Stjepan Šuman

11.08.2013., nedjelja

Pašteta od srdela

Zanimao sam se kako napraviti svoju domaću riblju paštetu od, po meni nutritivno najvrijednije ribetine Jadrana-srdele!

Prvi google rezultati su izbacili nekakve recepte di kažu da se prvo riba isfiletira (filetiranje sirove plave ribe?????*****????) pa tek onda da se skuha... Dakle takve recepte su pisali oni koji srdele u životu vidili nisu, nisi svoj novinarski ili spisateljski posao uopće vole, jer da ga vole..ma, nevažno...

Prvo i prvo i prije svega, najvažnije je dobru ribu ulovit na pijaci. Znači, isto k'o iz uputa o brudetu od srdele: Nabavka svježe srdele ("tips and tricks").

Nakon što smo pronikli sve laži prodavača ribe i zaista nabavili istinski NOĆAŠNJU (to vole napisat na deklaraciji iako riba zna bit OVOMJESEČNA) srdelu, bacamo se na "šporkavanje kužine".

Ribu odma očistit (isto ima na linku od brudeta), nema se šta čekat, nije riba vino da postaje bolja, samo gora. Dakle, prerezat iza glave, pokidat sa glavom crijeva van, ispod mlaza vode protrljat prstima da se ljuske poskidaju i za 5 minuta su srdele spremne.



Ako smo kupili 1kg srdela onda očišćene srdele ubacit u 1litru PROKLJUČALE vode. Proključalu, a ne u hladnu pa grijati, zato jer kad riba upadne u vrelo onda trenutno koagulira površinski sloj bjelančevina tako da u mesu ostaje sve vrijedno. Kad se u hladno ubaci onda dok prohuha već u juhu izađe dosta proteina.



Dakle, riba se ubaci u ključalu vodu, nek vatra ostane na najjače, jer će se voda zbog hladnih srdela odma ohladit i smirit i treba joj cca 3 minute da opet uskuva. Čim uskuva, vatru smanjit na pola snage ili čak i manje i tako kuhat 10ak minuta, nije potrebno više.

Juhu možete iskoristit za riblju juhu (sa kumpirima ili tjestom ili rižom i povrćem), a srdele procijedite i izvadite iz juhe (nek su u komadu).
Takve vruće srdele se ne smiju ohladit skroz, nego čim se može sa njima radit, nakon par minuta odma ih se treba filetirat i to ide ekspresno. Ako se ohlade meso se stisne oko kosti i ne da se lako skidat. Srdela dok je kuvana vruća (ili bar topla) filetira se pre pre pre lako. Samo se stisne prstima po spojevima lijeve i desne strane tijela, gore i dolje. Sve se razdvaja vrhunski lako.



Filete od srdele možete iskoristit za što god želite, u frižderu mogu trajati danima.

U našem slučaju paštetu radite ovako:
U zdjelu ubaciti filete srdela, te ubaciti:
-sitno sjeckani češnjak
-sitno sjeckani peršin
-sol
-maslinovo ulje (na kilu srdela može 2dl)
-senf (bar pola od mase srdela, na kilu srdela skoro pola obične tegle)

Senf preporučan Tommy jer nema konzervanse kakve sam vidio da imaju ovi drugi (E-ovo, E-ono...).



Smjesu je najbolje dobro promiješati žlicom, nema neke potrebe za mikserima jer se mikserom sve zatracka i mikser je teško očistiti od ribe.

Smjesu staviti u frižider, a sve što se ne planira pojesti za koji dan (x?-na vlastitu odgovornost) , staviti u led u manjim porcijama jer se čitava smjesa u komadu jako teško reže smrznuta.

Servirati obavezno uz kruh i ketchup, blagi.
Eksperimentirati sa origanom, ruzmarinom, maslacom na tostu i slično...

U slast.



- 21:27 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Škakljiva diskografija

Ponukan od strane "katolika", vrlo obrazovanog, 40g starog i to crkvenog pjevača, koji negira postojanje mračne strane glazbene umjetnosti, uzimam primjer koji mi prvi pada na pamet:

Mislim da je Pips čips i video klips:


PLAČI

Koliko si puta plakao
Glavu u zemlju zabijao
Koliko je puta molio
Njoj je bilo svejedno

Navodi na beznadežnost, jer si "molio" nju (koga? Možda Gospu?) pa te "nije uslišala"...

Pa dobro došao na čistinu
Apostolu u blizinu
Pa kad te njegova ruka pomiluje
Možda se i gazda smiluje

Na čistinu? Kao bez nade i pomoći, nema se gdje pobjeći? Apostol te pomiluje, insinuirano pedofilski? Gazda predstavlja Boga kojem si "draži" kad te apostol-svećenik žrtvuje. U najboljem slučaju ovo je čisto omalovažavanje Božje milosti koja je u katoličanstvu definirana kao beskrajna.

I dok joj nosiš darove
Kroz sva mora planine
Dobro gledaj tko li je
Mladoj dami prijestolje

Pomalo i upozoravajuće, jer izgleda Bog dopušta Sotoni djelovanje, ali upozorenja su dana ljudima. Darove joj donosiš, žrtvuješ joj druge osobe hodajući Zemljom (mora planine). Mladoj dami prijestolje? Podsjeća me na dio Biblije, u Knjizi otkrivenja, na bludnicu kojoj se klanjaju zavedeni narodi.

Moj je zadatak stvarno lak
Iz potoka joj radim slap
Ja sam vitez u crnom zamku
Muziku vam dajem k'o slamku

Njegov zadatak je da joj od potoka-idile napravi slap-pad bez povratka. On je vitez u crnom zamku, on je Sotona, a svojom muzikom joj daje slamku-lažnu nadu spasa očajniku.

Pa doviđenja u njenom krilu
S crnim đavlom u tajnom dilu
S poljupcem od tamnog vrača
Imam štap al' nemam gaća

Doviđenja u njenom krilu znači da je on, Sotona svoj posao obavio i vidimo se kao u Paklu, na Sudnji dan kod bludnice iz knjige otkrivenja. S poljupcem od tamnog vrača znači sa Sotonskim biljegom jer se u Bibliji spominju biljezi takvih vrsta. Ima štap kao Isusov kontrapastir ali nema gaća jer nema više ništa dok Isus ima sve.

Svi smo mi
Glasnici
Promukloga glasa
Čini se da sam umoran
Izgubljena vojska
spava

Mi-legija, glasnici-anđeli pali (demoni), promukloga glasa jer tako i zvuče kroz opsjednute osobe. Umorna vojska, legija, se povlači u tišinu.

Plači





Ovakvih pjesama ima na svim mogućim jezicima, hrpe! Treba li sad svaku analizirati, Rundekovu Apokalipso sa njegovim crnim i znojnim anđelima, treba li analizirati stilski drugačije ali jednako duhovno polarizirane Severinine spuštaljke, Rozgine gaćice i šuplje riječi, turbo folk narodnjačke samosažaljevajuće patničke riječi za bijednike i ostalo... Isto vrijedi i za stranu muziku...

Poanta je da se za konstruktivno korištenje glazbe mora birati na osnovu konstruktivnih kriterija. Nije riješenje nemati kriterije. Niti je riješenje imati kriterij stereotipa. Nisam siguran da je sav "Rock" loš, niti je sva klasika dobra. Niti je dobro 80% umjetničkog smeća sa nekih sterilnih radio postaja. Kao i su svemu ima svega, a vrhunske stvari su u manjini.


- 14:54 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Razgovor sa zbornim pjevačem (uz svirku)

Inspiriran prošlim postom prisjetio sam se kad je naš zborni pjevač svirao na gitari par mračnih komada, jedan je bila "Nothing else matters" od Mettallice.
Usput rečeno, isti komad znam bez greške odsvirati do 3/4 duljine pjesme, ali sam ulazeći u katoličanstvo sve više spoznao kolike snagu ima riječ, te sam se lagano otresao mračnjaka...no to je priča za sebe. Htio sam samo naglasiti da se među pjesmama treba doslovno BIRATI jer melodije i riječi imaju snagu te onda i učinak, tako da sve što je lijepo nije i korisno, bla bla..Uglavnom, moj stav je da te pjesma može izgraditi i obogatiti te oplemeniti a isto tako onda te može i osiromašiti, razoriti i spustiti na niske grane (proanalizirajte samo riječi turbo folk narodnjaka).
Da vidimo što kaže naš pjevač iz crkvenog zbora, inače visokoobrazovana osoba:
"Ja na mogu vjerovati (u pozadini svira Metallicu) da netko kaže da postoje sotonističke pjesme...Koje gluposti, tamo da se vrti nešto u nazad, da ovo da ono..."

Fabula gotova, počinje analiza:
Dakle, unatoč školi, inteligenciji, dostupnom znanju, godinama životnog iskustva, osoba ne mora uopće ovaj materijalni svijet u kojem očito "drma"
ni trunku doživljavati na duhovno (čist) način (za koji je potrebno postaviti se kritički). Zapanjujuće je dokle sežu ti razmjeri duhovno/materijalnog jaza ali ako pogledamo Bibliju, vidjet ćemo da se tim stvarima ne treba čuditi, jer su materijalni i duhovni svijet potpuno dvije različite stvari koje su čak često i u "sukobu interesa".
Da završim najvažnijim: Riječ ima navjerojatnu snagu, pa tako i molitva a pjesma može biti i molitva. Kako u mašem dohuvno-materijalnom svijetu sve ima svoju suprotnost (anđeli-demoni, crno-bijelo, hladno-vruće, dobro-zlo, materija-antimaterija, itd), tako i riječi molitvene pjesme imaju svoje suprotnosti...
Ponukan ovim postom krećem na sljedeći post: Sotonistička diskografija
- 14:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Razgovor sa zbornim pjevačem

<40g, VSS, i to konkretan tehnički faks. Tako nekako mu i posao zvuči. Dakle, osim toga on pjeva u crkvenom zboru, što znači da je vrlo često u crkvi, katoličkoj. Mlad, obrazovan, katolik "AKTIVNI" (ide se u crkvu), i na moju izjavu da sam protiv umjetne oplodnje...
(ja sam sjedio), a on se uskočoperio, na nogama se nadvio nad mene k'o kakav strogi učitelj, podbočio se rukama o stol i kaže:
"Stipe, majke ti, jesi ti možda i protiv drugih stvari koje znače život (tipa transfuzija krvi)?"

Interpretacija:
U današnje vrijeme...ma u biti, mislim da nije potrebno objašnjavati ponovno tehnološku razinu na kojoj je ova osoba, a sve i da nije, danas se gotovo svatko služi internetom gdje su dostupne enormne količine materijala iz kojih sa da izvući toliko toga da običnom laiku na biološkom polju objasni ŠTO JE TO UMJETNA OPLODNJA. Kombinacija tehnologije umjetne oplodnje sa biološkim rezoniranjem, pa potom sa genetikom i na koncu sa teologijom, kod iskrenog katolika može rezultirati isključivo odlukom isključivog protivljenja umjetnoj oplodnji.
Međutim, neki ljudi imaju tehnologiju, odnosno informacije i pristup njoj u malom prstu, još je nisu spojili sa teologijom unatoč pohađanju crkve i pjevanju crkvenih napjeva. Ako takva osoba vlada tehnologijom pitanje je onda da li uopće promišlja riječi koje pjeva u svom crkvenom zboru. Da li uopće razmišlja o riječima koje sluša na Svetoj misi. Jedino je jasno, da bi došlo do onog pitanje od maloprije, u sustavu mora postojati neka debela crna rupa. Ili se u crkvu ide radi tradicije (ali kako onda shvatiti toliko odbijanje značenja riječi molitve i pjesme?), ili je ovdje neko drugo pitanje, ne znam koje...u svakom slučaju meni je to jezivo.
Međutim, ovo nije izolirani slučaj -ovo je problematika čitavom hrvatskog "katoličkog" naroda, koji sve ovako rezonira, samo što je ovo evo primjer malo drastičniji. Prosječni Hrvat bez problema ide na misu ali živi nešto sasvim deseto. I to ne toliko samo iz slabosti koliko iz uvjerenja koje je dio robovanja, katoličanstvu dijametralno suprotne filozofije. Filozofije iskrivljenih vrijednosti koje kad se analizira ima da padneš na guzicu.
Teško je ovdje ostati nešokiran.
Meni osobno, ovo gore pitanje je bilo šamarčina nad šamarčinama koju mi je netko tko se zove katolikom mogao ikada dati. Ovdje se radi o dijametralnom rascijepu nečeg što bi trebalo biti povezano, što je u biti jedno. A ovaj dijametralni rascijep se mjeri u svjetlosnim godinama što je mom malom mozgu jednostavno nepredočivo. Nikad vidio.
Dakle, pošto je istina samo jedna, a istine u ovom rezoniranju, ovog pjevača ne vidim ni trunke.
Gdje je komad istine o ovom pjevaču (katolik?-"katolik") ako su se tračnice kojima se predstavlja da ide (katoličanstvo) potpuno razišle?

Nastavak ovog posta slijedi jer pjevač i svira.
- 13:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2013 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Hortus Dei

-specijalno rušenje stabala
-šišanje živice
-oblikovanje grmlja
-košnja travnjaka
-sadnja drveća i ukrasnog bilja
-uređenje staza i ograda
-vrtni bazeni

mobitel 099 7662 501











don Radić:
Svaki tjedan
nagovor jedan


Tomislav Ivančić
Duhovna obnova

Milivoj Bolobanić:
Kako prepoznati
zamke Zloga





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio