Kad sam god u nekoj tradicionalnoj japanskoj zalogajnici, gotovo uvijek cujem da ostali gosti glasno "usrkavaju" svoje jelo proizvodeci pri tom i pripadajuce zvukove.
Proslo sam ljeto sa nekoliko japanskih prijatelja bio i u Hrvatskoj. Oni koji su u Europi bili prvi put, u restoranima su se "takmicili" tko ce glasnije "srkati" odredjena jela - ona koja su im se posebno svidjela.
Mnoga se jela u Japanu sluze gotovo pa kipuca. A isto tako, mnoga se jela, kada nisu iznimno vruca ne smatraju ukusnim - osim sukiyakija ili tempure, ovdje valja pribrojati i razlicite vrste tjestenina kao i miso juhu.
Osim sto srkanjem komplimentiraju jelo, kod jedenja prevrucih jela stavar je i u prakticnim razlozima - zrak koji se usrkuje zajedno sa jelom ( osim sto stvara zvuk) jelo ujedno i hladi i sprjecava opekline po ustima i jeziku. Umaci i juhe na zapadnjackim trpezama takodjer znaju biti vrlo vruci, ali zlica je dizajnirana na nacin da put koji prodje od zdjele do usta hladi jelo na odgovarajucu i prihvatljivu temperaturu. Japanci ne koriste zlice i ne postoji "put hladjenja", nego se npr. miso juha ispija izravno iz posude.
Odredjene vrste tjestenina - sobe - takodjer se usrkuju iako nisu vruce. Kod njih tajna lezi u tome na nacin na koji se jedu - umakanjem u umake, punih usta i gutanjem bez zvakanja. Kazu i da je ovo najbolji nacin za dozivjeti punocu okusa japanske sobe.
Post je objavljen 23.05.2011. u 02:03 sati.