Indijanka vegetarijanka

01.12.2014., ponedjeljak

David Michie: Dalaj lamina mačka

Priča na 192 stranice o mački koja završava u domu Dalaj lame i sve je napisano kao da priču govori upravo ta mačka. Uz detalje o svojem životu ona govori i o samom Dalaj lami, njegovim razmišljanjima, susretima s drugima i slično. Osobno mislim da iz ove knjige sve ispada tako lako i jednostavno i kao da Dalaj lama ima pametan odgovor baš na svaku situaciju. S druge strane, mnogo se druži s 'uvaženim' ljudima iz showbusinessa i tako sve to zajedno zapravo postaje priča koja ne drži vodu i nema previše doticaja s nama običnim smrtinicima, mada ima ideja koje su u svakom slučaju dobre, nešto za porazmisliti.

CITATI:

Svjesnost znači posvećivanje pozornosti sadašnjem trenutku netremice i bez prosuđivanja.

Misao se očituje u svijetu, riječ se očituje kao djelo, djelo prerasta u naviku, a navika se utvrđuje kao karakter. Stoga pažljivo promatrajte misao i njezin put te dopustite da proizlazi iz ljubavi potekle iz brižnosti za sva živa bića… Kao što sjena slijedi tijelo, kako razmišljamo, takvi postajemo.

Ako se previše usredotočimo na sebe, stvorimo si mučninu.

Kad vrane naiđu na umiruću zmiju, ponašaju se kao da su orlovi. Jednako tako, ako je moje samopouzdanje slabo, ozlijedit će me i najblaži pad.

…nedostatak samopouzdanja u budizmu se smatra oblikom lijenosti, slabim umom koji je potrebno prevladati.

Katkad se naša svjetlost ugasi, ali je ponovno raspiri susret s drugim ljudskim bićem. Svatko od nas duguje najdublju zahvalnost onima koji su ponovno zapalili tu unutarnju svjetlost.

Oznake: David Michie, Dalaj lamina mačka, mačka, Dalaj lama


12.11.2014., srijeda

Vaš vam je život najvažniji na svijetu

Čitam knjigu 'Dalaj lamina mačka'. Dakle, radi se o tome da je Dalaj lama spasio mačku s ulice i sada ta mačka priča priču o svom životu uz njega. Na početku knjige, kada spašava mačku s ulice, to je vidio jedan ugledni profesor koji je s gađenjem gledao u mačku koja je bila u veoma jadnom izdanju. Na to mu je Dalaj lama rekao:

-Znate, profesore, ovaj ulični mačić i vi imate zajedničko nešto vrlo važno.

-To ne mogu ni zamisliti – hladno je odgovorio profesor.

-Vaš život je vama najvažniji na svijetu, rekla je Njegova Svetost. – Isto vrijedi i za ovog mačića.

Iz stanke koja je uslijedila, bilo je očito da se profesor, uza svu svoju učenost, do tada još nije sreo s takvom zapanjujućom zamišlju.

-Zacijelo ne želite reći da su život ljudskog bića i život životinje jednako vrijedni?, pretpostavio je.

-Kao ljudi, dakako, imamo mnogo veći potencijal, odvratila je Njegova Svetost. – Ali, svi itekako želimo ostati živi, svi se držimo za svoje osobito iskustvo svijesti i na taj način su ljudi i životinje jednaki.

-Pa, možda neki od složenijih sisavaca. Ali ne sve životinje. Hoću reći, primjerice ne žohari.

-Uključujući žohare. Svako biće ima svijest.

-Ali žohari prenose prljavštinu i bolest. Moramo ih prskati.

Njegova Svetost je ustala i prišla svojemu radnom stolu odakle je uzela veliku kutiju šibica. – Naša nosiljka za žohare. Mnogo bolje od prskanja. Uvjeren sam da vi ne želite da vas naganja div koji prska otrovni plin.

-Svima nama koji imamo svijest, rekao je Dalaj lama vrativši se na svoje mjesto, vlastiti život je vrlo dragocjen. Stoga bismo uvelike trebali štititi sva svjesna bića. Uz to moramo i uvidjeti da su nam zajedničke dvije osnovne želje: želja da uživamo u sreći i želja da izbjegnemo patnju. I, iznad vega, svi mi samo želimo biti voljeni.

Oznake: Dalaj lama, život, mačka, svijest


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.