Zasto Japanci "srcu" dok jedu?

Kad sam god u nekoj tradicionalnoj japanskoj zalogajnici, gotovo uvijek cujem da ostali gosti glasno "usrkavaju" svoje jelo proizvodeci pri tom i pripadajuce zvukove.
Proslo sam ljeto sa nekoliko japanskih prijatelja bio i u Hrvatskoj. Oni koji su u Europi bili prvi put, u restoranima su se "takmicili" tko ce glasnije "srkati" odredjena jela - ona koja su im se posebno svidjela.
Mnoga se jela u Japanu sluze gotovo pa kipuca. A isto tako, mnoga se jela, kada nisu iznimno vruca ne smatraju ukusnim - osim sukiyakija ili tempure, ovdje valja pribrojati i razlicite vrste tjestenina kao i miso juhu.



Osim sto srkanjem komplimentiraju jelo, kod jedenja prevrucih jela stavar je i u prakticnim razlozima - zrak koji se usrkuje zajedno sa jelom ( osim sto stvara zvuk) jelo ujedno i hladi i sprjecava opekline po ustima i jeziku. Umaci i juhe na zapadnjackim trpezama takodjer znaju biti vrlo vruci, ali zlica je dizajnirana na nacin da put koji prodje od zdjele do usta hladi jelo na odgovarajucu i prihvatljivu temperaturu. Japanci ne koriste zlice i ne postoji "put hladjenja", nego se npr. miso juha ispija izravno iz posude.
Odredjene vrste tjestenina - sobe - takodjer se usrkuju iako nisu vruce. Kod njih tajna lezi u tome na nacin na koji se jedu - umakanjem u umake, punih usta i gutanjem bez zvakanja. Kazu i da je ovo najbolji nacin za dozivjeti punocu okusa japanske sobe.

23.05.2011. u 02:03 | 1 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2011 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Veljača 2012 (6)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (7)
Srpanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (9)
Veljača 2011 (8)
Prosinac 2010 (12)
Studeni 2010 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Japan je drzava bogate tradicije, kulture, iznimnog kulinarstva i, sto je najvaznije, poprilicno nepoznata prosjecnom zapadnjaku, cija se percepcija o ovoj drzavi bazira na poluprovjerenim informacijama u razlicitim tekstovima tabloidnog predznaka ili na nekim, globalno ukrjenjenim stereotipovima. Ovdje bih pokusao demistificirati neke stvari, a isto tako, prenijeti neka saznanja koja sam dobio studirajuci japansku umjetnost, religiju, drustvo i jezik, kao i iskustvo zivljenja u Japanu.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

Croatiantraveller.net
Najbolji hrvatski turisticki magazin

Kucanica u Japanu
Vrlo duhovit i odlicno napisan blog dozivljajima Hrvatice u Japanu

Fotografije u blogu

Fotografije u blogu sluze iskljucivo za ilustraciju, i osobno su vlasnistvo pisca ovog bloga.







Free Counters


Get Your Free Counters







Locations of visitors to this page