Klik - Po Europama

utorak, 25.04.2017.

Komadić romantike


Výtoň - obalni plato Vltave [Prag - travanj 2017.]

Još s vyšehradskog brda vidljiv je na desnoj obali Vltave nevelik objekt posebnog, skoro secesijskog stila kojem je pridodano onako-pomalo-romantično stupovlje u maniri npr. bečke Grorijete. Nisam se unaprijed šopao enciklopedijskim podacima o Pragu tako da je ta "enigma" tada završila na slutnji funkcije neke meteorološke kućice sa satom i indikatorom od nula do šest "nečega"...

Tek sad sam popustio pred znatiželjom, našavši podatak da je to navodno 110 godina stara stanica "limnigrafa" - mjerača nivoa rijeke s velikim pokazivačem (na sve četiri strane) za kapetane i posadu brodovlja kako bi, valjda, po tome podešavali svoje plovidbene manevre.

Budući da se dade naslutiti da bi upravljačka stanica današnjih limnigrafa mogla stati u kutiju šibica, skoro je dirljivo od čega su sve u neka romantičn(ij)a vremena "radili kapelicu".

© • 25.04.2017. u 18:01 • Komentari (0) #ponedjeljak, 24.04.2017.

Kad će to ljeto!?


Vyšehrad [Prag - travanj 2017.]

Kao što skijališta ljeti ponekad izgledaju sablasno u svojem izvansezonskom mirovanju, tako i ljetne pozornice, kupališta ili bazene teško mogu "doživjeti" dok god se još premišljam koliko slojeva odjeće trebam odjenuti za izlazak pod vedro nebo.

No kad nastupe dani teško podnošljivih gradskih sparina, doživljaj praćenja predstava "na tvrđavi", pod ljetnim zvjezdanim nebom, sa željenim društvancem, nad rijekom koja ako baš ne šumi onda barem širi svježinu oko sebe... poprilično je primamljiva opcija. I mnogi rekviziti poslani jesenas "u kut" ponovno će naći svoje "pravo mjesto".

© • 24.04.2017. u 19:01 • Komentari (5) #nedjelja, 23.04.2017.

Zamalo "hanami"


Vyšehrad i Petřín [Prag - travanj 2017.]

Imao sam sreću već dva puta "naštimati si" Prag u doba najljepše proljetne cvatnje voćaka... Taj "Grad zelenila" tada obilato daje "sve od sebe".

Na vyšehradskom brdu se usred spleta besprijekorno uređenih parkova našao i izdvojen niz japanskih trešanja (?) u punom ružičastom cvatu i, gle čuda, odnekud se pojaviše i japanski turisti koji ne mogahu odoljeti svom tradicionalnom, makar ovdje bitno reduciranom ritualu štovanja cvatnje trešnjinih voćaka - "hanami"-ju.

Ne znam je li im itko rekao da jedna druga praška lokacija, obronci javnog parka Petřín, obiluje voćnjacima (!), između ostalih sorti, i trešnjinih stabala koja cvatu bijelim cvatovima... Tamo bi se, špekuliram, mogao upriličiti i anale - godišnji "Japanski tjedan u Pragu...". Koji bi to bio "happening"!

Tom fascinantnom mjestu posvetit ću za koji dan bar jedan izravan post.

© • 23.04.2017. u 19:01 • Komentari (3) #subota, 22.04.2017.

Vltava se brije uzvodno


Vltava ispod Vyšehrada [Prag - travanj 2017.]

Svaki put kad se nađem u nekom gradu koji se, za razliku od Zagreba, "sljubio" sa "svojom" rijekom, kao npr. Prag, Köln ili Budimpešta... ili s nekim njenim umjetnim bypass-om poput Ljubljane ili Beča... pitam se kako bi takvo što izgledalo kod nas na Savi?

Priznajem šarm umjetnih, popločenih "šetnica" i taj relativno bliski, aktivan, organiziran kontakt s rijekom, ali nekako ne mogu odoljeti "našim" slobodnim zelenim prostranstvima uz Savu, sa šetačima pasa, joggerima, penzićima. Ne znam bih li to mijenjao!

P.S. Sjeverac je toliko "brijao" po površini rijeke da je "početnicima u Pragu" bilo nemoguće odrediti u kojem smjeru ona zapravo teče.

© • 22.04.2017. u 19:01 • Komentari (4) #petak, 21.04.2017.

Ekstrospekcija i introspekcija


Vyšehrad [Prag - travanj 2017.]

Svi mi koji smo po prirodi gladni utisaka katkada shvatimo da smo prevršili "mjeru", što nametnute ili samonametnute dinamike, što kapaciteta svoje spoznaje.

"Vozi se" tako zacrtanim tempom "dok ide"... a onda se spontano, poput čimpanze iz onog vica u kojem je, jadnik, imao "napad marljivosti"... valja skutriti na neko vrijeme u nekom mirnom "ćošku" i pustiti "da (nas) to prođe".
Da se stvari slegnu i postave "na svoje mjesto".

© • 21.04.2017. u 19:01 • Komentari (3) #četvrtak, 20.04.2017.

Širenje horizon(a)ta


Uz 80 km/h [Češka/Austrija - travanj 2017.]

Putovanje svatko ne doživljava jednako.

Nekome je to tlaka na koju su ga navukli protiv volje... pa u avionu, recimo, iako po "statusu" zauzima mjesto do prozora, odmah po polijetanju navlači "roleticu" (da ne bi slučajno doživio neki drugačiji pogled na svijet) i pribjegava otuđenju spavanjem.

Drugima je to prilika da se prepuste vizualnom upijanju raznolikosti koje nam priroda svakodnevno i posvuda nudi. Njima ni jedan horizont nije dosadan pa baš da je i crta mirnog mora za bonace na kojoj, naoko, ni jedan detalj ne privlači pažnju.

© • 20.04.2017. u 19:01 • Komentari (8) #nedjelja, 01.01.2017.

************************************************************

AD 2017

© • 01.01.2017. u 19:01 • Komentari (0) #subota, 30.07.2016.

Vrijeme je za ligeštule...


Ponte Cagrana [Beč - lipanj 2016.]

I zalaze sunca negdje kraj vode.

A to znači - 'sve četiri u zrak'!

© • 30.07.2016. u 08:01 • Komentari (4) #petak, 29.07.2016.

Izigrane ove večeri?


Albertina / Albertinaplatz [Beč - lipanj 2016.]

A možda samo imaju "svoju večer" s curama!

Jer, "Girls Just Wanna Have Fun..."

© • 29.07.2016. u 08:01 • Komentari (3) #četvrtak, 28.07.2016.

Fasadni izričaj


Liesing [Beč - lipanj 2016.]

Već govorih o toj dosta čestoj 'pojavi' u Beču (pa i ostaloj Austriji) da se fasade oslikavaju bilo nadahnutim slikarijama, bilo reljefima ili mozaicima. A katkada i nadugo i naširoko opisanom 'genezom zgrade'.

Nekada su im pobude sasvim bizarne; primjerice čovac na fasadi stilizirani je alkemičar iz 18. stoljeća koji je valjda tu negdje kemijao svoje 'zlato'. Što nekoga u toj suburbanoj sredini očito ispunjava ponosom.
Jedini takav, po načinu izrade sličan 'reljef' u Zagrebu, koliko se mogu (pod)sjetiti, onaj je na "Domu/sindikatu grafičara" kraj "Brešće" u ulici Brešćenskoga, ali taj je tamo u jezivom stanju "poluraspada".

Nije neobično vidjeti ni kako su poneke zgrade sa "socijalnim stanovima" oslikane 'socrealističkim' stilom, slavljenjem rada ili obitelji, hvaleći time, vjerojatno, vrednote socijalne države (i natalitet).
Nije mi samo jasno zašto je u cijeloj toj idili muž/otac/hranitelj prikazan sa "šljivom" pod jednim okom. Je li zato jer je do toga postignuća stigao 'teškom borbom' ili jednostavno majstor nije pri ruci imao odgovarajuću nijansu kamenčićâ za mozaik?!

© • 28.07.2016. u 08:01 • Komentari (1) #<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se