Komentari

maithreya.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • jelen

    I Oštrc je dakle "pao" ;-) Da li znaš koji stari gradovi su vam još sad ostali za posjetiti na Ivanščici? Meni se čini da Pusti Lobor i Židovina ako sam vas dobro pratio. Ima ova naša planina tih utvrda ko rijetko koja...

    Dan prvog svibnja je jedan rijetki datum kad se stvarno ne želim zaputiti u planinu... previše kojekakvih nakaradnih kreatura se može naći u planini toga dana, kao što ste i sami imali priliku vidjeti.

    Što se tiče planinarskih domova osim Majera nema u okolici niti jedan drugi. Ali ima nešto još zanimljivije dalje na zapadu na livadi Vučikovec tamo je koliba koju održava eko klub, a livada je stanište orhideja. Ako ćete to nekad poželjeti posjetiti najlakše vam je iz Lepoglave doći u stari kamenolom Vudelje i onda se gore popeti do livade kroz kamenolom po serpentinskom putu.

    avatar

    03.05.2016. (21:57)    -   -   -   -  

  • Unusual suspect

    Nisam ni sam znao da nam je nešto ostalo. To jest, sad prvi put čujem da je Židovina ruševina, to jest stari grad. Morao bih bolje čitati taj planinarski dnevnik kad ga već imam :D Baš smo sasvim slučajno (sinkronicitet) planirali ići sljedeću subotu tamo!

    A kako do Pustog Lobora? Hvala na idejama :)

    avatar

    04.05.2016. (11:47)    -   -   -   -  

  • jelen

    http://www.casopis-gradjevinar.hr/assets/Uploads/JCE-55-2003-12-07.pdf

    Tu možeš pročitati odlične opise nekih utvrda uključujući i Židovinu. Židovina je najmanje poznata od svih zato i nije ucrtana na starijim planinarskim kartama. Znalo se da postoji ta utvrda jer je zabilježena u povijesnim dokumentima ali nije bilo sigurno gdje je točno bila. Krajem '90ih je tek sa sigurnošću utvrđena lokacija. Bio sam na Židovini jedanput, nisu grandiozni ostaci zidina kao kod ostalih, ali isplati se vidjeti i to.
    A Pusti Lobor je najlakše osvojiti ako dođeš autom (ili biciklom) na vodocrpilište Lobor. Znači recimo iz Lepoglave do Novog Golubovca, pa onda do Starog Golubovca pa prema Loboru do vodocrpilišta.

    avatar

    04.05.2016. (17:06)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...