website metrics

nabrzaka

ponedjeljak, 29.10.2007.

24. post. Tri grada, tri života - Ljubljana

Očito sam previše brbljala o Ljubljani (a neki kažu da i inače previše brbljam) jer je dobila uvjerljivo najviše glasova u nagradnoj igri, 4 pismena i nekoliko usmenih. No, pobjednika još nema jer nitko nije pogodio treći grad i zato se glasovanje nastavlja. Eh da, za one koji me poznaju mala pomoć je da u su u konkurenciji samo gradovi koje sam posjetila, dakle manite se Brazila i Portugala. I pozdrav svima koji su glasali!
U Ljubljani sam bila otprilike 7 ili 8 puta, ne znam točno ali jako dobro se sjećam prvog putovanja - prosinac 1998., povod - Balaševićev koncert. No, u grad se ipak nisam zaljubila pri prvom susretu jer se sveo na željeznički kolodvor i kvart oko dvorane Tivoli, a u centru nismo ni bili. Tog sam dana preživjela i jedno od najgorih smrzavanja u život kad smo nakon koncerta koji je završio oko ponoći, na željezničkom kolodvoru na temperaturi od -20 do 5 ujutro čekali vlak za Zagreb i to na otvorenom jer nije bilo ni jednog jedinog otvorenog kafića. Strava i užas. Prošlo je 9 godina i Ljubljana je u tom pogledu svakako napredovala, danas je pravi europski grad s kafićima i dućanima koji rade cijelu noć, super restoranima, najboljim šoping centrom u ovom dijelu Balkana (BTC centar) i živom umjetničkom scenom.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ljubljana je grad u kojem u subotu u podne možete popiti kavu na glavnom gradskom trgu, a svi znate kako je u centru Zagreba teško naći mjesto u kafiću čak i preko tjedna, a vikendom pogotovo. Kao izvanjskom promatraču, čini me se da u slovenskoj metropoli ima puno manje pozerstva i vidjeti/biti viđen zagrebačkih gluposti. Možda je to samo moj dojam i neki Ljubljančanin bi me vjerojatno opovrgnuo. Isti ti Ljubljančani prema meni su se pokazali jako ljubaznima, to moram spomenuti i svaka im čast. Kad sam početkom rujna bila u BTC-u ostavila sam u jednoj trgovini vrećicu sa stvarima koje sam kupila (platila i otišla, a stvari ostavila - inteligentno nadasve) i prodavačica me kasnije nazvala i rekla da će mi čuvati stvari dok ne dođem po njih. Civiliziranost. Ah, gdje bi nam bio kraj kad bi sve funkcioniralo na tako fin i kulturan način. Ali onda ja ne bih imala izliku za još jedno putovanje u Ljubljanu. I još jedno piće u najboljem gradskom kafiću Skelet baru u kojem se piju fantastični kokteli i to 2 po cijeni jednog (upozorenje - Ljubljana jest blizu, 125 km od Zagreba, ali svejedno, ne sjedajte u auto nakon posjeta Skeletu!).
Za turiste je obavezan i posjet ljubljanskom gornjem gradu, dvorcu s kojeg se pruža lijep pogled na grad i na kojem sam jednu subotu popodne vidjela čak sedam mladenki (brrrrrrr) no osim mladenki, tamo su i kafići, restorani, galerije i muzej. Premda je prekrasna i ljeti, odlazak u Ljubljanu preporučam u božićno - novogodišnje doba jer je okićena još šarmantnija.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ono što me u Ljubljani apsolutno oduševilo i zašto bih, osim zbog urbanog štiha i nedostatka gužve, u njoj rado živjela je ovo - krenete li u šetnju uz rijeku Ljubljanicu od Prešernovog trga južnije, nakon samo desetak minuta hoda doći ćete do obiteljskih kuća s okućnicom i psom, a još uvijek ste skoro pa u centru grada. Zagrebački pandan bio bi npr. Britanac ili Trg Francuske republike, i sad zamislite da živite par minuta od glavnog trga, ali u kući, pored rijeke i u zelenilu. Možda sam fuj patetična ali rado bih probala, čak bih progovorila i smiješni slovenski ako treba.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



- 09:15 - Komentari (14) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 22.10.2007.

23. post. Kimi Räikkönen - svjetski prvak 2007.





- 12:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 21.10.2007.

22. post. Zdravica za prvaka


Što kažu vozači (i Briatore)?
MARK WEBBER: I would be delighted if Fernando won it.
RUBENS BARRICHELLO: If you ask me who I prefer personally, then I would say Alonso. Firstly because he is a great driver, but also because of everything he has gone through this season.
FLAVIO BRIATORE: The guy at the front has the most pressure. For me the favourite is still Fernando. He has the experience, he has been here before, and he has always been fast in Brazil, a difficult track.

Što kažu bivši vozači (i Bernie)?
JACKIE STEWART: It wouldn't be the end of the world if Lewis didn't win it, but I really hope he does it.
STIRLING MOSS: I'm convinced Hamilton will. If the best man wins, he will win it.
BERNIE: Lewis Hamilton is the man who deserves the championship more than his other title rivals. Whoever is champion is a champion because that is what they are, but I think Hamilton deserves to perhaps hold the crown.

Što kažu navijači?
Ice Ice baby yes

- 13:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.10.2007.

21. post. Tri grada, tri života - York

Nedjelja se bliži, ali nikako da dođe. Kako bih se malo odmorila od Formule 1 i skrenula misli (sebi i vama), odlučila sam napisati post, zapravo tri posta, o gradovima koje volim, koji mi izgledaju ugodni za život i u kojima bih teoretski rado živjela. Dakle, to nisu nužno najljepši ili najzanimljiviji gradovi i u obzir sam uzela samo mjesta u kojima sam bila, pa makar i jedan dan. Znači, Bora Bora nije na popisu :-(
Vrlo često se najbolje stvari u životu dogode sasvim slučajno, a tako je bilo i na našem putovanju u Englesku prošlog ljeta. Isplanirali smo cijeli put i sva mjesta koja ćemo posjetiti a onda smo nakon 7 dana frenetičnog lutanja po Londonu, trčanja od muzej do muzeja i od znamenitosti do znamenitosti, potpuno slomljeni i na rubu snaga stigli u Leeds. O Leedsu ne znam ništa jer smo razgledavanje preskočili i četiri dana samo spavali, jeli i visili u pubu. Ma bilo je odlično i u odličnom društvu - Kevin (...the worlds most annoying bird has flown south for the winter!! I hope the motherfucker doesn't return next year...) i Howard (...Howie had a gig then we got absolutely wasted and danced to cheesy pop music all night...) - ovo u zagradama da malo steknete dojam koliko pravi Englezi pričaju, piju i psuju - neodoljivo. Htjeli smo napraviti jednodnevni izlet negdje u blizini, možda u Manchester ili Liverpool, ali lokalci su nam preporučili da odemo u "najljepši engleski grad" - York. And so it happened.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ovo što vidite na slici je gotička katedrala, najveća anglikanska katedrala na svijetu, nezamislivo ogromna i predivna. A u prednjem planu su zidine, izgrađene u srednjem vijeku i na rimskim temeljima, koje okružuju čitav grad i kojima tumaraju oduševljeni turisti. York je bio rimski Eboracum, a danas je glavni grad engleske pokrajine Yorkshire. Grad ima sve što jednom urbanom ratniku treba, a opet je nekako životan, bez kaosa, ne prevelik (190 tisuća stanovnika), s puno parkova, malih simpatičnih uličica u centru, rijekom uz koju je izgrađena šetnica, s biciklističkim stazama i željezničkim kolodvorom koji oduzima dah. Ne znam zašto ali ti engleski kolodvori me oduševljavaju.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nemam nijednu svoju fotku iz Yorka jer je baš taj dan naš fotoaparat bio izvan funkcije pa sam za uspomenu i dugo sjećanje kupila zelenu Oasis kapicu kojoj se svi uvijek smiju, ali mene veseli! Podsjeća me na grad u kojem sam se nekako "našla", grad u kojem bih mogla piti kavicu uz rijeku, voziti se biciklom na posao i kupovati u odličnim engleskim dućanima. Ne znam samo što bih s hranom jer engleska gastronomija, kao što svi znaju, baš i nije ponos i dika slavnog kraljevstva. No trebate probati škotsku juhu od paradajza ili pizzu s piletinom da biste u potpunosti uvidjeli razmjere strave otočke hrane. Dobar tek!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nova nagradna igra za vjerne čitatelje - tko pogodi preostala dva grada s moje liste potencijalnih prebivališta može birati između dvije nagrade: ili ga častim pićem (što je već viđeno i potpuno bezveze) ili dobiva komad gume iz Monze (e to je već nešto). Sretno!

- 18:15 - Komentari (5) - Isprintaj - #

četvrtak, 11.10.2007.

20. post. Susret forumaša/formulaša

Već su mi prigovorili što još nisam napisala kako je bilo na druženju ljubitelja Formule 1 prošle nedjelje u Klinčeku ali, vjerujte mi, imam dobro opravdanje. Naime, najela sam se ludih gljiva. Doslovno. :-) Prije par dana na Sljemenu sam jela neku predobru juhu od gljiva i od tada nisam baš svoja, tj. nije mi baš dobro. Jučer mi je bilo čak toliko zlo da nisam otišla na posao. A ja, believe it or not, uvijek idem na posao. To je tek drugi put da sam izostala s radnog mjesta. Prvi put mi se dogodilo još prije tri godine u Večernjaku. Probudila sam se jedan petak, 1. travnja, s ukočenim vratom, a to je tolika katastrofa da nisam mogla doći do WC-a, kamoli do Slavonske avenije. I nazovem ja u redakciju, kažem kolegama da neću doći na posao, a oni kolektivno umru od smijeha jer je bio prvi april i mislili su da ih zezam. Kad se nisam pojavila do kraja dana skužili su da nije šala. I drugi put sam s posla izostala jučer. Zbog gljiva, valjda. Ne znam od čega bi drugog bilo. Eto. No, danas sam već ko nova. Pouka - držite se šampinjona.
Nedjelja u Klinčeku bila je pun pogodak. Drago mi je što sam ipak odlučila otići premda sam se premišljala danima prije toga. Bilo mi je bed, nikog ne poznam, bit će sami muškarci a meni je muškaraca već puna kapa :-) Šalim se, naravno, mila mi je ta vrsta. Atmosfera je bila jako ugodna i pozitivna, kolektivno se navijalo, povremeno i vrisnulo. Naravno, mislim na trenutak Hamiltonovog parkiranja u pijesak pred ulazom u box. Društvo je bilo oduševljeno, uglavnom zbog toga što se njegovim DNF borba za naslov odgodila za dva tjedna i posljednju utrku sezone, Brazil. Bit će to još jedan fantastični Interlagos. Kad se samo sjetim prošle godine, Schumacherove vožnje i Alonsovog drugog naslova. Zaboravite priče o McLarenovom sabotiranju Alonsa, sigurna sam da je Bernie prošle nedjelje izbrusio Lewisove gume i uzbudljivom završnicom osigurao sebi džeparac za zimu. Tri žene u kući puno koštaju, a još kad je jedna od njih naša domaća, ma treba to isfinancirat.
Na druženju je pao dogovor o zajedničkom gledanju utrke 21. listopada, a ja se nadam da će se to i ostvariti jer je poseban gušt gledati utrku s gomilom ljudi koji su uglavnom veći luđaci od mene. Kad su Danielu Trbović pitali što misli o vođenju Kviskoteke u paru s Mlakarom, Daniela se oduševila jer će pored njega ona izgledati kao mlada hostesa. Tako i ja u društvu F1 stručnjaka s foruma djelujem kao obična, osrednje zainteresirana formulašica.

- 19:32 - Komentari (8) - Isprintaj - #

srijeda, 03.10.2007.

Obavijest

Poznato je da su svi moji prijatelji (prijateljice pogotovo) ludi za Formulom 1 i samo se pretvaraju kad kažu da im nije jasno što je meni tu tako zanimljivo. E pa, evo im prilike da pokažu i dokažu svoju neupitnu strast za, ja se ne sramim reći :-), najdražim nam sportom. Ovu nedjelju, 7. listopada u 8 sati ujutro vozi se utrka za Veliku nagradu Kine, a forumaši s HRT-ovog foruma Studija F1 dogovorili su zajedničko gledanje tv prijenosa i druženje nakon toga. Mjesto radnje je kafić "Klinček" u Kušlanovoj ulici, negdje kod Maksimira, ne znam točno. Osim ljudi koji se vole prepucavati online, ali imaju hrabrosti i za susret uživo, na okupljanje će doći i ekipa s televizije - Ivan (ili Ivica?) Blažičko, Neven Novak i Mladen Jergović. Fali još jedino Saša 'ne znam gdje je kamera' Sušec. Navodno će biti još zanimljivih sadržaja, simulator Red Bulla, razne memorabilije, snimke utrka i stari brojevi F1 Racinga. Zvuči obećavajuće i svima želim ugodan provod.

- 17:04 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (3)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (6)
Ožujak 2009 (3)
Siječanj 2009 (4)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (5)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (6)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (4)
Listopad 2007 (6)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (4)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv







Free Web Site Counters
Free Web Site Counters





Counting the days till we meet again...