RANT
verb: to speak or shout in a loud, uncontrolled or angry way, often saying confused or foolish things.
noun: a long, angry and confused speech
Cambridge Advanced Learner's Dictonary

INVECTIVE
noun: criticism that is very forceful, unkind and often rude
Cambridge Advanced Learner's Dictionary

DIATRIBE
(Greek 'rubbing through')
It now has the more or less exclusive meaning of a rather violent attack on a person or work, couched in vitriolic language.
The Penguin dictionary of Literary Terms and Literary Theory, 4th edition, J. A. Cuddon, Penguin books, 1999

rant

22.04.2009., srijeda

SFeraKon 2009 - 24.-26. 04. FER, Zagreb

31. DANI ZNANSTVENE FANTASTIKE U ZAGREBU
SFERAKON 2009

U petak, 24. travnja 2009., na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu počinje najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u Hrvatskoj i u jugoistočnoj Europi. SFeraKon 2009 u znaku je zamamnih i čarobnih svjetova zabave izniklih iz znanstvene-fantastike i fantasyja


prviZAGREB, 21.04.2009. – U Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva će se od petka 24. travnja do nedjelje 26. travnja održati SFerakon 2009 (www.sferakon.org). SFeraKon je najstarija i najuglednija znanstveno fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, a ove se godine održava 31. puta za redom. Konvenciju organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku. Ove godine očekuje se oko tisuću posjetitelja, mahom vjernih zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i srodne žanrove.

SFeraKon 2009 u znaku je zamamnih i čarobnih svjetova zabave izniklih iz znanstvene-fantastike i fantasyja. Tako fizičar i redoviti sferakonski predavač Zdenko Franić premijerno će predstaviti znanstvenu fantastiku u hrvatskom stripu. U suradnji s udrugom Crotaku organiziramo prvi javni cosplay (costume play) u Hrvatskoj, tračak japanske popularne kulture, odnosno svojevrsnu predstavu kostimiranih likova iz popularnih anima i mangi. Vizualni fanatik, kako sebe od milja naziva bloger i ilustrator ovogodišnjeg sferakonskog plakata i naslovnice SF&F zbirke, Sadistico Shy, oliti Dejan Barić, predstavit će kontraverznu izložbu fotomanipulacija. Ilustrator, pisac i filmofil Aleksandar Žiljak održat će posebno predavanje i projekciju iz ciklusa SF Vintage o jednom od najpoznatijih sovjetskih SF filmova Aeliti, dok će u sklopu književnog programa koji donosi niz predavanja o SF književnicima, Milena Benini i Marko Fančović razotkriti tajne SF velikana Michaela Moorcocka.

Zamamnim svjetovima zabave izniklim iz SF&F-a zračit će i ostatak SFeraKona. Uz predstavljanje niza udruga koje se bave znanstvenom fantastikom i fantastikom organizirali smo igraonice, turnire i demonstracije RPG igara, zatim sajam knjiga, te zabavni program koji već tradicionalno uključuje popularnu Bočkoteku, opći kviz znanja o znanstvenoj fantastici s posebnim naglaskom na hrvatsku produkciju u žanru, proslavljenu igru SFeraKon Survivor u petak navečer te izazovnu Grunfovu radionicu u nedjelju. Ove godine uveli smo tri nove zabavne igre: glazbenu igru SFera traži zvijezdu, Sfikšineri i Debatni klub.

Počasni gost SFerakona 2009 je kanadski fantasy pisac R. Scott Bakker, veliki zaljubljenik u književni opus J.R.R. Tolkiena, kojeg društvo SFera dovodi u Hrvatsku u suradnji Algoritmom. Bakker je, ponesen zamamnim svjetovima zabave koje je stvarao kao gamemaster RPG igre Dungeons&Dragons, počeo pisati te postao vrlo plodan fantasy pisac. Bakker će na SFeraKonu predstaviti hrvatski prijevod Tisućslojne misli, završne knjige svoje trilogije „Princ ničega“ i roman Rasudno-oko, prvu knjigu iz svoje nove serije o Aspekt-Caru.


drugiSredišnji događaj SFerakona 2009 je svečana skupština u subotu 25. travnja u 20 sati, u okviru koje će se uručiti nagrade „SFERA“ te nagrade „SFERICE“, nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove. Nagrade „SFERA“ će pobjednicima uručiti počasni gost, R. Scott Bakker. Najmlađe pobjednike tradicionalno nagrađuju nakladnici sudionici SFeraKonskog sajma knjiga, a ove godine su posebni sponzori nagrada za djecu i mlade su časopis National Geographic Junior, Planetopija, Izvori, Dicovery film &video, Blitz film & video i Continental film.

SFeraKonski program za najmlađe, organiziran u subotu popodne, predvode najmlađe predavačice na SFeraKonu dosad, tinejđerke Leona Getz i Jelena Zlatar koje će održati predavanje o fenomenu zvanom Sumrak ili engleski Twilight. Riječ je o nizu knjiga i blockbuster filmu o vampirima tinejđerima. Nadalje, na SFeraKonu je organizirana izložbe likovnih radova mladih iz svih dijelova Hrvatske dobitnika nagrade SFERICAMA, kao i brojne zabavne igre. U sklopu dječjeg filmskog programa u subotu popodne održat će se projekcija hita Čimpanze u svemiru (Space Chipmunks).

Nedjelja je kao i uvijek poseban popularno-znanstveni dan na Sferakonu: tada se održava niz predavanja s naglaskom na „tvrdu“ znanost. Fizičar Davor Horvatić održat će predavanje o mogućnosti putovanja bržeg od svijetlosti, a očekujte još Kvantnu teorija seksa, Paralelne svemire, Realnost života od 1000 godina i Opčinjenost pomrčinom sunca.

Suorganizator: Zagrebački foto-kino savez

Sponzor počasnog gosta SFeraKona: Algoritam

Sponzori SFerakona: Grad Zagreb, HG Spot, Discovery film&video, Blitz film&video, Continental film&video, Presscut.hr

Sponzori dječjih nagrada: Izvori, Bliz film&video, Discovery film&video, National Geografic Junior, Planetopija, Continental film&video

- 18:06 - rantaj (0) - nosi doma - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ispušni ventil, moj
Jarci, kažu, ujutro mrze sebe, a popodne cijeli svijet. Zmajevi, pak, rigaju vatru. I Jarčica i Zmajica, ponekad se, eto, naljutim. Krene logično, pravo jarčevski, a ubrzo odleti, poput zmaja, bez obzira na eventualnu gravitaciju argumenata koji letenje ni u teoriji ne dopuštaju. I zato sam ovdje: da mogu rantati preko svake mjere kad me pamet napusti, a vatra ispuni.

You have been warned.

rantalica na gmail.com

copyright © 2005. - 2009. by mmp