* Bakalar, krumpir i mladi luk ... 290 kcal


10 dag bakalara
10 dag krumpira
10 dag mladog luka
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, ...

- kuhaj, peci, ... svejedno ;)

Uživajte, život je jedan, manje, ili možda više :)))

Komentari (0) - # subota, 31.03.2018. - 23:38


* Bakalar, krumpir i rajčica ... 270 kcal


10 dag fileta bakalara
10 dag krumpira
10 dag pelata rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, lovorov list, vinski ocat

- složi sve u ekspres lonac, začini, kuhaj 15 min.
- kod serviranja prelij s malo maslinovog ulja

Recimo, ovo je muški brudet s bakalarom ;)

Zašto muški?

Ma samo zbog "truda" koji sam uložio,
a proporcionalan je mom znanju, vještini i htijenju :)))

Dok se kuhalo, ja sam valjda popio aperitiv ;)

Mala digresija, fotografija je blicnuta,
nadam se da vidite razliku, ili ...
tj. da, to je taj "trud" koji ...

Post ne znači ubiti se u ribi, valjda, ili ...?
Meni, post, na taj dan, podrazumijeva tek vodu :)))

I da, petak, veliki ili mali, meni često dođe u četvrtak,
ili srijedu, subotu, ..., pa opet, i opet, tj. da,
riba i riblje, na mom su tanjuru bar ...

Komentari (12) - # subota, 31.03.2018. - 18:07


* Divlji losos, pirovi špageti, brokula i vrhnje ... 460 kcal


10 dag divljeg lososa
5 dag pirovih špageta
15 dag cvijeta brokule
0,5 dl vrhnja za kuhanje
sol, provansalske trave

- sirovo, kuhano, ... daj što daš :)))

Tko si to može priuštiti, kalorijski i financijski,
malo ribanog paškog sira dat će ovom jelu baš ekstra štih.

Komentari (14) - # petak, 30.03.2018. - 15:34


* Namaz od avokada i naranče ... 120 kcal / 10 dag


2/3 avokada
1/3 naranče
sol, papar

- očisti, zgnječi, začini

Vrlo zanimljiv namaz, a po mnogima itekako i zdrav ;)

Avokado je prepun kalija (ima ga više nego banana), folne kiseline, vitamina C, K, B5, B6 i E. Tu je još i velika količina zdravih masnih kiselina, zbog kojih se avokado u studijama pokazao veoma zdravim za srce. Najbolje od svega, masnoće u avokadu pomažu boljoj apsorpciji većine vitamina koje sadrži, pa je zdravstveni učinak još bolji. Tu su još i vlakna, koja koriste probavi te također djeluju blagotvorno na zdravlje srca i krvnih žila.

Preporuka:
- pečeni integralni tost s namazom od avokada
- uz sok od svježe iscijeđene naranče

Komentari (13) - # utorak, 27.03.2018. - 11:02


* Meki sir s plemenitom plijesni, kruh, cikla i bučino ulje ... 450 kcal


5 dag mekog sira
5 dag kukuruznog kruha
10 dag kisele cikle
0,1 dl bučinog ulja
svježi kopar

Iskreno, ovako kontrolirano, pa nakon prespavanog doručka, tj. za prvi kasniji obrok nedjeljom, još nekako u redu, inače, ovakvi su sirevi prava kalorična napast, a preukusni su, pa ih je bolje izbjegavati. Dodatno, oni imalo bolji, poprilično su skupi, pogotovo ako se režu i bacaju vanjski rubovi, kao što sam ja radio kod ovoga. Napokon sam u marketu kupio kukuruzni kruh koji nije većim dijelom od pšeničnog brašna. Vrlo je tvrd, grub i skroz konkretan, baš kao pravi domaći, kako se i zove. Malo cikle dobro dođe za jaču krv, a o blagotvornom i aromatičnom bučinom ulju ne treba trošiti riječi, pa tko ga cijeni i voli, stavit će ga gdje god može, a tko pak ne, neće ga niti imati u kući. Kopar je mala ukusna kruna ovog obroka.

Komentari (9) - # nedjelja, 25.03.2018. - 16:49


* Svježi sir, kukuruz i kelj ... 360 kcal


15 dag svježeg kravljeg posnog sira
10 dag kuhanog kukuruza
10 dag kelja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

- pirjaj kelj, na kraju dodaj sir

Originalna zamisao je bila napraviti ovo jelo s Mozzarellom, pa kako neobično volim svježi kravlji sir, probao sam ovako, ali moram priznati da nije ispalo baš onako dobro kako sam se nadao. Tu mislim isključivo na gastronomsku komponentu. S nutritivne strane, svježi kravlji sir, k tome još i posni, vrlo je superiorna namirnica u dijetalnoj prehrani. I nemojte se čuditi za kukuruz. Kada otvorim konzervu od 24 dag neto, a jedem otprilike oko 8 dag po obroku, iako najčešće pišem 10, pa eto, bude za bar tri obroka, jer neke podijelim i na dva puta. Koliko se trošim, više mi i ne treba, a koliko sam zaslužio, i manje bi bilo taman. Dobro, sada malo pretjerujem, ali vjerujem da ste shvatili poantu ;)

P.S. Kome se sve čini slično, u redu, pa i je, jer kao što sam bezbroj puta naglasio, ovo nije reprezentativna prehrana, no skroz obična, ona svakodnevna, pa tko voli, lako i ponovi, a tko neće, široko mu polje, tj. da, ima mjesta za sve, ili ... :)))

Komentari (6) - # četvrtak, 22.03.2018. - 17:44


* Mozzarella, kukuruz i blitva ... 350 kcal


5 dag mozzarelle
10 dag kuhanog kukuruza
20 dag blitve
0,1 dl maslinovog ulja
sol, tucana crvena ljuta paprika

- skuhaj blitvu, dodaj kukuruz i mozzarellu
- ako ti se da zapeci malo u mikrovalnoj
- začini, prelij s malo maslinovog ulja

Mozzarella je prihvatljiv izbor u svijetu nutritivno kontrolirane prehrane. Kukuruz, k'o bog, posebno kada ugrijavanjem pusti i malo mirisa, a za blitvu, kao što sam rekao i prošli puta, isključivo iz vlastitog vrta, znali vi njegovog vlasnika ili ne :)))

Komentari (6) - # utorak, 20.03.2018. - 17:50


* Lignje, kukuruz i blitva ... 470 kcal


20 dag lignji
10 dag kuhanog kukuruza
20 dag blitve
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin, češnjak
crvena ljuta tucana paprika

- dinstaj češnjak i lignje na ulju i u vlastitom soku
- posoli, zapapri, pod kraj dodaj peršin
- skuhaj blitvu u slanoj vodi
- serviraj uz kuhani kukuruz
- začini tucanom crvenom ljutom paprikom
- prelij s još malo maslinovog ulja

a) Obavezno je da su lignje jadranske, ulovljene na potezu od Biševa do Palagruže i da su u moru bile pola do maksimalno dva sata prije pripreme. Nužno ih je loviti na maksimalno human način, tj. da im se pričaju vicevi dok ne umru od smijeha. Blitva mora biti eko, bio, turbo i ultra, mlada k'o rosa u podne, naravno, iz vlastitog vrta, a kukuruz, netom ubran iz savršeno sterilne konzerve. Crvenu ljutu papriku tucajte uz ritmove bonga, točno u pet do dvanaest :)))

b) Kupi najbolje što možeš i uživaj ;)


P.S. Kao što sam najavio, crveno i ostalobojno meso je sve rjeđe na mom stolu, dok riječna, a osobito morska riba, kao i morski plodovi, sve su češće, ali i oni u ne pretjerano velikim količinama.

Komentari (8) - # ponedjeljak, 19.03.2018. - 18:53


* Dimljeni šaran, kruh i mladi luk ... 350 kcal


5 dag dimljenog šarana
5 dag kukuruznog kruha
10 dag mladog luka
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar, aceto balsamico

Dimljeni šaran je prava delicija. Najsličniji je šaranu s rašlji, koji je sam vrh gastronomije u klasi riječnih riba. Uz ovakvu punoću okusa ne treba ga puno, a kao pratnja sasvim je dovoljan kruh i mladi luk na salatu, dapače, uklopili su se savršeno. Na žalost, kao i sa svim dimljenim, ovo je tip obroka koji treba biti iznimka, pa neće ući u meni svakodnevne prehrane, ali eto, nisam mogao odoljeti da ga ne objavim, jer uistinu sam posebno uživao.

Komentari (8) - # nedjelja, 18.03.2018. - 11:26


* Kozice na buzaru, kruh i salata ... 480 kcal


15 dag repova kozica
0,1 dl maslinovog ulja
0,5 dl bijelog vina
sol, papar, češnjak, peršin
... 260 kcal
- kratko dinstaj na ulju i češnjaku
- dodaj vino i začine, još malo dinstaj

5 dag kukuruznog kruha
... 120 kcal

10 dag zelene salate
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, vinski ocat
... 100 kcal

Super, ali ...

... buzara uključuje vino, u baš svim receptima, a ja kao pravi liječeni alkoholičar, iako to nisam, ne liječeni, nego alkoholičar, ne želim vino u svojoj svakodnevnoj dijetalnoj prehrani. Zato sam prisiljen, popuštajući sebi, tj. ograničenjima koja sam si zadao, odustati od ovakvih jela, do daljnjega, priznajem, teška srca, ali vjerujem i s dobrim razlogom, jer budimo realni, uz ovakvo jelo teško da ću popiti čašu vode, a gore spominjano vino je za one koji su ga zaslužili, eto, ja nisam. Kada bi baš morao priznati, a ne moram, rekao bi da mi dobra malvazija legne uz buzaru kao psu pasji kolačić ;)

P.S. Dokle ću se ovako boriti sam sa sobom, a pred vama, ne znam, ali eto, ne dam se još, baš kao ni Ines godinama.

Komentari (12) - # četvrtak, 15.03.2018. - 16:29


* Teletina, tjestenina i prokulice ... 440 kcal


10 dag telećeg buta
5 dag integralne tjestenine
15 dag prokulica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

- meso ispeci na ulju iz spreja, zapapri
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi
- skuhaj prokulice u slanoj vodi
- prelij s malo maslinovog ulja

Jednostavno i dosta brzo gotovo. Meso se pripremi i ispeče dok se kuhaju tjestenina i prokulice. Mala napomena kod teletine. Ako ima vidljivih žila i bijelih čvršćih ovojnica tkiva po rubovima uputno ih je odstraniti u pripremi, a meso se može i malo natući. To vrijedi posebno ako je teletina na granici junetine, što nije rijedak slučaj. Ako se u pripremi skine i malo masnoće tim bolje. Skroz mlade i nešto manje prokulice dovoljno je kuhati par minuta. Integralna tjestenina od pira je vrlo ukusna. Lagano vuče na kesten.

P.S. U duhu nekih rasprava po blogu i mom deklariranom preferiranju mediteranske prehrane, dodatno ću reducirati obroke s crvenim mesom, neovisno što se već duže vrijeme radi o vrlo malim količinama unutar pojedinog obroka.

Komentari (6) - # srijeda, 14.03.2018. - 08:26


* Piletina, kukuruz i prokulice ... 370 kcal


10 dag filea tamne piletine
10 dag kukuruza, kuhani
10 dag kelja pupčara
0,1 dl maslinovog ulja
sol, curry

- peci, otvori konzervu, kuhaj, ... začini

Eh da, baš dobar obrok, a nije ni loš kao matrica, dapače ;)

Matrica:
meso ... + kukuruz + lagano povrće + maslinovo ulje

Kalorijski prostor koji kao ostaje, uglavnom, za voće je,
ili tome nešto slično, a može se "podebljati" i ...
što se hoće po slobodnom izboru,
tj., afinitetu, potrebi, nuždi,
... ili čemu već ;)

Komentari (6) - # ponedjeljak, 12.03.2018. - 00:32


* Namaz od puretine, mladog luka i bučinog ulja ... 300 kcal / 10 dag


50% Filea puretine/piletine/teletine/...
25% mladog luka
25% bučinog ulja
soja sos, limunov sok, papar, ...

- meso mariniraj u soja sosu i limunovom soku, ispeci na malo ulja
- sasjeckaj, pa samelji meso i mladi luk, dodaj bučino ulje i začine

Serviraj na kruhu/tostu uz svježe ili kisele krastavce/papriku/ciklu/... i jogurt/kefir/....

Još jedan namaz, kao i obrok koji su vrlo šablonski, ali i izvrsni. Jasno, okus mesa je nestao, jer sve ostalo je okusno dominantno. Vjerojatno ću se držati pravila da u mesnim namazima koristim bučino ulje, a uz riblje maslinovo. Mislim da je to sasvim prihvatljiv kompromis.

Komentari (9) - # subota, 10.03.2018. - 16:22


* Puretina u pacu


Ideja:
- pac za puretinu: soja sos, limunov sok, eventualno sol

Vidio na tv, probao i bio ugodno iznenađen.

Bezlična puretina postala je cool ;)

Komentari (12) - # četvrtak, 08.03.2018. - 20:37


* Puretina s graškom i brokulom na bijelo


10 dag filea purećih prsa
15 dag graška
20 dag cvijeta brokule
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m.
sol, papar, kopar

- kuhaj meso i povrće 10 min. u ekspres loncu
- višak tekućine odgrabi i koristi kao juhu ili temeljac
- samelji brokulu, dodaj vrhnje i kopar, zapapri
- vrati u lonac i ugrij sve toliko da zakipi

matrica:
puretina + grašak + lagano povrće + vrhnje

lagano povrće:
brokula, cvjetača, kelj, prokulice, buča, ...

Brzo, jednostavno, kontrolirano i nutritivno izvrsno, te ukusno jelo.

Jasno, kada se ovako kuha bez postepenog, tj. vremenski odmjerenog dodavanja namirnica, one nježnije će se lako prekuhati. Zato su idealne za samljeti i dati gustoću u kombinaciji s vrhnjem. Ovakva jela nemaju neki opće poznati naziv, ali izgledom i teksturom su najbliže varivu. Koliko će ispasti ukusno najviše ovisi o svježini, tj. kvaliteti namirnica i dobrom izboru začina. Svježi kopar se uklopio savršeno, ali prošle bi i provansalske trave, list estragona, i vjerojatno još cijeli niz začina, sukladno laganom povrću koje se koristi, kao i osobnim sklonostima, kao i kod svega.

Komentari (9) - # srijeda, 07.03.2018. - 09:28


* Srdela … kalorije: 120 / 10 dag


Masti: 5,2
Proteini: 18,3
Ugljikohidrati: 0

- domaća vrhunska riba, nije skupa
- bogata omega-3 masnim kiselinama
- probavljive i iskoristive bjelančevine
- makronutrijenti, vitamini, minerali, ...

Dobra mjera za veličinu srdela je 24 komada u kili.

Nutricionisti vele da bi bilo dobro bar jednom tjedno jesti plavu ribu.

Da li se čudim što sam relativno rijetko objavljivao srdelu, i što tek jedan jedini obrok ulazi u kategoriju "za bazu" i još jedan tako-tako ide pod "za ponoviti"?

Zapravo ne, jer eto, pitao sam i ovdje:

Kakva je situacija kod vas,
tj. koliko često jedete plavu ribu?

Kako pripremate srdelu?

Odgovori su bili ... :)))

Pa bi dakle i zaključak bio:

Svježa srdela, nutritivna, ali i gastronomska, kraljica ribe,
i nije baš neki izbor za svakodnevnu prehranu ;)

Onako kao usput,
moj iskreni naklon Dalmaciji!

P.S. U bolnicama, a imam ih ponešto iza sebe,
nisam je dobio niti jedan jedini puta, pa ti vidi,
mada znam, svi bi mi u teoriji i ovo i ono,
ali u stvarnosti, i ne bi baš, ili ... ;)

Ulazi u bazu recepata:

1336. * Srdele i salata od krumpira i luka ... kalorije:500 kcal

Za još jednu šansu:

818. * Srdele, riža, paprika, paradajz, bosiljak i maslinovo ulje ... kalorije: 460

Odbacujem do daljnjega:

48. * Marinada od srdela i krumpir salata
116. * Srdele, krumpir i brokula ... 470 kcal
212. * Srdele, krumpirov kruh i zelena salata ... 480 kcal
471. * Marinirane srdele i kruh ... 490 kcal
621. * Peka: Srdele, zlatni šampinjoni i mladi luk ... 510 kcal
659. * Srdele, krumpir i luk iz pećnice & kruška ... 460 kcal
810. * Marinada od srdela i salata od krumpira i rikule ... kalorije: 480
814. * Marinirane srdele, žganci, sjeckani paradajz, bosiljak i maslinovo ulje ... kalorije 500
830. * Sardine s limunom i maslinovi uljem, kruh i ajvar, pa mušmule ... kalorije: 469
1132. * Srdele, šampinjoni i kupus ... kalorije: 520
1134. * Kupus flekice i srdele ... kalorije: 520
1189. * Srdela, batat, prokulice, češnjak, peršin i maslinovo ulje … kalorije: 510
1451. * Srdele, batat, tikvice, maslinovo i kopar ... kalorije: 640
1504. * Srdele, riža, mrkva i vrhnje ... kalorije: 520

Komentari (16) - # nedjelja, 04.03.2018. - 16:45


* Skuša


A je, malo je "teža" riba, tj. neosporno je kaloričnija, ali ima i dosta pozitivnih karakteristika. Tu u prvom redu mislim na konkretnost plave ribe, sa svim tim navodno zdravim masnoćama, ali nije zanemarivo što je cijenom prihvatljivija s jedne strane, a s druge je krupnija od srdele, a nije ni ljuskava, pa se lako čisti ili filetira. Ima je i konzervirane, iako je ta već u rangu onih skupljih. Kako god, skuša mi je jedan od dražih ribljih izbora. Eto, uz svu svoju želju za odmakom, nju ni ja ne mogu zamisliti u kombinaciji s bučinim uljem ;)

Ulazi u bazu recepata:

210. * Skuša, slanutak i pikolo rajčica ... 470 kcal
675. * Skuša, grašak i mrkva ... 470 kcal
1627. * Skuša, kukuruz, mladi luk i maslinovo ulje ... 410 kcal

Za još jednu šansu:

465. * Skuša, krumpir i tikvice pod ''pekom'' ... 550 kcal
906. * Filet skuše, integralni tost, masline, peršin, čili i maslinovo ulje ... kalorije: 450
1014. * Skuša, grah i rajčica ... kalorije: 500
1019. * Marinirani fileti skuše, integralni tost, svježi krastavci i maslinovo ulje ... kalorije: 480
1046. * Skuša, patlidžani i riža s umakom od tamarinda i začina ... kalorije: 500
1347. * Skuša, tjestenina i tikvice ... kalorije: 570
1452. * Filet skuše, grah, mlada blitva i maslinovo ulje ... kalorije: 540

Odbacujem do daljnjega:

144. * Skuša i mahune na pari ... 460 kcal
145. * Skuša, kruh i paradajz ... 480 kcal
161. * Skuša, bob i zlatne bukovače ... 460 kcal
179. * Marinirana skuša, zagorski krumpir i mahune na pari ... 480 kcal
562. * Bruschette sa skušom i kaparama ... 550 kcal
640. * Skuša, krumpir i salata od radiča ... 560 kcal
664. * Skuša u paradajzu s tikvicama ... 450 kcal
692. * Skuša i tikvice iz pećnice ... 470 kcal
701. * Skuša i zlatni šampinjoni ... 490 kcal
917. * Skuša, grah, miješana salata i bučino ulje ... kalorije: 586
953. * Dimljena skuša, ječam, tikvice, češnjak, maslinovo ulje i svježa kurkuma ... kalorije: 710
978. * Dimljena skuša, paprika i rajčica sa žgancima ... kalorije: 640
986. * Skuša, tost, rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 520
1007. * Skuša, grašak i rajčica ... kalorije: 420
1186. * Fileti jadranske skuše i špageti u umaku od rajčice … kalorije: 520
1241. * Skuša, sezam, tjestenina, tikvice i maslinovo ulje ... kalorije: 540
1250. * Skuša, kapare, slanutak, rotkvice i vlasac ... kalorije: 490
1567. * Skuša, batat i tikvica ... 430 kcal

Komentari (9) - # petak, 02.03.2018. - 20:08


* Oslić (mol)


Što reći, praktičan i nutritivno perfektan. Istina, nešto blažeg okusa, ali zato su tu začini. Uz standardni češnjak, peršin i maslinovo ulje, ponekada posebno paše i malo limuna. Oni slobodnijeg duha, neće se ustručavati probati ga i s bučinim uljem ;)

Ulazi u bazu recepata:

649. * Mol, bob i mrkva ispod ''peke'' ... 500 kcal
1106. * Oslić, bundeva u umaku s vrhnjem i tjestenina … kalorije: 480 kcal
1253. * Oslić, tost, rajčica, vlasac ... kalorije:480
1417. * Oslić, slanutkovo brašno, poriluk, vrhnje i kopar ... kalorije: 530
1461. * Oslić, slanutak i paprika ... kalorije: 540
1592. * Oslić, riža i prokulice ... 490 kcal
1608. * Oslić, prokulice, batat i bučino ulje ... 450 kcal

Za još jednu šansu:

172. * Marinirani oslić, krastavci i vrhnje sa kruhom prosenica ... 450 kcal
648. * Salata od molića, šarene tjestenine i maslina s paprikom ... 500 kcal
668. * Mol i tikvice ... 400 kcal
723. * Salata od oslića, boba, korabe i grčkog jogurta ... 410 kcal
1345. * Oslić, krumpir, tikvice, maslinovo ulje i kopar ... kalorije: 540
1401. * Oslić, paprika i rajčica ... kalorije: 460

Odbacujem do daljnjega:

46. * Frigani molići, krumpir i blitva
280. * Oslić i krumpir u vinu ... 490 kcal
420. * Panirani oslić i pomfrit ... 810 kcal
563. * Oslić, kukuruz, grašak i paradajz ... 540 kcal
647. * Lešo molić, tjestenina u obliku školjke i sirova cvjetača ... 480 kcal
670. * Mol, umak od bosiljka i kisela paprika ... 540 kcal
687. * Panirani oslić i lešo blitva ... 420 kcal
756. * Oslić, krumpir, mrkva i mlado zelje na kiselo ... 490 kcal
1199. * Panirani oslić i krumpir ... kalorije: 460
1248. * Oslič, batat, poriluk i vlasac ... kalorije: 530
1259. * Oslić, tjestenina, kupus, maslinovo i vlasac ... kalorije: 520
1346. * Panirani oslić i salata od graha, rajčice i luka ... kalorije: 520
1438. * Filet oslića s cornflakes panadom i povrće ... kalorije: 530
1439. * Kupus flekice i panirani oslić ... kalorije: 570
1474. * Oslić u slanutkovom brašnu, krumpir i mrkva sa sezamovim sjemenkama na maslacu ... kalorije: 430
1520. * Oslić, kruh, masline i kisela paprika ... 490 kcal
1544. * Oslić, bob i rotkvice/mladi luk ... 500 kcal

Komentari (9) - # četvrtak, 01.03.2018. - 10:51


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>