TUŽIT ĆU DRŽAVU, NIJE ŠALA

28 lipanj 2016

Slijedom događaja došao sam do naslova i ozbiljan sam. Prije dvije godine doživio sam upad u svoj podrum od strane carinske policije, porezne službe i djelatnika PU. Priča je završila financijskom kaznom po mome džepu, jer nisam bio registriran za proizvodnju alkoholnih pića, oduzeli mi 30 L rakije šljivovice. Ok, kriv sam, platio sam. Registrirao sam se kao mali proizvođač jakih alkoholnih pića i uredno državi platio danak. Ove godine, kasni proljetni mraz je pokosio vinograd i šljivik. Kad se sve oporavilo i tri tjedna kasnilo sa vegetacijom, došlo je nezapamćeno nevrijeme sa olujnim vjetrom i 30 min tuče. Sa naših lansirnih rampi za obranu od tuče nije ispaljena ni jedna raketa, danas saznao, prije dva dana ispalili zadnje. Taj led od 27. lipnja 2016. ubrao je i zadnju šljivu i zadnji lucanj za sljedeću godinu. Nisam OPG, samo sam hobi vinogradar i voćar, ne živim od prodaje vine i rakije, sve za osobne potrebe. Štetu mi neće nitko priznati. Ni ne treba, stari ljudi kažu "Bog dao, Bog uzeo!" Rad je moje slobodno vrijeme i dok uživam u njemu, obrađivat ću ga. Troškovnik goriva, sredstava za špricanje i ostalih troškova, ne vodim. Kao što rekoh, u hobiju ne gledam računicu.
ALI, ako me je država mogla inspekcijski progoniti i kazniti. Sada ja tužim državu jer mene registriranog poreznog obveznika nije zaštitila, a što joj je bila dužnost prema Zakonu o sustavu obrane od tuče. Za mraz je ne mogu teretiti, ali zbog lansirnih rampi bez raketa, mogu.
Da ironija bude veća, rakete su danas stigle na skladište.

Led je obrao voće



Vinograd danas nakon leda i od prije godinu dana u isto vrijeme


Led je bio u berbi, a bujica odnijela plodnu zemlju u šljivik


Još sedam dana i imao bih zrelu šljivu


I nakon 24 h od nevremena sa tučom, na dnu šljivika tragovi leda


I kao vikend vinogradari voćar, prema državi, mali proizvođač jakih alkoholnih pića, bio sam dužan ove godine platiti i ići na edukaciju o uporabi sredstava za zaštitu biljaka. I tu sam registriran. I, imali li država ikakvih obveza prema nama, malima??

Oznake: vinogradarstvo voćarstvo država

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.