Derzina i Trenkova kuhinja

ponedjeljak, 18.06.2007.

Kajmak

Izrada kajmaka je jednostavan, spor i dugotrajan proces. Dobija se, kako piše u wikipediji, "fermentacijom mliječne masti izdvojene tokom kuhanja sirovog kravljeg mlijeka".

Kod kuće prilikom kuhanja mlijeka skine se ona gornja korica, malo posoli i stavi u posudicu (dovoljna je manja staklenka) u frižider. Što kuhate više mlijeka (radi li to netko danas?) to ćete svaki dan imati više kajmaka. I kada ste zadovoljni količinom, ostavite koji dan u frižideru i promješajte.
- 18:57 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.06.2007.

Mala pomoć u kužini #1: Kako napraviti jogurt

Ima ljudova koji me povremeno pitaju za neke kulinarske cake te zahtjevaju da im napišem "recepte" za neke mudrolije. Nisu to prevelike mudrolije, ali dobro dođu ponekad, a i nježne su prema kućnom buđetu.

Takva mudrolija je i ovo.

Ljeto je zaljetilo, ne da nam se kuhat` i nakuhavat`. Hoćemo lagano i jednostavno. A i jeftino.

Rubrika - mala pomoć u kužini :-)

temeljni recept za JOGURT

1 litra mlijeka
1-2 žlice kupovnog jogurta (za prvi put, kasnije samo od dobivene smjese odvojite žlicu dvije)
1 lonac s duplim dnom.
1 poklopac za taj lonac
mutilica
sat

Splahnite lonac običnom vodom i usipajte u njega litru mlijeka bilo kojeg, s bilo koliko masnoće. Zagrijavajte mlijeko dok ne provri, ugasite plamen i ostavite na štednjaku nepokriveno. Odmah narihtajte sat da zvoni za 30 minuta!
Nakon 30 minuta (mlijeko mora biti tako vruće da možete prst gurnuti u njega da se ne opečete, ali da ne možete držati prst u vrućem mlijeku!!) mutilicom razmućkajte 1-2 jušne žlice jogurta po izboru (najbolji je običan Vindijin, ali može i drugi) u mlijeku, poklopite poklopcem i ostavite na podlošku da se pretvori u jogurt. Za to će mu na sobnoj temperaturi trebati oko 6-8 sati i nemojte ga baš na propuh stavit` ili otvarati svako malo da vidite kaj se događa.

Nakon što se mlijeko pojogurtilo, stavite posudu u hladnjak ili promućkajte i ulijte u flašu sa širim grlom i stavite u hladnjak.

Kad se ohladi koristite za zalijevanje bureka, sendviča i slično, kao samostalni obrok ili miješajte sa narezanim voćem ili pahuljicama.

Danas slike nema, bar ne neke koju mogu svijetu pokazati ;-)
- 12:03 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se