Dezerter

01.10.2008., srijeda

Komentar korupcije na Svečilištu u Zagrebu

Priča o mom odbijanju služenja vojnog roka je završila presudom od mjesec dana zatvora koja se nije izvršila, već mi je dosuđena uvjetna kazna s rokom kušnje od godinu dana. Prošla je i ta uvjetna kazna i sad sam opet slobodan čovjek.
Čime se bavim danas?
Radim kao software inžinjer, u slobodno vrijeme razvijam software pod združenim nazivom Professional Crossword Software, razvijam web stranice i uređujem Forum ZG.

Pozivam Vas sve koji ste me podržavali ili ne da se registrirate na forumu.


Evo prenosim na blog komentar sa Foruma ZG o korupciji na Sveučilištu u Zagrebu:

Vijest o uhićenju korumpiranih sveučilišnih profesora me obradovala znatno više od bilo koje vijesti o uhićenju sitnog uličnog lopova, džepara, provaljivača u stanove, kradljivca automobila... Lopovi barem ne traže od društva da im prizna visoki društveni status i položaj, skrivaju se i žive u anonimnosti.

Ali kad netko licemjerno uživa u statusu društvene elite, a paralelno ilegalno zarađuje, i to u društvenim institucijama, to je nekako teže podnijeti. Moram odmah naglasiti da u ovom komentaru ne pišem o svim sveučilišnim profesorima. Većina njih je svoj status pošteno zaslužila, i čuvaju ga svojim radom i ponašanjem. Problem je u onoj manjini, u profesorima koji su ne znam iz kojih razloga pomislili da su postali nedodirljivi Bogovi istog trena kad su došli do tog položaja. I postanu oni sveučilišni profesori i nitko više im ravan nije, zakoni i moral za njih više ne postoje. Državno sveučilište postane njihova privatna tvrtka. Vrijeđaju studente s pola snage jer im eto nisu ni do jaja koja se skoro po podu vuku, pa zbog njih moraju hodati visoko uzdignute glave i napuhnutog trbuha. A studenticama bez srama do znanja daju da je bolje da se knjige ostave i prime se tih istih jaja. Državna plaća sveučilišnog profesora nije dovoljna za takve veličine. Ionako im se ne da pošteno ispitati sve studente, nije loše kada plate, a ni ispit ne treba održati. I tako ispiti završe na vikend akcijama, matematika i fizika za 1000 eura, osnove prometa gratis.

I zato me posebno obradovala akcija Indeks. Iako je sve izgledalo kao da je vlada angažirala Jakova Sedlara da režira akciju za medije, i sve je samo velika reklama uspješnosti rada državnih institucija, konačan rezultat ipak treba pozdraviti. Pitanje je zašto tek sada, ali bolje sada nego nikad. Već prije deset godina javna je tajna bila da se ispiti mogu kupiti na prometu i ekonomiji. Navodno je jedan profesor na početku semestra na ploču napisao broj, a broj je bio cijena ispita, i to se znalo... Ako zaboravimo motive, onda možemo biti sretni da će ovakve akcije barem donekle zastrašiti nedodirljive bahate jajane. A bahati jajani u Hrvatskoj postaju mnogi koji zarade veliku količinu novca, koji steknu neki položaj u državnim poduzećima, državnoj upravi ili vlasti. Da ne bude zabune, nije rijedak slučaj da i nekim ženama narastu takva jaja. Vrijeme da svi uzmemo škare u ruke!!!

www.forumzg.com
- 22:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.08.2008., srijeda

Osobna stranica

Krunoslav Funtak personal page
software engineer
SCJP (Sun Certified Java Programmer)

Forum ZG
Forum ZG je otvoreni zagrebački forum. Sudjelujte u raspravi o aktualnim temama u gradu Zagrebu i vašim kvartovima. Iskoristite uslugu besplatnog oglašavanja u rubrici besplatni oglasi.
www.forumzg.com

Free Site Development
www.freesitedevelopment.com

Professional Crossword Software Official Site
www.professionalcrosswordsoftware.com

Professional Crossword Software's world crossword composing contest
http://www.professionalcrosswordsoftware.com/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=63

Professional Crossword Generator English preview ver 1.0 with 700.000 words

Professional Crossword Generator preview ver 1.0 published

My calendar

* Curriculum Vitae (CV)
* Services
* Instructions
* Professional Crossword Software

Professional Crossword Generator
Professional Crossword Publisher
Professional Crossword Solver

http://kfuntak.googlepages.com/home


Krunoslav Funtak osobna stranica
inžinjer za razvoj softwarea
SCJP (Certificirani Sun Java Programer)

engleski (English)

* Životopis
* Usluge
* Instrukcije
* Profesionalni software za križaljke

http://kfuntak.googlepages.com/krunoslavfuntakosobnastranica

- 13:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.06.2008., petak

Nastavak priče o krađi sica

26.06.2008. 18:30 - 23:00
Pošto u ovom slučaju policija naravno ne može ništa napraviti, a niti će pokušati, odlučio sam provesti jedno popodne u kvartu gdje se dogodila krađa i pokušati pronaći neke lokalne klince koji su to možda napravili. Sjedio sam neko vrijeme u kafiću pored kojeg je ukraden sic sa bicikla i promatrao cijeli trg ispred Doma sportova. Spazio sam sumnjivog klinca, starog između 13 i 16 god. koji je sjedio na rubu trga, nakon nekog vremena stigao mu je i prijatelj. Pratio sam ih kad su krenuli s trga i otišli su ravno do Casina na Trešnjevačkom placu i nakon par minuta iz Casina u kladionicu preko puta. Nakon toga su sjeli pred crkvu, jedan od njih je zavirio unutra i zatim su nastavili do igraonice Dafne na adresi Trakošćanska 9. Pored igraonice je zapušteno dvorište i prizemlje pa sam posumnjao da ondje možda provode vrijeme. Uglavnom kad sam stigao doma, iza 20:00, htio sam samo policijskoj u Nehajskoj izraziti sumnju prema tom prostoru pored Trakošćanske 9 kako bi eventualno provjerili tko ondje dolazi i legitimirali ih. Imam i lošiju fotografiju tih klinaca pa ću iskoristiti to što je ova vijest objavljena na blog.hr naslovnici i staviti ovdje sliku. Ako netko zna nešto o njima bio bi zahvalan za informaciju. A ako netko zna roditelje može ih slobodno obavijestiti da im se djeca (maloljetna) skiću pa Casinu i kladionici u kvartu.

Nazvao sam policijsku postaju u Nehajskoj, prvo slijedi naravno bahati pristup tipa "koji kurac ja njih uopće zovem". Pita me imam li kakvih dokaza da su oni lopovi, odgovorio sam da ne, ali samo želim izraziti sumnju i kao što sam već naveo javiti im u koji prostor zalaze. Nakon toga je operativka rekla da mogu doći nadopuniti kaznenu prijavu u policijsku postaju. Pitao sam mogu li odmah, odgovorila je da. Stigao sam oko 21:45 u policijsku postaju u Nehajkoj 7. Policajka na porti mi je rekla da dođem u 7 ujutro. Inzistirao sam da me prime tad jer ne mislim dolaziti opet s Trnja ujutro. Onda mi je odgovorila da imaju neki razgovor i da noćna smjena počinje u 22:30 i da mogu tada pokušati. Također je rekla da ne garantira da će imati vremena jer noću imaju manje službenika i u slučaju većeg broja intervencija me ne mogu primiti. Sjeo sam u kafić preko puta, pogledao drugo poluvrijeme utakmice i vratio se u postaju. Novi ljudi su već bili na porti. Ponovno sam objasnio zašto sam tamo, na to su rekli da ću vjerojatno čekati do jutra da bi me stigli primiti.

27.06.2008. 07:00
Došao sam ponovno u postaju. Čekao sam negdje do 7:30 da me prime iako nitko nije bio primljen prije mene. Objasnio sam opet priču. Policajac je rekao da prema slikama ih oni ne mogu pronaći što nisam ni očekivao. Uglavnom sve je završilo na tome da mi je rekao da ako ih ponovno primjetim da nazovem policijsku postaju kako bi poslalo patrolu kako bi ih legitimirali. Kad sam mu spomenuo sumnjivi prostor oko Trakošćanske 9, policajac me zapitao zašto sam nisam provjerio što je unutra (očito i policiji odgovara da uzmemo pravdu u svoje ruke i obavljamo njihov posao).

Uglavnom, svratit ću još na koju kavu u taj kvart. Ukoliko su slučajno to učinili ovi klinci ili ako se otkriju u nekoj drugoj krađi, onda se neće lako izvući. Lako je saznati gdje žive i porazgovarati s roditeljima (uz nadu da nisu jednaki kreteni).


Kao što rekoh, riječ je o maloj krađi, ali iz principa ne smijemo lako prelaziti preko takvih stvari...

FOTOGRAFIJA SUMNJIVACA

FORUM: OBJAVLJUJEM RAT KRADLJIVCIMA BICIKALA


- 10:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

25.06.2008., srijeda

Poruka lopovu koji mi je ukrao sic sa bicikla

Nevezano uz temu bloga, ali nema veze...

U srijedu, 25.06.2008., između 14:00 i 18:30, ispred plivališta Mladost kod doma sportova, ukraden mi je sic sa bicikla. Dogodilo se ispred kafića na kojem je bila puna terasa ljudi. Nije riječ o velikoj materijalnoj šteti, ali iz principa ne podnosim ovakve stvari. Istog trenutka kad sam shvatio što se dogodilo, nazvao sam policiju, prespojili su me u policijsku postaju Nehajska (Trešnjevka). Kada sam naveo razlog zbog kojega zovem, policajac odgovorio da krađu moram doći prijaviti u policijsku postaju. Zatražio sam da pošalje nekoga na mjesto događaja. Na to je bezobrazno odgovorio da li ja od njih očekujem da oni sad ispituju ljude koji tamo sjede. Tek nakon što sam povišenim tonom ponovno zamolio da nekog pošalje, odgovorio je potvrdno. Pola sata nakon poziva došli su dvojica policajaca. Postupili su korektno, napravili zapisnik i ispitali nekoliko potencijalnih svjedoka.

Dakle riječ je o manjoj materijalnoj šteti, ali prva reakcija policije je bila takva da ako ne inzistirate da poduzmu išta, to neće ni učiniti. Iz toga proizlazi da je sasvim normalno da vam netko krade stvari vrijedne recimo 200 do 400 kuna.

A sad poruka lopovu. Pretpostavljam da je riječ o nekom bezobraznom klincu iz kvarta ili nekom lokalnom narkiću ili pijancu koji očito krade sve što stigne. Pročitaj ostatak bloga pa vidi što sam sposoban napraviti iz principa. Ako te ikojim slučajem pronađem (što znam da je gotovo nemoguće, ali znam da živiš u blizini doma sportova) neću žaliti svoje vrijeme koje ću morati provesti u zatvoru ako tebe ozlijedim. Bit će ti ovo najskuplja stvar koju si ikad ukrao. Neću štedjeti debila poput tebe, nije te šteta. Eto toliko od mene...

Forum: OBJAVLJUJEM RAT KRADLJIVCIMA BICIKALA

- 19:57 - Komentari (25) - Isprintaj - #

23.06.2008., ponedjeljak

Zabrana polaganja vijenaca antifašistima od strane dubrovačke HVIDR-e

Dugo nisam pisao ništa na blogu, ali danas me jednostavno kao kamen pogodila vijest iz naslova. Samo ću napisati komentar koji sam ostavio i na stranici HVIDR-e uz navedenu vijest.

"Sramotno je reagiranje dubrovačke HVIDR-e. Umjesto da borci Domovinskog Rata budu ponos Hrvatske, postaju sramota ovakvim svojim istupanjem. Prva stvar je trpanje atifašizma i komunizma u isti koš. To što je komunistička Jugoslavija izgrađena na temeljima antifašizma ne umanjuje vrijednost antifašističke borbe. KOMUNIZAM je zlo jer su u njemu ugrožena osnovna prava čovjeka. Za FAŠIZAM vrijedi isto. ANTIFAŠIZAM je borba protiv fašizma i tu treba stati. Veličanjem ANTIFAŠIZMA nitko ne veliča KOMUNIZAM već borbu za slobodu i osnovna prava čovjeka.
Sramotno je istupanje ROBERTA HAUSVIČKE koji se usuđuje nekome zabranjivati polaganje vijenaca. ANTIFAŠIZAM i DOMOVINSKI RAT su jednako vrijedni kao borba za slobodu. Umjesto da budete heroji i ponos naroda, pokazujete se nepoznavateljima povijesti. Pokazujete se kao maloumni ljudi koji ne razmišljaju svojom glavom, kao oni koje svatko pametniji u cilju svojih interesa može opet povesti u rat.
ROBERTE HAUSVIČKA, ne usuđuj mi se slučajno zabraniti da stupim na bilo koji dio hrvatskog tla, jer na to imam pravo jednako kao i ti. Ako samo pomisliš da imaš veće pravo na to od mene, onda si za mene jednak agresoru, bilo onom njemačkom ili talijanskom fašistu ili onom srpskom četniku. Vjeruj mi ROBERTE dolazi novo vrijeme pametnijih ljudi u kojem za takve kao što si ti nema mjesta. Sretno ti bilo u tvojim zabludama."
- 20:10 - Komentari (7) - Isprintaj - #

10.09.2007., ponedjeljak

Presuda kaznenog odjela Općinskog suda u Zagrebu

Poslovni broj: XLIII KO-1802/07

U IME REPUBLIKE HRVATSKE

PRESUDA

Općinski sud u Zagrebu, po sucu toga suda Sanji Mazalin, kao sucu pojedincu, uz sudjelovanje Marine Pršir kao zapisničara, u kaznenom predmetu protiv okrivljenog FUNTAK KRUNOSLAVA zbog kaznenog djela iz članka 364. stavak 1. Kaznenog zakona (dalje u tekstu: KZ), a povodom optužnog prijedloga ODO Zagreb, broj K-DO-8524/07 podnesenog dana 22. svibnja 2007. godine, prihvaćajući zahtjev za izdavanje kaznenog naloga, dana 23. srpnja 2007. godine

presudio je

Temeljem članka 448. stavak 1. Zakona o kaznenog zakon (dalje u tekstu: ZKP) izdaje se

KAZNENI NALOG

okrivljeni KRUNOSLAV FUNTAK, sin Franje i Milke, rođen 25. prosinac 1979. g. u Bjelovaru, s prebivalištem u Zagrebu, I Pile br. 21, Hrvat, drž. RH, djelatnik, sa završenom SSS, neoženjen, bez djece, neosuđivan, nalazi se na slobodi,

kriv je

što je:
- nakon što je prethodno 27. veljače 1996. godine, u Zagrebu kao vojni obveznik uveden u vojnu evidenciju Ureda za obranu Centar-Medveščak-Trnje, te 19. rujna 1997. godine novačen i ocijenjen sposobnim za vojnu službu, dana 28. kolovoza 2006. godine bez osnovanog razloga se nije odazvao pozivu Ureda za obranu Centar-Medveščak-Trnje, radi upućivanja na služenje vojnog roka u VP Sinj, iako je navedeni poziv primio osobno 24. srpnja 2006. godine,
- dakle, bez opravdanog razloga nije došao u određeno vrijeme ba služenje vojnog roka,
- čime je počinio kazneno djelo protiv Oružanih snaga Republike Hrvatske - neodazivanje pozivu i izbjegavanja vojne službe, opisano i kažnjivo po čl. 364. st. 1. KZ-a

Na temelju članka 67. KZ-a okrivljenom KRUNOSLAVU FUNTAKU

izriče se

KAZNA ZATVORA U TRAJANJU OD 1(JEDNOG) MJESECA

te se na temelju članka 67. KZ-a istodobno primjenjuje

UVJETNA OSUDA

kojom mu se izrečena kazna zatvora u trajanju od 1 (jednog) mjeseca neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od 1 (jedne) godine ne počini novo kazneno djelo.

Na temelju članka 122. stavak 1. u svezi članka 119. stavak 2. točka 6. ZKP-a okrivljeni je dužan naknaditi troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 300,00 (tristotine) kuna.

Obrazloženje

ODO Zagreb podnijelo je optužni prijedlog protiv okrivljenog Krunoslava Funtaka zbog kaznenog djela iz članka 364. stavak 1. KZ-a s prijedlogom da se okrivljenom na temelju članka 448. ZKP-a izda kazneni nalog izricanjem kazne zatvora u trajanju od 1 (jednog) mjeseca s tim da se prema istome primjeni uvjetna osuda kojom mu se izrečena kazna zatvora u trajanju od 1 (jednog) mjeseca neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od 1 (jedne) godine ne počini novo kazneno djelo.

Razmatrajući prijedlog ovlaštenog tužitelja ovaj sud našao je kako podaci o optužnom prijedlogu i spisu predmeta pružaju dovoljno osnove za izdavanje kaznenog naloga.

Naime, činjenično stanje koje proizlazi iz dokaza priležećih spisu i to iz Posebnog izvješća VIII PP Zagreb broj 511-19-34/3-K-517/07 od 11. travnja 2007. godine, Kaznene prijave Uprave za obranu Zagreb od 20. veljače 2007. f., preslika poziva upućenih okrivljeniku, preslike dostavnice od 24. srpnja 2006. godine, preslike jediničnog kartona, zaključke Ureda za obranu Centar-Medveščak-Trnje, zahtjeva za oduzimanje putne isprave, neospornim ukazuje da je okrivljeni Krunoslav Funtak nakon što je prethodno 27. veljače 1996. godine, u Zagrebu kao vojni obveznik uveden u vojnu evidenciju Ureda za obranu Centar-Medveščak-Trnje, te 19. rujna 1997. godine novačen i ocijenjen sposobnim za vojnu službu, dana 28. kolovoza 2006. godine bez osnovanog razloga se nije odazvao pozivu Ureda za obranu Centar-Medveščak-Trnje, radi upućivanja na služenje vojnog roka u VP Sinj, iako je navedeni poziv primio osobno 24. srpnja 2006. godine.

Iz navedenog također proizlazi da je okrivljeni bio svjestan da bez opravdanog razloga nije došaou određeno vrijeme na služenje vojnog roka, a upravo to je i htio te je tako postupao s oblikom krivnje koji se naziva izravna namjera.

Na temelju navedenog sud je utvrdio kako su se u ponašanju okrivljenog ostvarila sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga iz članka 364. stavak 1. KZ-a.

Sud također nalazi kako predložena kazna zatvora u trajanju od 1 (jednog) mjeseca s time da se kazna zatvora neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od 1 (jedne) godine ne počini novo kazneno djelo primjerena načinu djelovanja okrivljenog, stupnju ugroženosti povrijeđenog dobra, okolnostima pod kojima je djelo počinjeno te njegovim osobnim prilikama, a isto tako da u potpunosti može utjecati na okrivljenog da ubuduće ne čine takva ili slična kaznena djela, a isto tako ovakva je kazna primjerena upozorenju i utjecaju na ostale građane da ne vrše kaznena djela te će se na taj način i kod okrivljenog i kod ostalih građana razviti svijest o štetnosti i pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja.

Stoga je sud prihvatio prijedlog ODO-a i osudio okrivljenog na kaznu zatvora u trajanju od 1(jednog) mjeseca s rokom kušnje od 1 (jedne) godine smatrajući, dakle, istu primjerenom ostvarivanju svrhe kažnjavanja.

Temeljem u izreci citiranih zakonskih odredbi sud je odredio kako je okrivljenik dužan naknaditi trošak kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 300,00 kuna.

U Zagrebu, 23. srpnja 2007. godine

Zapisničar:
Marina Pršir v.r.
Sudac:
Sanja Mazalin v.r.

UPUTA O PRAVU NA ŽALBU:

Protiv ove presude okrivljeni ili njegov branitelj imaju pravo u roku od 8 (osam) dana po primitku presude podnijeti prigovor protiv kaznenog naloga. Prigovor se podnosi ovom sudu. Prigovor ne mora biti obrazložen, a u njemu mogu biti predloženi dokazi u korist obrane.
Ukoliko prigovor bude pravodobno podnesen, bit će određena glavna rasprava, a u suprotnom kazneni nalog će postati pravomoćan te izrečena kazna ima biti izvršena.

DNA:
1. ODO Zagreb
2. Okrivljenik

Za točnost otpravka - ovlaštena službena osoba
Milanka Burić

***

U prvom dijelu ovog posta nalazi se prepiska presude u mom slučaju koji sam detaljno opisivao na blogu. U nastavku moj komentar na presudu:

Kao prvo moram reći da sam zadovoljan presudom te ne namjeravam uložiti žalbu. Kao što sam i do sada govorio bio sam svjestan svojeg postupanja i bio spreman prihvatiti sankcije. Iznenadilo me što se u ovakvom slučaju na civilnom sudu ipak može donijeti kazna zatvora od jednog mjeseca umjesto novčane kazne. U slučaju da nije riječ o uvjetnoj presudi, bez pogovora bi prihvatio služenje kazne.
Moram se osvrnuti na obrazloženje presude i dio u kojem se kaže da je sud na temelju navedenog utvrdio kako su se u ponašanju okrivljenog ostvarila sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga. Naime, nije mi jasno je li riječ o pogrešci ili namjeri iznošenja ovakvog stava. Također mi nije jasno ako nije riječ o pogrešci na temelju čega to navedenog sud dolazi do tog zaključka. Otvoreno priznajem da sam u životu konzumirao maksimalno 3 dima trave u davnim studentskim danima i da nikakvih drugih iskustava s opojnim drogama nemam.

***

Drago mi je da je slučaj doveden do kraja jer sam u blogu upozoravao na čestu neučinkovitost i sporost našeg pravosuđa. Ovo je jedan od dokaza da se stvari u hrvatskom pravosuđu znatno popravljaju, a slučajevi se brže dovode do konačnog rješenja. Također ističem zadovoljstvo kompromisom koji je napravljen ovom presudom budući da ću kao okrivljenik pred kaznenim zakonom snositi posljedice okrivljujuće presude, a opet mi neće biti oduzeta sloboda. Time smatram da je država, tj. društvo kroz institucije države izvršilo primjerene sankcije prema meni zbog nepoštivanja zakona, a opet prihvatilo moj nepokolebljivi stav o principu novačenja te mi omogućilo da kao pojedinac svojim radom i djelovanjem i dalje unatoč tome pridonosim društvu ne kršeći druge zakone.

Sad se samo naravno postavlja pitanje što u slučaju novog poziva na služenje vojnog roka budući da mi vojna obveza traje do navršene 30. godine života. Sud je bio i tijekom vođenja ovog postupka upoznat s mojim stavom da ni u kom slučaju neću prihvatiti služenje vojne obveze. Ukoliko dođe do ponovljenog slučaja, sigurno me čeka kazna koja neće više biti uvjetna zbog ponovljenog kaznenog djela. Nadam se da do tog neće doći jer je Hrvatska pred ukidanjem obveze služenja vojnog roka. Ukoliko se to ipak dogodi, prihvatit ću sankcije.

Pozdrav svim čitateljima bloga i zahvala na svim komentarima, i onim osuđujućim i onima podrške.


- 15:59 - Komentari (11) - Isprintaj - #

12.04.2007., četvrtak

Razgovor u policijskoj postaji

Srijeda, 11.04., zbog kaznene prijave državnog odvjetništva, priveden sam u policijsku postaju Trnje. Prema sudskom nalogu policija je trebala sastaviti izvještaj s mojom izjavom o razlozima neodazivanja na poziv za služenje vojnog roka. Nakon jednosatnog razgovora i sastavljenog izvješća odvezli su me u vojni ured. U vojnom uredu za obranu sam razgovarao osobno s načelnikom. Odbio sam preuzeti novi poziv za služenje vojnog roka. Upoznat sam s time da još uvijek imam pravo podnijeti zahtjev za civilno služenje ili zatražiti ponovnu procjenu zdravstvenog stanja za sposobnost služenja vojnog roka. Zatim sam odgovorio da ostajem kod prije predane izjave u kojoj stoji da se neću dobrovoljno odazivati na služenje. Načelnik ureda za obranu je rekao da je onda dalje za moj slučaj zaduženo državno odvjetništvo. Nakon 2-minutnog razgovora u uredu za obranu, bio sam slobodan otići. S policijom sam se odvezao natrag na Trnje.
Mogući konačan rezultat slučaja koji vodi državno odvjetništvo je novčana kazna od 1500kn za neodazivanje na služenje vojnog roka. Brzina vođenja postupka među ostalim ovisi o tome čita li netko iz državnog odvjetništva ovaj blog.

- 14:22 - Komentari (18) - Isprintaj - #

13.03.2007., utorak

Rješenje o produljenju novačke obveze

Pozdrav svima, evo prijepisa najnovijeg rješenja iz MORHa o produljenju novačke obveze.

REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO OBRANE
ZAGREB

UPRAVA ZA LJUDSKE RESURSE
UPRAVA ZA OBRANU ZAGREB

KLASA: UP/I 800-02/07-01/184
URBROJ: 512M2-5002-07-2

Zagreb, 07. ožujka 2007.


Uprava za obranu Zagreb rješavajući po službenoj dužnosti u predmetu produljenja novačke obveze novaka Krunoslava Funtaka (op. a. otkrivam namjerno svoje ime i prezime), na temelju članka 77. stavka 1. Zakona o obrani ("Narodne novine" br. 33/02 i 58/02) donosi

RJEŠENJE

1. Novaku Krunoslavu Funtaku, rođenom 25. prosinca 1979. godine, iz Zagreba, I Pile 21, produljuje se novačka obveza do kraja kalendarske godine u kojoj navršava trideset godina života tj. do 31. prosinca 2009. godine.
2. Žalba protiv rješenja ne zadržava izvršenje rješenja

Obrazloženje

Novak Krunoslav Funtak, trebao je biti upućen na služenje vojnog roka u smislu članka 43. stavka 1. Zakona o obrani, najkasnije do kraja 2006. godine, jer je u toj kalendarskoj godini navršio 27 godina života.
Dana 27. veljače 1996. godine imenovani je uveden u vojnu evidenciju Ureda za obranu Centar-Medveščak-Trnje, a sposobnost za vojnu obvezu je ocjenjena.
Pozivi upućeni imenovanom vraćali su se sa naznakom "obaviješten nije podigao pošiljku".
Poradi ne odaziva na služenje vojnog roka u VP 3134 Sinj s danom 28. kolovoza 2006. godine, nadležni ured za obranu donio je zaključak o prisilnom dovođenju u vojnu poštu. Sukladno izvješću MUP-a RH od 05. rujna 2006. godine, novak nije zatečen na prijavljenoj adresi.
Nadležni ured za obranu raspisao je potragu i zatražio je oduzimanje putne isprave za imenovanog putem MUP-a RH.
Kako je imenovani navršio 27 godina života, a zbog ne izvršavanja svojih obveza glede novačke obveze odnosno obveze reguliranja vojne obveze, nije mogao biti upućen na služenje vojnog roka, donijeto je u skladu s člankom 43. stavkom 2. Zakona o obrani rješenje kojim mu se produljuje novačka obveza do kraja kalendarske godine u kojoj će navršiti 30 godina života.
Zbog ne izvršavanja vojne obveze imenovani novak podliježe utvrđivanju prekršajne i kaznene odgovornosti.
Odluka o žalbi temelji se na odredbi članka 77. stavka 3. istog Zakona.
UPUTA O PRAVNOM LIJEKU
Protiv ovog rješenja stranka može izjaviti žalbu Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u roku od 15 dana od dana primitka rješenja putem Uprave za obranu Zagreb, Čerinina 23, Zagreb.
Žalba se predaje neposredno u pismenom obliku ili usmeno na zapisnik, ili se šalje poštom.
Ovo je rješenje oslobođeno plaćanja pristojbi na temelju članka 7. točke 17. Zakona o upravnim pristojbama ("Narodne novine" broj 8/96, 77/96, 95/97, 131/97, 68/98, 66/99, 145/99, 30/00, 163/03, 17/04, 110/04, 141/04, 150/05, 153/05).

ZŠ/ŽG

N A Č E L N I K
Mirko Vukičević


Dostaviti:
1. Krunoslav Funtak,
Zagreb, I Pile 21.
2. UO Centar-Medveščak-Trnje
3. Pismohrana, ovdje


Ovaj tjedan ću se pojaviti u vojnom uredu i postaviti upit zašto u obrazloženju nije spomenuta izjava kojom sam u potpunosti odbio služiti vojni rok bilo civilno ili pod oružjem. Drugim riječima, zašto izjava u kojoj sam naveo da se nikada neću dobrovoljno javiti na služenje vojnog roka nije uzeta u obzir. Očito je da slijedi ista administrativna procedura kao i ova koja je završila gornjim rješenjem. I tako sve do ukidanja obveznog služenja vojnog roka.

- 10:26 - Komentari (12) - Isprintaj - #

27.12.2006., srijeda

Čestit Božić i puno sreće svima u novoj godini

Pozdrav svima! Nisam u buksi, ništa se zanimljivo ne događa pa nemam više o čemu pisati na blogu. Mislim da je vrijeme da počnem razmišljati o novoj temi i novom blogu!

- 19:22 - Komentari (27) - Isprintaj - #

07.11.2006., utorak

Osvrt na komentare

Objava vijesti o blogu je opet potakla raspravu komentatora na blogu. Dosad sam u blogu već odgovorio uglavnom na sve tipove komentara, neću se ponavljati. Drago mi je da postoji velik broj ljudi koji razumije besmislenost služenja vojnog roka. Zapravo samo služenje vojnog roka postaje sve besmislenije s trendom pozitivne promjene svijesti. Postoje nova učinkovitija sredstva za borbu za očuvanje mira i sigurnosti zemlje od obučavanja građana za rukovanje oružjem. Već sam pisao o tome da ratove pokreću manipulatori na položajima moći u korist vlastitih interesa, totalitarna društva ili sustavno potlačivanje određenih skupina. Prosječnom pojedincu u demokratskom društvu rat izlazi iz svih okvira njegovih interesa. Širenje svijesti o tome dovodi do nemogućnosti mobiliziranja građana za potrebe rata.
Kako je došlo do rata u Hrvatskoj i šire na prostoru bivše Jugoslavije? Žalosno je mišljenje da je rat pokrenuo cijeli srpski narod. Jadni su oni Hrvati koji mrze Srbe i obrnuto, oni koji ne mogu šire sagledati stvari. Takvi su najlakše sredstvo pokretanja novog sukoba u kojima će oni sami biti najveće žrtve. Temelji za rat u Jugoslaviji su se gradili godinama počevši od same uspostave Jugoslavije u kojoj nije postojala prava ravnopravnost među narodima. Komunizam, jednoumlje, totalitaristička idiotska ideologija štovanja jednog bezgrešnog vođe. Odlazak tog autoritativnog vođe koji je donekle svojom karizmom (ali i drugim represivnim sredstvima) održavao postojeće stanje. Pojava manipulatora koji su uvjerili određene narode i manjinske skupine da im prijeti opasnost od onih drugih, možemo kao prvog istaknuti Miloševića. Uz sve navedeno, u tom komunizmu koji nije bio drag ni zapadu, a ni istoku, postojalo je i sustavno naoružavanje zbog opasnosti od tkz. "belosvetskih usijanih glava" i "neprijatelja koji nikad ne spava". Jugoslavija se godinama pripremala za neizbježnu katastrofu. Bilo je pokušaja da se na vrijeme zaustavi neizbježan slijed; hrvatsko proljeće, prosvjedi 200.000 ljudi protiv Miloševića u Beogradu. Jednostavno je nedostajalo dovoljno osvještenih ljudi koji su također trebali istupiti. Žrtve sustava su završili u zatvorima, otišli su iz zemlje. Krivci za rat nisu Srbi, nego svi oni koji nisu bili sposobni razmišljati svojom glavom, svi oni koji su slijepo poštivali zakone, svi oni koji nisu imali hrabrosti istupiti protiv neodrživog samoubilačkog sistema. Većinom isti takvi ljudi pišu primitivne komentare protiv mojeg dezertiranja, nazivaju me izdajnikom, Srbinom, četnikom... Upravo je takva primitivnost i maloumnost najveći krivac za rat koji smo prošli.
Nekoliko sam puta naveo da su hrvatski branitelji pravi heroji rata. U to vrijeme sam bio premlad da se priključim borbi, da sam bio stariji možda danas ne bi ni bio živ. Danas imamo drugačiju situaciju i moramo se drugim sredstvima nastaviti boriti za sigurnost države. Danas samo nastavljam borbu koju su započeli hrvatski branitelji. Sad je vrijeme za sukob sa svim potencijalnim elementima koji uopće dovode do rata.
Žalosno mi je kad se branitelji pitaju zašto su se uopće borili kad ovakvi kao ja dezertiraju. Bilo bi mi puno draže kad bi izašli na ulice i stali pred vladu tražeći svoja prava. Upravo će se dijeliti dionice "braniteljima" od kojih velik dio njih nikad nije bio u borbi. Zakinut će se pravi borci jer će svoj dio morati dijeliti s onima koji dobivaju udio samo da bi netko skupio političke bodove.
Velik dio građana hrvatske još uvijek je nedovoljno obrazovan ili jednostavno pripada generaciji na izmaku koja je odgajana u komunizmu i nekadašnjeg neosporivog Tita su zamijenili sa HDZ-om. Zdrav razum u Hrvatskoj još uvijek nema puno izgleda. Dok imamo pasivne građane, imamo političare koji trče za svojim interesima, kriminal, korupciju... I nije to samo fraza o lošoj vlasti koja se provlači u svim društvima, u Hrvatskoj je to stvarnost.
- 11:45 - Komentari (24) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2008  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se