magarac blog

ponedjeljak, 15.09.2008.

Održivost drugog stupa

Kao rješenje za probleme s mirovinskim fondom, starenjem stanovništva,sve većim brojem umirovljenika dobili smo "drugi stup".
Mene zanima koliko je održiva ideja drugog stupa.
Što će biti za 30-40 godina kad svi umirovljenici budu primali dio mirovine iz drugod stupa.

Govori se da će primati ovisno o uspješnosti fonda, ali da bi mogli iz drugog stupa primati oko 1200 kn.

Pretpostavimo da će za tridesetak godina biti stanje da na jednog umirovljenika dolazi jedan zaposleni i da se i dalje izdvaja 5% bruto plaće u drugi stup. To znači da bi za svakog umirovljenika mjesečno trebalo iz drugog stupa namaknuti 1200 kn, a u drugi stup od svakog zaposlenog bi ulazilo oko 350 kn.

E sad, pretpostavimo li da će za tridesetak godina biti 1,5 milijuna umirovljenika i 1,5 milijuna zaposlenih to bi značilo da bi godišnje iz drugog stupa trebalo namaknuti oko 21,6 milijardu kuna, a u drugi stup bi zaposlenici godišnje uplatili oko 6,3 milijarde kuna što znači da bi iz tržišta vrijednosnim papirima otjecalo oko 15 milijardi kuna godišnje.

Kako će to utjecati na stanje tržišta vrijednosnih papira? Hoće li zbog prevelikog pritiska na prodaju dionica i obveznica, pasti vrijednost dionica? Kako će vrijednost dionica na burzi rasti, ako je velik broj dionica na prodaju, odnosno kako će oni koji će uplaćivati za tridesetak godina kapitalizirati svoja ulaganja u drugi stup, ako vrijednost dionica i obveznica ne raste?
Koliki će udio u trgovanju vrijednosnim papirima imati mirovinski fondovi u koje se svake godine upumpavaju milijarde kuna? Hoće li veličina mirovinskih fondova urušiti cijelo tržište vrijednosnih papira zbog obveze za namicanje novca za isplatu mirovina?

Znam da ima u mom tekstu mnogo "pretpostavimo", i što ne razumijem u potpunosti kako sve to funkcionira, ali stalmo se govori da moramo misliti na svoju budućnost i ulaganja, pa bih volio da se i ovaj moj post shvati kao niz pitanja zabrinutog građanina koji se brime za svoj novac i svoju budućnost i što će mu ona donijeti.

- 18:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #