Srebrne svinje http://blog.dnevnik.hr/srebrnesvinje

subota, 29.03.2014.

The Rolling Stones - Out Of Our Heads (1965.)

Ovaj legendarni LP The Rolling Stonesa zaslužuje da bude prezentiran na mojem blogu. To je prva ploča grupe na kojoj su Mick Jagger i Keith Richards pisali autorske pjesme. Za razliku od The Beatlesa koji su u to vrijeme pisali sladunjave pop pjesmice, i zvučali kao pop grupa, The Rolling Stones su pisali grublje ljubavne pjesme, a i aranžerski su Rock grupa, sa za ono vrijeme rokerskijim aranžmanima od The Beatlesa.

Osim Jaggera i Richardsa važnu ulogu u stvaranju takvog Rock ozračja na albumu imao osnivač Rolling Stonesa multinstrumentalist Brian Jones. Na albumu, Rolling Stonesa osim Rock utjecaja ima i Blues utjecaja, što je njegova zasluga.

Naravno na ploči je važan vokal Micka Jaggera koji pjeva čvrsto, i njegova sama pojava jr karizmatična. Sa ovom pločom počinje i njegova puna afirmacija kao pjevača, ali i The Rolling Stonesa kao Rock grupe. Sukladno tome Jagger postaje njihov zaštitni znak.

Album je prepun Rock i Blues Uspješnica, a od pjesama bi istaknuo žestoke Mercy,Mercy, Hitch Hike, The Last Time i legendarna (I can't get no)Satisisfaction. Ta pjesma je postala zaštitni znak grupe i koji traje kao i The Rolling Sronesi do dan danas.

 photo out-of-our-heads-us-600x600_zps52e17837.jpg

Popis Pjesama:

1. "Mercy, Mercy" – 2:45
2. "Hitch Hike" – 2:25
"The Last Time " – 3:41
3. "That's How Strong My Love Is" – 2:25
4."Good Times" – 1:58
5."I'm All Right" (Live) – 2:23
6.. "(I Can't Get No) Satisfaction" – 3:43
7. "Cry to Me" – 3:09
8. "The Under Assistant West Coast Promotion Man" – 3:07
9. "Play with Fire" – 2:14
10. "The Spider and the Fly" – 3:38
11. "One More Try" – 1:58


The-Rolling-Stones -Out Of Our Heads (1965.)29.03.2014. u 15:35 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 16.03.2014.

Petar Janjatović: "Ex Yu rock enciklopedija - Drugo dopunjeno izdanje" (2007.)

Jedna od rijetkih stvari iz bivše nam države čiji spomen kod mnogih još uvijek izaziva nostalgiju, jugoslavenski rock, prije devet godina dobio je svoju prvu enciklopediju. Nadopunjena je tri godine kasnije i jedna je od rijetkih knjiga koja je izazvala tako velik interes na području cijele bivše SFRJ, budući da je to bilo prvi puta da se netko prihvatio sastavljanja jednog tako sveobuhvatnog djela.
Napisati enciklopediju bilo koje vrste nije lak posao, već dug i zahtjevan proces i vjerujem da je to jasno i onome koji u životu nije napisao ništa duže od kartice teksta. S druge strane - a to je slučaj sa svim enciklopedijama - čim odu u tisak one su praktički već zastarjele i moraju se nadopunjavati. Tako je nedavno i "Ex Yu rock enciklopedija" beogradskog autora Petra Janjatovića doživjela svoje drugo dopunjeno izdanje.

Petar Janjatović beogradski je novinar i glazbeni urednik, a otprije je poznat i kao koautor knjige "Drugom stranom - Almanah novog talasa u SFRJ". Tih godina kada je tek izašla, Janjatovićevu enciklopediju u Hrvatskoj nije bilo jednostavno nabaviti, baš kao ni ostale knjige iz Srbije, budući da legalne distribucije još nije bilo pa sam se tako ja susrela s njom tek prilikom ovog dopunjenog izdanja.
Po načinu na koji je koncipirana knjiga me podsjetila me na jedan ljubljanski CD shop gdje su CD-i bili poredani po policama pod nazivima 'strani', 'domaći' i 'bivši domaći'. Tako je i ova enciklopedija podijeljena na poglavlje o ex Yu bendovima koji su djelovali od 1960. pa do 1991., dok su u dva manja poglavlja obrađeni srpski bendovi te bendovi iz ostalih dijelova bivše Jugoslavije koji su afirmaciju stekli nakon 1991.
Pogoditi dobar omjer faktografskih činjenica i zanimljivosti možda je i najteži dio posla u pisanju ovakvog štiva, isto kao i ostati objektivan u situaciji kada moraš pokriti nešto što ne spada u tvoj vlastiti ukus. Janjatović tako kaže u predgovoru 'da će svako, ko pažljivije bude preturao po knjizi, shvatiti između redova ko su bili moji favoriti, a o kome sam sa mukom pisao.'

I doista, pažljiviji čitatelj shvatit će vrlo brzo o kome je autor pisao baš onako 'iz gušta', a o kome 'samo zato što mora'. Jesu li tu neki bendovi ostali zakinuti količinom informacija ili dužinom teksta, u to ne bih ulazila jer mislim da je potpuno irelevantno uspoređivati koliko je prostora dobila npr. Riblja čorba u odnosu na Prljavo kazalište i Parni valjak (što je npr. zasmetalo jednog našeg kritičara), a i puno više od biografija velikih i poznatih bendova zanimale su me priče o bendovima o kojima ne znam ništa ili znam vrlo malo.
Uz pretpostavku da Janjatović bolje poznaje srpsku scenu nego ja, ne bih se previše zadržavala na dijelu u kojem su navedena manje-više sva bitna imena srpskog rocka u zadnjih 15-ak godina, od (abecedno) Atheist Rapa i Darkwood Duba, preko Eve Braun i Eyesburna pa do Lira Vege i Neočekivane sile koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar.

Čisto anegdote radi, šteta što na popisu nema i benda 16x8x23 iz Stare Pazove, jer kako ne spomenuti bend koji je svoju udarnu stvar posvetio - Milošu Šestiću.

Što se tiče poglavlja u kojem su smješteni bendovi iz ostalih republika, mislim da se tu Petar Janjatović mogao i malo više potruditi. Hrvatska je u ovom zapisu predstavljena sa tri benda - En Face, Pips, Chips & Videoclips i The Bambi Molesters i njihove biografije odrađene su sadržajno ne baš pretjerano zanimljivo, ali faktografski korektno, isto kao i primjerice biografija slovenske Siddharte ili pak Ede Maajke.

No, ako pogledamo čisto statistički - po tri predstavnika Hrvatske i Crne Gore, četiri Slovenije, te po pet iz Makedonije i Bosne i Hercegovine - čini mi se da se Janjatoviću ovo činilo kao najjednostavniji recept - ubaciti po nekoliko bendova iz svake bivše republike 'i svi sretni i zadovoljni'. No, koliko god to bilo 'politički korektno', ni uz najbolju volju ne mogu shvatiti po čemu su to značajni bendovi poput Monteniggers ili Vladimira Maraša (jeste li ikada čuli za njih?) da su zaslužili mjesto u ovoj enciklopediji, a isto tako nije mi jasno po kojem kriteriju su u izbor ušli bendovi Emir & The Frozen Camels ili pak Kultur Shock koji su osnovani i djeluju u Americi, a ne na području bivše Jugoslavije?
Ako ostavimo sa strane bosansku, makedonsku i crnogorsku scenu, koje ne poznajem dovoljno dobro, jako me čudi da autor spominje gore navedene bendove, a istovremeno se ne navode neka itekako zanimljiva imena novije hrvatske i slovenske scene (Psycho-Path? Why Stakla? Debeli precjednik?). Ne mogu se oteti dojmu da je Janjatović ovdje previše gledao da bendovi budu geografski proporcionalno raspoređeni, a manje se povodio načelom onoga što zaista vrijedi.

Na samom kraju knjige autor navodi i najbitnije domaće rock festivale (Gitarijada u Zaječaru, BOOM festival, Omladinski festival u Subotici...), kao i rock časopise koji su tada izlazili (Ritam, Džuboks, Ćao, Heroina...) te nabraja i nekoliko glazbenih web siteova koji su se pojavili u međuvremenu. Opet, čudno što nema pulskog Art & Music festivala koji je promovirao mnoge bendove o kojima Janjatović piše u svojoj knjizi, ali se spominje prilično marginalna I. slovenačka gitarijada iz 1968.?!

Što se tiče onog dijela enciklopedije koji je činio okosnicu prijašnjih izdanja, tu možete naći zaista sve - od opširnih biografija tada vodećih ex-Yu rock bendova do manje poznatih detalja kao što su oni da je Zdravko Čolić u mladosti bio atletičar i trčao na 100 metara, a Pero Lovšin svojevremeno radio kao urednik erotske revije. Možda će vas zanimati i tko je autor beogradskog grafita 'Margita je dečak', zašto su švicarske feministkinje prekinule koncert KUD Idijota, kako je nastalo ime benda Gori Ussi Winnetou ili pak sistem po kojem je Marko Brecelj naplaćivao ulaznice u svom klubu u Kopru, a kao prilično opskuran podatak Janjatović navodi i da je Đoletova "U razdeljak te ljubim" zapravo pjesma o oralnom sexu (?!?!).

Svojevrsne traume izazvat će prisjećanje na bendove poput niškog Kerbera, Smaka ili YU grupe, ali s druge strane bilo mi je drago pročitati pokoju rečenicu o beogradskoj akustičarskoj grupi S vremena na vreme ili zagrebačkom bendu Karlowy Vary, prvom bendu na ovim prostorima koji je u svom radu upotrijebio ritam mašinu.
Priznajem i da nisam pojma imala da je hit pjesmu "Kolačići" Marine Perazić napisao Zoran Lesendrić Kiki, pjevač Pilota, kao niti da smo osim Oktobra i Novembra imali i bend Septembar, a osim Zlatnih akorda i Zlatnih dečaka i - Zlatne prste.

Ono što me najviše čudi jest da su u knjizi spomenuti i neki autori koji s rockom nemaju ama baš nikakve veze, kao što su npr. Srebrna krila ili Đorđe Marjanović, a niti jednom jedinom riječju ne spominju se bendovi poput Overflow ili Stelnikoff iz Celja. Ovi potonji jedan su od najboljih slovenskih bendova devedesetih, i osim svirke ispred Babes In Toyland u Ljubljani 1991. čitatelji ih možda pamte i po skandalu koji su izazvali u Sloveniji kada su na omot svog albuma stavili sliku Majke Božje Brezjanske koja u naručju umjesto malog Isusa drži štakora. Nespominjanje Overflow smatram još većim propustom, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da su jedan od najcjenjenijih hrvatskih bendova u inozemstvu, a složit ćete se sa mnom da je njihov doprinos hrvatskoj rock sceni kudikamo veći od onoga dubrovačkog benda Buco i Srđan.
Isto tako, umjesto da se pisalo o Tutti Frutti Bandu moglo se naći mjesta i za koju crticu o bendovima kao što su

Trobecove krušne peći i Sin Albert, a rockabilly fanovi upitat će se zašto nema Fantoma i Greaseballsa. Umjesto o Dinamitima Kiće Slabinca i teksta o kćerima Kornelija Kovača, radije bih pročitala ponešto i o bendovima kao što su niške Fleke i Ursula i provincijalac, makedonski Padot na Vizantija ili pak grupi Grad, ali ne onoj riječkoj koja je spomenuta, već istoimenom novosadskom bendu iz razdoblja novog vala. Šteta što nema nikakvih podataka i za Brazil iz Siska i beogradsku Oskarovu fobiju, dva odlična synth pop benda iz sredine osamdesetih.
Što se sadržajnih detalja tiče, Lidija Asanović nekoliko je puta prekrštena u Lidiju Asamović, a klavijaturist Parnog valjka Berislav Blažević postao je Berislav Blažeković. "Cesarica" Olivera Dragojevića pretvorena je u "Ćesaricu", a autor nije spomenuo ni da je Đurđica Barlović, prva pjevačica Novih fosila, preminula 1992. godine. Isto sam tako gotovo sasvim sigurna da Denis Romac (ako mislimo na istog Denisa Romca), nikada nije bio gitarist benda Sin Albert, no taj podatak bi još trebalo provjeriti.

Da se mene pita, bilo bi možda bolje ovakvu enciklopediju napraviti kronološki ('60/'70/'80/'90 godine) jer bi to bilo daleko preglednije i stekao bi se bolji dojam onoga što se događalo u određenim godinama.
Pohvalno je što je autor je u knjizi na uvid dao i svoj e-mail kako bi mu se svi koji to žele mogli javiti pa iskoristite to i reagirajte ako smatrate da se u enciklopediji može još nešto poboljšati.
Pitanje koje će možda netko postaviti i prije negoli pročita ovu knjigu jest ima li danas, u doba Interneta, uopće smisla pisati enciklopediju? Ja mislim da ima, jer ljudi još uvijek vole uzeti u ruke nešto opipljivo i ukoričeno, a osobno čisto sumnjam da bih imala volje čitati 320 stranica štiva buljeći u monitor. No, tko zna, umjesto daljnjih izdanja ove knjige i njezinog nadopunjavanja od strane autora nije isključeno da, baš kao i Leksikon Yu-mitologije, i ona jednoga dana zaživi na Internetu gdje će je moći nadopunjavati sami korisnici.


 photo 20070327020740petar_janjatovic_ex_yu_rock_enciklopedija_plakat_zpsd08d1e0e.jpg

16.03.2014. u 19:30 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 06.03.2014.

BAD COMPANY - Bad Company (1974.)

Prvijenac engleske Rock grupe Bad Company nastao je kao frakcija grupe "Free" koja se u međuvremenu raspala. Osnivači grupe su pjevač Paul Rodgers i bubnjar Simon Kirke . Iako su se "Free - ovci" raspali grupa je zadržala njihov osnovni obrazac, koji je zadržao kombinaciju teškog Rocka i Bluesa .

Osim osnivača grupe Rodgersa i Kirkea u grupi su bili i gitaristi manje poznati gitarist manje poznate grupe "Mott The Hoople" Mick Ralphs i basist legendarnog "King Crimsona" Boz Burell.

Njihov prvijenac je prepun hitova. Sa njega bih istaknuo naslovnu "Ready For Love" i "Can't get Enough ". No, unatoć tim hitovima grupa "Free" je bila popularnija od svoje zamijenske frakcije, falio joj je gitaristički virtoz kakav je bio Paul Kossoff. Slabost "Bad Company" se očitovala i u tome što je ona često mijenjala pjevače, pa i pojedine članove grupe. Što za ni jednu grupu kao ni za njene obožavatelje nije dobro jer jednostavno djeluje zbunjujuće.

 photo 1974-BadCo_Front_zpse48be088.jpg

Popis Pjesama:

1."Can't Get Enough" (Mick Ralphs) – 4:16
2. "Rock Steady" (Paul Rodgers) – 3:46
3. "Ready for Love" (Ralphs) – 5:01
Mott The Hoople cover
4."Don't Let Me Down" (Rodgers, Ralphs) – 4:22
5. "Bad Company" (Rodgers, Simon Kirke) – 4:50
6."The Way I Choose" (Rodgers) – 5:05
7."Movin' On" (Ralphs) – 3:21
8. "Seagull" (Rodgers, Ralphs) – 4:06

Personnel:Paul Rodgers – vocals, rhythm guitar on "Can't Get Enough", piano on "Bad Company" and "Don't Let Me Down", all instruments on "Seagull"
Mick Ralphs– guitar, keyboards on "Ready for Love"
Simon Kirke – drums
Boz Burrell – bass

Additional Personnel:Sue Glover and Sunny Leslie – Backing vocals on "Don't Let Me Down".
Mel Collins – saxophones
Ron Fawcus – tape operator
Hipgnosis – sleeve design, photography
Ron Nevison – engineer, mixing
Steve Hoffman – mastering
Barry Diament – mastering
Beverly Taddei – production co-ordination
Bob Wynne – art direction


PREUZMI

PREUZMI 206.03.2014. u 11:37 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Kolovoz 2017 (2)
Srpanj 2017 (1)
Lipanj 2017 (6)
Svibanj 2017 (13)
Travanj 2017 (9)
Ožujak 2017 (1)
Veljača 2017 (2)
Siječanj 2017 (6)
Prosinac 2016 (10)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (5)
Rujan 2016 (3)
Kolovoz 2016 (3)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (5)
Travanj 2016 (5)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (3)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (1)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (3)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (4)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (2)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (4)
Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (3)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (2)
Srpanj 2013 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga:

Na blogu ću postavljati recenzije Rock koncerata i Rock albume te singlove.


SREBRNE SVINJE


YouTube Banners:
Pretplatite se na moj kanal usluge YouTube

Pretplatite se na moj kanal usluge YouTube

Gdje se nalazim? - Lokacijska karta:

Prikaz veće karte


Brbljanonica:


Google Tražilica:

Twiter:
Brojač posjeta:Hit Web Stats
Vrijeme Danas:Vrijeme u drugim gradovima Hrvatske:

Koliko je sati?Zelimir Lah

Create Your Badge

Zanimljive Internetske stranice i blogovi:

Blog.hr
Monitor.hr
Panta Rei
Kap Veselja
Pljuga
Roknostalgija
Metalium
Najpogodnije mesto
progarchives
Jug je južnije
mangiadischipenny
Abraxas
Avaxhome
Aktivista Blog
exyuvinyl.blogspot
zinhof
pparadisomusic
pantareimusic
Lajso Sound
Yurockfromsixties
Jugo Rock Forever
svimarsnaples
Mjuza Net
Mindfucker
Nevaljala Ploča
Facebook
YouTube
Twiter
prophetofdeath
Mihajlo - Mišo Kovačič Blog
Portal Hrvatske Emigracije
Hrvatska stranka Prava - dr. Ante Starčević
Google+
Hrvatski svjetski sabor
Netlog
Franjo Blog
Narod - Yandex
Mediafire
MultiShare
Mirrorcreator
Turbobit
Dailymotion
Online-convert
Famax - Ortopetska pomagala
Youporn
Ukinimo Stjepanu Mesiću povlastice za njegov postmandatni ured Petition | GoPetition
Netokracija
Hrvatski Memorijalno Dokumetacijski Centar Domovinskog Rata
2shared uploader
Hrvatska Udruga Paraplegičara i Tetraplegičara
Hrvatski Studiji
Hrvatski zavod za zdrastveno osiguranje
Udruga Osoba Cerebralne i Dječje Paralize Zagreb
Hrvatski Savez Udruga Cerebralme i Dječje Paralize
Zajednica Saveza Osoba s Invaliditetom Hrvatske
Večernji List
Ured Pravobraniteljice za Osobe s invaliditetom
Paps4you
Izreke i CItati
Opera Internet Pretraživać
Trenutak Iskrenosti
File Upload
Uptobox
2 Shared upload
Ple - Mir
File Factory
Speed Test
Emil Čić Blog
Državni Hidrometerološki Zavod
Zajednica Molitva i Riječ
Emisije Tomislava Ivančića
Informacie o Kilometraži
Ante Starčević - Mudre Misli
30 Mudrih Misli i poruka Ante Starčevića
JUMBO Iskon Mail
Gradsko Dramsko Kazalište Gavella
Kazalište Na Peščenici
Satiričko Kazalište Kerempuh
Hrvatsko Narodno Kazalište
Koncertna Dvorana Vatroslav Lisinski
Teatar Exit
Tvornica Kulture
Zagrebačko Kazalište Mladih
Studentski Centar
Teatar ITD
Croatia Records
Dallas Records
MenArt
Dancing Bear Records
Eventim
Zagrebačka Arena
Dom Sportova
Športsko Rekracijski Centar Šalata
Zagrebačko Gradsko Kazalište Komedija
Kino Europa
IN - Portal
Dnevno Portal
Zagrebancija Blog
Marko Aurelije - Citati
Linkedin
Crowarez - Filmovi
Chipoteka
Prometni znakovi
Radio Zelina
Koca Blog
Prezimena
Portal Hrvatskoga Kulturnog Vijeća
Hrvatska Enciklopedija
Stripovi
Knjižnica Silvije Strahimir Kranjčević
Njuškalo - Oglasi
Vicevi
Meyra Ortopedia
Photobucket
Plavi Oglasik
All Music
Online Serije
T - Com Račun
Coolinarika
Slovenska Video Zajednica
Portal Mogu Sve
Politika Plus
TPortal
Croative net
Kulina medicinska pomagala
Citati Ante Stračevića
Hrvatski Svijet. net
Samostan i župa blaženog Augustina Kažotića
Mreža TV
Portal Narod
Soundcloud
Portal Hrvatski Fokus
Naftalina
MixCloud
Medicinska invalidska pomagala
Ottobock - Hrvatska
Ortorea Medicinska pomagala
Wheel Map
Portal Tjedno.hr
Plaže za Osobe s Invaliditetom
Braniteljski portal
Hrvaski Informativni Centar
Hrvatski Tjednik
Glas Koncila
Direktno,hr
Mama Bez Tate Blog


Države na blogu

Flag Counter

Internetski promet


Karte na blogu

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se