< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

subota, 20.10.2007.

Kabli chana baigan tarkari -

slanutak s patlidžanom, špinatom i rajčicom



U ova prohladna popodnevna ostala su mi još samo sjećanja na ljeto i obilje povrća. Prije nego što se bacim na razne vrste jela od dala, tople jušice i tikvu na preko nekoliko načina, podijelit ću s vama ovaj raskošan sjevernoindjiski sabđi.

Svaka sjevernoindijska domaćica bilježi svoju inačicu ovoga jela. Ovu sam pronašla u jednoj od svojih indijskih kuharica.

Za ovaj ekstra brzinsku varijantu (gotov je za oko 30ak minuta) potreban vam je svježi patlidžan, a sve ostale sastojke možete nadomjestiti konzerva-smrznutim varijantama ukoliko ih koristite u svojoj kuhinji.


KABLI CHANA BAIGAN TARKARI

Vrijeme pripreme i kuhanja: pola do 2 sata
Količina: 2-4


Sastojci:

8 žlica ghija ili 6 žlica maslinovog ulja i 2 žlice suncokretovog
1 patlidžan (450-570 g) narezan na kockice veličine 2.5 cm i spečen u pećnici
1 i pola žlice oguljenog i nasjeckanog đumbira
2 zelena čilija, odstranjenih koštica i fino sjeckana
pola žlice kumina u zrnu
1/4 žličice asafetide
1 i pola šalica (360 ml) oguljene i nasjeckane rajčice (potrebno oko 455 g)
1 žlica mljevenog korijandera
1 žličica mljevene slatke paprike
1/8 žličice papra
1 žličica kurkume
pola šalice (120 ml) vode
2 šalice (480 ml) kuhanog slanutka
455 g špinata, opranog, obrisanog i grubo sjeckanog ili
250 g smrznutog špinata, odmrznutog i dobro procijeđenog
pola žlice soli
4 žlice sjeckanog peršina ili korijandera
1 žličica garam masale

Postupak:

1. Zagrijte 6 žlica ghija ili ulja i na njemu pržite patlidžan dok ne posmeđi i ne omekša.
Moj način: Narezani patlidžan s par kapi ulja poslažite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici na 180 sve dok se ne zarumeni i speče.

2. U posudi zagrijte 2 žlice ulja ili ghija. Ubacite đumbir, čilije i kumin. Pržite dok kumin ne posmeđi dvije nijanse. Dodajte asafetidu i nakon par sekundi rajčice. Promiješajte.

3. Ubacite mljeveni korijander, papriku, crni papar i kurkumu. Kuhajte oko 10 minuta dok se rajčice ne raspadnu i dobijete umak (ukoliko koristite pelate ili kupovni umak od rajčice odmah nastavite sa sljedećim korakom).

4. Ulijte vodu i pustite da zavre. Smanjite vatru i lagano stavite patlidžan, a zatim slanutak, špinat, sol i pola količine sjeckanog peršina ili korijandera.
Poklopite i kuhajte 15ak do 30 minuta na laganoj vatri (ili ubacite u pećnicu i pecite na 160 stupnjeva). Ako koristite smrznuti špinat, jelu ga dodajte tek zadnjih deset minuta kuhanja.

20.10.2007. u 14:04 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>