12.07.2009., nedjelja

"Uski ili široki"

Nedavno sam naišao na blog uskost.blogspot.com na kojem autor predstavlja tipove ljudi i dijeli ih na uske i široke, sa puno među tipova. I slažem se skoro u potpunosti s njim, tj. mislim da tu ima puno istine, da tako možemo dijeliti ljude. One uske, ograničene, na jedan način, koji vide i drže se samo jednog aspekta, jedne vrijednosti, kojoj posvećuju cijeli život, a sve ostalo podređuju tome. A to je uglavnom obitelj, posao i eventualno društvo, uz pivo (žuja) npr. I to je njihov cijeli svijet.
To je, koliko sam shvatio zapravo podjela na konzervativce i liberale. Ja kao da se mijenjam i moram priznati da sam prije bio više konzervativan, više sam držao do nekih klasičnih vrijednosti u životu. (obitelj, vjera i domovina) Sada, kako više čitam u zadnje vrijeme, horizonti mi se šire i odmah na život gledam dosta drugačije.
I više ne mislim da su ove liberalnije vrijednosti nešto negativno. Dapače, shvatio sam da je sloboda i slobodarski duh zapravo najveća vrijednost. Sve ostalo stavlja čovjeka u kalup, ograničava i sputava. Ta sloboda, slobodna volja koju imamo je najdragocjeniji dar. Ona nije apsolutna, jer smo ipak ograničeni, mjestom, vremenom, rasom, spolom i drugim osobinama koje htjeli ne htjeli imamo urođeno. Ali ova ograničenost isto ima neku čar u sebi, da unutar toga što nam je unaprijed određeno, možemo ipak puno učiniti i ispuniti onaj prostor slobode koji imamo.
Međutim, u jednom se ne slažem sa spomenutim autorom, a to je vjera i duhovnost koju on kao čisti liberal odbacuje. Za mene osobno materijalizam je baš užasno ograničavanje čovjeka. Ukoliko se čovjek ne otvara na prostor duha - što mu onda preostaje? Puko zadovoljenje tjelesnih potreba, ostvarenje nekih ambicije, životarenje od danas do sutra. I zato vidim da on gleda pesimistično na život i smatra da je širok čovjek kritičan, osamljen, neshvaćen i zapravo ogorčen na sve. Jer gleda na društvo koje je iskvareno, izmanipulirano od onih sa vrha, iskorištavano. A to je upravo zato jer je takav čovjek prije svega inteligentan, a opet zatvoren na neku višu spoznaju u duhovnom smislu i onda ne može gledati pozitivno na život, jer mu se on zapravo čini besmislen.
Mislim da bi bilo idealno povezati jedno i drugo. Ovu širinu i slobodu, sa duhovnošću i vjerom. Onda bi čovjek bio potpun i imao razlog za nadu i optimizam.
Meni vjera puno znači u životu, kao i ljudima koje poznajem. Mnogi danas govore protiv vjere: da je ona manipulacija, da je nametnuta, da je iluzija i sl. Međutim, nitko ništa ne može dokazati na ovom području. Argumenti postoje za jedno i drugo i stvar je čemu ćemo se prikloniti i što ćemo usvojiti kao svoju vrijednost i kakav ćemo smisao i usmjerenje dati svome životu i u što ćemo na kraju krajeva vjerovati. Što nam je bitno? Čak se u potpunosti slažem s onim koji je rekao: "da Boga nema, valjalo bi ga izmisliti"! Ne kao jednu iluzornu nadu, "opijum za narod" i sl. jer ne mislim da je tako, nego prije svega radi određenog moralnog reda koji je potreban u društvu. Bez vjere, ne bi bilo ni etičnosti ni morala. Na ovu izjavu su ateisti jako osjetljivi i razumijem ih donekle, jer oni kažu da oni i bez vjere mogu biti etični i moralni. Slažem se da ima i takvih ateista, ali uglavnom među intelektualcima (onim "širokima"). Oni 'uži' dosta prizemno gledaju na život i u slučaju 'prilike' bili bi svašta u stanju napraviti da bi se okoristili. U tom slučaju 'pomaže' vjera da čovjeka ograniči i kaže mu da 'nije sve dopušteno', bez konsekvencija. Ljudima 'na visini', vjera možda stvano i nije potrebna da bi bili etični u međuljudskim odnosima. Ali potrebna je u svakom slučaju (po meni) jer daje čovjeku dodatnu širinu i smisao života, dok bez vjere, čovjek se osiromašuje i svodi na puko tjelesno i materijalno biće, svjesno i inteligentno, ali 'bez duše', bez onog duhovnog dijela.

p.s. Ovaj blog me ograničava, jer nema kategorije u koju bih ovo mogao svrstati tuzan Svrstao bih to u npr. društvo, filozofija, psihologija i sl. ali nema takvih kategorija!
- 00:42 - Komentari (4) - Isprintaj - #

  srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Lipanj 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Svibanj 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Studeni 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (2)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Siječanj 2010 (6)
Prosinac 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (2)
Srpanj 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Promišljanja o životu, smislu i istini iz mog kuta. Volim razmišljati i zapisivati svoje misli, pa sam blog shvatio kao dobar način za prezentiranje svog svjetonazora ili viđenja svijeta, uz mogućnost korekcije i razmjene mišljenja kroz komentare posjetitelja. Dobrodošli! U slučaju da ne bude zainteresiranih, u moru ostalih blogova, nikom ništa. Želim ostaviti neki trag... mada to nije važno... ali eto, to je samo jedna mogućnost, pa je evo koristim. U svakom slučaju, sviđa mi se ova mogućnost javnog objavljivanja tekstova. Neka to bude moj mali doprinos.
"Teče i teče, teče jedan slap;. što u njem znači moja mala kap?"