Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

četvrtak, 15.09.2016.

Gost predavač: pater Ciril Čuš

U utorak, 6. rujna 2016. godine naše je Bratstvo ugostilo gosta-predavača p. Cirila Čuša, župnika župe Žetale kraj Ptuja u Sloveniji. Tom prilikom otvorili smo vrata za sve zainteresirane župljane i dobronamjernike da dođu i poslušaju patrovo predavanje na temu: "Božje milosrđe na putu života".

Pater Ciril je prvo prisustvovao večernjoj svetoj misi u Župi blaženog Augustina Kažotića, a potom je u pratnji župnika p. Marka Bijelića sišao u dvoranu u kojoj se i inače održavaju naši susreti. Tamo ga je dočekala naša priora s. Laura Katarina Jagodić.



U dvorani se, na našu radost, skupio lijepi broj ljudi koji su došli poslušati o paterovom susretu sa živim Gospodinom Isusom.



Prije samog izlaganja, pater je uzeo nekoliko trenutaka za molitvu u tišini.



Nakon toga, sestra Laura pozdravila je okupljene i ukratko predstavila naše Bratstvo koje postoji od studenog 2014. godine i otvoreno je za sve punoljetne katolike koji žive redovitim sakramentalnim životom i osjećaju poziv za posvećenjem života prema karizmi svetog Dominika u njegovom trećem redu.

Sestra Laura je ukratko predstavila i patera Cirila te mu prepustila mu govornicu.
Pater je s lakoćom pridobio pažnju svih slušatelja jer je na tečnom hrvatskom iskreno pričao o svojem životnom putu od ranog djetinjstva do svećeništva.



Pater Ciril je svojim izlaganjem doista posvjedočio svima okupljenima koliko je Božje milosrđe u bezbrojnim situacijama nadjačalo njegove slabosti. Posebno se to očitovalo u nemogućnosti da oprosti svojem ocu. S jedne strane htio je oprostiti, molio je za oca i za svoj oprost, ali s druge strane nije bio spreman promijeniti svoje srce. Tek kad je pristao da Gospodin učini zahvat na njegovom srcu, mogao je učiniti ono što je dotad za njega bilo nezamislivo.
Opisom svojim životnih borbi i lutanja sigurno je kod svakog od nas slušatelja prizvao i sjećanja na vlastita traženja i padove.



Paterovo izlaganje pozorno su slušala i naša braća trećoredci koji nas prate putem video-veze, "smješteni" u ovoj kutiji:



Posebno je bilo upečatljivo svjedočenje o zaljubljenosti u Isusa Krista koja ga je dovela do svećeničkog poziva.
Evo sretnog svećenika Isusovog, koji je zahvalan što može ljudima donositi živog Boga u sakramentima Euharistije i Pomirenja. Također je zadivljujuće svjedočanstvo o postojanoj molitvi svete Krunice, od koje se pater ne odvaja.



Nakon izlaganja, pater Ciril i župnik, pater Marko, zajedno su zazvali Božji blagoslov na sve okupljene.



Skromno, kako je i došao, ovaj Božji čovjek je otišao dalje, a nas ostavio u zahvalnosti dragom Bogu za djela svojeg Milosrđa.

15.09.2016. u 11:53 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading