H.A.D.L. by Stanka Gjurić

srijeda, 23.05.2018.

Lažni šetači

Promatrajući one koje susrećem pri našim izlascima, stvorila sam termin kojim se služim kad je s nama u šetnji još netko, a koji opisuje ljude koji izdaleka samo sliče onima koji su napolje izveli svog psa.


Kad god sam u šetnji sa svojim nestašnim Rexom, trebam biti na oprezu, paziti da koji lajavi mezimac drugih šetača, nije pušten s povodca, jer ja na uzici vodim maloga divljaka, kavgadžiju, koji bi se s kakvim dominantnim mužjakom vrlo lako mogao potući. U svakom slučaju, ako ih već od ranije ne poznajemo, druge pse nastojimo izbjeći, jer ipak je Rex došao k meni kao već odraslo, i na žalost istraumatizirano dijete.
Promatrajući one koje susrećem pri našim izlascima, stvorila sam termin kojim se služim kad je s nama u šetnji još netko, a koji opisuje ljude koji izdaleka samo sliče onima koji su napolje izveli svog psa. Riječ je o 'Lažnim šetačima'.
Oni (u trenutku kad ih se ugleda), u biti, stoje na mjestu, gledaju prema dolje, a zapravo zure u mobitel, a s određene razdaljine može vam se učiniti kako tek čekaju da njihov pas obavi što treba i krenu dalje. To je prva kategorija lažnih šetača. Druga kategorija, jednako tako, najčešće stoji u mjestu, gleda prema dolje kao da gleda u svoga psa, a zapravo najviše podsjeća na one koji su svoga psa pustili s povodca, i ne krećući dalje registriraju ga samo perifernim vidom, budući da su zalijepljeni za zaslon mobitela na kojemu nešto tipkaju. U trećoj kategoriji su oni koji obično gledaju pred sebe, ali zato imaju mobitel prislonjen uz uho, no kako ne mogu i nisu u stanju pričati dok hodaju, stoje. Četvrta kategorija lažnih šetača su oni koji šeću iznimno polako, kao što se najčešće sa psima i šeće, te također razgovaraju na mobitel. Štoviše, neki čak, tako hodajući, malo ubrzaju, pa naglo zastanu, zatim naprave dva koraka, opet zastanu, upravo tempom i ritmom svojstvenim šetačima pasa.
Možda ću malo skrenuti s osnovne teme, tek toliko da podcrtam kako današnji čovjek, hodajući ulicom, sam, češće razgovara na mobitel, nego što to čini doma u svoja četiri zida. Stječe se dojam kako misli da to vrijeme u kojem prevaljuje razdaljinu od točke A do točke B, mora potrošiti na rješavanje privatnih ili službenih, uvjetno rečeno obaveza, odnosno da ga, ne daj Bože, ne protrati u mislima sa samim sobom. Također se dade primijetiti da sve više ljudi ne zna ni biti na samo sa sobom. Ako nisu u nečijem društvu, onda to moraju biti na način da su s bilo kim u vezi preko mobitela, razgovorno ili dopisivanjem. Poznajem više takvih osoba koje, čak i kada su u nečijem društvu, pričaju na mobitel ili pak na svome pametnom telefonu provjeravaju Fejsbuk, da slučajno ne bi nešto propustili. To je svojevrsni fenomen suvremenog doba u kojem su društvene mreže pokvarile ljude, naviknuvši ih na lajkove koji su u biti naklonost, a kako takvu vrst uzvrata ne mogu dobiti od onih s kojima se fizički nalaze, postaju, ironično je, još usamljeniji no što su bili prije susreta s njima, jer se, izostankom željenih reakcija, njihova usamljenost samo produbljuje. To s vremenom postaje zatvoreni krug, iz kojega nema izlaza, jer se od čovjeka, kako bi bio u tijeku događanja, s jedne strane traži da bude aktivni sudionik zbivanja na društvenoj mreži, a s druge ga strane stvaran društveni život u kojem kao da sve rjeđe sudjeluje, razočarava, zbog čega ima gotovo bolesnu potrebu pobjeći u 'svijet online'.
23.05.2018. u 12:35 • 8 Komentara
Widget by : widgetDnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Kratica HADL

Hladnokrvne analize dokonog laika.