H.A.D.L. by Stanka Gjurić

petak, 05.01.2018.

Odgođena radost

Kad pomnije razmislim, moja su veselja oduvijek bile obilježena oklijevanjem, primorana na odgađanje.


Zadržavam u sebi radost, premda u meni ključa. Ne mogu je osloboditi, doživjeti izvana, biti prožeta njome, smijem je tek tetošiti, zatočenu u svojoj nutrini, nju, samoj sebi nespoznatu, meni nedovoljno moju. Kad pomnije razmislim, moja su veselja oduvijek bile obilježena oklijevanjem, primorana na odgađanje. Kao da sam već samim svojim imenom predodređena na usud koji navodi moj život, sve lijepo što će se u njemu zbiti, na zabrinuto čekanje. U momentu otpuštanja, svako -tim činom oslobođeno oduševljenje-više ne bi posjedovalo intenzitet kakvo bi imalo da je oteto ropstvu u trenutku kada je rođeno.
Danas, primjerice, znam da će mi u ovoj godini izaći knjiga i ta me pomisao veseli, međutim istodobno, u iščekivanju toga (budući da sama ne odlučujem kad će se dogoditi), u sebi neizbježno kočim svoju radost, i ona lagano odumire. Dakako, neće umrijeti, međutim svaka je suzdržljivost slabi, oduzimlje moć trenutku u kojem zaključivanje planova napokon postaje opipljiva stvarnost. Kad napokon bude objavljena, postojat će samo zadovoljstvo.
Skačem uvis od miline onog trenutka kada se nešto lijepo dogodi, ne čekam biti sretnom, osim kada to moram, kada sam zahvaćena pečatom sudbine namijenjenom većem postignuću od primitka na dar mobitela s tri sim kartice. Te moje tihe, strpljive, nedovršene dragosti obilježile su čitav moj život i svaka je popraćena s dozom sjete.
Tako i sada, ljuljam svoju ljupku, tihu radost, milujući je u sebi, iščekujući da nesmetano prodiše. Kao uspavano dijete promeškoljit će se u mome naručju, promijeniti položaj, namjestiti se kako joj odgovara, dok ja, njezin čuvar, strpljivo, šapućući, poput mantre ponavljam joj našu tajnu, prije no što se probudi, prije bilježenja tog tako značajnog dijela života, uz zakašnjeli, odrubljeni ushit.

05.01.2018. u 15:41 • 2 KomentaraLink
Widget by : widgetDnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Kratica HADL

Hladnokrvne analize dokonog laika.
Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se