Indijanka vegetarijanka

14.08.2014., četvrtak

Svježa krv iz klaonice u rijeku

Prenosim tekst s jednog bosanskog web portala, o tome kako je lokalni mesar u rijeku ispustio svježu krv na šok i nevjericu brojnih turista (kukulele, jadni, kako im je samo strašno bilo!). Posebno je zanimljivo kako se u članku ističe šokiranost turista prizorom, a zapravo nitko ne primjećuje što se krije iza te svježe krvi izlivene u rijeku. Jednako kao što se ne vizualizira što se nalazi iza 'svježih i sočnih komada mesa' u trgovinama.

'Stotine turista, naročito stranih, bilo je šokirano prizorom u kojem su mogli vidjeti kako se u čistu Neretvu ulijeva velika količina svježe krvi... A ona je doticala iz klaonice mesara Maksumića... Bio je to šok koji će zapamtiti za sva vremena. Enjoy Bosnia!
Prošli vikend je, zbog lijepog vremena koje je stiglo u BiH, bio top sezona za brojne turiste, naročito strane, u području rijeke Neretve i Boračkog jezera. Na stotine čamaca i hiljade raftera spuštalo se niz ovu prelijepu rijeku koja je još uvijek očuvana u području iznad Konjica.

Ali, lokalni mesar i poduzetnik Maksumić uspio je svima da sledi krv u venama i priredi događaj koji će pamiti čitav život.

U nedelju, 10. avgusta, u popodnevnim satima, upravo kada je najveći broj raftera prolazio kroz to produčje, poznati hercegovački mesar pustio je svježu krv iz svoje klaonice, koja se nalazi nekih 200 metara udaljena od Neretve. Vrlo brzo je Neretva pocrvenjela od svježe krvi, a pocrvenjele su i brojne domaće agencije koje dovode sve veći broj stranih gostiju na ova atraktivna turistička odredišta.

Na licu mjesta bila je i ekipa DEPO Portala, koja je fotografski zablježila ovaj nemili događaj koji se ne može nazvati nikako drugačije nego „sramota“. Trenutrak zbog kojeg se stidite što ste Bosanac i Hercegovac!

Postavlja se pitanje ko je dozvolio jednom mesaru da na ovaj način uzurpira nacionalno prirodno blago ove zemlje? Šta rade nadležne službe kako bi se zaustavilo i sankcionisalo ovako neodgovorno ponašanje lokalnih privrednika - moćnika, i na kraju krajeva, zna li načelnik opštine Konjic Emir Bubalo šta znači biti odgovoran, i ima li on uoće „osjećaj koji se zove – sramota“?!'

Image and video hosting by TinyPic

Više fotografija na:

Krv iz klaonice u rijeku

Oznake: klaonica, krv, rijeka, bosna


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.