< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    20.10.2008., ponedjeljak
    Jadranski složenac

    Ovaj složenac već godinama radi moja mama a odnedavna i ja. Iako ga obožavam, svojevremeno mi se činilo da je spravljanje komplicirano i nije mi se dalo hvatati u koštac s njime, no ljubav prema ribi na milijun načina je prevagnula, pa složenac relativno često pravim, a i nije tako kompliciran. Nadam se da će vam se svidjeti.

    Izvorni recept ()navela bih otkuda je, ali mama se više ne sjeća) je količinski namijenjen za šest osoba, a kod nas su ga doma jele četiri (uzmite u obzir da tata i brat imaju oba oko 2 m) tako da količinu predlažem ili za šest normalno gladnih osoba ili za četiri izjelice!


    Sastojci za 6 osoba:

    1 žlica maslinova ulja
    1 žlica maslaca
    1 velika glavica luka, nareckana na sitno
    1 korijen celera srednje veličine, očišćen i narezan na tanko
    2 režnja češnjaka, zdrobljena
    1 žličica ljute paprike
    1 žlica brašna
    225 g krumpira, narezanog na kockice
    600 ml juhe od povrća, od povrtne kocke ako nemate pravu
    700 g fileta bijele ribe, oslića ili bakalara, narezanog na kockice
    2 žličice svježeg peršina, može i sušenog
    125 g velikih očišćenih kozica (ja koristim smrznute)
    200 g slatkog kukuruza
    150 ml kiselog vrhnja
    1 žličica svježeg vlasca, može i sušenog
    Topli hrskavi kruh, može i kupovni tost


    Priprema:

    1. Zagrijete ulje i maslac u velikoj tavi, dodajte luk, celer i češnjak. Lagano kuhajte miješajući 2-3 minute, sve dok sastojci ne omekšaju. Dodajte papriku i umiješajte brašno, mada je brašno zapravo bolje dodati kasnije jer se u ovoj fazi počinje lijepiti a meni to smeta. Pržite miješajući otprilike minutu.

    luk i celer

    2. Dodajte krumpir, zalijte ga juhom. Uzavrite, pokrijte i pustite da krčka na laganoj vatri otprilike 10 minuta. Dodajte riblje kockice i peršin te kuhajte još 5-10 minuta, sve dok riba i krumpiri ne omekšaju.

    dodajte krumpir

    dodate i ribu i neka kuha

    3. Umiješajte kozice, slatki kukuruz i začinite solju i paprom.

    kozice otopite u vodi

    dodajte kozice, kukuruz i začinite


    4. Ulijte vrhnje i dovršite lagano kuhajući još nekoliko minuta, pazeći da se sve skupa na zalijepi.

    dodajte vrhnje

    5. Nasjeckajte vlasac i posipajte nasjeckanim vlascem po vrhu složenca.

    nasjeckajte vlasac

    pospite vlascem

    6. Ne dajte psu (maneken na slici je Bundaš) da vam smeta!

    Bundaš


    7. Razdijelite u tanjure i poslužite s hrskavim kruhom.

    gotovo, njam!

    Nadam se da će vam se svidjeti!

    Dobar tek želi vam Tedica
    - 10:26 - Ispeklo pa reklo (11) - Tisak - # - On/Off
    13.10.2008., ponedjeljak
    Palačinke mjesto lazanja

    Obožavam lazanje. No sa druge strane, baš svaki put kada radim bešamel strepim. Lazanje bez bešamela… nije mi to to.
    "Pa kaj ne napraviš palačinke?" kolegica me jednom pitala.
    I tako, jedan petak navečer ja nisam imala što raditi, pa sam smišljala što bum skuhala za subotu, i palo mi je na pamet… palačinke mjesto lazanja.
    Naravno, pomoglo je to što mi se u zadnje vrijeme beskrajno jedu palačinke, a i napokon sam ih naučila napraviti da ne budu pretvrde.
    Ono što vam treba je:
    malo mesa
    oštro brašno
    som, papar
    peati
    i pasirana rajčica
    luk

    Photobucket

    (naravno, možete dodati povrća ili što god još želite. Na žalost nisam imala tikvica, inače bih i njih stavila. Ono što nikada ne stavljam je celer i mrkva, ne volim i pokvari mi okus baš svakog jela)

    Napravite smjesu za palačinke vulgaris (znači, jaje, brašno mlijeko i malo soli)

    Photobucket

    Pa ispečete palačinke

    Photobucket

    (to je onaj dosadan dio posla)

    Meso stavite dinstati na luk

    Photobucket

    Pa kada dobije boju, začinite i stavite pelate

    Photobucket

    Dinstate kojih sat vremena, a pasiranu rajčicu dodate samo ako ispari sva tekućina i dodate samo malo, da se meso ne lijepi
    Kada je gotovo ostavite i palačinke i meso da se ohladi (da se ne bi spekli, je l)

    Sada vam trebaju te palačinke, meso, sir izrezan na ploške i vrhnje za kuhanje

    Photobucket


    Napunite palačinku smjesom

    Photobucket


    Zarolajte i poslažite u protvan

    Photobucket


    Zalijte vrhnjem za kuhanje

    Photobucket

    Pa posložite sir preko njih

    Photobucket


    Opet zalijte vrhnjem

    Photobucket


    Ako vam je ostalo još smijese posložite na sir

    Photobucket



    I ovako izgleda nakon što se peklo 20 minuta u pećnici na 220 stupnjeva

    Photobucket



    Mogu vam reći da je jako fino, iako su mi lazanje ipak bolje. No ovo je dobro, recimo za goste (ili ću ja zadiviti mamu) kojima možete reći da ste kuhali cijeli dan.
    Imala sam nešto malo manje od pola kile mesa i ispalo mi je smjese za 7 palačinki (a nisam škrtarila), što smo nas dvoje jeli dva dana.

    - 08:44 - Ispeklo pa reklo (10) - Tisak - # - On/Off
    08.10.2008., srijeda
    Jajčni liker

    Znate svi da Slavonci vole piti, Slavonke također, uglavnom žestice, ali eto ima i nas extrawursta koji volimo piti samo likere, slatka pića i koktelčiće.
    Ljetos, na upoznavanju sa svojim do sada neotkrivenim slovenskim dijelom rodbine, ustanovila sam da moja strina i ja dijelimo ljubav prema likerima, ponajprije prema likeru od jaja ili jajčnom likeru, koji strina Majda savršeno pripravlja.

    Kaže da joj on pomaže s kalcijem (iz ljuske jaja koja je sastavni dio ovog likera) oko sprečavanja osteoporoze i kvalitete kostiju i zubi, a meni nekako jednostavno fin, savršen, pa iako sam do sada probala isključivo kupovne likere, uvjerila sam se da je ovaj kudikamo bolji.

    Jedina opaska moje strine, a ima smisla, tiče se jaja - bilo bi zgodno da za ovo ne koristite kupovna jaja nego jaja iz domaće proizvodnje ili barem jaja kojima znate porijeklo. Ja svoja nabavim sa sela, od slavonskog dijela rodbine.

    Kako je strina Majda Slovenka, njoj u čast a i u smislu širenja dobrosusjedskih odnosa baš na današnji dan, dan hrvatske neovisnosti, ovaj recept objavljujem na slovenskom, a ako netko ima problema, neka mi se obrati pa ću mu prevesti. S druge strane, tek sam počela učiti slovenski, pa ako se negdje pogriješila so sorry belj

    Isto tako, upozorenje svima koji broje kalorije, ovo nije za vas. ovo je receptić za one koji na život gledaju sa slatke strane.


    Sestavine:

    10 jajc
    2 kg limon
    1 kg sladkor
    1/2 l konjaka ili brendija ili rakije
    malo ruma (po okusu)


    Jajca z lupino vred date v posodo.
    Prekrijete z limonovim sokom, mora popolno prekriti jajca.
    Date v hladilnik.
    Vsak dan premešate.
    V hladilinku naj bo 10 dni.
    Nato precedite kroz gazo in dodajte sladkor, konjak i rum.

    Jajčni liker strine Majde

    Tako kaže strina Majda, a ja sebi još malo po vrhu pospem cimeta.

    Živjeli kaže Tedica!
    - 10:53 - Ispeklo pa reklo (7) - Tisak - # - On/Off

    << Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>