* Skyr i avokado s medom na tostu ... 340 kcal


10 dag skyr sira
5 dag avokada
2 dag meda
čili, tucana crvena ljuta paprika

2,5 dag integralnog tosta

2 dl jogurta, 1% m.m.

- zgnječi avokado, umiješaj med i čili
- prelij tost i skyr, začini
- serviraj uz jogurt

Fenomenomenalno :)))

* Skyr, islandski sir ili jogurt


... 62 kcal / 10 dag

masnoće: 0,2%
bjelančevine: 11%
ugljikohidrati: 4%

Skyr je islandski kultivirani mliječni proizvod. Tehnički je klasificiran kao sir, iako se u širokoj primjeni smatra jogurtom. Okusom i teksturom je negdje između kremastog sira i čvrstog jogurta. Nutritivno, bjelančevine su mu skromnije nego siru, ali znatno više nego kod jogurta, dakle opet negdje između. Vrlo malo masnoće rezultira kalorijama koje su baš primjerene dijetalnoj prehrani. Skyr je dio islandske kuhinje već više od tisuću godina, tj. još iz vremena Vikinga. Izvorni se radio od ovčjeg i kravljeg mlijeka, dok je danas u ponudi uglavnom samo kravlji. Često se jede sa slatkim voćnim preljevima.


Vrlo je podatan, pa su kombinacije ograničene samo maštom i afinitetom. Uz prvoprikazano u ovom postu, probao sam ga solo, pa s ljutom paprikom i maslinovim uljem, ali i u kombinaciji u kojoj sam mu uniješao koncentrat rajčice i origano.


P.S. Ako će netko pomisliti da je ipak ukusnije masnije, samo ću se nasmijati.
I neću narezati ni špek, niti ću namazati baš pravu domaću mast,
a nije da ih nemam, ali eto, traju, jer ih "zaboravim" :)))
Kome je život mio, a sklon je pretjerivanju,
eto, peporučam Skyr sir / jogurt ;)

Komentari (6) - # srijeda, 18.04.2018. - 01:16


<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se