Kolekcionarima je jako tesko doci do advent kalendara s igračkama. Takvi se brzo razgrabe, pogotovo jer su novost u nasoj zemlji, a dobavljaci su suzdrzani i oprezni pa nabavljaju manje kolicine. Advent je zeznuta pojava, jer ga ima samo mjesec dana u prodaji, ako se ne prodaju do tekuceg datuma, cijena adventa se znacajno srozava.



Adventi koji su se pokazali jako isplativi;

Advent s čokoladom – Slika poznatog junaka (Asterix, Winnie the pooh, Mickey mouse, Sponge Bob). Čokolada nije nesto posebno ukusna, al je okej, opravdana zabava za tu cijenu.
Cijena: 8-10 kuna
Prodajno mjesto: Muller, Kaufland, Intersparu, veći trgovački lanci

LEGO advent – Kolicina kockica ne opravdava visoku cijenu. Al' je kolekcionarima LEGO kocaka jako znacajan i raritetan set koji brzo „nestaje“. Zabavno je svakodnevno slagati mini kreacije i u konacnici sloziti cijelu Bozićnu scenu. Uvijek dobijete dijelove kutije od koje slozite mini kartonsku dioramu.
Cijena: klasicni LEGO City ili Castle advent 150 kuna, LEGO Star Wars 250 kuna
Prodajno mjesto: Muller, Euroshop

Playmobil advent – pokazao se kao najisplativiji igračka advent. Kolicina koju dobijete za cijenu je sasvim solidna, cak i vise dodataka dobijete u adventu nego u obicnim setovima. Takodjer kolekcionarima raritetan i znacajan ulov. Takodjer uvijek dobijete dijelove kutije od koje slozite mini kartonsku dioramu.
Cijena: kod na postoje dva adventa ove godine. Onaj sa dinosurima je 130 kuna, onaj s djedom Božićnjakom 110 kuna.
Prodajno mjesto: Muller

Kinder Surprise Advent – u kucicama se nalaze kinder jaja. No u cijelokupnom adventu sigurno, sigurno, sigurno dobivamo cijelu seriju posebnog Božićnog izdanja figurica. Takodjer uvijek dobijete dijelove kutije od koje slozite mini kartonsku dioramu.
Cijena: 140 kuna
Prodajno mjesto: Muller

Sto smo na kraju zaključili.
a) Da nam novotarije s advent igračkama dovode njemački lanci trgovina.
b) Da imamo jos samo jedan dan da obavimo kupovinu iz koje cemo kuci dovuci advent i svaki dan ga marljivo otvarati do Božića!


30.11.2011. u 01:46 • 1 KomentaraPrint#^

utorak, 22.11.2011.

Bockalica - Igračka 10

Sjecate li se ove kreativne napasti?
Bockalice su vječna igračka koja se jos uvijek moze pronaci u prodaji,
ali djeca vise i nisu toliko zainteresirana za nju otkako je kompjutorskih piksela.

22.11.2011. u 00:24 • 2 KomentaraPrint#^

četvrtak, 17.11.2011.

Puzzle - Zabava Za Sve Generacije

U mom djetinjstvu to je bila jedna od boljih „samozabava“, kao stvorena za nedjeljno poslijepodne uz čaj s pitom od jabuke ili mramornim kolačem s čašom hladnog mlijeka. Nekad bi se sve kutije s puzzlama izvadile,pa bi cilj bio sloziti sve. To su vecinom bile puzzle od oko 100 komada pa bi djetetu trebalo oko sat ili dva da ih poslozi. Meni najdraze i s nekim morbidnim štihom bile su slike puzzli od unicefa. Dok bi se slagale smišljale bi se čudne priče u glavi, čak je postojala i priča za onaj jedan dio koji je oduvijek nedostajao pa tako slika nikad nije bila cijela.



Druga najdraza puzzla bila je kuća. Nekidan mi je netko rekao da je to kao kuća „dollhouse“ , iako je meni kroz cijelo djetinjstvo to bila kuca ciju se prostoriju pomno slagalo i u glavi prozivljavalo prostor.
Po stare dane želja za slaganjem puzzli ponovo se probudila. Moja sadašnja kolekcija broji od oko 40-ak kutija s puzzlama. Vecinom su to puzzle do 1000 komada, jer smatram da moje slaganje puzzli mora trajati samo jedan dan, sve ostalo i brojčano više je igranje sa zivcima, prostorom, jer tko zna sto bi bilo da slazem neku od 10 000 komada pa da mi na kraju nedostaje jedan dio.

Da naravno, postoji cijeli svijet slagača puzzli. Oni koji jednu sliku slazu godinama. Pa se tako dogodio slučaj kad je 86-godišnji slagač slagao sliku osam godina. Da bi na kraju spoznao da mu nedostaje jedan dio od 5 000 komadica. Šest mjeseci je trazio taj dio, a onda je zaključio da postoje dvije opcije; prva, slagalica ima tvorničku grašku, druga, dio je možda pojeo njegov pas. Javio se i tvornici, ali se ta puzzla prestala proizvoditi. Na kraju je slagač odlučio krenuti iznova s novom slikom. Posto mu je vid oslabio i ruke drhte očekivanja su da ce puzzlu dovrsiti na svoj 100-ti rodjendan.

Danas postoje stvarno razne vrste slagalica. Puzzla je postala i kao 3D model poznatih svjetskih građevina. Postoje puzzle koje se slazu kao globus u kuglu. Postoje one koje kad se slazu imaju na sebi hologram pa se slika pomice kako se i vi pomicete. Postoje i one koje se sloze u obicnu sliku („po staroj skoli“),a onda se slika rastavlja na djelove i ti se djelovi se slazu jedan na drugog tako pa dobijem 3D model. Najveca puzzla na svijetu koju imamo na tržistu broji 24 000 dijelova , a najveca puzzla koja je osvojila svjetski rekord je slozena od 1,141,800 komadica tj. od 4 000 spojenih manjih puzzli .



Jedino mi nikad nije bio jasan sistem lijepljenja puzzli i uokviravanje. To za mene nema nikakav smisao. Kad se puzzla slozi, eventualno se moze fotografirati i onda se odmah rastavi, stavljati je u okvir i na zid je po meni unistavanje zabave i grozan kič.

Puzzle odmaraju živce, i neprocjenjiv je onaj moment kad pronađete dio koji savršeno sjeda u utore!
Slažite puzzle, vjezbajte mozak memoriranjem oblika utora, skuhajte si dobar čaj i eto vam idealno provedene zime.


17.11.2011. u 14:03 • 4 KomentaraPrint#^

utorak, 15.11.2011.

Škrinja Za Igračke

Škrinja za igračke poznata kao i toy box jedan je od neizostavnih djelova dječje sobice.
Sjećam se svoje škrinje,stare,ali fine drvene kutije pravljene za skladištenje drva za lozenje, na kojoj se sjedilo pokraj peći (i mozda pricalo price). Imala je teški poklopac i sarenu prednju stranu koju su roditelji oslikali i pretovrili u škrinju za igračke. Kroz djetinjstvo i dječje rođendane proslo se kroz mnoštvo dječjih sobica, sve su imale neku vrst toy boxa.
Bilo je tu kašuna spojenih sa stranicom kreveta, bilo je tu plastičnih kutija, običnih oslikanih kartonskih kutija, pletenih košara. Kakava god škrinja bila najveće zadovoljstvo bilo je podići njen poklopac, rastvoriti širom tu maštovitu pandorinu kutiju i prokopati njen sadržaj. Sreći nije bilo kraja.

15.11.2011. u 23:52 • 1 KomentaraPrint#^

nedjelja, 13.11.2011.

Stare Fotografije - Djeca s Igračkom (Prvi Dio)

U zadnje vrijeme dok surfam sakupljam u folder stare fotografije djece s igračkama. Te fotke progovaraju o nekom drugom dobu, o statusu ljudi koji su, ne samo sto su djeci mogli priustiti igračke, mogli platiti, tad vjerojatno, dosta skup fotosešn.Ovako kad ih gledam u cjelini imaju neku scary atmosferu, mozda je to moj mozak ispran azijskim hororcima s djecom, a mozda su stvarno malo jezoviti.

Ovo je moj izbor najzanimljivijih fotografija;








13.11.2011. u 20:15 • 2 KomentaraPrint#^

subota, 12.11.2011.

Vjerovanje o Poklanjanju



Teško je biti kolekcionar. Teško je voditi kolekciju i normalan život. Teško je samo kupovati, a još teže prodati nešto iz kolekcije. Ponekad nas život na to prisili, a ponekad izbjegnete taj grozan čin – prodaje. Ako želite preživjeti puste "opsesija" troškove morate sami sebi zadati zadatak, smisliti teoriju, vjerovanje. Vi svojoj kolekciji postajete čuvar, a ponekad i krvnik.
Na početku svog hobija stvorili ste pravila kojih se čvrsto pridržavate;

1. Nikad, ali baš nikad ne prodaj ono što imaš u kolekciji. Koliko god ti novaca nudili nemoj popustiti. Koliko ti god novca falilo, snađi se !

2. Nemoj mijenjati nista što nemaš duplo

3. Kad imaš duplu stvar, mjenjaj je ili još bolje pokloni. Prije tog istraži da li će osoba stvarno zaslužiti taj poklon ili će ga preprodati.

4. Za sve uvijek ima prostora, nemoj nikad odbijati nešto zbog brige kako to skladistiti.

5. Ono što ne sakupljaš procijeni da li je dovoljno staro da ima vintage vrijednost. Spremi , jer nikad ne znaš hoćeš li imati jednom muzej za igračke ili ćeš drugog kolekcionara tim usrećiti.

Vjerovanje o Poklanjanju:

Vjerovanje koje se pokazalo vrlo točnim je vjerovanje o poklanjanju. Nije bezveze ona uzrečica : „Učini drugom dobro i vratit ce ti se dvostruko više“. Naime, nikad prije darivanja ne smijete pomisliti da će vam se to vratiti. Morate stvarno i iskreno nešto nekom pokloniti iz čiste želje da ga usrećite. Vjerujte, proći će tek nekoliko dana i stvoriti će se neka druga (poznata ili nepoznata) osoba koja će vas obradovati tri puta vecom kolicinom poklona. Poklanjanje je nešto što svakog kolekcionara usrecuje na kojoj god strani poklona on bio, onoj s koje daruje ili s one na kojoj je darivan. Razmjene igračaka vrlo su česte i na kraju se i one nekako pretvore u poklone. Kolekcionari počinju misliti na druge ljude, počinju za njih sakupljati,kupovati predmete. Kolekcionari ponekad zive u razlicitim gradovima, drzavama, kontinentima i neki se nikad ne upoznaju uzivo,ali uvijek jedan o drugom razmišljaju. Zamišljaju kako će drugom darovati osmijeh na lice u trenutku kad stigne postar i kad se otvore stranice kartonske kutije paketa.

Vjerovanje u poklone i samo poklanjanje (...a da nije u vremenu blagdanskog darivanja) je moj najdraži dio kolekcionarstva. Nekako tad imam osjecaj kao da igračke tad najstvarnije ožive i dobiju dušu.


12.11.2011. u 01:00 • 8 KomentaraPrint#^

utorak, 08.11.2011.

Kad Je Kolekcionar Sretan?

Kad na buvljaku pronađe obitelj staru 60 godina
za samo 30 kuna :)

08.11.2011. u 13:36 • 12 KomentaraPrint#^

nedjelja, 06.11.2011.

Dollhouse - Igračka 09



Ovo je bio jedan od skupljih snova svake curice i ponekog dječaka. U 80ima je pojam bio imati Barbie kucu ili bar auto. Dollhouse je bio i ostao skup hobi (gledam upravo cijene po netu, 231 000 dolara i vise). Dječaci bi sanjali za rođendane garazu s praonicom za autice, a curice nekoliko pregradnih zidova s krovom i malim namjestajem.



Danas imamo u dućanima razne marke (predivnu viktorijansku Playmobil vilu, meni najdraže Sylvanian Families kuce ) i vrste takvih kucica.



No nekako najtoplije i najprivlačnije od svih kupovnih izgledaju
one koje su napravljene "uradi sam" tehnikom, neke su napravljene toliko vjerno. Upozoravam, pripazite da vam čeljust ne udari o tastaturu. Nazalost neki detalji se slabo vide. Slobodno ukucajte u google "dollhouse" i naći cete hrpu predivnih slika i detalja.



06.11.2011. u 00:13 • 4 KomentaraPrint#^

srijeda, 02.11.2011.

Kolekcionari, Pronađite Se!




Nezasitni – Ništa ih se ne tiče, ne znaju rasporediti novce za život, zato im treba čvrsta stega jer su u stanju „prokockati“ nekoliko plaća unaprijed tako sto će rezervirati šest mjeseci unaprijed ono što žele. A žele sve! Žele cijeli Ebay!

Nostalgični – netko na internetu ispljune tekst o nečemu sto je bilo prije, bio to Vučko, Zagi, Kinder Lada i eto sranja! Niste ni trepnuli već kopate po aukcijama i trazite te nostaligične pizdarijice koje će zatrpati vaš nov minimalistički šar pei čau čau feng šui dnevni boravak i pretvoriti ga u prešarenu tempiranu bombu od prašine.

Biznismeni – lovaši kolekcionari koji uopce ne vole to što kupuju. Oni kolekcioniraju stvari jer su zaključili kako su jedino oni pametni pa kupuju po 20 komada istih stvari i cekaju 10 godina kako bi to prodali za 10 puta vecu cijenu. Hebes takvu pamet kad imas toliko love vec u startu!

Šečeraši – kolekcionari koji odluče svoj hobi učiniti jeftinim tako što će pronaci za sakupljanje nešto što se pronađe besplatno, a to su avionske vrećice za povraćanje, šečerići iz kafića, reklamne kemijske olovke, sapuni iz hotela i sl.

Geekovi – vole sve od filma, kompjutorskih igara, drustvenih igara na ploči, LARP-ova, fantasy knjiga, oni vole sve, imaju dosta veze i sa „nezasitnima“. Ponekad probrano biraju samo SF ili fantasy žanr, ali u vecini slučajeva svi reagiraju isto kad ugledaju bilokakvu igračku; WOOO, WRAAA, UUUU!

Tate u braku – puno je tata u braku među kolekcionarima. Nekad su to mladi tate,nekad stariji čija su djeca otperjala vec i van gnijezda pa u nedostatku kaosa u kući pronalaze ispušni ventil. Takvi tate nakon dosadnog osmo- satnog posla dolaze kuci i traze svoj kut za opustanje zivaca. Taj kut vecinom okite poput oltara nekim svojim kolekcionarskim stvarcicama kako bi u njima i na sam pogled uzivali. Svako par dana glancaju staklo vitrine kako bi se blago što bolje vidilo kad im susjedi dođu na kavu. Susjede cesto boli neka stvar za to cim se bavite, a i preko neke stvari se odusevljavaju. Vama to ne smeta.

Kleptomani – dođeš u goste, a nepušač si. Odeš iz „gostiju“ i u džepu ti tuđi upaljač. Dođeš kući i stavis upaljač na policu do 3596 drugih upaljača. Koliko često ideš u goste to je veća kolekcija.

Zajebani - postoje i oni na koje ti se smili jer kukaju kako nemaju za kruh, a vole to što i ti. Onda odvojis od svojih „usta“ neku kolekcionarsku stvarcicu i poklonis je u nadi kako ce se ovaj veselit do sloma zivaca (jer na njega projeciraš sebe i svoju sreću). No nakon par dana shvatis da se tvoj poklon vec nalazi na ebayu.

Igličari – čim vide insekta odmah iz noktiju ispucavaju igle i kače jadnika na okvir za sliku. Leptiri su im najmiliji „i tako žive samo jedan dan“!

Skoro teenageri – su najnestabilniji kolekcionari. Oni se brzo navuku na svasta, daju se lako manipulirat reklamama pa vrlo često traže i peljuše roditelje za najgora sranja koja su u trendu. Naslazu kolekciju u par dana, a onda shavate da postaju „odrasli“ i da ce im se ekipa u skoli smijati pa naglo sve rasprodaju za elektricnu gitaru ili čak sve igračke pobacaju u smeće da bi zvucalo odlučnije.

Stare cure – kod njih cemo najčešće (svaka čast iznimkama) pronaći jednu od tri vrste kolekcionarskih stvari. Prvo na popisu su lutke, od Barbie do porculanskih beba koje su hororicno naslagane na izlizane kauče dok tupo gledaju pred sebe ukocenih ruku kao da im je upravo ispala cigara. Drugo, najčešće u vitrinama između nekoliko kič setova čaša nalazimo keramičke figure u rokoko stilu ili hrpu lazno-porculanskih anđelića. Treće, sumanuta nabava mačaka koje se raskote u stanu, a kolekcija se broji u svakodnevno glancanim nadgrobnim spomenicima s ugraviranim Miffy, Fifi, Snify, Suki!

Ekonomični – mogu se jos nazivati i „mijenjači“. Oni pokušavaju svoju potrosnju novca na hobby pomalo ublaziti ili neutralizirati tako što vječno preko interneta dogovaraju nekekave razmjene. Obilaze buvljake i kupuju za druge kolekcionare ono sto njih zanima kako bi od istih dobili nesto za svoju kolekciju. Ekonomični su ponekad kad na buvljaku pronađu neku jeftinu pokvarenu stvar koju ne sakupljaju i poprave je pa za nju od drugog kolekcionara (nezasitnog) dobiju mnogo vise novca.

Oni Kojima Se Ne Ostaje Dužan
– kolekcionari kojima se nikad,ali bas nikad ne smije ostati dužan u bilo kojem smislu su kolekcionari militarije!

Vecina profi kolekcionara ima nesto zajedničko (uz opsesiju hrčak sortiranja), a to je žicanje. Mozda je žicanje preagresivna riječ, vise je to kao pitanje za spas da stvar ne zavrsi u smeću. Žicanje se mora izvesti na pristojan način. Neki kolekcionari ne podnose druge kolekcionare koji žicaju na način „to mi treba, ja bi to!“ ili „oces mi dat?“, „ja to nemam, a zelim“ i sl. Žicati se treba fino, nikad nikom ne nametati, čak ponekad uvjeriti osobu da tu stvar zadrži za sebe jer mu jednom moze biti zao ako je napusti.


02.11.2011. u 22:32 • 6 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Veljača 2013 (1)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (9)
Listopad 2011 (14)
Rujan 2011 (17)
Kolovoz 2011 (12)
Srpanj 2011 (10)



Ne znate kamo ćete sa vrećama igračaka koje vam zauzimaju stan, podrum, potkrovlje? Igračke nikada nemojte bacati u smeće. Donirajte ih u dobre ruke, možda jednog dana završe u muzeju.
Možete me kontaktirati preko ovog bloga, ostaviti mi e-mail adresu na koju cu vas kontaktirati.
Razveselite me :) Hvala unaprijed! Kolekcionar



Propustili ste, pročitajte!
(podebljane su bile na naslovnici Blog.hr)

Što znači kolekcionirati
Psihološki pristup - Igračke
Dark Age
Prostor i prašina
Zašto Forum
Stavi u košaricu
Sex Igračke
Buvljak - Raj na Zemlji
Made In China
Zaboravljene Homemade Igračke
Kreativno Igranje
TOP 15 - Slikovnice vašeg djetinjstva
Igračke Gumenjaci - Biseri Našeg Doba
Kolekcionari Kao Luđaci
O Kinder Jajima
Djeca Koja Dobiju Sve Što Požele
Recenzije Forever
12 Najdražih Albuma sa Sličicama
Kič Igračke Za Kojima Ste Ludovali
Tko Kupuje Igračke
Kako Smo i Mi Postali Moderni
Što će drugi mislit!
Novi Brandovi, novi Trendovi
Ljeto, Jesen, Zima, Proljeće Kolekcija
Priprema Za Novogodišnje Poklone
Retro je opet u modi
Žicanje u Službi Spašavanja
Igračke Za Dvorište i Tjelovježbu
Koliko je Važna Ambalaža
Sretan Obrok Uz Nesretne Činjenice
Kolekcioniranje Komentara
Dovraga, Što je Vintage?
Roba s Greškom
Neki Ljudi su Guano
TOP 10 - Dječja Literatura
Vaša Igračka Dana
Držanje u plastici
Emisije Koje Smo Čekali
Stickermania
Mikijeva Radionica
Životinjsko Carstvo
San o Kontejneru
Društvene Igre
Medvjedići Dobra Srca
Štrumpfovi Opet u Akciji
Kolekcionari, Pronađite Se!
Kad je kolekcionar Sretan
Vjerovanje o Poklanjanju
Stare Fotografije - Djeca s Igračkom (Prvi Dio)
Škrinja za Igračke
Puzzle - Zabava Za Sve Generacije
Advent Kalendar
Da Se Ne Zaboravi - Danica Rusjan
Kinder Lada i Druga Iznenađenja
Klaunofobija
Šnikerikik Pisma
Kakvim Smo Se Kockicama Igrali
Kolekcioniranje Govana
Strah od Zaborava

Rubrika Igračka
Igračka 01 - Žaba na Razvlačenje
Igračka 02 - Košarka u Vodi
Igračka 03 - View-master
Igračka 04 - Mehanotehnika
Igračka 05 - Kuhalo
Igračka 06 - Čarobna Vrećica
Igračka 07 - Slagalica
Igračka 08 - Bojanka
Igračka 09 - Dollhouse
Igračka 10 - Bockalica

Forumi:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hrvatski Forum o Igračkama

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


O Igračkama:

Štrumpfovi

Štrumpfovi 2

SideShowToy

ActionFigureArchive

VirtualToyChest

He-Man

Transformersi

ActionMan

TMNT

DigitalToys

Matchbox Autići



free counters
Free counters



hotel Thirty Thirty New York

Powered by Best Free Counters