< | lipanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Zaista nisam očekivala da ću vidjeti svoj blog na naslovnici! Trebalo mi je vremena da shvatim da se radi o meni...
Veliko hvala uredništvu Blog.hr-a!
Na jučerašnjoj fotografiji je Khandvi.
Mekan i kremast topi-se-u-ustima khandvi oduševit će vaše goste i okusom i izgledom.
Ovaj ukusan gujaratski snack spravlja se od besana (slanutkovog brašna) i jogurta.
Iako khandvi nije toliko teško napraviti, posvetite mu svu svoju pažnju i ne kuhajte ništa osim njega.
KHANDVI
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 25 minuta
Količina: 20 komada
Sastojci:
3/4 šalice (cup) besana
3/4 šalice jogurta
1 žličica paste od đumbira i čilija
1/4 žličice kurkume
prstohvat asafetide
1/2 žličice soli
Začini
2 žlice ghija (ulja)
1 žličica gorušice
1 žličica sezama
1/2 žličice asafetide
Ukoliko imate
3-4 lista karija
4 suha crvena čilija
Postupak:
1. Prosijte besan. Dodajte jogurt, pastu, kurkumu, asafetidu i sol. Ulijte 1 šalicu vode i dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu.
2. Ulijte smjesu u posudu s debelim dnom.
Stavite na laganu vatru i kuhajte neprestano miješajući dok smjesa ne postane gusta. (Ja ju kuham dok se ne počne odvajati od rubova i dna posude. To traje oko 15-20ak minuta.)
3. Izlijte smjesu na uljem premazan papir za pečenje. Razmažite ju po papiru što više i tanje moguće. Pričekajte 10ak minuta da se smjesa ohladi.
4. Dva su načina na koja možete oblikovati khandvi.
a. Zarolajte cijelu smjesu i izrežite ju na 2.5 cm duge komadiće.
b. Pažljivo izrežite smjesu na trake dužine 10 i širine 3.5 cm (ili ovisno o veličini 'pužića' koje želite dobiti na kraju) i zarolajte ih.
5. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i sezam. Kada gorušica počne pucketati dodajte asafetidu, lišće karija i suhi čili i pržite 30ak sekundi.
6. Prelijte preko khandvija i ukrasite sjeckanim lišćem korijandera ili peršina.
Zahvaljujući mom dragom prijatelju Stipici imam i nekolicinu fotografija (hrane!) s jučerašnje fešte.
Kada vidite ove dubokopržene sabjije, imajte na umu da ovo nisu svakodnevna jela. Fešta je fešta!
Predjelo - Nylon Dhokla i Khandvi
Palak Pulau (riža sa špinatom)
Obla Chaval (jednostavna basmati riža uz dodatak maka)
Baigan Panir Tarkari (patliđan, rajčica, paprika i panir za nezaboravan doživljaj)
Fansi Dokli (Jednostavan sabji od mahuna)
Gobhi Alu Bhaji (cjetača i krumpir u umaku od slatkog vrhnja)
Khira Raita (Salata od krastavaca, najpoznatija indijiska salata)
Stipin 'thali'
Kada sam razmišljala što ću obući, sjetila sam se sarija. Od svih stotinjak načina omatanja odabrala sam jedan koji mi se činio prigodnim za ovu vrućinu.
Sunil, jedan od dragih gostiju, mi je kasnije te večeri otkrio da je na taj način sari oblačila njegova baka u Gaurikundu, podno Himalaja. Selidbom mlađih generacija u grad, gdje je taj stil smatran ne modernim, žene su ga napustile i prigrlile moderniji, nivi način omatanja sarija.
Baš me zanima nosi li ga još pokoja mila starica u Gaurikundu...