< | listopad, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Arhiva
Uzori
Zgužvane kuharice
Jadranski složenac
- 10:26 -
Ispeklo pa reklo (11) -
Tisak -
# -
On/Off
Ovaj složenac već godinama radi moja mama a odnedavna i ja. Iako ga obožavam, svojevremeno mi se činilo da je spravljanje komplicirano i nije mi se dalo hvatati u koštac s njime, no ljubav prema ribi na milijun načina je prevagnula, pa složenac relativno često pravim, a i nije tako kompliciran. Nadam se da će vam se svidjeti. Izvorni recept ()navela bih otkuda je, ali mama se više ne sjeća) je količinski namijenjen za šest osoba, a kod nas su ga doma jele četiri (uzmite u obzir da tata i brat imaju oba oko 2 m) tako da količinu predlažem ili za šest normalno gladnih osoba ili za četiri izjelice! Sastojci za 6 osoba: 1 žlica maslinova ulja 1 žlica maslaca 1 velika glavica luka, nareckana na sitno 1 korijen celera srednje veličine, očišćen i narezan na tanko 2 režnja češnjaka, zdrobljena 1 žličica ljute paprike 1 žlica brašna 225 g krumpira, narezanog na kockice 600 ml juhe od povrća, od povrtne kocke ako nemate pravu 700 g fileta bijele ribe, oslića ili bakalara, narezanog na kockice 2 žličice svježeg peršina, može i sušenog 125 g velikih očišćenih kozica (ja koristim smrznute) 200 g slatkog kukuruza 150 ml kiselog vrhnja 1 žličica svježeg vlasca, može i sušenog Topli hrskavi kruh, može i kupovni tost Priprema: 1. Zagrijete ulje i maslac u velikoj tavi, dodajte luk, celer i češnjak. Lagano kuhajte miješajući 2-3 minute, sve dok sastojci ne omekšaju. Dodajte papriku i umiješajte brašno, mada je brašno zapravo bolje dodati kasnije jer se u ovoj fazi počinje lijepiti a meni to smeta. Pržite miješajući otprilike minutu. 2. Dodajte krumpir, zalijte ga juhom. Uzavrite, pokrijte i pustite da krčka na laganoj vatri otprilike 10 minuta. Dodajte riblje kockice i peršin te kuhajte još 5-10 minuta, sve dok riba i krumpiri ne omekšaju. 3. Umiješajte kozice, slatki kukuruz i začinite solju i paprom. 4. Ulijte vrhnje i dovršite lagano kuhajući još nekoliko minuta, pazeći da se sve skupa na zalijepi. 5. Nasjeckajte vlasac i posipajte nasjeckanim vlascem po vrhu složenca. 6. Ne dajte psu (maneken na slici je Bundaš) da vam smeta! 7. Razdijelite u tanjure i poslužite s hrskavim kruhom. Nadam se da će vam se svidjeti! Dobar tek želi vam Tedica |
Palačinke mjesto lazanja
- 08:44 - Ispeklo pa reklo (10) - Tisak - # - On/Off
- 08:44 - Ispeklo pa reklo (10) - Tisak - # - On/Off
Jajčni liker
- 10:53 -
Ispeklo pa reklo (7) -
Tisak -
# -
On/Off
Znate svi da Slavonci vole piti, Slavonke također, uglavnom žestice, ali eto ima i nas extrawursta koji volimo piti samo likere, slatka pića i koktelčiće. Ljetos, na upoznavanju sa svojim do sada neotkrivenim slovenskim dijelom rodbine, ustanovila sam da moja strina i ja dijelimo ljubav prema likerima, ponajprije prema likeru od jaja ili jajčnom likeru, koji strina Majda savršeno pripravlja. Kaže da joj on pomaže s kalcijem (iz ljuske jaja koja je sastavni dio ovog likera) oko sprečavanja osteoporoze i kvalitete kostiju i zubi, a meni nekako jednostavno fin, savršen, pa iako sam do sada probala isključivo kupovne likere, uvjerila sam se da je ovaj kudikamo bolji. Jedina opaska moje strine, a ima smisla, tiče se jaja - bilo bi zgodno da za ovo ne koristite kupovna jaja nego jaja iz domaće proizvodnje ili barem jaja kojima znate porijeklo. Ja svoja nabavim sa sela, od slavonskog dijela rodbine. Kako je strina Majda Slovenka, njoj u čast a i u smislu širenja dobrosusjedskih odnosa baš na današnji dan, dan hrvatske neovisnosti, ovaj recept objavljujem na slovenskom, a ako netko ima problema, neka mi se obrati pa ću mu prevesti. S druge strane, tek sam počela učiti slovenski, pa ako se negdje pogriješila so sorry Isto tako, upozorenje svima koji broje kalorije, ovo nije za vas. ovo je receptić za one koji na život gledaju sa slatke strane. Sestavine: 10 jajc 2 kg limon 1 kg sladkor 1/2 l konjaka ili brendija ili rakije malo ruma (po okusu) Jajca z lupino vred date v posodo. Prekrijete z limonovim sokom, mora popolno prekriti jajca. Date v hladilnik. Vsak dan premešate. V hladilinku naj bo 10 dni. Nato precedite kroz gazo in dodajte sladkor, konjak i rum. Tako kaže strina Majda, a ja sebi još malo po vrhu pospem cimeta. Živjeli kaže Tedica! |