recepti

utorak, 18.07.2006.

NAMAZ OD ŠAMPINJONA S VINOM










Osjetite li želju napraviti vlastiti, domaći, od pirjanih šampinjona s vinom, i počnite s ovim receptom!

Sastojci za 8 osoba
1 kg šampinjona
3 žlice ulja
150 g luka
1 žlica Vegete
2 češnja češnjaka
50 ml vina
70 g maslaca
2-3 žlice limunova soka
1 vezica vlasca
1-2 žlice nasjeckanog peršina
papar


Postupak

1. Očišćene i oprane šampinjone narežite na listiće.

2. Na ulju kratko popecite nasjeckani luk i dodajte pripremljene šampinjone. Dodajte Vegetu, nasjeckani češnjak, papar i vino. Šampinjone pirjajte u vlastitom soku dok ne ispari sva tekućina.

3. Tako pripremljene šampinjone usitnite u električnoj sjeckalici i stavite u dublju zdjelu.

4. Dodajte omekšali maslac, limunov sok, narezani vlasac i peršin. Sve dobro izmiješajte i ohladite.


Posluživanje
Namaz od šampinjona poslužite s krekerima ili prepečenim kruhom.

Savjet
Namaz od šampinjona na hladnom mjestu može stajati 2-3 dana.

- 08:35 - Dodaj nešto.. (1) - Isprintaj recept.. - #

subota, 24.06.2006.

KUHINJSKA POMAGALA - Nekoliko kuhinjskih pomagala koje bi morale imati u kuhinji, radi lakšeg i bržeg pripremanja i dekoriranja hrane








OVALNA ČELIČNA TAVA

Opis:Ovalna tava je masivna, izrađena od čelika, s plosnatim drškom. Dužina joj se kreće od 28 do 40 cm, promjer od 20 do 28 cm a dubina od 4 do 5,5 cm.

Upotreba:
Idealna je za pečenje većih komada mesa i riba na štednjaku.

Savjet:
Ova je tava vrlo praktična jer se brzo zagrijava i provodi toplinu čak i na nižim temperaturama.

- 09:35 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

IGLA ZA ŠPIKAVANJE










Opis:

Izrađena je od nehrđajućeg čelika, dužine 20 cm s preklopom.

Upotreba:
Za uvlačenje tankih traka slanine i povrća u meso ili ribe.

Savjet:
Trake moraju biti jednake širine kao i preklop kako vam kod špikovanja ne bi zapinjale u mesu.


- 09:16 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

KUHINJSKE ŠKARE










Opis:
Kuhinjske škare dolaze u različitim veličinama, obično imaju metalne ili plastificirane drške i zubiće na jednoj oštrici.

Upotreba:Manje škare upotrebljavaju se kod čišćenja ribe (rezanje peraja i utrobe), rakova i nekih mekušaca, a veće za rezanje peradi.

Savjet:
Škare su prikladne i za rezanje očišćene i oprane salate.

- 09:10 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

NOŽ ZA ŠTEDLJIVO GULJENJE





Opis:
Nož ima dvostruku oštricu dužine 3 cm s graničnikom koji ograničava debljinu guljenja te plastični držak dužine 6 cm.

Upotreba:Upotrebljava se za guljenje povrća i voća s debljom korom, kao što su: krumpir, patlidžan, krastavac, repa, avokado, jabuka, kruška i slično.

Savjet:
Ovim nožem uvijek gulite povrće prema sebi, kao i običnim nožem.

- 09:01 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

NOŽ ZA KUGLICE









Opis: :
Nož za kuglice dugačak je 22 cm i širok 3 cm, ima dvije veličine kuglica (promjera 22 mm i 30 mm) te središnju plastičnu dršku.

Upotreba:
Upotrebljava se prije svega u dekorativne svrhe, za oblikovanje kuglica od voća, povrća, maslaca.

Savjet:
Kada radite kuglice od maslaca, prije svakog oblikovanja nož uronite u posudu s toplom vodom kako bi se kuglice lakše odvajale i bile glatke.

- 09:00 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

subota, 13.05.2006.

Fritaja sa divljim šparogama








Sastojci za 4 osobe
600 g divljih šparoga
200 g luka
prstohvat soli
˝ žličice papra
8 jaja
6 žlica maslinova ulja
1 žličica Vegete

Postupak

1. Šparoge operite, odvojite mekani dio stabljike s vrškovima pa ih izlomite na kraće komade.

2. Na ulju kratko popecite sitno nasjeckan luk, dodajte pripremljene šparoge, posolite, popaprite i pirjajte dok šparoge ne omekšaju. Zatim dodajte razmućena jaja i Vegetu, malo promiješajte i ispecite do kraja.


PosluživanjePoslužite odmah uz domaći kruh.

Savjet
Po želji fritaju posipajte naribanim kozjim ili ovčjim sirom.

- 11:02 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

BANANA










Banana je u Maleziji poznata već 4000 godina, odakle je prenesena na Filipine i u Indiju, a informaciju o njezinom rastu donijela je vojska Aleksandra Velikog 327. godine prije Krista.
Arapski su je trgovci donijeli u Afriku gdje su se s njome upoznali Portugalci koji su je krajem 15. stoljeća prenijeli u obje Amerike. Danas su njezini najveći uzgajivači u Kostariki, Meksiku, Ekvadoru i Brazilu. Zahvaljujući sustavu rashlađivanja i mogućnosti brzog transporta to se voće može kupiti na tržnicama u svim dijelovima svijeta.
Banana je biljka koja pripada porodici Liliaceae zajedno s ljiljanima i orhidejama. Njezina stabla mogu narasti do osam metara visine. Na vrhu stabla nalaze se veliki, sočni, zeleni i rascijepani listovi koji su dosta nježni pa zato lako pucaju. Između listova pojavljuje se jedna duga grana s visećim cvatom od oko 1 metar dužine. Cvjetovi su žute boje, a plodovi istog imena kao i biljka rastu u obliku grozdova koji mogu sadržavati 50-150 pojedinačnih plodova.
Prosječna banana teži oko 120 grama i duga je oko 15 cm. Sadržaj unutar kore je mesnati, meki dio krem do žute, narančaste, ili čak kestenjaste boje. Može biti čvrst, čak i gumenast kada je nezreo, mijenjajući se u nježan i satenast, ili pak mek i brašnast kada sazri. Okus može biti blag i sladak ili polukiseo, s jabučnom aromom. Jedan od simbola banane je njena prepoznatljiva žuta boja zrelog ploda, ali nisu sve banane takve.
Zrele banane mogu se sušiti i usitniti u prah prilikom čega ne gube svoj okus. Koriste se u prehrambenoj i mljekarskoj industriji.
Od trupaca, kore i listova banane radi se hrana za životinje.
Danas je rasprostranjeno više od 100 podvrsta banana koje su obuhvaćene dvjema vrstama: slatke banane (Musa sapienta, Musa nana) i brašnaste banane (Musa paradisiaca).
Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g
kcal/kJ 89/371
Ukupno bjelančevina (g) 1,09
Ukupno ugljikohidrata (g) 22,84
Dijetalna vlakna (g) 2,60
Ukupno masti (g) 0,33
Kolesterol (mg) 0,00

- 09:06 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

petak, 12.05.2006.

Piletina punjena špinatom i rikotom









Priprema:

1. Zarežite “rasporak” na jednoj strani svakog komada pilećih prsa kako biste napravili “džep” u koji ćete staviti nadjev. Budite pažljivi da ne prerežete previše.

2. Zagrijte polovinu ulja u teflonskoj tavi. Dodajte luk i pržite polagano 2-3 minute, dok ne omekša. Dodajte muškatni oraščić i špinat te nastavite pržiti oko 3-4 minute, sve dok se špinat ne skuha i sva vlaga ne ispari. Na kraju dodajte začine i rikotu.

3. Napunite pileća prsa smjesom od špinata i zatvorite ih čačkalicama (vidi korake sliku). Prije zagrijte pećnicu na 200°C.

4. Zagrijte preostalo ulje u teflonskoj tavi. Stavite pileća prsa i pržite ih dok ne dobiju smeđu boju sa svake strane. Stavite sve u vatrostalnu zdjelu i dodajte pileći temeljac. Stavite u pećnicu i pecite 25-30 minuta dok piletina ne bude sasvim gotova.

Sastojci:
- 4 komada pilećih prsa, bez kostiju i kože, svaki težine oko 150 g
- 2 žlice laganog biljnog ulja
- 1 mali luk, sitno narezan
- 1 žličica naribanog muškatnog oraščića
- 125 g špinata, opranog, ocijeđenog i grubo narezanog
- sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 200 g rikota sira
- 150 ml pilećeg temeljca

Trajanje pripreme: 55 min

Porijeklo:
Španjolska

- 14:47 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

Salata od krastavaca s vrhnjem - ( Meni najdraža salatica)








Potrebno je :
1 srednje veliki krastavac,
sol, 2 žlice ulja,
1 čaša kiselog vrhnja,
1 žlica najseckanog peršina,
1 mala glavica luka,
mljevena paprika,
prostohvat šećera.

njamiOprani i neoguljeni krastavac izrežemo na što tanje ploške. Posolimo i pouljimo.
Vrhnje istučemo metlicom za mućenje da postane glatko, primiješamo mu nasjeckano mirisno začinsko bilje, sitno nasjeckani luk i mljevenu papriku te sve prelijemo po izrezanom krastavcu. Pustimo da neko vrijeme odstoji kako bi se okusi međusobno proželi. njami

Vrijeme pripremanja ;10 minuta.

Savjet tajnice;Ako u tako pripremljene krastavce dodate tunjevinu, može se jesti i kao samostalan obrok, ili kao prilog bilo kojem jelu..!

- 14:44 - Dodaj nešto.. (1) - Isprintaj recept.. - #

<< Arhiva >>

< srpanj, 2006  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Trudit ću se da bude samo zdrava hrana, da mi svi budete zdravi i mršavi.. :)

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se