< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

utorak, 26.06.2007.

Khandvi

Zaista nisam očekivala da ću vidjeti svoj blog na naslovnici! Trebalo mi je vremena da shvatim da se radi o meni...



Veliko hvala uredništvu Blog.hr-a!

Na jučerašnjoj fotografiji je Khandvi.



Mekan i kremast topi-se-u-ustima khandvi oduševit će vaše goste i okusom i izgledom.
Ovaj ukusan gujaratski snack spravlja se od besana (slanutkovog brašna) i jogurta.
Iako khandvi nije toliko teško napraviti, posvetite mu svu svoju pažnju i ne kuhajte ništa osim njega.

KHANDVI

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 25 minuta
Količina: 20 komada


Sastojci:

3/4 šalice (cup) besana
3/4 šalice jogurta
1 žličica paste od đumbira i čilija
1/4 žličice kurkume
prstohvat asafetide
1/2 žličice soli



Začini
2 žlice ghija (ulja)
1 žličica gorušice
1 žličica sezama
1/2 žličice asafetide

Ukoliko imate
3-4 lista karija
4 suha crvena čilija

Postupak:

1. Prosijte besan. Dodajte jogurt, pastu, kurkumu, asafetidu i sol. Ulijte 1 šalicu vode i dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu.

2. Ulijte smjesu u posudu s debelim dnom.



Stavite na laganu vatru i kuhajte neprestano miješajući dok smjesa ne postane gusta. (Ja ju kuham dok se ne počne odvajati od rubova i dna posude. To traje oko 15-20ak minuta.)

3. Izlijte smjesu na uljem premazan papir za pečenje. Razmažite ju po papiru što više i tanje moguće. Pričekajte 10ak minuta da se smjesa ohladi.



4. Dva su načina na koja možete oblikovati khandvi.

a. Zarolajte cijelu smjesu i izrežite ju na 2.5 cm duge komadiće.





b. Pažljivo izrežite smjesu na trake dužine 10 i širine 3.5 cm (ili ovisno o veličini 'pužića' koje želite dobiti na kraju) i zarolajte ih.








5. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i sezam. Kada gorušica počne pucketati dodajte asafetidu, lišće karija i suhi čili i pržite 30ak sekundi.

6. Prelijte preko khandvija i ukrasite sjeckanim lišćem korijandera ili peršina.







Zahvaljujući mom dragom prijatelju Stipici imam i nekolicinu fotografija (hrane!) s jučerašnje fešte.
Kada vidite ove dubokopržene sabjije, imajte na umu da ovo nisu svakodnevna jela. Fešta je fešta!

Predjelo - Nylon Dhokla i Khandvi




Palak Pulau (riža sa špinatom)




Obla Chaval (jednostavna basmati riža uz dodatak maka)




Baigan Panir Tarkari (patliđan, rajčica, paprika i panir za nezaboravan doživljaj)




Fansi Dokli (Jednostavan sabji od mahuna)




Gobhi Alu Bhaji (cjetača i krumpir u umaku od slatkog vrhnja)




Khira Raita (Salata od krastavaca, najpoznatija indijiska salata)




Stipin 'thali'




Kada sam razmišljala što ću obući, sjetila sam se sarija. Od svih stotinjak načina omatanja odabrala sam jedan koji mi se činio prigodnim za ovu vrućinu.
Sunil, jedan od dragih gostiju, mi je kasnije te večeri otkrio da je na taj način sari oblačila njegova baka u Gaurikundu, podno Himalaja. Selidbom mlađih generacija u grad, gdje je taj stil smatran ne modernim, žene su ga napustile i prigrlile moderniji, nivi način omatanja sarija.
Baš me zanima nosi li ga još pokoja mila starica u Gaurikundu...






26.06.2007. u 13:30 • 8 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>