RANT
verb: to speak or shout in a loud, uncontrolled or angry way, often saying confused or foolish things.
noun: a long, angry and confused speech
Cambridge Advanced Learner's Dictonary

INVECTIVE
noun: criticism that is very forceful, unkind and often rude
Cambridge Advanced Learner's Dictionary

DIATRIBE
(Greek 'rubbing through')
It now has the more or less exclusive meaning of a rather violent attack on a person or work, couched in vitriolic language.
The Penguin dictionary of Literary Terms and Literary Theory, 4th edition, J. A. Cuddon, Penguin books, 1999

rant

17.07.2009., petak

Dođite na prosvjed protiv Zakona o medicinskoj oplodnji

Udruge RODA i BETA pozivaju sve građane i građanke da nam se pridruže na prosvjedu danas, petak 17. srpnja 2009. u 18 sati u Zagrebu na Trgu Francuske Republike i u brojnim gradovima u Hrvatskoj kako bi poručili saborskim zastupnicima koji su danas izglasali Zakon o medicinskoj oplodnji – SRAM VAS BILO!

Tom prilikom će u isto vrijeme u Rodinom gnijezdu, Čanićeva 14, biti održana konferencija za medije.

Danas je Hrvatska dobila najrestriktivniji zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Europi, zakon kojim su poniženi svi građani koji imaju problema s neplodnosti, koji ugrožava njihovo zdravlje i njihova reproduktivna prava.

Pozivamo sve vas, sve roditelje, zainteresiranu javnost, sve političare i političarke koji su ovih dana predlagali povlačenje Zakona, sve predstavnike/ce medija, civilnog društva, pridružite nam se danas na prosvjedima diljem Hrvatske.

Ministar Milinović je jučer rekao da se on, kao ginekolog, ne plaši žena.

Nek nas pogleda u oči!

Za više informacija o prosvjedima pratite http://www.roda.hr/forum/viewforum.php?f=100 .


Za sve informacije o konferenciji za medije molimo nazovite na 091 586 3717.

www.roda.hr

- 15:42 - rantaj (1) - nosi doma - #

04.07.2009., subota

SFera u Profilu: "SFeraKonska zbirka – Strune nemira"

U četvrtak, 09. 07. 2009, u 19h, SFera i Profil Megastore pozivaju vas na predstavljanje knjige Strune nemira, petnaeste po redu zbirke hrvatske spekulativne fikcije. Strune nemira će predstaviti urednice Tatjana Jambrišak i Irena Rašeta, u prostoru Profil Megastorea (Bogovićeva 7, Zagreb).

Naravno, SFera u Profilu znači da to neće biti samo još jedno predstavljanje nekih tamo SF priča i autora.

Što je spekulativna fikcija, a što SF i tko to uopće čita ako je domaće? Kako i kome je zdipljena ideja o dijeljenju takve knjige na SFeraKonu i zašto su teme natječaja za iduću zbirku steampunk i spaceopera? Što su uopće steampunk i spacepera i ima li toga u Hrvata? Kako je SFeraKonska zbirka davne 1994. uopće nastala i zašto se ona prva zvala Zagreb 2004.? Uostalom, zašto se zbirka zove SFeraKonska, a ne SFerina, iako je objavljuje SFera? Zašto je više ne uređuje Darko Macan? I naravno za sve one koji žele saznati kako u tu zbirku ući i u njoj što dulje ostati odgo varat će vam, (ne)strpljivo i (ne)mirno, Tatjana Jambrišak i Irena Rašeta, urednice Struna nemira.

- 06:22 - rantaj (0) - nosi doma - #

02.07.2009., četvrtak

Casanovafest ;D

Program Casanovafesta možete pronaći ovdje.

Bookaleta
vodi Večeri erotske književnosti, svake večeri u 20:00 sati u Beach Baru Dionys na Montrakeru. Pa kaže:

ČETVRTAK, 2. srpnja:

PERO KVESIĆ - kada je 1974. objavio pripovijetku Veliki jebači, nije ni slutio kakvu je Pandorinu kutiju otvorio. Po prvi put u hrvatskoj literaturi upotrijebljena je riječ na j, bez tri točkice u sredini, i to ne negdje prikriveno u tekstu, već odmah u naslovu. Kolporteri su prodali dvije tisuće primjeraka Studentskog lista na Trgu Republike u jednom danu. Kasnije je, kao svojevrsnu kaznu, dobio posao u magazinu Erotika, što je bilo jednako kao da se liscu povjeri čuvati kokošje jato. Četrdesetak godina ispisivanja raznoraznih erotskih štiva učinili su od njega pisca kojega tek treba otkriti, a za početak preporučujemo zbirku priča Uspomene urednika erotskog magazina te nedavno objavljeno novo izdanje njegove kultne knjige Uvod u Peru K.

BEKIM SEJRANOVIĆ - rođen je u Brčkom, studirao je i živio u Rijeci, a od 1993. živi u Norveškoj, u Oslu gdje je na Povijesno-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavenske književnosti. Priredio je i preveo Antologiju norveške kratke priče Veliki pusti krajolik. Autor je studije Modernizam u romanu Isušena kaljuža Janka Polića Kamova, zbirke kratkih priča Fasung te romana Nigdje, niotkuda. Živi i radi na relaciji Oslo – Hvar. Suptilnom pričom Sandale o slučajnim ljubavnicima s društvenog dna zastupljen je u antologiji domaće erotske proze Libido.hr.

PETAK, 3. srpnja: erotska znanstvena fantastika

BLUDUĆNOST je jedinstveni projekt u hrvatskom izdavaštvu, a i šire, kojeg su pokrenuli urednica Irena Rašeta i nakladnik Darko Macan, pozvavši pisce s razbujale domaće znanstvenofantastične scene da se okušaju i u erotskoj znanstvenoj fantastici. Vrlo kreativni odgovori nadahnutih pisaca objavljeni su u zbirci erotskih SF priča Bludućnost (budućnost bluda, ne?), no projekt tu nije stao, nego se tek zahuktao: erotska fantastika piše se i dalje, ali do novog ukoričenja objavljuje se na blogu bluducnost.blog.hr. Zanimljivo je da je ovaj projekt hrvatskih esefičara uskoro dobio odgovor kod njihovih srpskih kolega, također, u zbirci erotske fantastike naslovljenoj Ugriz strasti (urednik Pavle Zelić). Bludućnost na Casanovafestu predstavljaju Milena Benini i Mihaela Marija Perković.

BILJANA KOSMOGINA - fantastičnim erotskim pričama u kojima važnu ulogu ima propitivanje rodnih identiteta i tjelesnosti, s nabojem političke satire, postala je kraljicom beogradske queer književne scene, a svojim je pričama pobjeđivala i na queer književnim natječajima u Zagrebu. Kaže da je neizmjerno zabavlja kad ju nazivaju prvom srpskom porno spisateljicom ili kraljicom beogradskog asfalta. U književnosti, ali i u atraktivnim performansima s naslovima poput Cosmic Pussy Power, često mijenja identitete i bavi se tabuiziranim temama u rasponu od Erosa do Tanatosa. Svoje je erotske priče sabrala u upravo objavljenoj zbirci F-book.

SUBOTA, 4. srpnja:

DRAGO ORLIĆ – poznati istarski pjesnik, pisac, novinar, satiričar, umjetnik, nakladnik i gastronom, autor više od dvadeset raznorodnih knjiga, svoju literarnu erotomaniju nudi u pregrštima. Dosad je publici na uživanje ponudio u zbirci pjesama Crna mačka (2006.), u zbirci pučkih ljubavnih, erotskih i bludnih pjesama Oj ti mala iz Muntića – Istarski bordel muza (2003.), antologizirao je nevjerojatno bogatu pučku erotsko-poetsku baštinu Istre, a povijesne činjenice nadograđene legendama i predajama o istarskoj epizodi iz života jednog od najpoznatijih ljubavnika u svjetskoj povijesti obradio je u libretu za komedijašku operu Nadbludjeli bludnik ili Casanova u Istri (2007.). Najnovija Orlićeva knjiga, zbirka jako kratkih erotskih priča Casanovina jabuka, objavljuje se i premijerno predstavlja specijalno u povodu prvog Casanovafesta.


A kakav je Casanova suvenir ostavio u Vrsaru davnih dana pročitajte na Digresijama na refule.

- 12:15 - rantaj (0) - nosi doma - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ispušni ventil, moj
Jarci, kažu, ujutro mrze sebe, a popodne cijeli svijet. Zmajevi, pak, rigaju vatru. I Jarčica i Zmajica, ponekad se, eto, naljutim. Krene logično, pravo jarčevski, a ubrzo odleti, poput zmaja, bez obzira na eventualnu gravitaciju argumenata koji letenje ni u teoriji ne dopuštaju. I zato sam ovdje: da mogu rantati preko svake mjere kad me pamet napusti, a vatra ispuni.

You have been warned.

rantalica na gmail.com

copyright © 2005. - 2009. by mmp