Indijanka vegetarijanka

14.02.2013., četvrtak

Istina o mesu

Prenosim s Net.hr-a:

Novi skandal koji zadnjih dana trese prehrambenu industriju mnoge će potrošače natjerati da promisle što to jedu i što se zaista nalazi u hrani koju kupuju. Zamjena govedine konjetinom i nije najstrašnije što se potrošačima podvaljuje.

U javnost su već ranije procurile neke šokantne informacije o proizvodnji govedine, a u nastavku donosimo pet činjenica koje možda ne biste uopće htjeli znati ako su vam hamburgeri omiljeno jelo.

1. Meso dolazi u dodir s amonijakom

Sjećate li se skandala o 'ružičastoj sluzi' iz travnja prošle godine?

Riječ je o dodatku hrani na bazi mljevene junetine, koji se dobiva od raznih otpadnih dijelova mesa, a koji se u procesu proizvodnje tretira amonijakom kako bi se uništile bakterije. Ova mesna prerađevina vrlo se često koristi u proizvodnji hamburgera.

'Cjelokupni ovaj proces, prema mom mišljenju, nema poštovanja prema hrani, ali niti prema ljudima i djeci. Uvijek bih želio znati kada jedem ovakve stvari', kazao je jednom prilikom za CTV New poznati svjetski kuhar Jamie Oliver. Smatra da bi hrana koja se dobiva ovakvim i sličnim procesima morala biti jasno označena, kako bi potrošači bili svjesni što kupuju. Nažalost, to sada nije praksa.

2. Jedan o glavnih krivaca za onečišćenje vode

Američka Agencija za zaštitu okoliša potvrdila je da su tvrtke koje proizvode govedinu jedni od najvećih zagađivača okoliša, posebno vode. Diljem SAD-a ova industrija već je onečistila brojne rijeke, potoke i jezera, piše Business Insider.

3. Jedan hamburger dobiva se iz mesa stotine krava

U procesu prerade govedine u modernim pogonima velikih kompanija miješa se meso krava uzgojenih na farmama po cijeloj Americi, ali i svijetu. Što znači da jedan hamburger sadrži meso stotine krava, a što otvara mogućnost da bude zaraženo bakterijom E.coli. Može doći i do razvitka nekih drugih bakterija opasnih po ljudsko zdravlje.

4. Meso je puno antibiotika

Jedna od manje poznatih opasnosti iz govedine su antibiotici. U proizvodnji prilikom uzgoja krava koriste se brojni antibiotici. Otpad goveda pak se koristi za gnojidbu raznih poljoprivrednih kultura, zbog čega dio završava u tlu. Zbog prevelikog korištenja antibiotika ugrožena je njihova djelotvornost, jer bakterije iz hrane i okoliša u našem tijelu razvijaju otpornost na te lijekove.

5. Meso može biti izloženo zračenju

Kako bi se u procesu proizvodnje eliminirale bakterije, posebno opasana E.coli, prehrambena industrija je u potrazi za učinkovitim metodama prerade mesa. Je i zračenje najnovija učinkovita metoda? Kanadska agencija za hranu objavila je da x-zrake ili rendgenske zrake ubijaju i najopasnije bakterije.

Iako se tvrdi da je to sasvim sigurna metoda jer se navodno dugo koristi, posljedice za zdravlje ljudi nisu poznate.

Oznake: meso, hrana, štetnost


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.