Kreativka u akciji

10.10.2008., petak


Sivo…
Photobucket


Vesta je ispletena, čeka samo da je spojim i ispletem rever. Za to mi treba okrugla igla (koju nemam, a imala sam je u rukama kad sam prošli put bila u nabavi). Nisam mislila da će mi trebati, jednom davno sam pokušala plesti na nju, ali sam imala osjećaj da mi sve nekud klizi. Sad ću ipak morati jer se rever plete u jednom komadu, a na ravnu iglu ne mogu nanizati 120 očica.
U međuvremenu, dok ne nađem vremena da skoknem do grada, u rekordnom roku sam započela novi rad. Nije višebojno pletenje, kao što sam prošli put obećala, i za njega mi nedostaje jednobojna siva ( uz bijelu, šareno sivu i crnu). O tome drugom prilikom.


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Ovaj će pulover, po svemu sudeći pripasti jednoj od mojih kćeri, iako sam ga htjela za sebe. Malo sam se prebrojila, pa mi izgleda nekako usko. Možda zbog rebrastog pletiva – dvije krivo, dvije pravo. Mustra je jako jednostavna, radila sam je po šemi. Ovih dana uživamo u jeseni, i velik dio vremena još uvijek provodim vani. Baš kao i jučer kad smo imali malu kestenijadu…


Photobucket
- 20:44 - Komentari (19) - Isprintaj - #

01.10.2008., srijeda


Pekmez od grožđa…
Da li ste već probali raditi pekmez od grožđa? Ako niste, još uvijek stignete. Neće vam biti žao. Odličnog je okusa i kvalitete, te vam se i nakon dužeg čuvanja sigurno neće pokvariti.
Potrebno vam je: 6 kg grožđa
4 kg šećera
Možda vam se čini previše šećera, ali nije. Iako je grožđe prilično slatko, njegova ljuska sadrži veliku količinu kiseline, ali upravo ona je važna jer sadrži tvari koje pekmez čuvaju od kvarenja.


Photobucket


Postupak;
Grožđe oprati, očistiti od petljiki te staviti na vatru da provri. Kuhati dvadesetak minuta, pa propasirati.
Dobit ćete masu nalik krem juhi. Opet staviti na vatru i kad ponovo provri postupno dodavati šećer. Uz stalno vrenje kuhati barem tri sata.
Važno je povremeno odstraniti pjenu koja se skuplja na površini, ako se ne odstrani ona se skuplja u grudice koje su kiselkaste i kvare okus pekmezu.
Kad je pekmez gotov, on je i dalje u tekućem stanju, ali se nakon hlađenja stvrdne.
Ulijte ga u zagrijane tegle i zatvorite vrućim, suhim poklopcima. Ostavite ga na toplom da se postupno ohladi. Nije ga potrebno pasterizirati.
Ako želite, možete ga ostaviti otvorenog da se hladi 24 sata, pa zatvoriti pergament papirom.


Photobucket


Photobucket


Crno grožđe je vrlo intenzivne boje, pa je dobro maknuti stolnjak što dalje. Ruke će vam sigurno biti plave, neka vas to ne muči, vrlo lako ih možete oprati običnom limunskom kiselinom.
- 20:16 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.