fuji

06.10.2008., ponedjeljak

Zašto baš Kawarimono?

Jednostavno ^^

Kawarimono je jedna od variacija Koi- a tj, Nishikigoi, tj. vrsta šarana
[Cyprinus carpio].

Riječ „Koi“ dolazi iz Japanskog, što jednostavno znači Koi šaran. Uključujući obične sive i „obojane“ verzije. Homofon koi znači ljubav, privrženost, stoga u Japanu Koi simbolizira ljubav i prijateljstvo.

Koi je prvotno uzgojen u Japanskoj Niigata prefekturi. Farmeri koji su radili na rižinim poljima primjetili su nekoliko šarana koji su svijetliji od drugih, ulovili ih i počeli uzgajati. U 20. stoljeću broj boja uzoraka utvrđen je, ponajprije na crveno – bijelom Kohaku. Vanjski svijet nije doznao o tom stupnju razvijenosti sve do 1914., kada je Niigata Koi- e izložila na godišnjoj izložbi u Tokyo- u. Od tada je zainteresiranost za Koi- e ekspodirala Japan- om.

Koi- a možemo naći u raznim varijacijama boja, ali glavne su bijela, crna, crvena, žuta, plava i krem.
Varijacije su neograničene, a uzgajatelj identificira i imenuje brojne specifične kategorije. Najpopularnija kategorija je Gosanke u koju ubrajamo Kohaku, Taisho Sanshoku i Showa Sanshoku varijacije.
Japanski uzgaivači imaju mnoge godine znanja i iskustva u uzgoju i podizanju Nishikigoi- a tako da mogu prepoznati onog koji vrijede stotinjak dolara, ali i one koji mogu vrijediti i preko tisuću dolara.

Neka od poznatijih imena su:
Kohaku – bijeli s crvenim šarama
Taisho Sanshoku (Sanke) – bijeli s crvenim i crnim šarama
Showa Sanshoku (Showa) – crni s crvenim i crnim šarama
Tancho – bilo koji Koi sa samo jednim crvenim krugom na glavi (čelu). Može biti Tancho Showa, Tancho Sanke, ili čak Tancho Goshiki
Asagi – Koi s svijetlo plavim na leđima i crvenim na trbuhu
Shusui – djelomično sličan kao Asagi
Bekko – bijeli, crveni ili žuti s crnim šarama
Utsurimono – crni sa crvenim, bijelim ili žutim šarama
Goshiki – pretežno crni sa crvenim, bijelim, smeđim ili plavim naglašenim dijelom.
Ogon – jednobojni Koi, a može biti obični ili metalik. Boje mogu biti crvena, narančasta, platinasta, žuta ili kremKoi varijacije
Kin Gin Rin – Koi sa sjajnim krljuštima. Negovo ime u prijevodu značilo bi „Zlatno Srebrne krljušti“. Gin Rin može biti bilo koji tip Koi
Kawarimono (kawarigoi) – mješani tip Koi- a
Doitsu-goi – Njemački šaran
...

Do sada mnogi ljudi drže Koi-e kao ljubimce, ali za te vesele ribice treba imati dosta prostora budući da narastu do jedan metar, a žive čak do sedamdesetak godina.
Nešto o uzgoju možete pročitati ovdje, pa se možda i vi odlučite za Koi- e ^^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.