RANT
verb: to speak or shout in a loud, uncontrolled or angry way, often saying confused or foolish things.
noun: a long, angry and confused speech
Cambridge Advanced Learner's Dictonary

INVECTIVE
noun: criticism that is very forceful, unkind and often rude
Cambridge Advanced Learner's Dictionary

DIATRIBE
(Greek 'rubbing through')
It now has the more or less exclusive meaning of a rather violent attack on a person or work, couched in vitriolic language.
The Penguin dictionary of Literary Terms and Literary Theory, 4th edition, J. A. Cuddon, Penguin books, 1999

rant

19.12.2005., ponedjeljak

Kafkijana

Odlucis konacno da ti treba, zbilja treba, brzi pristup netu. I mislis da je dovoljno bit spreman platit koliko to vec kosta, potpisat ugovor i to je to. E, nije.

Odes, potpises, i cekas. Ne cekas dugo. Za jedno 5 dana, covjek te nazove i iskljuci ti ISDN, nazove centralu da ti prebace na koju god pretplatnicku liniju si izabrao, kaze, eto, sad je sredeno i ode. Sve je to brzo i jednostavno, ako nisi slucajno trazio, ne znam, recimo zabranu poziva na mobitele jer se ne znas suzdrzat.

Pa ti onda, pet minuta nakon sto se HT tehnicar izgubi iz tvoga stana, telefon prestane radit. Ne skroz, jer to ne bi bilo nimalo zabavno u tjednu kad trebas kojekakve stvari mailati nizu ljudi. Naime, oni te, osim na mobitel, i na obicni telefon mogu dobit. Al ti njih nemres zvat, a mailat im mozes jos manje. jer "poziv na taj broj nije ti dopusten." ?

Pa nazoves 0800 9000. Prvi put. Te ti kazu, sad ce to proradit, morate malo pricekati. OK. Zoves sutradan opet, cujte jos ne radi koliko ja tocno moram cekat? Bit ce danas, a ako ne danas, onda u ponedjeljak. Ok. Vikend bez telefona mozda i nije tako strasan.

U ponedjeljak ti 0800 9000 kaze, ne, ne vi ste to krivo shvatili, moram vam doc jos jedan - drugi - tehnicar da vam to ukljuci. A kad ce on doc? Pa ne znam, ali po ugovoru mi imamo 30 dana da to napravimo. MOLIM?! No, nemojte se zivicirat, doci ce vam za jedno deset dana.

U srijedu vec opako sizis, withdrawal simptoms, ljudi zovu, di su mailovi, zicas susjede da svoj laptop prikopcas na pet minuta na njihovu liniju, pola svijeta se sjetilo slat mailove od 5 MB, traje... Pa zoves opet 0800 9000 to blow off steam, ako nista drugo. Pa ti tamo kazu, ne, ne krivo su vam rekli, vama telefon radi, promjena vrste pretplate rjesava se u centrali, ne mora vama nitko doc doma.

Trcis kuci, osjecas se kao idiot jer dva dana nisi ni pokusavao telefonirat, izmisljao toplu vodu, a telefon ti cijelo vrijeme radi. Dodes kuci i shvatis da ipak idiot nisi. Ne radi. I opet zoves. Pa ti kazu, cujte, a sto se tocno potpisali u ugovoru, mozda ste si slucajno zabranili pozive na sve brojeve? Ja na zalost ne mogu pogledat vas ugovor odavde. Dobro, hvala.

Provedes kojih sat-dva u potrazi za ugovorom. Nades ga sutra u jutro i vidis da je s njim sve ok. Opet zoves 0800 9000 i sve pricas ispocetka. Ovaj pak, vidi vraga, moze vidjet ugovor. I veli da, da, izgleda da je greska kod nas. Sad cu ja napisat radni nalog, jer mi se u centrali niko ne javlja (9:00 sati, al ko je vidio doc na posao u gluho doba jutra) pa ce vas na mobitel do kraja dana netko nazvat i rec vam sto dalje.

Cijeli dan pazis na mobsi, 0 ucinka. Navecer te doma zovu iz HT pa kazu, aha, radi vam telefon! Da, radi, za dolazne pozive, ali...i opet sve pricas. Hm, hm, hm, najbolje da vi odete u T-centar gdje se potpisali ugovor, ja vam odavde zbilja ne mogu pomoci.

Iduce jutro izgubis pola sata cekaju u Jurisicevoj i prva stvar koju ti djelatnica kaze kad joj sve ispricas je - joj, je vam tu ne mogu pomoci, vi trebate nazvati 0800 9000. Tu izgubis zivce, i to pokazes. Djelatnica ide trazit voditeljicu smjene, i nema je skoro pola sata, a ti se pitas oce ti rijesit problem, ili ce se vratit u pratnji sikjuritija. Vraca se kaze, sredit cemo vam danas, ako ne danas u ponedjeljak. Where have I heard that before? A kako se zove voditeljica smjene, pitam i zapisujem ime. Ako nista drugo, mislim si, znat cu na koga se mogu histericno derati u ponedjeljak. Ipak, u petak kad sam navecer dosla kuci, nakon sto sam rucno isporucila sve sto sam mogla pustiti na mail, telefon je ipak proradio. A dsl? To jos uvijek samo sanjam. I cekam tehnicara.

I onda nek mi netko kaze da Kafka nije stvarnosna proza.

- 18:05 - rantaj (7) - nosi doma - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ispušni ventil, moj
Jarci, kažu, ujutro mrze sebe, a popodne cijeli svijet. Zmajevi, pak, rigaju vatru. I Jarčica i Zmajica, ponekad se, eto, naljutim. Krene logično, pravo jarčevski, a ubrzo odleti, poput zmaja, bez obzira na eventualnu gravitaciju argumenata koji letenje ni u teoriji ne dopuštaju. I zato sam ovdje: da mogu rantati preko svake mjere kad me pamet napusti, a vatra ispuni.

You have been warned.

rantalica na gmail.com

copyright © 2005. - 2009. by mmp