supertajni blog

petak, 26.10.2007.

Ratni svetac



Austrijanci danas slave svoj Dan državnosti. Povodom toga predviđeni su programski sadržaji od kojih bi naša izvršna i zakonodavna vlast imale i te kako što naučiti.

Ono što današnji dan u Austriji čini sasvim posebnim jest činjenica da je Katolička Crkva upravo na današnji dan odlučila proglasiti prvog „ratnog“ sveca, Austrijanca.

Kod nas je već postavljeno pitanje, zašto mi nemamo ratnih heroja. Nemaju ni Austrijanci. Ali od danas imaju sveca.

Svetim je proglašen Franz Jaegerstaetter, zemljoradnik iz okolice Linza. Postupak za proglašenje svetim utvrdio je da je Franz Jaegerstaetter živio pobožno, držeći se čvrsto načela Katoličke Crkve. Kad su nacisti zauzeli Austriju Jaegerstaetterovo protivljenje nacistima je bilo opće poznato. Pa ipak, u nekoliko navrata općina i župa u kojoj je živio novi svetac zauzeli su se za njega. Kad se uzme u obzir s kojim su oduševljenjem Austrijanci, i to u najvećem broju, pozdravili pripojenje Njemačkoj, onda je već to zauzimanje za jednog protivnika nacizma u najmanju ruku neobično.

No 1943. više nije bilo moguće zaštiti Jaegerstaettera. Dobio je poziv da se javi u vojsku. On se javio ali je odmah izjavio da se neće boriti s oružjem za zločinački režim i odbio je položiti zakletvu o bezpogovornoj vjernosti Hitleru. Time je izvršio kazneno djelo prema Zakonu o razbijanju obrambene spremnosti Trečeg carstva. Nakon silnih mučenja u raznim kaznionicama, otpremljen je u Berlin i smaknut giljotinom. Njegova izjava:“Bolje vezanih ruku nego vezane savjesti“ govori puno o njemu.

Pratio sam na austrijskoj TV proglašenje svetim, održano u katedrali u Linzu. Na tom slavlju bila je prisutna 94-godišnja udovica Franza Jaegerstaettera i njihove četiri kčeri i brojno potomstvo.

Ma što netko mislio o Katoličkoj Crkvi i njenim proglašenjima svetaca, meni osobno silno imponira čovjek koji je zbog svoje savjesti otišao u sigurnu smrt pouzdajući se jedino u svoju vjeru. Ja pred takvima skidam šešir.

- 14:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>