fuji

25.09.2008., četvrtak

Hinokio

Može li robot zamjeniti čovjeka?
Ne?
A u medicinske svrhe?
Da?
O tome bi se dalo puno raspravljati i vjerujem da bi dobila obranu obje strane,Hinokio ali nećemo sada i tome... možda neki drugi post.

Ovaj ću posvetiti odličnom japanskom filmu kojeg sam nedavno pogledala.

Hinokio
Naslov: Hinokio
Godina: 2005.
Redatelj: Takahiko Akiyama
Glumci: Kaoru Iwamoto - Masatoshi Nakamura
Satoru Iwamoto - Kanata Hongo
Jun Kudo - Mikako TabeNedavna nesreća je Satoru Iwamoto, učenika osnovne škole, ostavila u invalidskim kolicima.
Osim toga, neposredno nakon gubitak svoje majke Satoru- a je pao u depresiju, izoliravši se od vanjskog svijeta.
Međutim , u nastojanju da pomogne Satoru- ovom oporavku, njegov otac, Kaoru, projektirao je robota s daljinskom kontrolom koji će ići u školu umjesto Satoru-a i omogućiti mu interakciju s ljudima i činjenje svakodnevnih stvari.

Robota, kojim Satoru upravlja s kontrolnog središta što se nalazi u njegovoj sobi, učenici su prozvali „Hinokio“.
No uskoro će se Satoru morati suočiti s vanjskim svijetom zahvaljujući novoj prijateljici Jun Kudo.
Predivna priča o otuđenosti, prijateljstvu i ljubavi.

18.09.2008., četvrtak

Senbazuru*

Ždral Stara Japanska legenda obećaje da će se svakome tko napravi tisuću papirnatih ždralova ispuniti „Ždralova“ želja, a ta je želja dug život ili ozdravljenje od bolesti i ozljeda. Ždral je u Japanu jedna od tajnovitih i svetih životinja (zajedno s Zmajem i Kornjačom) te se govori da živi tisuću godina.

Tisuću Origami Ždralova je postao simbol svjetskog mira preko priče Sadako Sasaki, koja je bolovala od leukemije izazvane zračenjem atomske bombe koja je bačena na Hiroshima- u za vrijeme Drugog Svijetskog rata.

Mala Sasaki je imala samo dvije godine kada je na Hiroshima- u (grad u kojem je rođena) bačena atomska bomba 06. Kolovoza 1945. Prvi znakovi leukemije počeli su se pokazivati u Studenome 1954., a hospitalizirana je 21. Veljače 1955.
03. Kolovoza Chizuko Hamamoto, Sadako- ina najbolja prijateljica, došla ju je posjetiti u bolnicu i izrezala zlatni komadić papira u četverokut i od njega napravila origami ždrala. Isprva Sadako nije razumjela zašto Chizuko to radi, no ona joj je ispričala priču o 1000 ždralova i želji koju može poželjeti. Inspirirana pričom, počela je sama raditi ždralove vođena legendom od tisuću ždralova.
Stigla ih je složiti 644 prije nego je umrla 25. Listopada 1955. U 12- oj godini života. Njeni prijatelji napravili su ostale ždralove i pokopali je s njom.
Nakon njene smrti, Sadako- ini prijetelji i školski kolege objavili su kolekciju pisama kao zakladu fondova da se njoj i svoj djeci koja su poginula od atomske bombe sagradi spomenik.
1958. statua „Sadako drži Zlatnog Ždrala“ otkrivena je u Hiroshima Spomenik Mira (dio Hiroshima Spomenik Mira parka), zvana i Genbaku Dome (Atomic Bomb Dome). Na dnu statue je ploča na kojoj piše „Ovo je naš plač. Ovo je naša molitva. Mir u svijetu.“

Napisan je i haiku Sadako (koji bi na hrvatskom zvučao otprilike ovako:)

Napisat' ću mir na tvoja krila,
Tvoje srce i ti letjet' ćete oko svijeta
tako da djeca nikada više ne moraju umirati
na takav način.


- Budući da me se ovo jako dojmilo, odlučila sam napraviti svoj Senbazuru... ali ne prvenstvano radi želje nego ove predivne priče...
...

*Senbazuru - Japanska riječ za 1000 ždralova

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.