H.A.D.L. by Stanka Gjurić

utorak, 13.03.2018.

Božanstveni Prag

Svugdje se nazire suzdržanost neodoljivosti koja ne traži da joj se klanjamo, ali bismo vrlo lako mogli, jer to baš svime zaslužuje.


Prvi put posjećujem Prag. Zadivljena sam njegovom posve nenametljivom, štoviše umirujućom ljepotom. Šećem s glavom uronjenom među oblacima, pogledom uprtim u krovove i pročelja očaravajućih građevina. Kao što i priliči svakom velegradu, u Pragu je mnoštvo turista, no samo se u pojedinim njegovim dijelovima primjećuju gužve, no nigdje nema buke, galame, naguravanja, strani su posjetitelji ugodni i pristojni jednako kao i domaćini. Na svakom su koraku veličanstveni, golemi trgovi, biciklisti kao da ne postoje, ne susrećem nijednog za čitavo vrijeme boravka u Pragu, što me pomalo začuđuje, no iz razumljivih razloga i uveseljava; kročim bez potrebe za neprestanim osvrtanjem u provjeri nailazi li kakav mladac na dvokotaču. Ovdje se, dakle, na svim mjestima namijenjenim pješacima, može neometano kretati; pogodnost na kakvu se, naš čovjek, pridošao iz glavnoga grada u kojem su divlje biciklističke vožnje po trotoaru nešto posve uobičajeno, treba priviknuti. Prag je fantastično organiziran grad, obiluje odličnim restoranima s izvrsnom hranom, a o njihovo domaćem točenom pivu od kojega sutradan ne boli glava, ne treba ništa više posebno reći.
Taj grad posjeduje primamljivost koja sjaji, ali ne zasljepljuje, u njemu se čovjek osjeća nanovo oslobođenim, i za razliku od mnogih drugih gradova koji izazivaju tjeskobu, on svojom bajnošću čovjeka ne guši. Mislim da bih u njemu mogla vrlo lako živjeti, za razliku od Rima kojeg obožavam, međutim njegova zanosnost na mene djeluje uznemirujuće, što zacijelo ovisi i o atmosferi koja ni izdaleka nije smirujuća, kao što je to slučaj s Pragom. Prag se ne razbacuje svojom naočitošću, premda je nje itekako svjestan; u njemu nema ništa od razmetljivosti, naprosto je nadmoćan u svojoj uzvišenoj jednostavnosti. Poput žene koja zna da je prekrasna, i stoga to ne mora dodatno isticati, već samo biti ono što jest, ne kiti se nepotrebnim, graciozan je u svojoj blagosti i nadasve čaroban, a to vide svi koji znaju cijeniti ljepotu, naročito takvu vrst dopadljivosti jedne metropole. Postoji li itko kome se on ne bi mogao svidjeti?
Zapravo sam bila iznenađena kako ni u jednom segmentu Praga nema baš ništa snobovskog, na svakom je koraku elegantan i dostojanstven, iz njega se može iščitati povijest koja odiše tragičnošću u zlaćanoj šutnji crkvenih tornjeva i drobljenim kamenom popločenim ulicama i trgovima. Svugdje se nazire suzdržanost neodoljivosti koja ne traži da joj se klanjamo, ali bismo vrlo lako mogli, jer to baš svime zaslužuje.
Oznake: Prag, prague, praha

13.03.2018. u 13:26 • 8 Komentara
Widget by : widgetDnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Kratica HADL

Hladnokrvne analize dokonog laika.
Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se