Klik - Po Europama

subota, 27.05.2017.

Praški intermezzo III
(Navodno) viseći Sigmund Freud; Hradčany; Hradčany; Staré Město - izlogKarlov most; Karlov most; Vizualni "multilingvalni" identitet grada; Vltava

... [Prag - travanj 2009. / travanj 2017.]

I... pri skorom kraju putositnica iz Praga, ovo je još jedan kolaž praških raznolikosti...

© • 27.05.2017. u 20:01 • Komentari (0) #petak, 26.05.2017.

Vekerica
Crkva Srca Isusova (i na horizontu oko sredine) [Prag - travanj 2009.]

Ljubljanski arhitekt Jože Plečnik iskazao se prije stotinjak godina svojim stilski prepoznatljivim arhitektonskim bombončićima ne samo u Ljubljani (Tromostovlje (!), groblje Žale, šetnica u Tivoliju, NU knjižnica, ...), nego i po Evropama pa tako i u Pragu gdje su baš već spomenuti hradčanski terasasti vrtovi i parkovi (u koje nikako da uđem!) njegovih ideja djelo. I ova crkva također.

Na prirodnom vrhuncu blage uzvisine (vidi se izdaleka), nimalo stiješnjena okolnim blokovima kuća... pa još u dane najžešće cvatnje forzicijâ... odaje neku mirnoću i unatoč "zvoniku" koji pomalo sliči na "vekericu" na polici i stalno podsjeća da "vrijeme teče" i da je možda čas da se prenemo iz sna(trenja)...

© • 26.05.2017. u 16:01 • Komentari (2) #četvrtak, 25.05.2017.

Tko to tamo puzi?
Uz Muzej Kampa, TV-toranj Žižkov (i na horizontu lijevo) [Prag - travanj 2009.]

Ne znam jesu li ove skulpture bizarnije kad se na njih nabaše kako puze po parku uz Vltavu ili kad ih se uoči na stupovima nosačima praškog TV-tornja Žižkov komu zapravo pripadaju... i u svojem puzanju po potonjem prkose gravitaciji i fizikalnom svojstvu "trenja"...

Kako god, vrijedilo je svrnuti makar do blizine tornja koji prednjači svojom osebujnošću, a i visinom u gradu koji se na svom horizontu baš ne razmeće nekim visokim zgradurinama.

Tamo nas je, neočekivano, dočekao i "biserčić" arhitekture... ali o tome sutra.

© • 25.05.2017. u 19:01 • Komentari (5) #srijeda, 24.05.2017.

Ako ikoga iole zanima...
Dvorac Troja [Prag - travanj 2009.]

Ako ikoga iole zanima kako u stvarnosti izgleda "ono" što se iz satelita (posuđeno od Google Earth-a!) doima, možda, poput ornamenata "neke druge civilizacije", pokazujem samo dva "usputna" pogleda preko visokog zida ograde (!) praškog dvorca Troja, smještenog uz Vltavu na njegovom sjeveru.

Jer dvorac u to doba dana uskrsne nedjelje "nije bio raspoložen biti otvoren za javnost"... a ionako bi me, vrlo vjerojatno, besprijekorno održavana "francuska geometrija" njegovih parkova više intrigirala i privukla na obilazak i prepuštanje od standardnog muzejskog postava u njegovim dvoranama...

© • 24.05.2017. u 19:01 • Komentari (5) #utorak, 23.05.2017.

Praški intermezzo II
Grb grada Praga; Retro-tramvaj na aktivnoj liniji; Primjeri posvemašnjeg popločenjâ pločnikâ
Natpis na kavani "Mi volimo pse"; Retro-prometalo na tri moto(rbi)ciklistička kotača
Pješački semafor na uskom koridoru do pivnice u dvorištu; Naziv "lokala"; "Nešto" (ne znam što)

... [Prag - travanj 2009. / travanj 2017.]

Još nekoliko detalja koji su me zaintrigirali...

© • 23.05.2017. u 19:01 • Komentari (5) #ponedjeljak, 22.05.2017.

Večer je bolja za magiju


Karlov most [Prag - travanj 2017.]

U smiraj dana sve živo se razmili po gradu, "tražeći život", ma što to kome značilo.

Čak i neko neveselo lice vratit će se kući s osmijehom pod rukom...

© • 22.05.2017. u 19:01 • Komentari (4) #nedjelja, 21.05.2017.

Više pedala na rijeci nego na cestiVltava [Prag - travanj 2009.]

Već rekoh kako ove godine nisam na ulicama Praga primjećivao bicikliste tako da se ne mogu "pohvaliti" ni jednom "fotkom s biciklisticom", ali te 2009. godine Vltava je, možda zbog izuzetno ugodnog vremena, vrvjela od malih plovila. To me, već ionako prepunog dojmova, ulovilo nespremnog pa nisam pomnije istražio način organizacije te zabave; gdje i kako se unajmljuju, kakve su cijene, koja su pravila plovidbe (još uvijek mi je enigma!) i sl.

Netko može reći: "Pih, kakva ti je to senzacija ploviti pedalinkom!"..., ali za razliku od "naših" koje su eventualno dostupne u "rekreacijskim centrima", ovdje se prilika za odličan provod pruža svakome doslovno u centru jednog grada, poput npr. razgaljenih društvanaca u engleskom Cambridgeu koja čamcima za "punt"-anje također skoro u centru grada mogu uz "šampanjac i klopicu" kliziti satima rječicom Cam.

© • 21.05.2017. u 19:01 • Komentari (6) #subota, 20.05.2017.

Zafrkancija - uživancija...
Karlov most [Prag - travanj 2009.]

Tog proljeća prije osam godina Karlov su most upravo popločavali, što li, pa se po njemu stvarala dodatna gužva koja međutim nikom nije išla na živce. Možda je baš ta neka stješnjenost doprinijela i emotivnom zbližavanju razigranih performera i rijeke prolaznika namjernika.

Kao da se sva pjevnost češkog jezika pretvorila u glazbeno-vokalni izričaj (i) ovog ne-baš-mlađahnog "sastava" u kojem je, osim vickastog brass-megafona za vokalista, prednjačio virtouzni svirač na "rifljači", instrumentu vjerojatno zaostalom u ostavštini njegove bake.

A cijenjena publika ("čestný publikum" (?)) prepustila se (meni okuugodno!) tom očaravajućem košmaru "slike i tona"...

P.S. Tražeći danas već spomenutu TV-reklamu za "Staropramen" pivo na Youtube-u, nabasah na nešto slično (klik!), meni jednako simpatično... iako nije snimljeno na sâmom Karlovom mostu, nego prvom uzvodno, vidljivom na trećoj slici.

P.P.S. Nije na odmet ni ukazati da se gore, također uzvodno, po rijeci Vltavi vidljivo mota mnoštvo stohastično usmjerenih malih plovila... no o njima ću malo sutra. Ne mislim pritom na: "Malo sutra".

© • 20.05.2017. u 19:01 • Komentari (4) #petak, 19.05.2017.

Rijeka nad rijekom


Karlov (Karlův) most [Prag - travanj 2017.]

Karlov most je, uz Hradčane, jedna od najeksploatiranijih veduta Praga. Iz nekog razloga je velika uramljena litografija Karlovog mosta, s Hradčanyma u pozadini, bila ovješena u sobi u kojoj sam proveo rano djetinjstvo tako da se prisjećam skoro svakog detalja sa slike... jer mi je bila glavni predmet bunovnog promatranja za vrijeme vezanosti uz krevet zbog kojekakvih prehlada, gripa ili sličnih dječjih boleština.

Kod prve posjete Pragu skoro nisam mogao vjerovati da se po toj neuobičajenoj pješačkoj oazi može odjednom gibati tolika rijeka ljudi uz toliku koncentraciju zabave i opuštanja. Svaki put kad na TV-u pokažu reklamu za "Staropramen" pivo s otkačenim muzičarima i zavodljivim stepanjem glavne protagonistice, pomislim kako ni u čemu nisu pretjerali. Tamo (mi) se sve doima "raspojasanim".
A o tome sutra!

© • 19.05.2017. u 19:01 • Komentari (8) #<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se