Linkovi


Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr


Blogovi koji me inspiriraju:

Preko ruba znanosti - Od toga je sve počelo...

Nova vizija - proširite horizonte, sagledajte i drugu stranu priče - možda saznate nešto o svijetu što niste znali.

Borgman's cube - zanimljiva i originalna priča iz perpektive zloglasnog Borga...ili nešto više?

Iluminati blog - beskompromisno, pogledajte sami.

Sadako's apprentice - ako više volite prizemljen, hladno-znanstveni pristup svakako posjetite ovaj blog.

Blog Sadašnjeg trenutka (poznat kao bivši Blog pozitivnog utjecaja) - samo ime govori, ovdje možete naučiti mnoge korisne stvari o vlastitom napretku - tema koja bi svakoga trebala zanimati.

budnost.blog - stvarno inspirirajuće.

Toma Juda - tumačenje svijeta u kojem živimo kroz pristup koji objedinjuje znanja i vjerovanja u nerazdvojnu cjelinu.

Blog ljučibaste vjeverice - oštrouman osvrt na životne stvari (a i frendica mi je wink).

Greentea - svega pomalo - nikad dosadno.

Negdje pored zvijezda - ime je najbolji opis.

Ludlud - je li doista ili...?

SagittariusClassic - razmišljanja jednog klasičnog sagittariusa (često puta suprotna mojima, uz poneku iznimku).

Guest01 - zanimljiva perspektiva nesvakidašnjih tema i poziv na prokušano ugodnu komunikaciju.

Jure - nova kozmološka teorija u osebujnom stilu.

Victor - Metafizika, duhovnost, potraga za istinom i još malo o teorijama zavjere, ali na vrlo specifičan i inteligentan način.

U potrazi za istinom

05.05.2009., utorak

Međupost - 5 pravila rolanja/klizanja primjenjiva u životu

Iako već neko vrijeme planiram objaviti nastavak na prethodni post, danas sam jednostavno osjetila poriv da malo skrenem s teme i napišem nekoliko misli koje su mi prošle kroz glavu. Nastavak na prethodnu temu možete očekivati – pa možda već ovaj vikend. A sada jedna light tema sretan.

Nedavno sam dobila role. Iako cijeli život (od vrtićke dobi) kližem, nikad, prije ovog perioda, nisam stala na role. Nakon što konačno jesam uvidjela sam da je, usprkos nekim tehničkim razlikama (npr. kako zakočiti - na rolama, za sada, u tu svrhu još uvijek koristim prepreke na putu, poput stupova, klupica, ljudi... zubo) to dvoje vrlo slično i da mi znanje klizanja daje veliku prednost u startu. Obzirom da za neke ljude oba ova sporta spadaju u (u pretjeranoj verziji) ekstremne ili (u blažoj verziji) potencijalno opasne, željela bih ispisati neka pravila do kojih sam u iskustvu sa njima došla. Vjerujem da ćete uvidjeti da su ta pravila itekako primjenjiva i u životu.

Kod učenja rolanja/klizanja postoji jedan glavni cilj: osloboditi se straha. Kada to jednom uspijemo, sve ostalo dolazi spontano. Pa evo i nekoliko dosta jednostavnih i intuitivnih (a ipak u nekim situacijama nam svima tako teško dokučivih) pravila, kako taj cilj postići:

Pravilo 1: Maknite pogled sa poda i gledajte onamo kamo želite stići. Tako dugo dok ste fokusirani na pod – pod je ono što vas najviše i privlači.
Fokus na cilj – vodi nas prema cilju, fokus na put - zadržava nas na putu.

Pravilo 2: Sve prepreke na putu (neravna staza, rupe u ledu, grančice i kamenje na stazi...) puno se manje osjete i samim time su manja prijetnja pri većim brzinama nego kada idemo polako i oprezno. Naravno, ako pri većim brzinama padnemo – onda je spektakularnije, ali je ipak puno manje vjerojatno – izbor je na vama.

Pravilo 3: Tako dugo dok ste primarno orijentirani na to da ne padnete – nećete naučiti rolati/klizati nego se samo održavati da ne padnete. Da biste doista i naučili rolati/klizati potrebno se – opustiti.

Pravilo 4: Kada nešto želite napraviti (npr. okrenuti se, stati...) – jednostavno to i napravite – bez da razmišljate kako ćete to izvesti i koje posljedice to za sobom može donijeti.

Pravilo 5: Među prvim stvarima koju djeca uče u školi klizanja je kako ustati kad padnu. Ne „ako“, nego „kad“ – padanje je sastavni dio ovih sportova (i života). Upornost je ta koja dovodi do sve boljih rezultata.

I na kraju, za sve moje drage čitatelje, još jedno opće pravilo koje će možda olakšati prihvaćanje ovih prethodih 5: nismo krenuli na role ili klizaljke (nadam se da većina vas razumije da se ovdje umjesto rola i klizaljki može naći i riječ „život“ yes) zbog obaveze, nego zato da se zabavimo tj. igramo - pa onda i pokušajmo to doživjeti kao igru. Jednom kada se oslobodimo straha, stvarno je predivan osjećaj kliziti kroz prostor s nevjerojatnom lakoćom - kao da letimo.
Želim vam svima ugodnu igru do sljedećeg posta.
wave

- 00:12 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2009  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Siječanj 2009 (1)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (2)
Travanj 2008 (2)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (2)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (2)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (4)
Svibanj 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Sve što mislimo da znamo, a ne znamo.
Sve što nas privlači, a ne znamo zašto.
Sve što mislimo da ne možemo, a zapravo možemo.

Jeste li znali da:
- prema teoriji kvantne fizike ništa nije nemoguće, samo je pitanje kolika je vjerojatnost da će se nešto dogoditi. Einstein je posvetio život tome kako bi to opovrgnuo i napravio Teoriju svega (Einstein: "God doesn't play dice"). Nije uspio, jer koliko god se trudio nije mogao u obzir uzeti sve faktore koji mogu utjecati na neki događaj.